ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, OLLI REHN
Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2010
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλωσορίζω για άλλη μια φορά τον Επίτροπο, κ. Olli Rehn, στην Αθήνα. Νομίζω ότι αυτή τη φορά υπήρξε λιγότερη ένταση και αγωνία, και από τις δύο πλευρές, σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή του. Και αυτή είναι πιστεύω και μια απόδειξη, ότι διανύσαμε μια σημαντική απόσταση, από την πολύ πιο δύσκολη κατάσταση στην οποία είχαμε βρεθεί στις αρχές του έτους.
Έκτοτε, έχουν συμβεί πράγματι πολλά. Δώσαμε και δίνουμε ακόμα ένα μεγάλο αγώνα, για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Πείσαμε και δημιουργήθηκε εκ του μηδενός ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, που βοήθησε την Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις κρίσιμες αυτές συνθήκες, απέναντι στις αγορές που δεν εμπιστεύονταν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η Ευρώπη αντέδρασε θετικά στο πρόβλημά μας και, βεβαίως, από την αρχή είχαμε τονίσει ότι, δεν ήταν και δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, και της Ευρωζώνης. Και αυτό, θεωρώ ότι έχει επιβεβαιωθεί από τα ίδια τα γεγονότα. Από την πλευρά μας, η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες, καταβάλλουμε μια τιτάνια προσπάθεια με κόπους και θυσίες, για να μειώσουμε τα πελώρια ελλείμματα του παρελθόντος.
Καταφέραμε μια μεγάλη μείωση του ελλείμματος κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ - πάνω απ’ αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί. Δρομολογήσαμε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, στα κλειστά επαγγέλματα, στο ίδιο το κράτος, στο θέμα της διαφάνειας, για να βάλουμε τις βάσεις ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά και να έχουμε μια οικονομία βιώσιμη και δίκαιη.
Η Ελλάδα, στους μήνες που μεσολάβησαν, απέδειξε όχι απλώς ότι είχε το κουράγιο, αλλά και την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα, αυτά δηλαδή που χρειάζονταν για να τα καταφέρουμε. Προφανώς, έχουμε ακόμα δρόμο, με όλο το βάρος μας να πέφτει πια τους προσεχείς μήνες στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, αυτές με τις οποίες διορθώνουμε χρόνια προβλήματα, προβλήματα δεκαετιών θα έλεγα.
Αξιοποιούμε το χρόνο που μας δόθηκε από τον ίδιο το μηχανισμό στήριξης - που ήταν για μας μια ασπίδα, αν θέλετε - για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο των τελευταίων δεκαετιών. Δεν περιοριζόμαστε σε μέτρα που αφορούν μόνο στη δημοσιονομική διαχείριση, αλλά αξιοποιούμε το χρόνο αυτό και για μεγάλες αλλαγές στο ίδιο το κράτος και στη λειτουργία του, για να μπορέσουμε να εμπεδώσουμε την ευνομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη σωστή και δίκαιη κατανομή των βαρών και του πλούτου.
Αλλά και για να δώσουμε τη σιγουριά, την ασφάλεια και την πρόνοια που χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης, ενισχύοντας τη λειτουργία του κράτους και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, κάνοντας μεγάλες αλλαγές, όπως ο «Καλλικράτης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάνοντας τη Δικαιοσύνη πιο αποτελεσματική, με την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας πάντα και παντού, τη μείωση της γραφειοκρατίας και, τελικά, την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Στόχος μας για το 2011, δεν είναι μόνο η περαιτέρω δραστική μείωση του ελλείμματος, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως προχωράμε, αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη, το 2012.
Στη διαδρομή αυτή, όσο πετυχαίνουμε τους στόχους μας, τόσο μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι κάθε μέρα, γιατί οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται. Και αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει, με την προοπτική που έχει ανοίξει, για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχουμε λάβει.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Επίτροπο, Olli Rehn, για τη στενή συνεργασία που έχει με όλους τους υπεύθυνους στη χώρα μας από την Κυβέρνηση. Είτε ταυτίζονται οι απόψεις μας, είτε όχι, έχουμε μια ειλικρινή και έντιμη συνεργασία, σε ένα πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης - και αυτό είναι καθοριστικό.
Βεβαίως, η συνεργασία μας με την Επιτροπή δεν περιορίζεται μόνο στα θέματα που αφορούν αμιγώς στη χώρα μας. Γι’ αυτό και είχαμε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις και τις απαραίτητες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συμμετέχουμε ενεργά στη συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, για τη δημιουργία και ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού σταθεροποίησης και στήριξης, αλλά και για τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής στην Ευρώπη.
Όπως ξέρετε, τη Δευτέρα, είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω παρόμοιες απόψεις και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Βarroso, και θα συζητήσουμε εκ νέου τα θέματα αυτά, την επόμενη εβδομάδα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Θέλω όμως να εκφράσω και την ικανοποίησή μου για την εποικοδομητική στάση και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις συζητήσεις αυτές. Δηλαδή, την προσέγγιση για μια πιο συνολική αντιμετώπιση των εξελίξεων στον ευρωπαϊκό χώρο, η οποία θα έχει σαφώς θετικές επιπτώσεις και στη διεθνή οικονομία.
Έχουμε πια μια πολύ μεγάλη σύγκλιση - ή σχεδόν ταύτιση, θα έλεγα - απόψεων για τα ζητήματα αυτά, μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων και προτάσεων, όπως είναι η έκδοση των ευρωομολόγων ή ανάλογων ή σχεδόν ισοδύναμων προτάσεων, που ενισχύουν τη θέση του ευρώ και, βεβαίως, την ευρωπαϊκή οικονομία.
Και υπάρχουν και προτάσεις, που θα ενισχύσουν το μηχανισμό στήριξης και τη δημοσιονομική σταθερότητα, τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης, που είναι και αυτό ένα μεγάλο ζητούμενο, θα έλεγα και προαπαιτούμενο, για να μπορεί να βγει η Ευρώπη από την οικονομική ύφεση και, παράλληλα, να δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους νέους και όχι μόνο.
Και βεβαίως, υπάρχουν προτάσεις και για την εποπτεία των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που ήταν και στην καρδιά του προβλήματος της κρίσης, το 2008. Υπηρετούμε το κοινό μας καθήκον, να υποστηρίξουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα, τις θεμελιώδεις αξίες του και, βεβαίως, και το κοινό μας νόμισμα, το ευρώ, αλλά και το κοινό μας μέλλον.
Και πάλι, να ευχαριστήσω τον κ. Olli Rehn, για τη συνεργασία που έχουμε.
O. REHN: Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Γιώργο. Κυρίες και κύριοι, καταρχήν θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Πρωθυπουργό, κ. Παπανδρέου, για την άριστη συνεργασία μας. Επιτρέψτε μου επίσης να σας εκφράσω την εκτίμησή μου για το δύσκολο έργο σας και τα εμφανή αποτελέσματα που επιτύχατε αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της χώρας σας. Ευχαριστούμε εσάς και τον Ελληνικό λαό, για τη σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύετε.
Όπως προείπε ο κ. Πρωθυπουργός, εξετάσαμε ζητήματα που αφορούν στην ευρωζώνη στο σύνολό της, αλλά και στην Ελλάδα. Η συζήτησή μας υπήρξε εποικοδομητική και επί της ουσίας ως προς την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατηρούμε ότι η τρέχουσα κρίση αποδεικνύεται όλο και περισσότερο συστημική, γεγονός που επιτάσσει μια εξίσου συστημική και άρα συνολική απάντηση και αντίδραση, η οποία να συνδυάζει οριζόντια, όπως και εξατομικευμένα κάθετα μέτρα ανά κράτος -μέλος της Ε.Ε.
Επ’ αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με τις χώρες - μέλη συνεχώς, αφού πράγματι χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, μας ενδιαφέρει μια πλειάδα ζητημάτων. Έτσι, λ.χ. παρατηρούμε πόσο ιδιαιτέρως σημαντική καθίσταται η εξεύρεση τρόπων και μέσων για να ενισχύσουμε τα χρηματοοικονομικά μας αναχώματα. Και ως προς το ζήτημα αυτό, οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις επιλογές που προσφέρονται.
Είναι επίσης σημαντικό, κάθε κράτος-μέλος να βάλει τάξη στα του οίκου του, δημοσιονομικώς, ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν αειφόρο ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.
Βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο τρένο, ανεξαρτήτως εάν προερχόμαστε από τη Βόρεια ή τη Νότια Ευρώπη, τη Δυτική ή την Ανατολική. Επιβαίνουμε όλοι στο ίδιο τρένο και η μεγαλύτερη πρόκληση που τώρα αντιμετωπίζουμε, έγκειται στην προάσπιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας εντός του συνόλου της ευρωζώνης χάριν της αειφόρου ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη, προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των πολιτών μας.
Αυτή είναι και η βασική πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη όλη η Ευρώπη. Και έχει σημασία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να επιχειρήσουμε να αντιδράσουμε με τρόπο συλλογικό και πλήρη, στην παρούσα δύσκολη κατάσταση.
Συζητήσαμε επίσης για το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, και προσυπέγραψα την ισχυρή αποφασιστικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης, να μεταμορφώσει την οικονομία της χώρας. Οι πρώτες δυο τριμηνιαίες αξιολογήσεις ΕΕ-ΔΝΤ υπήρξαν σαφέστατες: η Ελλάδα ακολουθεί ορθή πορεία. Έχει επιτελεστεί αξιοσημείωτη πρόοδος, κυρίως όσον αφορά τη μείωση του χρέους και την προώθηση θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων που αφορούν συνταξιοδοτικά και εργασιακά ζητήματα.
Οι προσπάθειες αποδίδουν και η Ελλάδα αναμένεται να αρχίσει να βλέπει το τέλος του τούνελ την επόμενη χρονιά, ενώ το πρόσημο του ρυθμού ανάπτυξης θα γίνει θετικό το 2011, ιδιαιτέρως μάλιστα στο δεύτερο ήμισύ του, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη στα επερχόμενα έτη.
Σας διαβεβαιώνω ότι επιθυμούμε τη συνεργασία με την Ελλάδα. Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό σας, κ. Πρωθυπουργέ, όπως και στο πλευρό του Ελληνικού λαού. Σας ευχαριστώ.