Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

21.7.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2010





Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Καλωσορίζω τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, και τους συνεργάτες του στην Κύπρο. Τον ευχαριστούμε ειλικρινά γιατί, σταθμεύοντας στην Κύπρο, έστω και για λίγη ώρα, αποδεικνύει έμπρακτα το συνεχές και αδιάλειπτο προσωπικό του ενδιαφέρον, αλλά και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης της Ελλάδος για την Κύπρο και το Κυπριακό.

Ευχαριστούμε για την πλήρη στήριξη στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, αλλά και των φίλων της, και να ανοίξουμε, παρά τις δυσκολίες, το δρόμο της λύσης του Κυπριακού, το συντομότερο. Λύση, που θα βασίζεται σε αρχές και θα αποτελεί έναν έντιμο και αμοιβαίο συμβιβασμό. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για ένα κράτος, με μία και μόνη αδιαίρετη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια και μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα. Λύση λειτουργική και βιώσιμη, που θα δώσει την ευκαιρία σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να χτίσουν μαζί το μέλλον τους στην κοινή μας πατρίδα.

Μας δόθηκε σήμερα η ευκαιρία να ενημερώσουμε πλήρως τον κ. Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και την κατάσταση στις συνομιλίες, μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον κ. Έρογλου. Ενημερώσαμε ενδελεχώς και σε βάθος για τις μεθοδεύσεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα από πλευράς Τουρκίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η σκλήρυνση της στάσης της άλλης πλευράς βρίσκεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τις δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ότι επιθυμούν λύση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εμείς, στην επικοινωνιακή τακτική της Τουρκίας, που έχει στόχο την επίρριψη ευθυνών, απαντούμε με πράξεις. Επειδή επιθυμούμε να υπάρξει κινητικότητα και να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες, ώθηση που θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε συνολική επίλυση του Κυπριακού, επεξεργαστήκαμε και παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό το πακέτο προτάσεων, αν γίνει αποδεκτό, θα αλλάξει το κλίμα και θα οδηγήσει σε αποτελέσματα, τα οποία θα είναι θετικά και για τους Τουρκοκυπρίους, και για την ίδια την Τουρκία, και για τους Ελληνοκυπρίους.

Προτείνουμε τη διασύνδεση της συζήτησης τριών κεφαλαίων του Κυπριακού. Το περιουσιακό συνδέεται και θα πρέπει να συζητηθεί ταυτόχρονα, μαζί με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου. Είναι ξεκάθαρο ότι η διευθέτηση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών, όπως και του θέματος του εποικισμού, αναμφίβολα θα διευκολύνει την επίλυση του περιουσιακού. Ο συνδυασμός της συζήτησης αυτών των τριών κεφαλαίων, εκ των πραγμάτων, θα εντατικοποιήσει και θα επισπεύσει το διάλογο.

Καλούμε επίσης την Τουρκία να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προνοεί την παράδοση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, με στόχο την επιδιόρθωση και αποκατάσταση της πόλης και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της. Μαζί με την αποκατάσταση της πόλης των Βαρωσίων, θα αναλάβουμε την ευθύνη για αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου, που αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Ταυτόχρονα, θα ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για διεξαγωγή εμπορίου από πλευράς των Τουρκοκυπρίων. Τα οφέλη της πρότασής μας είναι φανερά για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τα κέρδη αυτής της πρότασης είναι εξίσου φανερά για την Τουρκία, η οποία θα επωφεληθεί της προώθησης της ενταξιακής της πορείας, αφού θα ανοίξουν κεφάλαια που σήμερα είναι παγωμένα.

Τέλος, δηλώσαμε με σαφήνεια ότι θεωρούμε αναγκαία τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, όταν φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας, πάνω στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Αυτή η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και σ’ αυτήν να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο Κυπριακές κοινότητες.

Είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντοτε με συνέπεια στο πλευρό μας. Μας στηρίζει απόλυτα και σ' αυτή την πρωτοβουλία. Σήμερα, αποφασίσαμε το συντονισμό, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση της πρότασής μας, η οποία μπορεί πραγματικά να ανοίξει το δρόμο της επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο.

Ευχαριστούμε ξανά τον Πρωθυπουργό για την απόλυτη στήριξή του. Στο πρόσωπό του εκφράζουμε επίσης την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού προς την Κυβέρνηση και ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και τον Ελληνικό λαό, για τη στήριξη στις προσπάθειές μας για λύση και επανένωση.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

βρίσκεστε καθ’ οδόν προς μια περιοχή της γειτονιάς μας, που έχει υποφέρει και συνεχίζει να υποφέρει από συγκρούσεις. Ελλάδα και Κύπρος έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στις προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτό φάνηκε και μέσα από την κοινή μας πρωτοβουλία για προώθηση της ιδέας για αύξηση της ροής βοήθειας προς τη Γάζα.

Σας εύχομαι καλό ταξίδι και καλή επιτυχία στις επαφές σας.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, αγαπητέ Δημήτρη, χθες ήταν η τραγική επέτειος της εισβολής στην Κύπρο και η απαρχή τής επί 36 χρόνια κατοχής μεγάλου τμήματος της νήσου από τον τουρκικό στρατό. Μαύρες μέρες για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα, που βρισκόταν τότε κάτω από τη μπότα μιας δικτατορίας στρατιωτικής και ξενόφερτης.

Με την παρουσία μου εδώ, θέλω να διαβεβαιώσω τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι το Κυπριακό θα συνεχίσει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η επίλυση του Κυπριακού είναι για εμάς προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Έχω πει πολλές φορές, σε ό,τι αφορά Ελλάδα και Τουρκία, ότι η Κύπρος, ή θα μας διαιρεί, ή θα μας ενώνει και, βέβαια, επιδιώκουμε το δεύτερο. Η Ελλάδα, η Κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά, θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους αγώνες σας για την επανένωση της Κύπρου.

Στόχος μας παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μίας λύσης δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Μια λύση, στο πλαίσιο ενός δικοινοτικού διζωνικού ομοσπονδιακού κράτους, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, το πακέτο προτάσεων σχετικά με τη διαπραγμάτευση: πρώτον, των τριών κεφαλαίων και τη διασύνδεση του εδαφικού, του περιουσιακού και του θέματος των εποίκων, δεύτερον την πρόταση για την επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμένος της Αμμοχώστου υπό την Ευρωπαϊκή Ένωση και, τρίτον, την κυπριακή θέση για τη διεθνή διάσκεψη.

Αυτές οι προτάσεις μπορούν να δώσουν ώθηση στις δικοινοτικές συνομιλίες, μπορούν επίσης να βελτιώσουν σημαντικά το κλίμα και δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ένα βήμα μπροστά στις πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ευχόμαστε η Τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία να τις μελετήσουν σοβαρά.

Ο ρόλος της Τουρκίας, όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, είναι κρίσιμος. Η επίδειξη από μέρους της πραγματικής βούλησης για λύση με απτά αποτελέσματα, θα επιτρέψει να υπάρξει γρήγορα πρόοδος, ώστε να πετύχουμε σύντομα μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, όπως άλλωστε διατείνεται συνεχώς ότι επιθυμεί η ίδια να συμβεί. Θα ωφεληθούμε όλοι και πρωτίστως η ίδια, αφού θα επηρεαστούν θετικά και καθοριστικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολυνθεί η ενταξιακή της προσπάθεια.

Θα ήθελα και πάλι να σας διαβεβαιώσω για την αμέριστη υποστήριξή μας. Με πνεύμα ενότητας και κατανόησης, είμαι βέβαιος ότι οι προσπάθειες όλων μας θα ευοδωθούν και η Κύπρος θα είναι πάλι ελεύθερη, ενωμένη, ασφαλής και ευημερούσα.

Από εδώ, όπως σας είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, φεύγω για τη Μέση Ανατολή και βρισκόμαστε σε στενή συνεννόηση, Ελλάδα και Κύπρος, για πρωτοβουλίες σχετικά με το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα της Γάζας.

Και πάλι Πρόεδρε, αγαπητέ μου Δημήτρη, ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης