Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

30.8.10

Σύσκεψη με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της 3ης Σεπτέμβρη και της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος για την πορεία προς τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.



Τα ζητήματα που τίθενται στη σύσκεψη αφορούν, μεταξύ άλλων, στο πολιτικό πλαίσιο της κυβερνητικής παράταξης και στη ρύθμιση διαδικαστικών θεμάτων, αναφορικά με την επέτειο της 3η Σεπτέμβρη, το Εθνικό Συμβούλιο, τη ΔΕΘ, καθώς επίσης και τις ερχόμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και την εφαρμογή του "Καλλικράτη".

Διαβουλεύσεις με φορείς ενόψει ΔΕΘ

Συνεχίζονται σήμερα οι συναντήσεις των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη και των υφυπουργών Οικονομικών κ. Σαχινίδη και Εργασίας κ. Κουτρουμάνη ενόψει της ΔΕΘ.

Τον προβληματισμό του εμπορικού κόσμου διότι αρκετοί επιχειρηματίες του χώρου δεν μπορούν να αποδώσουν το ΦΠΑ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης στη συνάντηση των εκπροσώπων του εμπορίου με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τη Λούκα Κατσέλη.

Οπως ανέφερε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Κορκίδης, αρκετοί έμποροι δηλώνουν ότι δεν ''έχουν λεφτά να αποδώσουν το ΦΠΑ, καθώς με τις εισπράξεις τους πληρώνουν άλλες υποχρεώσεις, όπως μισθούς, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ" και συμπληρώνουν ότι "περιμένουν να έρθουν τα πρόστιμα καθώς δεν μπορούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους''.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε στους υπουργούς ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, ότι μια νέα ρύθμιση περαίωσης θα έπρεπε να περιλαμβάνει τις χρήσεις για τα έτη 2000 μέχρι και το 2009 και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αλλά να προχωρήσει η θέσπιση νομοσχεδίων-''σκούπα'' για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.

Ακόμα, αναφέρθηκε στη σημασία επιδότησης της εργασίας και διατήρησης υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και ζήτησε να μην υπάρξουν αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στη συζήτηση για την επικαιροποίηση του Μνημονίου ζήτησε να παραστούν με τους συναρμόδιους υπουργούς και εκπρόσωποι του εμπορίου, καθώς όπως ανέφερε, η τρόικα είναι μακριά από την ελληνική πραγματικότητα και αντί για τολμηρά μέτρα μεταρρύθμισης ''επέλεξε μέτρα έκτακτης ανάγκης μιας χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας''.

Για τον αναπυξιακό νόμο ανέφερε ότι οι έμποροι εκτιμούν ότι πρόκειται για σωστή πρωτοβουλία και σε αυτό το πλαίσιο ζητούν κάποια επιχειρηματικά πάρκα που αδρανούν να αλλάξουν χρήση και να αξιοποιηθούν από εταιρείες χονδρεμπορίου και logistics.

Ανέφερε, τέλος, ότι η ΕΣΕΕ πραγματοποιηεί αυτό τον καιρό έρευνα ''ηλεκτρονικής γεώβασης'' για να ξέρουν οι επιχειρήσεις που ενδεχομένως προχωρούν προς το κλείσιμο αν πρέπει να αλλάξουν περιοχή ή δραστηριότητα, αντί να βάλουν λουκέτο.

Τέλος, οι έμποροι ζητούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες δράσεις από τις τράπεζες ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα.

Μέτρα για να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά ζήτησε και ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Π. Πολιτάκης στην ίδια συνάντηση.



Ειδικές ρυθμίσεις ζήτησε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων

Eιδικές ρυθμίσεις για την είσπραξη ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών από μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της κρίσης στις υποχρεώσεις τους, άμεση εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου - πριν το 2011 - και ρύθμιση περαίωσης για τρία τελευταία χρόνια, ώστε να πάρουν ενημερότητα οι επιχειρήσεις, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γ. Κασιμάτης.

Ο κ. Κασιμάτης, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι απογοητευμένος από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εξαμήνου, ενώ είναι προβληματισμένος και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Για τον αναπτυξιακό ζήτησε να ενταχθούν σε αυτόν και εμπορικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικοδομή.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα αύξηση στον ΦΠΑ, να γίνει προσπάθεια για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και σημείωσε ότι θα οδηγηθούμε σε οικονομική συρρίκνωση εάν την φοροεισπρακτική πολιτική δεν συνοδεύει και αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Τέλος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία των εκπτώσεων ανέφερε ότι η μείωση των πωλήσεων φτάνει μέχρι και το 50% σε σχέση με πέρυσι.





Συνάντηση με ΣΕΒ

Όχι σε νέες περικοπές και φόρους, να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη ζήτησε ο ΣΕΒ στη συνάντηση που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα με κυβερνητικό κλιμάκιο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ΔΕΘ. Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι "η δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος είναι θέμα συνολικής κυβερνητικής πολιτικής -άρα και συντονισμού πολλών υπουργείων", καλεί την κυβέρνηση με αφορμή τη ΔΕΘ να εκπέμψει ισχυρά, ξεκάθαρα και, κυρίως, έμπρακτα μηνύματα στους δημιουργικούς πολίτες της και στους ενδιαφερόμενους ξένους ότι η σημερινή Ελλάδα είναι ανοικτή στις επενδύσεις και φιλική στην επιχειρηματικότητα, προβλέπει ωστόσο ότι το 2011 ο ιδιωτικός τομέας -επιχειρήσεις και εργαζόμενοι- θα πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος, με λουκέτα και απολύσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε συγκεκριμένα ότι οι δυνατότητες νέων περικοπών και νέων φόρων έχουν εν πολλοίς εξαντληθεί, και ότι το μεγάλο διακύβευμα στη σημερινή συγκυρία είναι η ανάπτυξη για την οποία τίθενται δύο βασικές προϋποθέσεις: η μείωση του κράτους και η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα. Ο κ. Δασκαλόπουλος δεσμεύθηκε επίσης να επισημάνει και να ιεραρχήσει τα 30 πιο σημαντικά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες για την άρση τους. Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση από την πλευρά του Συνδέσμου ότι "Μια ορισμένη ρητορεία αναφέρεται συχνά στον "εργασιακό μεσαίωνα" που δήθεν επικρατεί στη χώρα μας, αντίθετα, με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, στην Ελλάδα επικρατεί επιχειρηματικός μεσαίωνας".

Στη συνάντηση, στην οποία μετέχουν και οι τρεις αντιπρόεδροι του ΣΕΒ κ.κ. Ε. Βιδάλης, Α. Καλλιτσάντσης και Χ. Κυριαζής οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου επεσήμαναν ότι "το 2011 θα καταφέρει το χαριστικό χτύπημα στο πρότυπο μιας οικονομίας που τρεφόταν με δανεικά και κρατικές επιχορηγήσεις και επιδιδόταν στην υπερκατανάλωση".

Στις ειδικότερες προτάσεις του ΣΕΒ για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας περιλαμβάνονται η ταχεία περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία, η περικοπή του μεγέθους του κράτους, η ουσιαστική μείωση της κρατικής σπατάλης, η άρση των εμποδίων -νομοθετικών, γραφειοκρατικών, κρατικοπαρεμβατικών- που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην επιχειρηματικότητα, η απελευθέρωση των σύγχρονων παραγωγικών δυνάμεων, το άνοιγμα όλων των αγορών και η εγκαθίδρυση όρων πραγματικού ανταγωνισμού.

Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει οδυνηρές αλλά αναγκαίες τις διαρθρωτικές αλλαγές, που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια, αναφέρει ωστόσο ότι όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά επιτελεσθούν, τόσο πιο γρήγορα θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ, θα υπάρξει πραγματική δημοσιονομική βελτίωση, θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, θα αποκατασταθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και θα είναι εφικτή η μείωση της υπέρμετρης φορολογίας.

"Το επιχειρηματικό, επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα απαιτεί ένα ολοκληρωμένο, πολύπλευρο και πλήρες πρόγραμμα δράσης -στο πλαίσιο και στα χρονοδιαγράμματα που ορίζει το Μνημόνιο", καταλήγει ο ΣΕΒ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης