Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.5.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΣΕΪΧΗ HAMAD BIN JASSIM BIN JABR AL-THANI ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ
Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κυρίες και κύριοι, με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι σήμερα στη χώρα μας τον Πρωθυπουργό του Κατάρ, με τον οποίο είχαμε εξαιρετικά παραγωγικές συνομιλίες για πολλά θέματα. Διαπιστώσαμε, πρώτα απ’ όλα, την εγγύτητα των απόψεών μας σε πολλά θέματα που απασχολούν τη Διεθνή Κοινότητα.

Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις για την ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής - και το Κατάρ παίζει έναν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο, και στον Αραβικό Σύνδεσμο, γι' αυτό το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί όλους.

Προπάντων, όμως, είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την ισχυρή βούλησή μας, να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, σε ένα ευρύτατο φάσμα, που εκτείνεται σε διάφορους τομείς της οικονομίας, καθώς και την πολιτιστική μας συνεργασία.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνω, ως μία απτή απόδειξη της βούλησης αυτής, τη σημερινή υπογραφή πέντε Μνημονίων και Συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα κείμενα αυτά αφορούν στη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, τόσο σε σχέση με το φυσικό αέριο - δεδομένου ότι το Κατάρ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου - όσο και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, αφορούν στη συνεργασία μας στους τομείς του τουρισμού και των αεροπορικών μεταφορών και, επίσης, υπεγράφη η συμφωνία για την ανταλλαγή ειδήσεων μεταξύ της «QATAR NEWS AGENCY» και του «ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ».

Όλες αυτές οι συμφωνίες ενισχύουν το θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών και αποτελούν σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων. Είχαμε όμως την ευκαιρία, στην ιδιωτική μας συνάντηση, να ανταλλάξουμε και περαιτέρω ουσιαστικές ιδέες, για σειρά πιθανών συνεργασιών και επενδύσεων, από πλευράς του Κατάρ στην Ελλάδα.

Με αυτή τη λογική, δίνεται μια ουσιαστική οικονομική και εμπορική ώθηση στις σχέσεις μας, και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τις αναπτύξουμε και, με τον τρόπο αυτό, να έχουμε αμοιβαίως επωφελή αποτελέσματα.

Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω και το Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας, που αφορά στο Ενεργειακό Κέντρο του Αστακού. Θέτει το πλαίσιο για την πραγματοποίηση μιας πολύ σημαντικής επένδυσης στον ενεργειακό τομέα και, βεβαίως, είναι μία ευπρόσδεκτη πρόταση και επένδυση για την Ελλάδα, αυτή την εποχή που περνά οικονομικές δυσκολίες, αλλά που είναι μια χώρα, η οποία πιστεύω ότι σήμερα αξίζει τις επενδύσεις από το εξωτερικό.

Είμαστε βέβαιοι ότι η πρόσφατη κυρωθείσα Συμφωνία για οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας, σε συνδυασμό με το 3ο Αραβο-Ελληνικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2010 - στο οποίο ελπίζουμε ότι θα υπάρξει και σημαντική εκπροσώπηση από το Κατάρ - θα ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας - Κατάρ.

Η συνεργασία μας, όπως είπα, δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικό τομέα. Ευελπιστούμε ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση της διμερούς πολιτιστικής και μορφωτικής συνεργασίας των χωρών μας.

Θέλω να ολοκληρώσω αυτά τα λόγια υποδοχής και χαράς, που βρίσκεται εδώ ο Πρωθυπουργός του Κατάρ, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την απόλυτη ικανοποίησή μου γι’ αυτά που έχουν επιτευχθεί, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και, προσβλέπω στη συνέχιση της άριστης συνεργασίας μεταξύ εμού και του κ. Πρωθυπουργού, θα έλεγα μάλιστα και προσωπικής συνεργασίας, προς όφελος των δύο λαών.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σας δίνω το λόγο. Καλωσορίσατε.

Η. AL-THANI: Ευχαριστώ εξοχότατε. Καταρχάς, θα ήθελα να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του μεγαλειοτάτου Εμίρη του κράτους του Κατάρ προς τον λαό της Ελλάδας και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Εμείς ήρθαμε εδώ, στην Ελλάδα, με καλή πρόθεση και διάθεση, μετά τον πολύ δύσκολο «τοκετό» που δημιουργήθηκε και που οδήγησε στην οικονομική βοήθεια που θα προσφερθεί στην Ελλάδα. Εγώ, προσωπικά, θα ήθελα να εξάρω την προσωπική σας σοφία και τους κόπους που καταβάλατε, για να επιτύχετε αυτό το αποτέλεσμα.

Νομίζω ότι όλοι οι λαοί, πολλές χώρες περνούν από δύσκολες φάσεις, αλλά βγαίνοντας από αυτή τη δύσκολη φάση, είναι πολύ ισχυρότερες. Αυτό χρειάζεται βούληση και αποφασιστικότητα και είμαι σίγουρος ότι αυτή υπάρχει και είναι εξασφαλισμένη, και σε εσάς, και στον Ελληνικό λαό, διότι σας γνωρίζω προσωπικά, από τότε που ήσασταν Υπουργός των Εξωτερικών, και είμαι σίγουρος ότι θα περάσετε στην ακτή ασφαλείας, πολύ σύντομα.

Σήμερα το πρωί, εξετάσαμε πολλά πολιτικά θέματα, όπως αναφέρατε συνάδελφε, κ. Πρωθυπουργέ. Επίσης, εξετάσαμε οικονομικά θέματα. Το Κατάρ έχει την ειλικρινή βούληση να συνεργαστεί οικονομικά και να επενδύσει στη φίλη χώρα σας και νομίζουμε ότι αυτό αποτελεί καθήκον και θα είναι ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές.

Είναι πολύ σημαντικό να απομακρυνθούμε, όπως αναφέραμε αγαπητέ συνάδελφε, από τη γραφειοκρατία και να καταφέρουμε να εργαστούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μία ολιγομελή οικονομική Επιτροπή, που θα εξετάζει πολύ γρήγορα τα οικονομικά θέματα.

Επίσης, εκφράζω την επιθυμία εκ μέρους του Κατάρ για επενδύσεις ύψους 5 δις δολαρίων στην Ελλάδα, αλλά αυτή η προσφορά χρειάζεται παρακολούθηση, χρειάζεται αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις και να υλοποιηθούν.

Ενδιαφερόμαστε ειλικρινά για συνεργασία, όχι μόνο στον επενδυτικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς, τον μορφωτικό, τον πολιτιστικό, τον τουριστικό, αλλά και στην πολιτική συνεργασία μεταξύ μας, ιδιαίτερα καθώς η Ελλάδα έχει θέσεις ταυτόσημες με τις αραβικές χώρες και πολύ σημαντικές.

Ακόμα μία φορά, σας ευχαριστώ, προσωπικά και εξ ονόματος της αντιπροσωπείας μου, για τη θερμή φιλοξενία σας και για τις πολύ καλές συνομιλίες, τις βαθιές, τις ειλικρινείς συνομιλίες που είχαμε, οι οποίες εύχομαι να αποδώσουν καρπούς και να έχουμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης.

Σας καλώ επίσης να επισκεφθείτε, στην πλέον κατάλληλη στιγμή για εσάς, το κράτος του Κατάρ.

Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης