Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.6.10

Αλλαγή πολιτικής στη στέγαση υπηρεσιών της Βουλής

Αλλαγή πολιτικής στη στέγαση

υπηρεσιών της Βουλής

Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου αναθεωρήθηκε ο σχεδιασμός για τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών της Βουλής.


Πλέον, αντί για την εφαρμογή πολιτικής ενοικίασης κτιρίων με την υπογραφή προσυμφώνων, όπως έγινε κατά το 2009, η Βουλή θα αξιοποιήσει κτίρια ιδιοκτησίας της και μάλιστα νεοκλασικά ιστορικής αξίας, τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης του προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής προχώρησε στην ακύρωση των προσυμφώνων που είχαν συναφθεί για τη μίσθωση κτιρίων, καθώς και στη μη ανανέωση συμβάσεων ενοικίασης, που θα επιβάρυναν τον προϋπολογισμό της Βουλής με τουλάχιστον 4.970.000 ευρώ ετησίως.



Α. Συγκεκριμένα, ακυρώθηκαν τα προσύμφωνα που είχε συνάψει η Βουλή των Ελλήνων με το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ):

· Το προσύμφωνο που είχε συναφθεί στις 20 Αυγούστου 2009 για τη μίσθωση του κτιρίου, όπου σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος .

Σε περίπτωση ενοικίασης, η Βουλή των Ελλήνων θα έπρεπε να καταβάλει μίσθωμα, κατ’ εκτίμηση, τουλάχιστον 300.000€ μηνιαίως (δηλαδή 3.600.000 ετησίως), προσαυξανόμενο κατά 5% ετησίως και για 5 χρόνια.

Σημειώνεται ότι, πέραν του μισθώματος αυτού, η Βουλή των Ελλήνων θα έπρεπε να αναλάβει η ίδια τις δαπάνες για την εκτέλεση τυχόν εργασιών συντήρησης των χώρων και εγκαταστάσεων του κτιρίου (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, κλιματιστικά κ.ά).

· Το προσύμφωνο που είχε συναφθεί στις 28 Ιουλίου 2009 για τη μίσθωση του κτιρίου επί της οδού Πινδάρου 2.

Η Βουλή των Ελλήνων θα έπρεπε να καταβάλει επί 5 χρόνια μηνιαίο μίσθωμα ύψους 20.000€ (δηλαδή 240.000 ευρώ ετησίως), προσαυξανόμενο κατά 5% ετησίως. Και σε αυτό το κτίριο η Βουλή των Ελλήνων θα αναλάμβανε η ίδια τις δαπάνες και την εκτέλεση τυχόν εργασιών συντήρησης του κτιρίου.

· Το προσύμφωνο που είχε συναφθεί στις 28 Ιουλίου 2009 για τη μίσθωση κτιρίου επί της συμβολής των οδών Ακαδημίας και Κανάρη.





Εκτιμάται ότι η Βουλή θα έπρεπε να καταβάλει επί 5 χρόνια μηνιαίο μίσθωμα ύψους 44.000€ ( δηλαδή 528.000€ ετησίως), προσαυξανόμενο κατά 5% κάθε χρόνο.



Και σε αυτή την περίπτωση η Βουλή των Ελλήνων θα έπρεπε να αναλάβει και το κόστος των τυχόν εργασιών συντήρησης του κτιρίου.



· Δεν ανανεώθηκε, τέλος η σύμβαση μίσθωσης του κτιρίου επί των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως στο Σύνταγμα που χρησιμοποιείτο ως εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής, μικτού εμβαδού 385 τ.μ.

Το μίσθωμα του κτιρίου αυτού ανερχόταν σε 50.000€ μηνιαίως (δηλαδή 600.000€ ετησίως). Οι εκθέσεις θα γίνονται πλέον σε κτίριο της Βουλής επί της οδού Αμαλίας 14, όπου στεγάζονται και άλλες υπηρεσίες της Βουλής.



Β. Στροφή στα ιδιόκτητα κτίρια - Μεταφορά υπηρεσιών από ενοικιαζόμενα.

Ο κ. Πετσάλνικος έδωσε εντολή προς τις τεχνικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των κτιρίων που είναι ιδιοκτησίας της Βουλής, προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτά υπηρεσίες, οι οποίες σήμερα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια, ώστε να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Πρόκειται για:

1. Το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Βουλής 49. ‘Ενα κτίριο 970 τετραγωνικών μέτρων με υπόγειο, ισόγειο και πέντε ορόφους, στο οποίο πρόκειται να στεγαστούν υπηρεσίες που στεγάζονται σήμερα σε μισθωμένα κτίρια. Προγραμματίζεται να είναι έτοιμο το 2012.

2. Το, επίσης, νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Φιλελλήνων 23, με ισόγειο και τρεις ορόφους συνολικού εμβαδού 1.500 τετραγωνικών μέτρων. Εκεί πρόκειται να μεταστεγαστεί το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Επιστημονική Υπηρεσία που βρίσκονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Προγραμματίζεται να παραδοθεί σε χρήση το 2012.

3. Επίσης, προχωρά η αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων και της στέγης στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Λένορμαν 218 (παλαιό Καπνεργοστάσιο), όπου στεγάζονται το Τμήμα Εκδόσεων και η εκτυπωτική μονάδα, το Τμήμα Ψηφιακών Εφαρμογών, το Τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης,, το Τμήμα της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, το Τμήμα Βιβλιοθήκης Πόλης κ.α. Προγραμματίζεται να είναι έτοιμο το 2011.

4. Ο κ. Πετσάλνικος έδωσε επίσης εντολή να προχωρήσει η μελέτη για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί λόγω παλαιότητας και η ιστορική Μπενάκειος Βιβλιοθήκη. Εκτιμάται ότι σε περίπου τέσσερα χρόνια θα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της, επί της οδού Κολοκοτρώνη, δίπλα από την Παλαιά Βουλή. Σήμερα λειτουργεί στο ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Λένορμαν 218.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης