ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2010
Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε σήμερα, το Εθνικό Τυπογραφείο όπου ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και τον Γενικό Γραμματέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Στέφανο Γκρίτζαλη, για την υλοποίηση του Προγράμματος Διαύγεια.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σήμερα είναι μια ακόμη μεγάλη στιγμή, σε μια συνολική προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, με τις δικές σας κατευθύνσεις, για σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους. Είναι πραγματικότητα από την Παρασκευή και όχι από σήμερα μόνο, αφού ήδη από την Παρασκευή έχει ξεκινήσει και λειτουργεί μία καινούργια υποχρέωση, που θα αλλάξει ριζικά τη νοοτροπία της Δημόσιας Διοίκησης.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία προσωπική σας ιδέα, η οποία στη συνέχεια έγινε και δέσμευσή σας στον Ελληνικό λαό, να μην υπάρχει πια τίποτα κρυφό από τους Έλληνες πολίτες. Το κράτος, η Δημόσια Διοίκηση, η Κυβέρνηση πρώτα και κύρια, περιλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, να βγουν μπροστά στους πολίτες και να δημοσιοποιήσουν τις αποφάσεις τους, για να μπορούν εκείνοι να έχουν πλήρη γνώση ανά πάσα στιγμή, όλων όσα αποφασίζονται καθημερινά από όλους εμάς, μέχρι και τον τελευταίο προϊστάμενο ενός τμήματος.
Είναι μία αλλαγή, η οποία είναι συνδεδεμένη με κάτι πάρα πολύ σημαντικό, με την έννοια ότι δεν θα μπορεί πια καμία απόφαση του ελληνικού κράτους να υλοποιηθεί, αν δεν έχει πρώτα αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Και από όσο γνωρίζουμε, η ιδέα σας αυτή είναι πιθανότατα και πρωτότυπη παγκοσμίως - δεν υπάρχει αντίστοιχη πρακτική σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου.
Νομίζω ότι εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο διαφορετική θα ήταν η Ελλάδα, εάν μία τέτοια απόφαση είχε ληφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Θα ήταν όλα πάρα πολύ διαφορετικά. Και νομίζω ότι με σύμμαχο τη Δημόσια Διοίκηση, η οποία πραγματικά έχει πολύ ισχυρές δυνάμεις, ανθρώπων που θέλουν να περάσουν στη νέα εποχή, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κάθε κατεστημένη νοοτροπία και λογική, που δεν σας κρύβω ότι, πιθανόν, σε πρώτη φάση, να μην «νιώθει» πολύ καλά.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, υπάρχουν και αντιστάσεις.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όπως έχετε πει, όμως, και έχουμε πει κι εμείς με τη σειρά μας, στη Δημόσια Διοίκηση, τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει αυτή τη μεγάλη αλλαγή, αυτή τη μεγάλη αναμόρφωση. Ουδέν κρυπτόν πια στο ελληνικό κράτος, όλα στο φως. Η Κυβέρνηση, το κράτος, η Δημόσια Διοίκηση, περνούν πραγματικά, και μέσω αυτής της διαδικασίας, σε μια καινούργια εποχή.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το βασικό, πέρα από το ότι υπάρχει διαύγεια και διαφάνεια, που είναι καθοριστικής σημασίας, πρώτα απ΄ όλα, είναι το χρέος μας απέναντι στον πολίτη. Να μπορεί να ελέγχει ο πολίτης. Και όχι μόνο ο πολίτης, αλλά και στη Βουλή, για τις ερωτήσεις. Και βέβαια, τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το υλικό, αλλά ακόμα και οι bloggers, που έχουν την οικειότητα και τη γνώση του διαδικτύου. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ο σωστός έλεγχος των χρημάτων και, γενικώς, της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.
Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι, πέρα από τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, αυτό θα χτυπήσει και πρακτικές που, όπως είπε ο Υπουργός, ο κ. Ραγκούσης, έχουμε ζήσει. Κι εμείς, ως Αντιπολίτευση, πολλά χρόνια πριν, είχαμε μιλήσει γι’ αυτή την έννοια της διαφάνειας και για την ανάρτηση στο διαδίκτυο. Και τους είχα πει τότε: «διαύγεια». Εάν είχε υπάρξει, πάρα πολλά από τα γνωστά σκάνδαλα θα είχαν - τουλάχιστον - σταματήσει πολύ νωρίτερα.
Το τρίτο είναι ότι, μέσα απ΄ αυτό, θα δούμε και πολλές δυσλειτουργίες που υπάρχουν στη Δημόσια Διοίκηση, δηλαδή θα φανούν οι αδυναμίες που, πολλές φορές, και ταλαιπωρούν τον πολίτη, και σπαταλούν χρήματα. Και αυτό δεν είναι θέμα αναγκαστικά διαφθοράς, είναι απλώς θέμα κακής οργανωτικής δομής, με διαδικασίες που είναι πολύπλοκες, με πολυνομία, με πολλές αποφάσεις οι οποίες αλληλοκαλύπτονται και αλληλοαναιρούνται.
Όλα αυτά θα βάλουν τον πήχη ψηλά, πρώτα απ’ όλα για την ίδια την Κυβέρνηση, διότι θα αναδειχθούν τα προβλήματα από τη δημόσια συζήτηση - και είναι ακριβώς αυτό που θέλει η Κυβέρνηση, να αναδειχθούν τα προβλήματα - ούτως ώστε να μπορούμε μετά να πούμε ότι, κάποια θα είναι εύκολο να λυθούν άμεσα, ενώ για κάποια άλλα θα χρειαστούν μεγάλες και βαθιές τομές στη Δημόσια Διοίκηση, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Έτσι, θα αναδιοργανώσουμε τη Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου να είναι πράγματι επιτελική, χρηστική, απλή για τον πολίτη και, βεβαίως, χρήσιμη και για την ανάπτυξη.
Γιατί τελικά, αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε η Δημόσια Διοίκηση να είναι αποτελεσματική και για την ανάπτυξη. Γιατί έχει και αναπτυξιακό ρόλο, που είναι να απελευθερώσει δυνάμεις. Ένας επενδυτής, που έρχεται στη χώρα μας, ή ένας Έλληνας επενδυτής, επειδή μιλάμε για την ανάπτυξη, δεν μπορεί να επενδύσει και να συμβάλει στην ανάπτυξη, όταν υπάρχει αυτός ο πολυδαίδαλος μηχανισμός και η πολυνομία. Και αυτή η πρωτοβουλία, βεβαίως, θα συμβάλλει τα μέγιστα στο να χτυπήσουμε ακριβώς αυτά τα φαινόμενα.
Πολλές φορές, και εγώ, βγαίνοντας στο εξωτερικό, ακούω από επενδυτές, «μα πώς θα μπορέσουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα; Τους νόμους δεν τους ξέρουμε, όταν προσπαθούμε να τους μάθουμε, υπάρχουν αντικρουόμενες αποφάσεις, δεν υπάρχει διαφάνεια και λόγω της αδιαφάνειας, είναι εύκολη η διαφθορά». Όλα αυτά καταπολεμούνται, λοιπόν.
Όχι ότι θα λύσουν τα πάντα, αλλά είναι η βάση, πάνω στην οποία θα μπορέσουμε πια να κάνουμε περαιτέρω αλλαγές, από την Κεντρική Διοίκηση, μέχρι και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Συγχαρητήρια λοιπόν για τη δική σας δουλειά, αλλά και όλων των ανθρώπων που συμβάλλουν. Και πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία τώρα πια, ο πολίτης να βοηθήσει και αυτός, να είναι συμμέτοχος, επισημαίνοντας προβλήματα, δυσκολίες ή αποφάσεις, για να γίνονται όλο και καλύτερες αυτές οι αποφάσεις και να υπηρετήσουν καλύτερα τον Έλληνα πολίτη.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και εμείς ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε, βασικά για την ιδέα, για την σύλληψη της ιδέας.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είμαστε πρωτοπόροι. Έχουν δοκιμάσει κι άλλες χώρες, νομίζω εν μέρει, αλλά πιστεύω ότι είμαστε, αν όχι οι πρώτοι, πάντως, από τις πρώτες χώρες στον κόσμο - τόσο μεγάλη διαφάνεια δεν υπάρχει πουθενά. Και όταν μιλώ, τουλάχιστον με αρκετούς αρχηγούς άλλων κυβερνήσεων, το βλέπουν και ως θετικό βεβαίως, αλλά και ως ένδειξη θάρρους, να είναι κανείς τόσο ανοιχτός, με τέτοια διαφάνεια, με τέτοια ειλικρίνεια, για τις αποφάσεις και τα προβλήματα που θα αναδειχτούν.
Γιατί αυτό ακριβώς θέλουμε να δείξουμε: ότι εμείς είμαστε εδώ για να σπάσουμε αντιλήψεις, νοοτροπίες και κατεστημένες πρακτικές, για το καλό της χώρας.