Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

24.6.10

O Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα, στο Φανάρι, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είπαν τα εξής:





κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, σας καλωσορίζουμε για μία ακόμη φορά στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, μαζί με την ομογένεια, ένα μέρος της οποίας συναντήσατε κατά την είσοδό σας στο Πατριαρχείο.

Σας περιμέναμε εναγωνίως, και η ομογένεια, όπως και εμείς, και εκφράζουμε τη μεγάλη μας χαρά και τις ευχαριστίες μας, διότι έρχεστε από πολύ μακρινό ταξίδι, κατάκοπος, με επίσημες συναντήσεις που είχατε εδώ και, παρ’ όλα αυτά, βρίσκετε πάντοτε το χρόνο να επισκεφτείτε το ιερό μας κέντρο και την Μητέρα Εκκλησία, η οποία προσδίδει σε κάποιον που έρχεται και τον σεβασμό στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Σας είμεθα ευγνώμονες και ευχόμεθα πάντοτε για την επιτυχία του έργου σας, το οποίο είναι πολύ δύσκολο, ιδιαιτέρως σε αυτή τη συγκυρία. Και η προσευχή μας είναι να υπερβεί η Ελλάδα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα και να επανέλθει εις τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής και της πορείας της, αλλά και της συμβολής της εις το διεθνές γίγνεσθαι.

Με αυτά τα αισθήματα και με πολλές ευχαριστίες και πάλι, σας καλωσορίζουμε και ευχόμεθα όλες οι επαφές που είχατε και θα έχετε στην Πόλη, να καρποφορήσουν για το καλό των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες ξεκίνησαν από κοινού να γράφουν μια καινούργια σελίδα στην ιστορία των διμερών σχέσεών τους, αλλά και για το καλό της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και σαν μια πολύτιμη συμβολή στην ειρήνη όλου του κόσμου.

Καλωσήρθατε και πολλές ευχές στους αγαπητούς μου οικείους σας.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Παναγιότατε, είναι πάντα και χαρά και τιμή να βρίσκομαι κοντά σας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και δίπλα σε εσάς προσωπικά, κάνοντας ό,τι μπορούμε, με ιδιαίτερη εκτίμηση για το έργο και τις δικές σας εργώδεις προσπάθειες παγκοσμίως, για την οικουμενικότητα των αξιών της Ορθοδοξίας.

Τις προσπάθειές σας, ως πρωτοπόρος, στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τον αγώνα που δίνετε για το ίδιο το Πατριαρχείο και την παρουσία αυτού του τόσο σημαντικού θρησκευτικού θεσμού ανά τον κόσμο, που για εμάς, βεβαίως, στην Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη σημασία πάντα.

Γι’ αυτό, είμαστε κοντά σας και τα λόγια σας πάντα είναι και χρήσιμα, και λόγια συμπαράστασης, κάτι που πράγματι μας δίνει κουράγιο. Μας δίνει κουράγιο, γιατί βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κρίση. Μια κρίση, όμως, την οποία θα ξεπεράσουμε, όπως είπατε με πόνο, με θυσίες, αλλά η Ελλάδα ξεπερνάει την κρίση.

Ήδη, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, με βήματα σταθερά και θετικά σε ό,τι αφορά την απόδοση των δύσκολων αυτών μέτρων, αλλά και αλλαγών, που ήταν και απαραίτητες για τη χώρα μας, ώστε η οικονομία μας να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική και, τελικά, να λειτουργεί για την ευημερία των πολιτών μας και τη δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως, η συνεργασία με τις γείτονες χώρες είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Κάνουμε πράγματι μια νέα προσπάθεια με τη γείτονα χώρα, την Τουρκία, και είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ και με τον Πρόεδρο Γκιουλ, και με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν, και να μιλήσουμε για τις πρόσφατες συμφωνίες που υπογράψαμε και την υλοποίησή τους.

Επίσης, συζητήσαμε την περαιτέρω συνεργασία μας και στον οικονομικό τομέα, αλλά και στα θέματα της περιφέρειας, καθώς και τα μεγάλα ζητήματα που έχουν προκύψει, τη Μέση Ανατολή, αλλά και για τα Βαλκάνια βεβαίως.

Και πάντα, φυσικά, αναφερόμαστε και αναφέρομαι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο δικό σας έργο, αλλά και στις ανάγκες που έχει, στην ανάγκη σεβασμού του έργου σας, αλλά και στο ρόλο που παίζετε και για την Τουρκία, και παγκοσμίως βεβαίως για την Ορθοδοξία.

Και πάλι, είναι ιδιαίτερη χαρά που είμαι κοντά σας Παναγιότατε και θα μεταφέρω και τα λόγια αγάπης στην οικογένεια.

κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ, κ. Πρωθυπουργέ. Όλοι μας εδώ στην Πόλη, στην Τουρκία, παρακολουθήσαμε την ιστορική συνάντησή σας με τον κ. Ερντογάν, πρόσφατα, στην Αθήνα.

Οι προσευχές μας ήταν μαζί μας, ώστε αυτό το καινούργιο ξεκίνημα να αποδώσει πολλούς και ευχύμους καρπούς για τις δύο χώρες, που είναι γείτονες και σύμμαχοι, για το καλό των λαών. Αλλά και χαιρόμεθα, διότι υπεγράφησαν αυτές οι συμφωνίες, στις οποίες αναφερθήκατε, και ευχόμεθα να υλοποιηθούν και να καρποφορήσουν για το κοινό αγαθό.

Κάθε επίσκεψή σας εδώ, στην Κωνσταντινούπολη, είναι για μας, ως Οικουμενικό Πατριαρχείο και ως ομογένεια, πηγή χαράς και ελπίδων για την πορεία μας, κάτω από όχι πάντοτε εύκολες συνθήκες. Αλλά οι δικές σας οι πρωτοβουλίες και η πίστη σας στην ελληνοτουρκική φιλία και συνεργασία αναπτερώνουν και το δικό μας το φρόνημα.

Και όπως θα είδατε συναντώντας και τους ομογενείς μας κάτω, βρισκόμαστε σε μία περίοδο ανασυγκροτήσεως πολλών ελπίδων και ενθουσιασμού για το μέλλον. Γιατί μπορεί μερικοί να πιστεύουν ότι η ομογένεια, η ρωμιοσύνη της Κωνσταντινουπόλεως έχει τελειώσει πλέον, για μας, όμως, καθόλου δεν έχει τελειώσει. Κάθε φορά που υπερβαίνουμε συγκεκριμένες δυσκολίες, ξεκινούμε για ένα καλύτερο αύριο με ενθουσιασμό, πιστεύοντας εις την πρόνοια του Θεού.

Ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο, η ομογένεια, με τις εκλογές που γίνονται στα ιδρύματά της, με την απόδοση του Ορφανοτροφείου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα για την ομογένεια και το Πατριαρχείο, με την προοπτική της πρώτης λειτουργίας που θα κάνουμε στην Παναγία Σουμελά ύστερα από πολλές δεκαετίες, όλα αυτά είναι αισιόδοξα μηνύματα.

Οι επισκέψεις της υμετέρας εξοχότητος και των συνεργατών σας κυρίων Υπουργών σήμερα, μας δίνουν τέτοια μηνύματα επίσης, αλλά και τη δυνατότητα να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Και για όλα αυτά επαναλαμβάνω, σας είμεθα ευγνώμονες και επικαλούμεθα την ευλογία του Θεού εφ΄ υμάς προσωπικώς και το κυβερνητικόν έργον, το οποίο παρακολουθούμε με ιδιαίτερη στοργή από τη Μητέρα Εκκλησία.

Ευχαριστούμε και τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημερώσεως, και τους Έλληνες και τους Τούρκους, για το ενδιαφέρον με το οποίον παρακολουθούν γενικότερα την επίσκεψή σας εδώ και ειδικότερα την επίσκεψή σας εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Παναγιότατε, να ευχαριστήσω και εγώ την ομογένεια και τους εκπροσώπους της ομογένειας, και τα παιδιά και τους εκπροσώπους που μας υποδέχθηκαν, και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι υπάρχει αυτό το πνεύμα, όπως είπατε, της συνεχούς προσπάθειας και εξέλιξης.

Και νομίζω, τα πρώτα δείγματα, όπως είπατε κι εσείς, για το Ορφανοτροφείο, καθώς και η απόφαση για τη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά, είναι σημαντικά. Και πιστεύω ότι ανοίγουν ένα δρόμο ακόμα καλύτερης συνεργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και της Ορθοδοξίας, με τις Αρχές της Τουρκίας, αλλά αυτό συμβάλλει και σε μια βελτίωση και των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία.

Και βεβαίως, πολλά από αυτά επετεύχθησαν και μετά από προσπάθειες δικές σας που έχουν καρποφορήσει, μετά από πολλές, σημαντικές, αλλά και σοφές, θα έλεγα, προσπάθειες που κάνατε.

κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Σας ευχαριστώ. Θα ήθελα επίσης να μοιραστώ μαζί σας, κ. Πρωθυπουργέ, τη χαρά που αισθανθήκαμε και την ικανοποίηση, όλοι εδώ, στο Πατριαρχείο, για την ευλογημένη πρόσφατη επίσκεψή μου στην Εκκλησία της Ρωσίας. Μας υπεδέχθησαν φιλοφρονέστατα, ευγενικότατα και κατήρτισαν ένα πλούσιο πρόγραμμα δέκα ημερών στη Μόσχα και στην Πετρούπολη.

Κι όπως θα γνωρίζετε ίσως, με εδέχθη ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και ο Πατριάρχης Κύριλλος και οι συνεργάτες του δεν εφίσθησαν κόπων, για να κάνουν την επίσκεψή μου ευχάριστη και αποδοτική.

Είχαμε διμερείς συνομιλίες, οι οποίες πήγαν πολύ καλά, λειτουργήσαμε τρεις φορές με τον Πατριάρχη Κύριλλο και την Παρασκευή, μεθαύριο, περιμένουμε τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για τις εξωτερικές εκκλησιαστικές σχέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος έρχεται για να πάμε μαζί και να λειτουργήσουμε στην Καππαδοκία.

Απόψε έρχεται ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών γι’ αυτό το σκοπό, για να είμαστε συμπροσκυνηταί στην Αγίω Τόπω Καππαδοκία και αύριο, καταφθάνει ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, επίσης για τον ίδιο σκοπό. Θα πάμε όλοι μαζί, και οι τέσσερις Εκκλησίες θα βρεθούν επί τω αυτώ στα ιστορικά χώματα της Καππαδοκίας, όπου πηγαίνω εδώ και περίπου δέκα χρόνια ανελλιπώς, κάθε χρόνο, μετά το Πάσχα, κάποια Κυριακή, και λειτουργώ με όλες τις διευκολύνσεις των Τοπικών Αρχών, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Και λέμε δόξα τω Θεώ, διότι όλα αυτά που σας αφηγούμαι, μέχρι και προ ολίγων ετών, ήσαν αδιανόητα, αδιανόητα. Είναι θετικές εξελίξεις, οι οποίες και ευχόμεθα να έχουν συνέχεια.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης