Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20.7.10

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2010
Ομιλία του Προέδρου της Βουλής στην Παγκόσμια

Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων στη Γενεύη





Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συμμετέχοντας στις εργασίες της 3ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Προέδρων των Κοινοβουλίων της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης που πραγματοποιείται στη Γενεύη, απηύθυνε την παρακάτω ομιλία:



Φ. Πετσάλνικος: «Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη

των πολιτών στους πολιτικούς και στο Κοινοβούλιο»



«Η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, η τρομοκρατία, έχουν τα τελευταία χρόνια αυξήσει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και την αγωνία τους για το μέλλον. Έχουν επίσης κλονίσει την αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών, ανάμεσα στους οποίους περίοπτη θέση καταλαμβάνει το Κοινοβούλιο. Πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με τους πολιτικούς και με τον υπέρτατο δημοκρατικό θεσμό, το Κοινοβούλιο;

Θεωρώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ακούσουμε τη φωνή των πολιτών, να δώσουμε βαρύτητα στις ανάγκες της κοινωνίας, να δώσουμε ξανά αξία στις αρχές του κοινοβουλευτισμού -στη λαϊκή κυριαρχία και τη συλλογική βούληση. Να αποδείξουμε ότι τόσο οι βουλευτές όσο και η Βουλή δεν είναι αποκομμένοι από τη σύγχρονη πραγματικότητα αλλά μέρος αυτής. Να αναδείξουμε το Κοινοβούλιο ως χώρο ουσιαστικής διαβούλευσης, διαλόγου και εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των λαών. Να βελτιώσουμε τη λειτουργικότητα του Κοινοβουλίου, να επιδιώξουμε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή του μέσω της διασφάλισης πλήρους διαφάνειας, μέσω του ανοίγματός του στους πολίτες, στην κριτική, στον έλεγχο. Είναι ανάγκη να οικοδομήσουμε ένα κρυστάλλινο, διαφανές σύστημα για όλους και για όλα.



«Έμφαση στη δημόσια διαβούλευση και στη διαφάνεια»



Ειδικότερα απαιτείται αφενός η εξασφάλιση της ποιότητας του παραγόμενου νομοθετικού έργου του, αφετέρου η ενίσχυση της ευθύνης και της κοινωνικής λογοδοσίας. Στη διασφάλιση της ποιότητας, συνεισφέρουν εκτός των άλλων, η συμμετοχή των πολιτών και των κοινωνικών φορέων στη νομοθετική διαδικασία μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, πριν την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η δημόσια διαβούλευση εμπλέκει τους πολίτες στη διαμόρφωση της ρύθμισης. Επίσης η σύνταξη και υποβολή έκθεσης αξιολόγησης των συνεπειών της προτεινόμενης ρύθμισης συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου νομοθετικού έργου.

Στην ενίσχυση της ευθύνης και της κοινωνικής λογοδοσίας σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διαφάνεια. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί η γενίκευση της δημοσιότητας των συνεδριάσεων, η διαρκής ενημέρωση των πολιτών μέσω του διαδικτύου για καθετί που πραγματοποιείται μέσα στο Κοινοβούλιο, η αξιοκρατία παντού, ο σεβασμός των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Επίσης σημαντική είναι η τήρηση του πνεύματος και της ουσίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου επί της εκτελεστικής εξουσίας. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να είναι άμεσος και ουσιαστικός, να διασφαλίζει την πολυφωνία, να επιβεβαιώνει την ελευθερία του λόγου, να αναδεικνύει το ρόλο και την αποστολή του βουλευτή. Η εμπέδωση των παραπάνω αξιών στη λειτουργία του Κοινοβουλίου μετατρέπει τους πολίτες από αμέτοχους παρατηρητές και επικριτές της πολιτικής σε ενεργούς, ισχυρούς, δημιουργικούς πολίτες. Και οι ενεργοί πολίτες που εμπιστεύονται τους δημοκρατικούς θεσμούς, εγγυώνται και προασπίζουν τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την ειρήνη και την πρόοδο. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, προχωρήσαμε πρόσφατα σε σημαντικές αλλαγές του Κανονισμού της Βουλής της Ελλάδας.

Η υπέρβαση της παρούσας παγκόσμιας οικονομικής και θεσμικής κρίσης δεν μπορεί βέβαια να επιτευχθεί με τις μεμονωμένες προσπάθειες των Κοινοβουλίων. Είναι η κατάλληλη στιγμή να αναπτύξουμε μία στενότερη σχέση συνεργασίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, επιχειρώντας να περιορίσουμε το δημοκρατικό έλλειμμα ως προς τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων σε υπερεθνικό επίπεδο. Ήδη με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας έχουν γίνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, με την ενίσχυση του ρόλου των Κοινοβουλίων της Ευρώπης. Η συμβολή εξάλλου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών στην καλλιέργεια των αρχών του κοινοβουλευτισμού και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας είναι αποφασιστικής σημασίας.

Είναι υποχρέωσή μας να μεταδώσουμε το μήνυμα του σεβασμού των δημοκρατικών αξιών, να αναπτύξουμε την παγκόσμια δημοκρατική ευθύνη λογοδοσίας για το κοινό καλό. Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Εύχομαι η συνάντησή μας αυτή και η συζήτησή μας να μας δώσουν ιδέες για τον τρόπο εμβάθυνσης της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας και να χαράξουν τον δρόμο προς ένα Κοινοβούλιο κοντά στον πολίτη και την κοινωνία. Ένα Κοινοβούλιο δυναμικό, παραγωγικό, υπεύθυνο, δημοκρατικό. Η κρίσιμη χρονική συγκυρία δεν μας επιτρέπει να αρκεστούμε σε ευχές αλλά να εργαστούμε συλλογικά για αυτό».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης