Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

1.6.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑΣ
κ.κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ BORIS TADI?
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
1.6.2010






ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Kυρίες και Κύριοι, με μεγάλη μου χαρά υποδέχθηκα σήμερα στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας κ.Tadic, σε ανταπόδοση της επίσκεψής μου στο Βελιγράδι, πριν από ένα χρόνο.



Με τον κ.Tadic είχαμε μία ιδιαίτερα φιλική συζήτηση, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοσερβικών σχέσεων, οι οποίες έχουν θεμελιωθεί στην παραδοσιακή φιλία των δύο λαών μας, στο βάθος των αιώνων.



Θέλω να επαναλάβω και να υπογραμμίσω σήμερα ότι η Σερβία αποτελεί στρατηγικό εταίρο και προνομιακό συνομιλητή της Ελλάδας, που διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο και μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.



Ένα από τα θέματα της συζήτησής μας ήταν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Σε δύσκολες ημέρες για την οικονομία, οι ελληνικές επιχειρήσεις καταλαμβάνουν σταθερά την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη Σερβία και συμβάλλουν ουσιαστικά στη σερβική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, η απόφαση για την κατάργηση των θεωρήσεων για τους πολίτες της Σερβίας από τα τέλη του 2009.



Συζητήσαμε επίσης για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την οποία η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ένθερμα και εξακολουθεί να υποστηρίζει σταθερά. Πιστεύουμε ότι η Σερβία πρέπει να καταστεί, το ταχύτερο δυνατόν, μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θέση η οποία δικαιωματικά της ανήκει.



Με τον Πρόεδρο της Σερβίας προβήκαμε, επίσης παράλληλα, σε μια ανασκόπηση των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών. Χαιρέτισα το ρόλο που διαδραματίζει το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι, το οποίο εγκαινίασα κατά την επίσκεψή μου τον Ιούλιο του 2009. Υπογράμμισα την ελληνική συμβολή στις εργασίες αποκατάστασης του πύργου Nebojsa, στο Βελιγράδι, με σκοπό τη δημιουργία μουσείου προς τιμήν του Ρήγα Φεραίου και των Σέρβων αγωνιστών για την ελευθερία.



Σε ό,τι αφορά το Κόσσοβο, εξέφρασα στον κ.Tadic την πάγια ελληνική θέση. Υποστηρίζουμε την εξεύρεση λύσης αμοιβαία αποδεκτής, που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων.



Είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ όπου και επανέλαβα την ειλικρινή πρόθεση της χώρας μου να εξευρεθεί, το ταχύτερο δυνατόν, αμοιβαίως αποδεκτή λύση.



Συζητήσαμε τέλος, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η χθεσινή ενέργεια του Ισραήλ, παράνομη και εκτός κανόνων διεθνούς δικαίου, ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικής έντασης στην περιοχή.



Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω θερμά το φίλο μου Πρόεδρο κ.Tadic, τον συνοδεύοντα Υπουργό και τους συνεργάτες τους, για τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συνομιλίες που είχαμε και να ευχηθώ κάθε πρόοδο και ευημερία στο φίλο λαό της Σερβίας.





BORIS TADI?: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Είναι μεγάλη χαρά που σήμερα με τον κ.Παπούλια μπορούμε να συνεχίσουμε τη βελτίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεών μας.



Οι σχέσεις μας είναι ιστορικά θεμελιωμένες και, όπως είχαμε συζητήσει με τον Πρόεδρο, τον κ.Παπούλια -αναφέρω ενδεικτικά τον ήρωα Ρήγα Φεραίο στο πλαίσιο αυτό - κατά κάποιο τρόπο η τραγική κατάληξη της ζωής του Ρήγα Φεραίου συνδέει τους δύο λαούς και είναι σήμερα και μία από τις αιτίες που ανακαινίζουμε και εγκαινιάζουμε τον πύργο στον Δούναβη, στον πύργο Nebojsa.



Όπως και στο παρελθόν, και τώρα η Σερβία και η Ελλάδα στηρίζονται η μία στην άλλη. Είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έδωσε η Ελλάδα μετά τις δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία, στην ανάπτυξή της και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Είμαστε ευγνώμονες και στους Έλληνες επιχειρηματίες και στις επιχειρήσεις οι οποίες εξασφάλισαν πολλές θέσεις εργασίας στη Σερβία.



Καθώς επίσης, είμαστε ευγνώμονες και για την πάγια θέση της Ελλάδας σε σχέση με το Κόσσοβο, για την κυριαρχία της Σερβίας και την εδαφική της ακεραιότητα στην περιοχή αυτή. Η Σερβία θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να έχει μια φιλική πολιτική, με κάθε τρόπο δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, και μετά από τη γνωμοδότηση και του Διεθνούς Δικαστηρίου είμαστε έτοιμοι να ξαναδιαπραγματευθούμε για το μέλλον της επαρχίας αυτής.



Με την πολιτική της σχετικά με το Κόσσοβο, η Σερβία για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει την πολιτική της η οποία βασίζεται πάντοτε στην ειρήνη, στην ανάπτυξη και στην ευρωπαϊκή προοπτική. Μια προϋπόθεση για μια τέτοια ανάπτυξη είναι και η οικονομική σταθερότητα και η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή.



Βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω και τη συμπαράστασή μου στον ελληνικό λαό σχετικά με την οικονομική κρίση, την οποία βιώνουμε όλοι. ΟΙ φίλοι είναι πάντα δίπλα ο ένας στον άλλο στις δύσκολες καταστάσεις. Και θα ήθελα και δημόσια να εκφράσω ότι συμπάσχουμε με τον ελληνικό λαό.



Ελπίζω ότι και στο μέλλον θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για την ευρωπαϊκή προοπτική και για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών μας, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου.



Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε επισκέψεις ο ένας στον άλλον. Κύριε Πρόεδρε, είστε πάντα ευπρόσδεκτος στη Σερβία, και δεν είστε μόνον ευπρόσδεκτος, πρέπει στη Σερβία να νοιώθετε σαν στο σπίτι σας, όπως και οι δικοί μας πολίτες νοιώθουν σαν στο σπίτι τους όταν τα καλοκαίρια έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα. Θα είναι και φέτος, όπως ήταν και όλα αυτά τα χρόνια εξάλλου. Θα είναι η μικρή μας συμβολή στην οικονομία σας. Ενώ εσείς ως χώρα, οι επιχειρηματίες σας, έδωσαν μεγάλη βοήθεια και δυναμικότητα στη Σερβία τα τελευταία χρόνια.



Θα ήθελα και προσωπικά να σας ευχαριστήσω για την φιλική πολιτική σας και την πολιτική τη γεμάτη κατανόηση προς τον σερβικό λαό. Σας ευχαριστώ άλλη μια φορά.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης