Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16.2.10

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ RIA-NOVOSTI

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, ποιος ο λόγος της επίσκεψής σας στη Ρωσία και ποια θέματα θα συζητήσετε στη Μόσχα;



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επιδιώκουμε τη σύσφιξη των σχέσεών μας με τη Ρωσία, μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας επαφών, πέραν των υφιστάμενων ισχυρών θεμελίων συνεργασίας στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα, ενώ και τα ζητήματα αυτά θα βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Υπάρχει περιθώριο εμβάθυνσης των οικονομικών μας σχέσεων, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και η μεταποίηση. Συνεργαζόμαστε επίσης για τον εορτασμό του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδος στη Ρωσία, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Σότσι το 2014.

Πρόκειται να συζητήσουμε και ζητήματα αυξημένου περιφερειακού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, όπως τα Βαλκάνια, η Τουρκία και οι εξελίξεις στην Κύπρο, δεδομένου κυρίως του ρόλου της Ρωσίας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και θα συζητηθούν βεβαίως οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τον ΟΑΣΕ. Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, ξεκινήσαμε τη Διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία αποτελεί το κύριο forum συζήτησης των προτάσεων της Ρωσίας, σχετικά με την ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας. Η Ελλάδα συμμετέχει στην τρόικα του ΟΑΣΕ και επιθυμούμε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας αυτής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνησή σας δήλωσε ότι σκοπεύει να προωθήσει προγράμματα ενεργειακής συνεργασίας, όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream. Πρόκειται να συζητηθούν κάποιοι συγκεκριμένοι όροι υλοποίησής τους κατά την επίσκεψή σας στη Μόσχα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι προοπτικές για την από κοινού κατασκευή των αγωγών Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream, είναι πολλά υποσχόμενες. Η ασφαλής παροχή ενεργειακών πόρων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την Ευρώπη.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που ξεκίνησε τον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη και σκοπεύει να περατώσει το έργο. Το θεσμικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών μελετών και της Συμφωνίας Διέλευσης, αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του επομένου εξαμήνου. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού.

Αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, η διαδικασία σύστασης εταιρείας ελληνο-ρωσικών συμφερόντων για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως εξάλλου και η μελέτη σκοπιμότητας. Η Ελλάδα συνεργάζεται με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους, τους οποίους αφορά ο αγωγός, με στόχο να εξασφαλίσει την ενσωμάτωση του South Stream στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών της Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και οι εμπορικές τους συναλλαγές έχουν υποστεί και τις αρνητικές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Φυσικά, δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα της ενέργειας. Ποια άλλα πεδία οικονομικής συνεργασίας θα συζητηθούν στη Μόσχα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το 2009 σημειώθηκε κάμψη, της τάξεως του 80% στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, ενώ η εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας προς τη Ρωσία μειώθηκε κατά 45%. Η παρουσία μου στη Ρωσία σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησής μας, να αναστρέψει την τάση αυτή. Πολλές ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς έχουν ήδη παρουσία στη Ρωσία. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις επενδύσεις τους και να ενθαρρύνουμε περαιτέρω επενδύσεις ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα, πρωτίστως στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών, της ναυτιλίας, των μεταφορών, της παραγωγής τροφίμων και ποτών, όπως και της τεχνολογίας. Οι συζητήσεις, που συνεχίζονται αυτή τη στιγμή και αφορούν στη δημιουργία μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Θεσσαλονίκης και Μόσχας, αναμένεται να προσδώσουν νέα ώθηση στις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις, προσφέροντας ένα καινούργιο, αποτελεσματικό ως προς το κόστος και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μεταφοράς αγαθών.

Υπάρχει επίσης περιθώριο ενισχυμένης συνεργασίας στην τουριστική βιομηχανία, ενώ στηρίζουμε την επιτάχυνση του διαλόγου Ρωσίας-Ε.Ε. στο θέμα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων (βίζα).

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο υπέβαλε η Κυβέρνησή σας και το οποίο προσδιορίζει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του περιορισμού του χρέους. Τα διεθνή Μέσα όμως μετέδωσαν ότι η Ε.Ε. μπορεί να απαιτήσει από την Ελλάδα τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, για τον περιορισμό των δαπανών, λ.χ. σημαντικές περικοπές στους μισθούς. Πώς θα πείσετε την κοινωνία ότι τα επαχθή μέτρα είναι απολύτως αναγκαία, ενώ πολλές κοινωνικές ομάδες, κυρίως οι αγρότες, αποκλείουν το ενδεχόμενο διαλόγου;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων. Η πορεία που ακολούθησε η προηγούμενη Κυβέρνηση την τελευταία πενταετία, μας οδήγησε σε αδιέξοδο και τώρα οφείλουμε να προχωρήσουμε σε καίριες και σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να τη διορθώσουμε.

Η Κυβέρνησή μας έδρασε με τόλμη και αποφασιστικότητα, αντιμέτωπη με την τρέχουσα οικονομική κρίση. Τροποποιήσαμε τη φορολογική νομοθεσία, δημιουργώντας ένα πολύ πιο ευρύ φορολογικό πλαίσιο και κλείνοντας τα πολυάριθμα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας, τα οποία οδηγούσαν σε απώλεια δισεκατομμυρίων σε φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο. Περιορίζοντας την εκμετάλλευση των φορολογικών παραδείσων και βάζοντας στο στόχαστρο τα υψηλότερα εισοδήματα, επιδιώκουμε να αναλάβουν την πλειονότητα των νέων φορολογικών βαρών οι έχοντες ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να συντρέξουμε τους πιο αδύναμους.

Επίσης, με το πάγωμα των αποδοχών των υψηλόμισθων κρατικών λειτουργών και τη μείωση των μπόνους, συγκρατούμε τις εκροές του δημοσίου τομέα. Ορίσαμε ποσοστό 1/5 για την είσοδο νέων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, οπότε για κάθε πέντε εργαζομένους που αποχωρούν, ανοίγει μια νέα θέση. Αυξήσαμε τα όρια ηλικίας, ώστε να συνάδουν περισσότερο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής. Επίσης, αυξήσαμε το βαθμό απόδοσης κυβερνητικών ευθυνών, καθιστώντας ανεξάρτητη την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και δημοσιοποιώντας στο Διαδίκτυο το σύνολο των κυβερνητικών δαπανών.

Παρότι τα μέτρα αυτά απαιτούν θυσίες από όλους, συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε υψηλών ποσοστών αποδοχής και της στήριξης της πλειονότητας του Ελληνικού λαού. Παρότι μας περιμένουν δύσκολες μέρες, και μόνον αυτό είναι ενδεικτικό του βαθμού δέσμευσης του Ελληνικού λαού ως προς τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος της χώρας.

Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι εργαστήκαμε, ευρισκόμενοι σε συνεχή διαβούλευση με όλο το φάσμα των οικονομικώς εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων και Ενώσεων εργαζομένων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Ελληνικός λαός βρέθηκε μαζί μας στο ίδιο τραπέζι, καθώς επιχειρούσαμε να λύσουμε από κοινού τα προβλήματά μας. Αυτό μου δίνει τη βεβαιότητα ότι το έργο που παράγουμε θα συνεχίσει να τυγχάνει της αποδοχής του Ελληνικού λαού. Πάντοτε, οι ορθολογικές πολιτικές, που εδράζονται στη συναίνεση, σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Πρόγραμμά σας θέτει το στόχο όχι μόνο της μείωσης των δαπανών, αλλά επίσης κάνει λόγο για σημαντική αύξηση εσόδων σε μια περίοδο που η ύφεση πλήττει την οικονομία. Ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας θα μπορούσε να επιφέρει φοροδιαφυγή. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτό το ενδεχόμενο;

Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν πιστεύω σε επιχειρήματα τύπου καμπύλης Laffer, σύμφωνα με τα οποία μια αύξηση της φορολογίας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, αφού σκοπεύουμε να κλείσουμε εκείνα τα «παραθυράκια» στη φορολογική νομοθεσία, τα οποία επί σειρά δεκαετιών παραβλέφθηκαν. Τα νέα μέτρα που εισάγουμε δεν είναι ιδιαιτέρως σκληρά - απλώς, η φοροδιαφυγή είχε καταστεί ιδιαιτέρως εύκολη.

Η Κυβέρνησή μου ασχολήθηκε τόσο με τα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας, όσο και με την εκτεταμένη διαφθορά στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Αυτό το γεγονός θα φέρει περισσότερες εισροές και έσοδα στο κράτος, και αυτό θα γίνει χωρίς καθυστέρηση, Έχουμε, λ.χ. ζητήσει τον άμεσο επαναπατρισμό και τη δήλωση των ελληνικών ιδιωτικών κεφαλαίων offshore εταιριών, ευρισκομένων σε φορολογικούς παραδείσους, προσφέροντας 6μηνη περίοδο χάριτος. Πολλοί από τους Ευρωπαίους γείτονές μας εφάρμοσαν παρόμοιες πολιτικές με άμεσα και θετικά αποτελέσματα. Διευρύναμε επίσης τη φορολογία, επιβάλλοντας φόρο σε οινοπνευματώδη, τσιγάρα και καύσιμα, κάτι που αποφέρει ετησίως δισεκατομμύρια επιπλέον έσοδα στα Ταμεία του κράτους.

Ο Ελληνικός λαός στήριξε τα μέτρα αυτά, που αποτελούν ένα αναγκαίο βήμα προς την κατεύθυνση της ανοικοδόμησης της οικονομίας μας. Ένας από τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ σημείωσε μια τόσο σαρωτική εκλογική νίκη ήταν και η δέσμευσή μας να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, και αυτό ακριβώς κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις αξιωματούχων από την Ελλάδα και την Ε.Ε., τα διεθνή Μέσα επιμένουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και σκοπεύει να στραφεί για βοήθεια στην Ε.Ε. ή ακόμη και σε τρίτες χώρες, γεγονός που προκαλεί νευρικότητα στις αγορές. Ποια τακτική θα ακολουθήσετε για να καθησυχάσετε τις αγορές;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα δεν έχει στραφεί για οικονομική βοήθεια ούτε στη Διεθνή Κοινότητα, ούτε στην Ε.Ε.. Η Ελλάδα δεσμεύεται και εξακολουθεί να είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα μόνη της.

Αυτό που θα θέλαμε, και αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό πια, είναι η πολιτική υποστήριξη των ευρωπαϊκών κρατών και η αμετακίνητη δέσμευσή τους στην Ένωση. Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε τώρα πια, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και αφορά άμεσα την Πορτογαλία, την Ισπανία και το σύνολο της οικονομίας της Ευρώπης.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε τι ακριβώς αντιμετωπίζουμε. Και αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια αγορά CDS (Credit Default Swaps - συμβάσεων αντιστάθμισης κινδύνων πιστοληπτικής ικανότητας), η οποία προωθεί ασφάλιστρα τεχνητού κινδύνου στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Αντίστοιχοι ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αγοράς προ ολίγων ετών και εμείς, ως Ευρωπαίοι, οφείλουμε να αντιδράσουμε συντονισμένα. Οι πρόσφατες συζητήσεις, που έλαβαν χώρα κατά τη Σύνοδο της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα, απηχούν ακριβώς αυτή την αρχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά παράδοση οι Ρώσοι τουρίστες θεωρούν την Ελλάδα θελκτικό προορισμό θερινών διακοπών, για πολλούς λόγους. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι Έλληνες προσβλέπουν σε μια επίσκεψη στη χώρα μας, ώστε να γνωρίσουν τις ομορφιές και τα αξιοθέατά της. Πιστεύετε ότι η κατάργηση έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. θα επηρεάσει σημαντικά την τουριστική κίνηση;

Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα, την οποία συνδέουν παραδοσιακά φιλικοί δεσμοί με τη Ρωσία, καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες για να διευκολύνει τους Ρώσους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας. Θα επιτύχουμε την απλούστευση και επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων, δίνοντας σαφείς οδηγίες στις Προξενικές Αρχές και τις Πρεσβείες μας στη Ρωσία, ώστε να παράσχουμε κάθε δυνατή στήριξη στους Ρώσους υπηκόους, που επιθυμούν να μεταβούν στην Ελλάδα. Επίσης, επεκτείνουμε και βελτιώνουμε το δίκτυο των Προξενείων μας στη Ρωσία.

Για τον σκοπό αυτό, τα γενικά Προξενεία της Ελλάδας, που βρίσκονται στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, μεταστεγάστηκαν σε νέα κτίρια, ενώ τα ειδικά κέντρα για έκδοση θεωρήσεων, που λειτουργούν σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Αικατερίνενμπουργκ και Νοβοσιμπίρσκ, παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους Ρώσους πολίτες.

Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι τα Ελληνικά Προξενεία στη Ρωσία προχωρούν σε έκδοση βίζας εντός 48ωρου, γεγονός που θέτει τη χώρα μας μεταξύ των πρώτων, συγκριτικά με την ταχύτητα έκδοσης αντίστοιχων εγγράφων σε άλλες χώρες εντός Σένγκεν. Συν τω χρόνω, οι προξενικές μας αρχές εκδίδουν όλο και περισσότερες θεωρήσεις. Παραδείγματος χάριν, το 2007 εκδώσαμε 228.793 θεωρήσεις, το 2008 εκδόθηκαν 307.796, ενώ ο αριθμός τους ανήλθε σε 252.553 το 2009.

Όσον αφορά την απλούστευση του καθεστώτος θεωρήσεων, η χώρα μας διαδραμάτισε μείζονα ρόλο στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας Ε.Ε. - Ρωσίας, η οποία ετέθη σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2007. Η εν λόγω συμφωνία, απλουστεύει τη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων, διευκολύνοντας αρκετές ομάδες πολιτών, παραδείγματος χάριν, επιχειρηματίες, εμπορικούς αντιπροσώπους, δημοσιογράφους, επιστήμονες, ερευνητές, μέλη κυβερνήσεων και κοινοβουλίων, συμμετέχοντες σε επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, προσωπικότητες του χώρου του πολιτισμού, συμμετέχοντες σε διεθνείς αθλητικές συναντήσεις. Επίσης, το κόστος έκδοσης θεωρήσεων ανέρχεται στα 35 και όχι στα 60 ευρώ, ενώ για κάποιες κατηγορίες αιτούντων χορήγηση ταξιδιωτικής θεώρησης, το κόστος έκδοσης είναι μηδενικό.

Επιπροσθέτως, η χώρα μας δράττεται κάθε ευκαιρίας ώστε να στηρίξει το αίτημα που υπέβαλε η Ρωσία προς την Ε.Ε., αναφορικά με την κατάργηση υποχρέωσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Ρώσους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό πρόκειται να βοηθήσει ουσιαστικά στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των πολιτών των κρατών - μελών της Ε.Ε. και της Ρωσίας. (15 Φεβρουαρίου)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα 16 Φεβρουαρίου 2010



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

RIA-NOVOSTI

(15 Φεβρουαρίου)





ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, ποιος ο λόγος της επίσκεψής σας στη Ρωσία και ποια θέματα θα συζητήσετε στη Μόσχα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επιδιώκουμε τη σύσφιξη των σχέσεών μας με τη Ρωσία, μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας επαφών, πέραν των υφιστάμενων ισχυρών θεμελίων συνεργασίας στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα, ενώ και τα ζητήματα αυτά θα βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Υπάρχει περιθώριο εμβάθυνσης των οικονομικών μας σχέσεων, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και η μεταποίηση. Συνεργαζόμαστε επίσης για τον εορτασμό του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδος στη Ρωσία, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Σότσι το 2014.

Πρόκειται να συζητήσουμε και ζητήματα αυξημένου περιφερειακού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, όπως τα Βαλκάνια, η Τουρκία και οι εξελίξεις στην Κύπρο, δεδομένου κυρίως του ρόλου της Ρωσίας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και θα συζητηθούν βεβαίως οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τον ΟΑΣΕ. Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, ξεκινήσαμε τη Διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία αποτελεί το κύριο forum συζήτησης των προτάσεων της Ρωσίας, σχετικά με την ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας. Η Ελλάδα συμμετέχει στην τρόικα του ΟΑΣΕ και επιθυμούμε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας αυτής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνησή σας δήλωσε ότι σκοπεύει να προωθήσει προγράμματα ενεργειακής συνεργασίας, όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream. Πρόκειται να συζητηθούν κάποιοι συγκεκριμένοι όροι υλοποίησής τους κατά την επίσκεψή σας στη Μόσχα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι προοπτικές για την από κοινού κατασκευή των αγωγών Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream, είναι πολλά υποσχόμενες. Η ασφαλής παροχή ενεργειακών πόρων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την Ευρώπη.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που ξεκίνησε τον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη και σκοπεύει να περατώσει το έργο. Το θεσμικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών μελετών και της Συμφωνίας Διέλευσης, αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του επομένου εξαμήνου. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού.

Αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, η διαδικασία σύστασης εταιρείας ελληνο-ρωσικών συμφερόντων για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως εξάλλου και η μελέτη σκοπιμότητας. Η Ελλάδα συνεργάζεται με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους, τους οποίους αφορά ο αγωγός, με στόχο να εξασφαλίσει την ενσωμάτωση του South Stream στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών της Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και οι εμπορικές τους συναλλαγές έχουν υποστεί και τις αρνητικές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Φυσικά, δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα της ενέργειας. Ποια άλλα πεδία οικονομικής συνεργασίας θα συζητηθούν στη Μόσχα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το 2009 σημειώθηκε κάμψη, της τάξεως του 80% στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, ενώ η εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας προς τη Ρωσία μειώθηκε κατά 45%. Η παρουσία μου στη Ρωσία σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησής μας, να αναστρέψει την τάση αυτή. Πολλές ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς έχουν ήδη παρουσία στη Ρωσία. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις επενδύσεις τους και να ενθαρρύνουμε περαιτέρω επενδύσεις ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα, πρωτίστως στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών, της ναυτιλίας, των μεταφορών, της παραγωγής τροφίμων και ποτών, όπως και της τεχνολογίας. Οι συζητήσεις, που συνεχίζονται αυτή τη στιγμή και αφορούν στη δημιουργία μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Θεσσαλονίκης και Μόσχας, αναμένεται να προσδώσουν νέα ώθηση στις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις, προσφέροντας ένα καινούργιο, αποτελεσματικό ως προς το κόστος και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μεταφοράς αγαθών.

Υπάρχει επίσης περιθώριο ενισχυμένης συνεργασίας στην τουριστική βιομηχανία, ενώ στηρίζουμε την επιτάχυνση του διαλόγου Ρωσίας-Ε.Ε. στο θέμα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων (βίζα).

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο υπέβαλε η Κυβέρνησή σας και το οποίο προσδιορίζει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του περιορισμού του χρέους. Τα διεθνή Μέσα όμως μετέδωσαν ότι η Ε.Ε. μπορεί να απαιτήσει από την Ελλάδα τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, για τον περιορισμό των δαπανών, λ.χ. σημαντικές περικοπές στους μισθούς. Πώς θα πείσετε την κοινωνία ότι τα επαχθή μέτρα είναι απολύτως αναγκαία, ενώ πολλές κοινωνικές ομάδες, κυρίως οι αγρότες, αποκλείουν το ενδεχόμενο διαλόγου;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων. Η πορεία που ακολούθησε η προηγούμενη Κυβέρνηση την τελευταία πενταετία, μας οδήγησε σε αδιέξοδο και τώρα οφείλουμε να προχωρήσουμε σε καίριες και σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να τη διορθώσουμε.

Η Κυβέρνησή μας έδρασε με τόλμη και αποφασιστικότητα, αντιμέτωπη με την τρέχουσα οικονομική κρίση. Τροποποιήσαμε τη φορολογική νομοθεσία, δημιουργώντας ένα πολύ πιο ευρύ φορολογικό πλαίσιο και κλείνοντας τα πολυάριθμα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας, τα οποία οδηγούσαν σε απώλεια δισεκατομμυρίων σε φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο. Περιορίζοντας την εκμετάλλευση των φορολογικών παραδείσων και βάζοντας στο στόχαστρο τα υψηλότερα εισοδήματα, επιδιώκουμε να αναλάβουν την πλειονότητα των νέων φορολογικών βαρών οι έχοντες ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να συντρέξουμε τους πιο αδύναμους.

Επίσης, με το πάγωμα των αποδοχών των υψηλόμισθων κρατικών λειτουργών και τη μείωση των μπόνους, συγκρατούμε τις εκροές του δημοσίου τομέα. Ορίσαμε ποσοστό 1/5 για την είσοδο νέων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, οπότε για κάθε πέντε εργαζομένους που αποχωρούν, ανοίγει μια νέα θέση. Αυξήσαμε τα όρια ηλικίας, ώστε να συνάδουν περισσότερο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής. Επίσης, αυξήσαμε το βαθμό απόδοσης κυβερνητικών ευθυνών, καθιστώντας ανεξάρτητη την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και δημοσιοποιώντας στο Διαδίκτυο το σύνολο των κυβερνητικών δαπανών.

Παρότι τα μέτρα αυτά απαιτούν θυσίες από όλους, συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε υψηλών ποσοστών αποδοχής και της στήριξης της πλειονότητας του Ελληνικού λαού. Παρότι μας περιμένουν δύσκολες μέρες, και μόνον αυτό είναι ενδεικτικό του βαθμού δέσμευσης του Ελληνικού λαού ως προς τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος της χώρας.

Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι εργαστήκαμε, ευρισκόμενοι σε συνεχή διαβούλευση με όλο το φάσμα των οικονομικώς εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων και Ενώσεων εργαζομένων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Ελληνικός λαός βρέθηκε μαζί μας στο ίδιο τραπέζι, καθώς επιχειρούσαμε να λύσουμε από κοινού τα προβλήματά μας. Αυτό μου δίνει τη βεβαιότητα ότι το έργο που παράγουμε θα συνεχίσει να τυγχάνει της αποδοχής του Ελληνικού λαού. Πάντοτε, οι ορθολογικές πολιτικές, που εδράζονται στη συναίνεση, σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Πρόγραμμά σας θέτει το στόχο όχι μόνο της μείωσης των δαπανών, αλλά επίσης κάνει λόγο για σημαντική αύξηση εσόδων σε μια περίοδο που η ύφεση πλήττει την οικονομία. Ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας θα μπορούσε να επιφέρει φοροδιαφυγή. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτό το ενδεχόμενο;

Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν πιστεύω σε επιχειρήματα τύπου καμπύλης Laffer, σύμφωνα με τα οποία μια αύξηση της φορολογίας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, αφού σκοπεύουμε να κλείσουμε εκείνα τα «παραθυράκια» στη φορολογική νομοθεσία, τα οποία επί σειρά δεκαετιών παραβλέφθηκαν. Τα νέα μέτρα που εισάγουμε δεν είναι ιδιαιτέρως σκληρά - απλώς, η φοροδιαφυγή είχε καταστεί ιδιαιτέρως εύκολη.

Η Κυβέρνησή μου ασχολήθηκε τόσο με τα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας, όσο και με την εκτεταμένη διαφθορά στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Αυτό το γεγονός θα φέρει περισσότερες εισροές και έσοδα στο κράτος, και αυτό θα γίνει χωρίς καθυστέρηση, Έχουμε, λ.χ. ζητήσει τον άμεσο επαναπατρισμό και τη δήλωση των ελληνικών ιδιωτικών κεφαλαίων offshore εταιριών, ευρισκομένων σε φορολογικούς παραδείσους, προσφέροντας 6μηνη περίοδο χάριτος. Πολλοί από τους Ευρωπαίους γείτονές μας εφάρμοσαν παρόμοιες πολιτικές με άμεσα και θετικά αποτελέσματα. Διευρύναμε επίσης τη φορολογία, επιβάλλοντας φόρο σε οινοπνευματώδη, τσιγάρα και καύσιμα, κάτι που αποφέρει ετησίως δισεκατομμύρια επιπλέον έσοδα στα Ταμεία του κράτους.

Ο Ελληνικός λαός στήριξε τα μέτρα αυτά, που αποτελούν ένα αναγκαίο βήμα προς την κατεύθυνση της ανοικοδόμησης της οικονομίας μας. Ένας από τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ σημείωσε μια τόσο σαρωτική εκλογική νίκη ήταν και η δέσμευσή μας να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, και αυτό ακριβώς κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις αξιωματούχων από την Ελλάδα και την Ε.Ε., τα διεθνή Μέσα επιμένουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και σκοπεύει να στραφεί για βοήθεια στην Ε.Ε. ή ακόμη και σε τρίτες χώρες, γεγονός που προκαλεί νευρικότητα στις αγορές. Ποια τακτική θα ακολουθήσετε για να καθησυχάσετε τις αγορές;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα δεν έχει στραφεί για οικονομική βοήθεια ούτε στη Διεθνή Κοινότητα, ούτε στην Ε.Ε.. Η Ελλάδα δεσμεύεται και εξακολουθεί να είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα μόνη της.

Αυτό που θα θέλαμε, και αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό πια, είναι η πολιτική υποστήριξη των ευρωπαϊκών κρατών και η αμετακίνητη δέσμευσή τους στην Ένωση. Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε τώρα πια, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και αφορά άμεσα την Πορτογαλία, την Ισπανία και το σύνολο της οικονομίας της Ευρώπης.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε τι ακριβώς αντιμετωπίζουμε. Και αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια αγορά CDS (Credit Default Swaps - συμβάσεων αντιστάθμισης κινδύνων πιστοληπτικής ικανότητας), η οποία προωθεί ασφάλιστρα τεχνητού κινδύνου στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Αντίστοιχοι ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αγοράς προ ολίγων ετών και εμείς, ως Ευρωπαίοι, οφείλουμε να αντιδράσουμε συντονισμένα. Οι πρόσφατες συζητήσεις, που έλαβαν χώρα κατά τη Σύνοδο της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα, απηχούν ακριβώς αυτή την αρχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά παράδοση οι Ρώσοι τουρίστες θεωρούν την Ελλάδα θελκτικό προορισμό θερινών διακοπών, για πολλούς λόγους. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι Έλληνες προσβλέπουν σε μια επίσκεψη στη χώρα μας, ώστε να γνωρίσουν τις ομορφιές και τα αξιοθέατά της. Πιστεύετε ότι η κατάργηση έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. θα επηρεάσει σημαντικά την τουριστική κίνηση;

Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα, την οποία συνδέουν παραδοσιακά φιλικοί δεσμοί με τη Ρωσία, καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες για να διευκολύνει τους Ρώσους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας. Θα επιτύχουμε την απλούστευση και επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων, δίνοντας σαφείς οδηγίες στις Προξενικές Αρχές και τις Πρεσβείες μας στη Ρωσία, ώστε να παράσχουμε κάθε δυνατή στήριξη στους Ρώσους υπηκόους, που επιθυμούν να μεταβούν στην Ελλάδα. Επίσης, επεκτείνουμε και βελτιώνουμε το δίκτυο των Προξενείων μας στη Ρωσία.

Για τον σκοπό αυτό, τα γενικά Προξενεία της Ελλάδας, που βρίσκονται στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, μεταστεγάστηκαν σε νέα κτίρια, ενώ τα ειδικά κέντρα για έκδοση θεωρήσεων, που λειτουργούν σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Αικατερίνενμπουργκ και Νοβοσιμπίρσκ, παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους Ρώσους πολίτες.

Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι τα Ελληνικά Προξενεία στη Ρωσία προχωρούν σε έκδοση βίζας εντός 48ωρου, γεγονός που θέτει τη χώρα μας μεταξύ των πρώτων, συγκριτικά με την ταχύτητα έκδοσης αντίστοιχων εγγράφων σε άλλες χώρες εντός Σένγκεν. Συν τω χρόνω, οι προξενικές μας αρχές εκδίδουν όλο και περισσότερες θεωρήσεις. Παραδείγματος χάριν, το 2007 εκδώσαμε 228.793 θεωρήσεις, το 2008 εκδόθηκαν 307.796, ενώ ο αριθμός τους ανήλθε σε 252.553 το 2009.

Όσον αφορά την απλούστευση του καθεστώτος θεωρήσεων, η χώρα μας διαδραμάτισε μείζονα ρόλο στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας Ε.Ε. - Ρωσίας, η οποία ετέθη σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2007. Η εν λόγω συμφωνία, απλουστεύει τη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων, διευκολύνοντας αρκετές ομάδες πολιτών, παραδείγματος χάριν, επιχειρηματίες, εμπορικούς αντιπροσώπους, δημοσιογράφους, επιστήμονες, ερευνητές, μέλη κυβερνήσεων και κοινοβουλίων, συμμετέχοντες σε επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, προσωπικότητες του χώρου του πολιτισμού, συμμετέχοντες σε διεθνείς αθλητικές συναντήσεις. Επίσης, το κόστος έκδοσης θεωρήσεων ανέρχεται στα 35 και όχι στα 60 ευρώ, ενώ για κάποιες κατηγορίες αιτούντων χορήγηση ταξιδιωτικής θεώρησης, το κόστος έκδοσης είναι μηδενικό.

Επιπροσθέτως, η χώρα μας δράττεται κάθε ευκαιρίας ώστε να στηρίξει το αίτημα που υπέβαλε η Ρωσία προς την Ε.Ε., αναφορικά με την κατάργηση υποχρέωσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Ρώσους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό πρόκειται να βοηθήσει ουσιαστικά στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των πολιτών των κρατών - μελών της Ε.Ε. και της Ρωσίας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης