Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

13.9.10

Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί «οξυγόνο στους θεσμούς», μέσω της καταπολέμησης της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, ενώ σε ότι αφορά τα ελλείμματα και τα χρέη είπε ότι αποτελεί υπευθυνότητα η αντιμετώπισή τους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης δεν είναι το κοινωνικό κράτος, είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην διάρκεια της πρωινής συζήτησης στην Διάσκεψη του ΔΝΤ και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που πραγματοποιείται στο Όσλο, με θέμα «Οι προκλήσεις της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».



Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί «οξυγόνο στους θεσμούς», μέσω της καταπολέμησης της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, ενώ σε ότι αφορά τα ελλείμματα και τα χρέη είπε ότι αποτελεί υπευθυνότητα η αντιμετώπισή τους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της στροφής του παραγωγικού μοντέλου στην «πράσινη» οικονομία θα επιφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι «ιδανικός τόπος» για την ανάπτυξη «πράσινων» επενδύσεων.

Φέρνοντας παραδείγματα δυνατοτήτων που δημιουργούνται με την στροφή προς την «πράσινη» οικονομία ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων δίνει δουλειές, ενώ αναφερόμενος στα φωτοβολταϊκά είπε ότι αυτά καθίστανται όλο και πιο δημοφιλή «καθώς φορολογούμε το πετρέλαιο θέρμανσης».

Επιπλέον ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι ακόμα και τεράστιες περιοχές, όπως η Σαχάρα, αν αξιοποιηθούν μέσω της «πράσινης» οικονομίας θα μπορούσαν π.χ. να τροφοδοτήσουν ενεργειακά την Ευρώπη.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε, επίσης, την αναγκαιότητα «εκπαίδευσης των πολιτών στη νέα οικονομία», ενώ σε ό,τι αφορά τη νέα γενιά στην Ελλάδα αλλά και την σημειούμενη τάση εγκατάλειψης της χώρας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στην Ελλάδα «υπάρχει υψηλά εξειδικευμένη [επαγγελματικά και επιστημονικά] νεολαία, υπάρχουν και αυτοί που φεύγουν» και υπογράμμισε ότι «πρέπει να χτυπηθεί η απαισιοδοξία και να πούμε στους νέους «πάρτε τη χώρα στα χέρια σας και αλλάξτε τη»».

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι απαιτούνται νέοι τρόποι διακυβέρνησης, καθώς και αλλαγή μιας σειράς προτύπων ζωής, όπως του καταναλωτικού και πρόσθεσε ότι «οι νέοι τα καταλαβαίνουν αυτά και είναι έτοιμοι».

«Πρέπει να μάθουμε τους νέους να χρησιμοποιούν την γνώση ως εργαλείο για προσθέτουν αξία σε ότι κάνουν και να υποστηρίξουμε τις πρωτοβουλίες τους» κατέληξε ο πρωθυπουργός».

Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, λέγοντας πως αυτά έχουν την στήριξη των πολιτών, παρότι υπήρξαν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην μείωση των ελλειμμάτων.

«Πήραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέτρα δεκαετιών» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κοινωνική συμφωνία που συνήφθη στις αρχές του καλοκαιριού μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο διάλογος πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός και να μην υπάρχει αποκλεισμός των πολιτών και πρόσθεσε ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν «μέρος της δημοκρατίας μας, ίσως και εγώ να ήμουν με τους διαδηλωτές», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι κάποιες φορές τα ΜΜΕ διογκώνουν ορισμένες πλευρές των διαδηλώσεων.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην «απόλυτη διαφάνεια» που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις αποφάσεις της διοίκησης, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον «Καλλικράτη», ενώ υπογράμμισε ότι η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός της χορήγησης διαβατηρίου εκ μέρους της Νορβηγίας, στον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, στην διάρκεια της δικτατορίας, ευχαριστώντας τον νορβηγικό λαό στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Γιενς Στόλτενμπεργκ.

*** Στο περιθώριο της 13ης Συνδιάσκεψης του Όσλο ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε δεκάλεπτη κατ' ιδίαν συνομιλία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, αποτίμησε την πορεία της ελληνικής οικονομίας ως θετική. Στη συζήτηση, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμήθηκε ότι η εκτέλεση του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης, προχωρά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ενώ εθίγη και το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της ταυτόχρονης δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης