Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20.5.11

Αθήνα, 19 Μαΐου 2011

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή με τα νέα μέλη του Προεδρείου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), που εξελέγησαν στο Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας, που διεξήχθη στην Αθήνα (16-19 Μαΐου).


Στην αρχή της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός και η Γενική Γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Bernadette Segol, είπαν τα εξής:



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω και πάλι και να σας συγχαρώ για την εκλογή σας. Θέλω επίσης να σας ευχαριστήσω για την απόφασή σας να διοργανώσετε το Συνέδριό σας εδώ, στην Αθήνα, καθώς και για την αλληλεγγύη σας στα ελληνικά συνδικάτα και τους εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι συμφωνώ με ορισμένες από τις προτάσεις που καταθέσατε όπως, για παράδειγμα, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η ιδέα των ευρωομολόγων.

Πιστεύω ότι αν είχαμε αυτά τα εργαλεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα θα ήμασταν σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κρίση στην Ευρωζώνη με ένα πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο και, θα έλεγα, ένα πολύ πιο δίκαιο τρόπο.

Μερικές φορές, μιλάμε για την ανάγκη οι τράπεζες να καταβάλουν το τίμημα για ό,τι έκαναν, για τα λάθη τους, είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε στην Ευρώπη, είτε οπουδήποτε αλλού. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα μπορούσε να είναι ένας πολύ δίκαιος τρόπος, πιστεύω, για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, αλλά και επειδή θα μας δώσει τη δυνατότητα για ανάπτυξη στην Ευρώπη, για επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, για πράσινη ανάπτυξη και υποδομές, τα οποία θα βοηθήσουν ολόκληρη την Ευρωζώνη, αλλά επίσης θα βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση του χρέους - με τα ευρωομόλογα.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι εμείς, στην Ελλάδα, δεν πρέπει να κάνουμε αλλαγές. Έχουμε τα προβλήματά μας, αλλά τα προκαλέσαμε εμείς, με πολλούς τρόπους. Γι' αυτό, προσπαθούμε να υλοποιήσουμε πολλές διαρθρωτικές αλλαγές, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη.

Πιστεύω, όμως, ότι αν υπήρχε στην Ευρώπη ένα ισχυρότερο πλαίσιο οικονομικής, όχι μόνο συνεργασίας, αλλά κυρίως διακυβέρνησης, την οποία και θέλουμε, αυτό θα έκανε αυτή τη μεταβατική περίοδο πολύ πιο εύκολη και, κυρίως, για τους εργαζόμενους.

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι και να σας πω ότι έχετε την υποστήριξή μου. Νομίζω ότι η φωνή των εργαζομένων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο πρέπει να ενισχυθεί.

Επίσης, θέλω να πω ότι, παρά τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουμε με τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, είμαστε στην ίδια πλευρά. Αγωνιζόμαστε για τις συλλογικές συμβάσεις, για κοινωνική συνοχή και, ασφαλώς, για δικαιοσύνη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλωσορίσατε και πάλι.

B. SEGOL: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ. Και σας ευχαριστώ πολύ, που δεχθήκατε σήμερα τα μέλη του Προεδρείου της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, μόλις ολοκλήρωσε το δωδέκατο Συνέδριό της. Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον και θετικό Συνέδριο. Είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτό το Συνέδριο και όλοι λέμε ότι, η Ελλάδα χρειάζεται μια καλύτερη συμφωνία, για τους πολίτες και τους εργαζομένους.

Πιστεύουμε ότι η οικονομική διακυβέρνηση, που αρχίζει πλέον να τίθεται σε εφαρμογή, δεν είναι η καλύτερη λύση και δεν θα φέρει την ανάκαμψη και την ανάπτυξη που χρειάζεστε και που χρειάζεται η Ευρώπη. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό μήνυμα.

Και βεβαίως, υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, το ευρωομόλογο και τις επενδύσεις στην Ευρώπη. Θέλω να πω ότι, είμαστε όλοι ενωμένοι, καθώς και ότι όλα τα γερμανικά συνδικάτα υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες αυτές. Δεν υπάρχουν διαφορές στην Ευρώπη ως προς αυτές τις θέσεις.

Νομίζω ότι είναι πολύ ισχυρό το μήνυμα που σας φέρνουμε. Ανησυχούμε επίσης για τις συλλογικές συμβάσεις, τις επιθέσεις κατά των συλλογικών συμβάσεων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, καθώς και για τη μείωση των κατώτερων μισθών, που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες.

Ξέρουμε ότι εσείς υποστηρίζετε τα συνδικάτα, αλλά θέλουμε να υπάρχει αυτή η προστασία των συλλογικών συμβάσεων και η αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και στο μέλλον. Και πιστεύουμε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πολιτική σας δύναμη, για να μας στηρίξετε σε αυτό το θέμα.

Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ που μας δεχθήκατε, γνωρίζουμε ότι έχετε ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα και το εκτιμούμε.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ. Σας ευχαριστώ και πάλι.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης