Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.10.10

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2010



Κυρίες και κύριοι, καλώς ήλθατε στην Ελλάδα. Είμαι ευτυχής που απευθύνομαι σε εσάς, ένα τόσο διακεκριμένο κοινό συμμετεχόντων, που έχετε και ένα τόσο έντονο ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, για την πράσινη ανάπτυξη και τις πράσινες επενδύσεις στη Μεσόγειο.

Και όπως, όσοι από εσάς, έχετε προχωρήσει και πρωτοπορείτε επιχειρηματικά σε αυτό τον τομέα, έτσι θα είστε και οι πρώτοι που θα εκμεταλλευτείτε τα οφέλη της πράσινης ανάπτυξης, σε μια περιοχή με τεράστιο και ανεκμετάλλευτο δυναμικό, όπως είναι η δική μας.

Στη χώρα μας, όπου έχουμε τεράστιες και ανεκμετάλλευτες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, αναμένουμε να προσελκύσουμε, είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια, είτε από ιδιωτικά, ή και από δημόσιες επενδύσεις, περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ, για επενδύσεις σε πράσινες υποδομές, από τώρα έως το 2015.

Και αυτό δίνει και μια ελπίδα, σε μια εποχή δύσκολης οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, την Ελλάδα. Γι’ αυτό εμείς, η Κυβέρνησή μας, εδώ και ένα χρόνο, αλλά και πριν, ως Αντιπολίτευση, θεωρήσαμε ότι το μοντέλο της ανάπτυξης της χώρας μας πρέπει να βασιστεί σε ένα μοντέλο χαμηλής κατανάλωσης του άνθρακα. Είναι κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής της Κυβέρνησής μας, με σκοπό να αναζωογονήσει την οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Νομίζω ότι αυτό που προέκυψε και από την χθεσινή συζήτηση, αλλά θέλω να το τονίσω και σήμερα, είναι ότι η οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Εμείς εδώ, στην Ελλάδα, θεωρούμε ότι αυτά τα δύο μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μια κοινή κρίση, με κοινές λύσεις. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ανάπτυξη, που θα είναι όμως πράσινη ανάπτυξη.

Αναλάβαμε ως Κυβέρνηση τα καθήκοντά μας πριν από ένα χρόνο. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πραγματικά τεράστιο πρόβλημα, το φάσμα της χρεοκοπίας της χώρας μας - ένας πραγματικός εφιάλτης. Σε διάστημα ενός έτους, όμως, καταφέραμε να γλιτώσουμε την Ελλάδα, η οποία βρισκόταν ακριβώς στο χείλος του γκρεμού.

Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας, που αναγκαστήκαμε να λάβουμε, για να θέσουμε υπό έλεγχο τα ελλείμματα, εφαρμόζουμε σήμερα ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε η οικονομία μας να είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ξέρουμε ότι το παλιό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας εξάντλησε τα όριά του. Η ανάπτυξη στη χώρα μας, ο τρόπος της ανάπτυξης, ήταν ίσως και ένα από τα προβλήματα της κρίσης που αντιμετωπίσαμε. Δεν ήμασταν μια ανταγωνιστική οικονομία.

Αλλά θεωρούμε ότι το να γίνουμε ανταγωνιστική οικονομία, δεν θα επιτευχθεί με τις κλασικές μεθόδους μείωσης κάποιων μισθών. Θα επιτευχθεί μέσα από την επένδυση σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης: μέσα από την πράσινη ανάπτυξη, δίνοντας αξία στα προϊόντα μας, είτε είναι αγροτικά, είτε είναι υπηρεσίες, όπως ο τουρισμός, είτε είναι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, που συνδέουν τα σπίτια μας, τα νησιά μας, τα βουνά μας.

Δημιουργούμε μηχανισμούς οικονομικών κινήτρων και έχουμε ήδη προωθήσει διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, το «fast track», για την επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων και των έργων υποδομής. Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, έναν κρίσιμο τομέα, όπου οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο.

Το 2009, οι επενδύσεις σε σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα έφταναν μόνο τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη, το 2011, αναμένεται να τριπλασιαστούν αυτές οι επενδύσεις και να φτάσουν το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έχοντας επίγνωση ότι τα παγκόσμια προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, δεν περιορίζονται στα σύνορα μιας χώρας, η Ελλάδα δεν ενεργεί μεμονωμένα. Γι’ αυτό, έχουμε στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, που χθες συνυπογράψαμε τόσες χώρες της Μεσογείου, για να αντιμετωπίσουμε και να μετριάσουμε τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο.

Προωθούμε προτάσεις, βεβαίως, και μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και διεθνώς, όπως είναι ο φόρος για το διοξείδιο του άνθρακα ή, αν θέλετε, ο φόρος επί της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου, γενικότερα, που μπορεί να αποτελέσει και μια πηγή χρηματοδότησης των πράσινων υποδομών, αλλά και μεταφοράς τεχνογνωσίας στις αναπτυσσόμενες περιοχές της γης. Και επίσης, να δώσει και τα κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.

Αναπτύσσουμε στρατηγικές και εταιρικές σχέσεις με γειτονικές χώρες, για να διασυνδέσουμε τα ενεργειακά μας δίκτυα, τόσο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Mediterranean Solar Plan» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της «Desertec».

Η Μεσογειακή Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή, που εγκαινιάσαμε χθες εδώ, στην Αθήνα, αποτελεί βασικό στοιχείο της πράσινης, δικής μας, ελληνικής στρατηγικής. Δεσμευτήκαμε χθες, οι ηγέτες αυτής της περιοχής, να επιταχύνουμε τη συντονισμένη δράση μας και, βεβαίως, μέσα από αυτή την προσπάθεια, να προσελκύσουμε και επενδύσεις, για να γίνουμε εμείς πρωταθλητές της πράσινης ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη οικολογικά αποδοτικών οικονομιών δεν είναι απλά μια περιβαλλοντική επιταγή, όπως είπε και ο Jeffrey Sachs, αλλά είναι θέμα και ενεργειακής ασφάλειας, είναι θέμα επίσης της κοινωνίας μας, του τρόπου ζωής μας, της ποιότητας ζωής μας. Είναι και μια σημαντική ώθηση, όμως, για να βγει η παγκόσμια οικονομία από την ύφεση.

Γύρω στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινα προγράμματα στήριξης, έχουν επενδυθεί παγκοσμίως το 2008-2009. Στην περιοχή μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε όλο τον υπόλοιπο κόσμο να πάρει μπροστά, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να λάβουμε αυτή την πρωτοβουλία, δείχνοντας την κοινή πολιτική μας βούληση για αλλαγή. Και όπως ήδη είπαμε, σε μια περιοχή που έχει έντονες αντιπαραθέσεις, πολλά πολιτικά προβλήματα και συγκρούσεις, χθες, καταφέραμε να γεφυρώσουμε αυτές τις αντιθέσεις μας, γύρω από έναν κοινό σκοπό - αυτόν της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο.

Αυτό δείχνει τη βούλησή μας, αλλά δίνει και το κίνητρο, πιστεύω, στους διεθνείς επενδυτές, να στηρίξουν έργα, βασισμένα στην πράσινη ανάπτυξη σε όλες τις χώρες της περιοχής.

Κυρίες και κύριοι, αποδεικνύοντας την κοινή πολιτική μας θέληση για αλλαγή, ελπίζω ότι η Μεσογειακή Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή θα κινητοποιήσει διεθνείς επενδυτές, για να υποστηρίξουν τα σχέδια πράσινης ανάπτυξης σε όλες τις χώρες - εταίρους.

Ο κύριος στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να ξεκινήσουμε την υλοποίηση των φιλοδοξιών μας, του οράματός μας. Εξερευνούμε καινοτόμους μηχανισμούς χρηματοδότησης, για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή των τεχνολογικών καινοτομιών. Μετατρέπουμε πράσινες πολιτικές, σε μετρήσιμες επενδύσεις, που θα διευκολύνουν την οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης τα επόμενα χρόνια.

Η επιχειρηματική κοινότητα θα αποτελέσει τον ζωτικό εταίρο στην προσπάθεια αυτή. Μια υγιής απόδοση των επενδύσεων είναι, πιστεύω, εγγυημένη. Η περιοχή της Μεσογείου έχει ασυναγώνιστες δυνατότητες, να εξελιχθεί σε μείζον κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και για την εγχώρια, αλλά και για τις γειτονικές αγορές.

Το δυναμικό για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων απασχόλησης, που θα δημιουργήσουν οι οικο-αποτελεσματικές πόλεις, τα οικο-αποτελεσματικά κτίρια, οι μεταφορές, η βιομηχανία, ο τουρισμός, δεν έχει εξετασθεί σε βάθος ακόμα. Επομένως, υπάρχει τεράστιο δυναμικό.

Θέλουμε ο ιδιωτικός τομέας να επωφεληθεί από τις νέες ευκαιρίες, αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες του για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάληψη ηγετικού ρόλου από εσάς θα εκτιμηθεί, πιστεύω, όχι μόνο στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης, αλλά θα σας αντιμετωπίσουν και σαν φορείς, που γίνονται ευαίσθητοι καταναλωτές και αποκτούν μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα κλιματικών αλλαγών και περιβάλλοντος.

Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του 21ου αιώνα είναι ότι συνειδητοποιήσαμε πως, η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάπτυξη, δεν είναι ένα παιχνίδι, όπου κάποια πλευρά πρέπει οπωσδήποτε να χάσει, αλλά ότι μπορούν και οι δύο πλευρές να βγουν κερδισμένες.

Ο στόχος μας είναι να ισορροπήσουμε μια ταχεία μετάβαση σε ανάπτυξη με χαμηλή κατανάλωση άνθρακα, με ποιοτικές επενδύσεις, που θα αποφέρουν μακροπρόθεσμα τις υψηλότερες αποδόσεις. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια ισορροπημένη περιφερειακή ανάπτυξη και να ενθαρρύνουμε νέες πράσινες βιομηχανίες, προϊόντα και αγορές εργασίας.

Να σας δώσω κάποια παραδείγματα, από τις πολλές πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Ελλάδα, τους τελευταίους μήνες. Όπως είπε και ο Καθηγητής Sachs, χρειαζόμαστε αυτές τις συνεργασίες, έτσι ώστε να προσφέρουμε κίνητρα σε μια αγορά, η οποία δεν κινείται άμεσα ή αυτόματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Για το λόγο αυτό, δημιουργούμε το κατάλληλο πλαίσιο πολιτικού σχεδιασμού, για να βοηθήσουμε με κίνητρα και να μειώσουμε τον επενδυτικό κίνδυνο στην περιοχή αυτή.

Περάσαμε ένα νέο νόμο, για την προώθηση των αιολικών πάρκων στα ελληνικά νησιά. Τα ελληνικά νησιά έχουν το μεγαλύτερο δυναμικό αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η πλεονάζουσα ενέργεια θα τροφοδοτεί το εθνικό δίκτυο, καθιστώντας τα νησιά ενεργειακά αυτόνομα, αλλά ταυτόχρονα, δημιουργώντας και μια νέα πηγή εσόδων για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Τα «πράσινα νησιά» θα αποτελέσουν, επίσης, πόλο έλξης τουριστών.

Οι εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας, που καλύπτουν το κόστος τοποθέτησης υποθαλάσσιων καλωδίων, τα οποία ενώνουν τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, θα επωφεληθούν από τα - κατά 25% υψηλότερα - τιμολόγια τροφοδότησης.

Νέοι κανόνες για τη βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση όλων των δημόσιων κτιρίων, θα προσφέρουν μια αναγκαία ενίσχυση στην κατασκευαστική βιομηχανία. Έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αστικής ανανέωσης στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, που ανέρχεται σε 9,5 δις ευρώ, και θα έχει ως στόχο την αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, για να γίνουν πιο αποδοτικά όσον αφορά την ενέργεια.

Ευθυγραμμιζόμενοι με το πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης, επαναπροσανατολίζουμε την γεωργία μας, προς μια πιο παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή, η οποία είχε σιγά-σιγά ξεπεραστεί, ή είχε αποδυναμωθεί από την κουλτούρα του «φαστ φουντ. Επιστρέφουμε στις αγροτικές μας παραδόσεις, αλλά με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την κατανάλωση υδάτινων πόρων, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα στα προϊόντα μας.

Η τουριστική βιομηχανία συνδέεται, επίσης, με τη Μεσογειακή διατροφή, όπως και με τα νησιά με πράσινη, καθαρή ενέργεια. Σεβόμαστε επομένως όλοι, όχι μόνο τον φυσικό μας πλούτο, αλλά και την πολιτιστική μας κληρονομιά, που αποτελεί κομμάτι του περιβάλλοντός μας.

Μια πιο καθαρή και πιο πράσινη οικονομία, που προσφέρει οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, χωρίς να υποβαθμίζει το περιβάλλον, είναι προς όφελος όλων μας. Προσβλέπω, επομένως, στη συνεργασία όλων μας, για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Να είστε σίγουροι ότι, έχουμε όχι μόνο την πολιτική θέληση, αλλά και την ικανότητα να προχωρήσουμε γρήγορα και να αναδειχθούμε σε ηγέτη στην περιοχή μας, για να κάνουμε την Ελλάδα μια οικονομία με πραγματική πράσινη ανάπτυξη και να γίνουμε πρωτοπόροι.

Και θέλουμε και εσάς μαζί μας, στην πορεία μας για την υλοποίηση της πράσινης οικονομίας, που θα γίνει πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης