Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.9.10

Όπως είπε, επέλεξε να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, αντί μιας τυπικής παρουσίας στη Διεθνή Έκθεση, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

"Εμείς εδώ ήρθαμε να κάνουμε δουλειά και όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν καταλαβαίνει την εργώδη προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.



Όπως είπε, επέλεξε να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, αντί μιας τυπικής παρουσίας στη Διεθνή Έκθεση, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είπε, ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει τη χώρα όρθια στις πιο δύσκολες στιγμές και αυτό, χάρη στην πλάτη που έβαλαν οι Έλληνες πολίτες σε αυτή την πατριωτική προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, είπε ότι κανένας ανασχηματισμός δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε μπορεί από μόνος του να δώσει λύσεις. Η νέα δομή της κυβέρνησης έρχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα και εμπόδια, από την ανεπαρκή διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και να δώσει λύσεις, σε θέματα που χρειάζονται διϋπουργική αντιμετώπιση.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς, ο κ. Παπανδρέου τους είπε η διάρκεια της παραμονής στη Θεσσαλονίκη να 'ρθουν σε επαφή με τους τοπικούς φορείς και να δώσουν λύσεις.

"Είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία", επανέλαβε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από τους υπουργούς να μην ταυτιστούν με το υπουργείο αλλά με τα προβλήματα του πολίτη και το πώς, το υπουργείο θα δώσει λύση. "Είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών, όχι των υπουργείων μας. Δύναμή μας είναι οι δημιουργικές και οι υγιείς δυνάμεις της χώρας. Να βάλουμε τέλος σε πρακτικές του παρελθόντος σε όσα μας πλήγωσαν", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε τη λειτουργία δυο διϋπουργικών επιτροπών.

Η πρώτη, είναι η Επιτροπή για Θέματα Ανάπτυξης και σε αυτή συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Πολιτισμού και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις επενδύσεις. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου η σύνθεση της Επιτροπής μπορεί να μεταβάλλεται κατά περίπτωση, ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζει.

Η δεύτερη, είναι η Επιτροπή για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, την οποία συντονίζει η υπουργός Εργασίας και συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υγείας.

Ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και τη Διεθνή Έκθεση, είπε είχαν γίνει παράδοση οι μεγαλόστομες εξαγγελίες έργων, τα οποία όμως δεν υλοποιούνταν και οι Θεσσαλονικείς βαρέθηκαν τα μεγάλα λόγια και τα ανεκτέλεστα μεγάλα έργα. Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, ό,τι περνάει από το χέρι της για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού συνεχίστηκε με παρεμβάσεις των υπουργών.

"Καθαρές σχέσεις κράτους-ιδιωτικού τομέα"

Θέλουμε καθαρές σχέσεις κράτους-ιδιωτικού τομέα, τόνισε το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οργάνωσε ο Τομέας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του ΠΑΣΟΚ.

Οι σχέσεις κράτους - ιδιωτικού τομέα είχαν δαιμονοποιηθεί λόγω της διαφοράς που είχε αναπτυχθεί , επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και είπε ότι "ως σοσιαλιστές δεν πρέπει να φοβόμαστε την έννοια του επιχειρείν."

Μίλησε για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που πέρα από την κερδοφορία των επιχειρήσεων, βλέπει και την ανάγκη να ανταποκρίνονται στη λύση κοινωνικών προβλημάτων.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να επανεξεταστεί το ΤΕΜΠΜΕ διότι, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης παρατηρείται μια δυστοκία, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα χρηματοδότηση. Κάλεσε τις τράπεζες να πάρουν αυτό το ρίσκο της χρηματοδότησης για να μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να παταχθεί η διαφθορά στην επιχειρηματικότητα διότι με τη διαφθορά οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν γρήγορα υψηλά κέρδη, αλλά δεν έχουν μέλλον και προοπτική.

Κάλεσε τις επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και να προωθήσουν καινοτόμες ιδέες. Τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συνέργεια και προτάσεις για νέες ιδέες και να μην τα περιμένουν όλα από τον πρωθυπουργό.

Ζήτησε επίσης να μπει τέλος στις πελατειακές σχέσεις , σε νοοτροπίες πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος, που τις θεωρούσαμε ως δεδομένες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αντικαρκινικό Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου Άρη Μοσιώνη, τον πρόεδρο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» Νικήτα Κανάκη και ενημερώθηκε για το πρόγραμμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για την υγεία του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε νοσοκομείο.

Συνομίλησε με μετανάστες και Ρομά που είχαν πάει στο νοσοκομείο να κάνουν προληπτικό έλεγχο στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά και με το προσωπικό, εργαζόμενους και ασθενείς του νοσοκομείου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης