Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

22.8.11

Αθήνα, 21 Αυγούστου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «REAL NEWS»
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ




ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επιτρέψετε σε υπουργούς σας, στο όνομα του πολιτικού κόστους, να προχωρήσουν σε «ψευτομεταρρυθμίσεις»; Ή σε άλλους να κουνάν το δάχτυλο στην κοινωνία;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα αλλάζει και θα αλλάξει κύριε Σκουρή. Με διάλογο και όλες τις απόψεις να ακούγονται, αλλά θα αλλάξει. Σε αυτό μπορεί να έχουμε απέναντί μας κάθε φορά κάποια συντεχνία, αλλά έχουμε σύμμαχό μας την κοινωνία. Κοινωνία που απεχθάνεται πλέον τα ημίμετρα. Κοινωνία που διψάει για πραγματικές, δίκαιες αλλαγές. Αυτός είναι ο στόχος μας: πραγματικές, δίκαιες αλλαγές παντού. Ναι, θα κάνουμε λάθη, ναι θα υπάρξουν πολλά εμπόδια που θα μας καθυστερήσουν, αλλά ξέρουμε πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Πείθοντας για το δίκαιο των αλλαγών μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών υπό ποιες προϋποθέσεις το εξετάζετε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν το εξετάζω, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος. Είμαστε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και θα τιμήσουμε στο έπακρο την εντολή που μας έδωσαν οι Έλληνες πολίτες. Οι πολίτες θέλουν να δουν αλλαγές, όχι εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πάντως τόσο δύσκολα τα κοινωνικά μέτωπα που θα ανοίξουν, που πολλοί εκτιμούν ότι θα προκύψει εκ νέου αδήριτη η ανάγκη συγκυβέρνησης. Σας απασχολεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Το βλέπετε θετικά;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Υποθέτω ότι εννοείτε τις ενδεχόμενες διαμαρτυρίες από εκείνες τις συντεχνίες, που ίσως θιγούν από τις μεταρρυθμίσεις. Ναι, είναι αλήθεια, μπορεί να κλείσουν τα πανεπιστήμια όσοι εδώ και χρόνια προσπαθούν να κρατήσουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο καθηλωμένο και προσαρμοσμένο στις δικές τους προσωπικές ανάγκες. Μπορεί να αντιδράσουν όσοι χάσουν προνόμια, που απολάμβαναν χρόνια σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας. Πολλά τέτοια φαινόμενα έχουμε ήδη δει και μπορεί να συμβούν και πάλι, σε μια πορεία εξορθολογισμού και αλλαγής της πατρίδας μας. Όμως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να κοιτάμε μπροστά και να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή το σύνολο της κοινωνίας. Έχω πει πολλές φορές ότι η προσπάθεια είναι εθνική και μακάρι σε αυτή να συνέβαλλαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Το θέμα δεν είναι μοιράσουμε καρέκλες, αλλά να κάνουμε όλοι το καθήκον μας για την αλλαγή της χώρας. Η πόρτα της συμμετοχής στην προσπάθεια αυτή είναι και θα είναι πάντα ανοικτή. Δυστυχώς, η ΝΔ εμφανίζεται σήμερα τόσο αναχρονιστική και τόσο ταυτισμένη με το σαθρό σύστημα του παρελθόντος όσο ποτέ. Η δική μας κυβέρνηση κοιτάζει μόνο μπροστά. Αυτό θέλουν οι πολίτες να κάνουμε. Και αυτή είναι η μόνη μου έγνοια. Η ριζική αλλαγή της Ελλάδας δεν μπορεί να περιμένει, ούτε και θα γίνει με συμβιβασμούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον κ. Σαμαρά ενόψει της νέας πολιτικής χρονιάς, τι θα λέγατε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο κ. Σαμαράς έχει εγκλωβιστεί σε μια στρατηγική που βλάπτει την χώρα, αλλά και την ίδια την ΝΔ. Ποντάρει στην αποτυχία της κυβέρνησης. Ξέρει ότι εμείς -και εγώ προσωπικά δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Ότι είμαι αποφασισμένος, με ή χωρίς την συναίνεσή του, να προχωρήσω σε μεγάλες αλλαγές. Αποφάσισε, λοιπόν, να καθίσει στις κερκίδες και να πετάει φωτοβολίδες. Για να εισπράξουμε εμείς το κόστος, θεωρώντας ότι θα κερδίσει από την φθορά μας. Είναι η πεπατημένη πελατειακή και κοντόθωρη πολιτική που έχει απορρίψει ο ελληνικός λαός. Οι πολίτες - ακόμα και όσοι δεν μας ψήφισαν - δεν θέλουν να αποτύχει η Κυβέρνηση. Γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι η τύχη του έθνους, όχι μιας παράταξης ή μιας επιμέρους πολιτικής. Και ξέρουν ότι αυτός και μόνο είναι ο γνώμονάς μας. Ο κ. Σαμαράς χάνει και μια ευκαιρία. Να συμβάλει στις μεγαλύτερες αλλαγές που θα γίνουν ιστορικά στον τόπο μετά την μεταπολίτευση. Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω στον κ. Σαμαρά ότι μια παράταξη που συνέδεσε την ταυτότητά της με την Ευρώπη, σήμερα, σε κάθε της βήμα απομονώνεται από αυτήν. Από πολιτική παράταξη που είχε θεοποιήσει την Ευρώπη -κάτι που εμείς ποτέ δεν κάναμε- σήμερα αντί να συμβάλει σε μια αποτελεσματική και ισχυρή διαπραγμάτευση της Ελλάδας, έχει καταφέρει να θεωρείται αναξιόπιστη και από τους ίδιους τους ομοϊδεάτες της στην Ένωση. Όλα αυτά είναι απόδειξη μιας περίεργης στροφής της ΝΔ, που την απομακρύνει από την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Θέλουν να μείνουμε στο ευρώ ή όχι; Πιστεύουν ότι μας συμφέρει να είμαστε στον πυρήνα της Ευρώπης για εθνικούς, αμυντικούς και οικονομικούς λόγους ή όχι; Η συμπεριφορά τους μας παραπέμπει στο όχι. Αν όμως θέλουν να μείνουμε, τότε άλλη έπρεπε να είναι η στάση τους. Εμείς ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε, παρότι ήμασταν πολύ πιο επικριτικοί για την Ευρώπη. Εύχομαι ο κύριος Σαμαράς, έστω και την ύστατη ώρα να αλλάξει στάση. Και είναι αυτονόητο ότι, εκτός από υπεύθυνη κυβέρνηση, θα ήταν καλό για τη χώρα να έχει και μια υπεύθυνη αντιπολίτευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως ήρθε η ώρα στην ΔΕΘ να εξαγγείλετε μείωση φόρων και κάποια μέτρα για τους ασθενέστερους, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει η ανάπτυξη;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ποιος σας είπε ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι το καθοριστικό στοιχείο για την ανάπτυξη; Ποια θεωρία το λέει αυτό; Η ανάπτυξη στην χώρα μας θα εξαρτηθεί από την μείωση της γραφειοκρατίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την εμπιστοσύνη του επενδυτή σε ένα μόνιμο και σταθερό φορολογικό σύστημα, στην ευνομία, στην αίσθηση δικαίου στην κατανομή των βαρών και του πλούτου. Και, βέβαια, από τη σωστή αξιοποίηση των φορολογικών εσόδων, για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την βιώσιμη ανάπτυξη και όχι την πελατειακή και ρουσφετολογική σπατάλη. Τέλος, μια χώρα που δεν τιθασεύει τα ελλείμματά της ποτέ δεν αποκτά την εμπιστοσύνη για επενδύσεις και ανάπτυξη. Λέτε αυτά να είναι τόσο απλά και προφανή και να μην τα κάναμε ήδη και να αρκεί πλέον μια εξαγγελία μου στη ΔΕΘ; Παρά το ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι λάθος η άποψη ότι η ανάπτυξη εξαρτάται κυρίως από το ύψος των φορολογικών συντελεστών, είναι προφανές ότι για πολλούς λόγους όλοι μας θέλουμε μείωση των φόρων. Αλλά αυτό προϋποθέτει να έχουμε πρώτα διασφαλίσει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης -πολύ απλά, να πληρώνουμε όλοι τους φόρους μας. Αλλάζοντας την ίδια τη σχέση του φορολογούμενου πολίτη με τις φορολογικές Αρχές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς θα διεκδικήσετε εκ νέου την πρωθυπουργία; Γιατί ήδη πολλοί υποστηρίζουν ότι δώσατε το δαχτυλίδι?
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αν δεν κάνω λάθος κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι θα είχα ήδη φύγει εδώ και μήνες για να γίνω Γενικός Γραμματέας στον ΟΗΕ. Να δω πόσα άλλα σενάρια θα διαψευστούν. Κύριε Σκουρή, είμαι εδώ γιατί είμαι ταγμένος στην υπηρεσία της χώρας μας και του συμφέροντος των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με τις προσωπικές μου αρχές και πεποιθήσεις μου. Γιατί έχω μάθει στη ζωή μου να μη φυγομαχώ. Ούτε αγωνίζομαι για πόστα και οφίτσια. Αγωνίζομαι μέχρι τέλους για όσα πιστεύω, τιμώντας την εντολή των πολιτών. Στο κίνημά μας έχω και έχουμε αποδείξει ότι δεν δίνονται δακτυλίδια. Εμείς καθιερώσαμε πρώτοι και πρωτοποριακά τις πιο ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες σε κόμμα που έχει δει ποτέ η νεότερη ελληνική πολιτική ζωή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενόψει και της συνδιάσκεψης της 3ης του Σεπτέμβρη, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει χάσει την ψυχή του. Και αυτό το λένε στελέχη του κόμματος, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που σας ακούν οξύτατη κριτική?
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Την ψυχή μας την χάσαμε κάθε φορά που ταυτιστήκαμε με την εξουσία, τις καρέκλες. Σήμερα, ως γνήσιο πατριωτικό κίνημα, είμαστε ταγμένοι να υπηρετήσουμε την πατρίδα χωρίς να υπολογίζουμε πολιτικό κόστος. Να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια όταν η προηγούμενη κυβέρνηση μας έβαλε σε επιτήρηση και σε εξάρτηση, οικονομική και δημοσιονομική. Και σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να βάλει τέλος στην καταστροφική εξάρτηση της χώρας από ξένες δυνάμεις. Το καταφέραμε. Τώρα καλούμαστε να βάλουμε τέλος και στην διαχρονική οικονομική εξάρτηση της χώρας από δάνειες δυνάμεις. Αποκαθιστούμε την αξιοπρέπεια και εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, αλλά δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις διεθνείς εξελίξεις. Με αλλαγές, που γίνονται με γνώμονα την δικαιότερη κατανομή βαρών και υποχρεώσεων. Βάζουν τέλος τα προνόμια και εμπεδώνουν τα καλώς εννοούμενα δικαιώματα του πολίτη. Την ευνομία, ασφάλεια, παιδεία, υγεία και πρόνοια. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα έφερε την διαφάνεια, έφερε την αξιοκρατία, έφερε την διαβούλευση παρά τα ασφυκτικά περιθώρια. Φέρνει νέους δημοκρατικούς θεσμούς όπως το δημοψήφισμα, τον Καλλικράτη, την διαδικτυακή διαβούλευση. Καταργούμε επίσης φέουδα και στεγανά. Και σε αυτά έχουμε αντιστάσεις. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να σηκώνει την σημαία του ΠΑΣΟΚ, την σημαία της αλλαγής για να προστατέψει τα ιδιοτελή του προνόμια. Το ΠΑΣΟΚ γυρίζει στις αρχές και αξίες του. Ποτέ δεν ήταν αξία ένα ρουσφέτι στο δημόσιο. Ποτέ δεν ήταν αξία η ανισότητα στη μισθοδοσία ή στην σύνταξη. Ποτέ δεν ήταν αξία η αυθαιρεσία, η αδιαφάνεια ή η ανομία. Σε τελική ανάλυση, ποια είναι η ψυχή του ΠΑΣΟΚ, κ. Σκουρή; Αυτή, που ορισμένες φορές στο παρελθόν αλλοιώσαμε, για να διατηρήσουμε την εξουσία; Το ΠΑΣΟΚ, ήταν και είναι η πολιτική δύναμη που πάντοτε έφερνε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα. Δημιουργήθηκε και υπάρχει για να αλλάζει την Ελλάδα, με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον. Την πλειοψηφία της κοινωνίας μας, ολόκληρου του Ελληνικού λαού. Όχι για να αιχμαλωτίζεται από μικροομάδες και να συναλλάσσεται με συμφέροντα έναντι ανταλλαγμάτων. Και διαχρονικά, μόνο όταν η προσήλωσή μας στην αλλαγή της χώρας βρέθηκε στο περιθώριο, οι πολίτες απέσυραν την εμπιστοσύνη τους σε μας. Το παρελθόν, λοιπόν, διδάσκει και εδώ. Σε όλη μας την πορεία εξελισσόμαστε παράλληλα με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Όπως οφείλει κάθε πραγματικά προοδευτικό κόμμα, δεν μένουμε στάσιμοι. Παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Διαβάζουμε τις εξελίξεις. Τολμάμε να πούμε αλήθειες στους πολίτες. Αυτή είναι η ταυτότητα και αυτή η πραγματική ψυχή μας. Και μπορεί οι συνθήκες να μας αναγκάζουν κάποιες φορές να πάρουμε και αποφάσεις που δεν θα παίρναμε αν δεν είχαμε το μαχαίρι στο λαιμό για τη σωτηρία της χώρας, όμως οι αξίες μας παραμένουν οι ίδιες και προχωράμε στη δημιουργία μια καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας και οικονομίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη που έχει την ικανότητα να υπερβαίνει ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό του, γιατί έχει την αλλαγή, την εξέλιξη και την υπέρβαση στο DNA του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περιμένουμε δημοψήφισμα εντός του 2011; Και με τι περιεχόμενο;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτός είναι ο στόχος μου. Εδώ και πολλά χρόνια μιλάω για την ανάγκη ενεργοποίησης των συνταγματικών μας διατάξεων για δημοψηφίσματα. Δημοψήφισμα σημαίνει ενεργοποίηση του πολίτη, ενημέρωσή του, ενίσχυση των δημοκρατικών μας θεσμών. Πράγματα για τα οποία παλεύω όλη μου τη ζωή. Το περιεχόμενο θα προσδιοριστεί μέσα από την διαδικασία ευρύτατης διαβούλευσης και στο θεματικό πλαίσιο που έχουμε ήδη ανακοινώσει. Και δεν είναι αυτοσκοπός η διεξαγωγή του. Είναι μέσο δημοκρατικής έκφρασης και απόφασης για κορυφαία ζητήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι πιθανότητες υπάρχουν η Ελλάδα να πάρει τη δόση του Σεπτεμβρίου με τη νέα συμφωνία; Εδώ η συμφωνία Κορυφής μοιάζει να είναι στον αέρα?
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η συμφωνία αποτυπώνει την συλλογική πολιτική βούληση της Eυρωζώνης να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το πρόβλημα χρέους της χώρας μας. Με τη δική μας καθαρή στάση για αλλαγές στην Ελλάδα, τους κόπους του λαού μας αλλά και την επίμονη και ουσιαστική διαπραγμάτευσή μας πείσαμε και πετύχαμε αυτή την στήριξη. Και ξέρουμε ότι οι αποφάσεις του Ιουλίου είναι προς το συμφέρον όλης της ευρωζώνης, όχι μόνο της Ελλάδας. Δεν χρειάζεται, κατά συνέπεια, να καλλιεργούμε τεχνητούς φόβους, σπέρνοντας αμφιβολίες για το αν θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πετύχαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο με την ανταλλαγή των ομολόγων το πιστωτικό γεγονός να μετατραπεί σε επιλεκτική χρεοκοπία;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το μόνο που με ανησύχησε ήταν να μη ζήσει ποτέ η Ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας πραγματικής χρεοκοπίας. Αυτό ήταν και το νόημα της μάχης που δώσαμε όλους αυτούς τους μήνες. Και εδώ δεν μιλάμε για λέξεις, για την τεχνική ορολογία των περιβόητων οίκων αξιολόγησης, αλλά για πραγματικές καταστάσεις. Να ξυπνήσει μία μέρα ο Έλληνας πολίτης και να δει τα νοσοκομεία και τα σχολεία των παιδιών του κλειστά, ο δημόσιος υπάλληλος να χάσει τελείως το μισθό του, ο συνταξιούχος να μην λαμβάνει πλέον τη σύνταξη του, όλο το τραπεζικό σύστημα να έχει καταρρεύσει σε συνθήκες πανικού. Δική μου ευθύνη, καθώς και της κυβέρνησής μου, ήταν να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος. Παρά τα δημοσιονομικά εγκλήματα δεκαετιών και ιδιαίτερα αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης που έβαλαν την Ελλάδα στο επίκεντρο λυσσαλέων κερδοσκοπικών επιθέσεων, εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη δανειοδότηση της χώρας, επιτυγχάνοντας παράλληλα συνεχώς βελτίωση των όρων δανειοδότησής μας: μεγάλη επιμήκυνση αποπληρωμής, πολύ καλύτερο επιτόκιο, πρωτόγνωρο ιστορικά πακέτο στήριξης, ελάφρυνση του συνολικού χρέους αλλά και στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας. Το πώς θα βαφτίσουν διάφοροι ανεξέλεγκτοι οίκοι τις λύσεις, που πετύχαμε, οι οποίες θα ελαφρύνουν το βάρος του χρέους από τις πλάτες του Έλληνα πολίτη, με απασχολεί πολύ λιγότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι τράπεζες πιέζονται να εξασφαλίσουν ρευστότητα. Μπορείτε να εγγυηθείτε τις καταθέσεις;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι καταθέσεις ήταν και είναι εγγυημένες. Με τις συμφωνίες που πετύχαμε, η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή, χωρίς καμία υπερβολή, το πιο εγγυημένο και διασφαλισμένο τραπεζικό σύστημα σε όλη την ευρωζώνη. Καιρός είναι να το καταλάβουν και όσοι εκ του πονηρού ή γιατί καλοπροαίρετα παρασύρθηκαν από τη συνεχή καταστροφολογική φημολογία απέσυραν τις καταθέσεις τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν αποφασίσει η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί; Φαντάζομαι θα συμφωνείτε πως δεν επαρκούν οι αποφάσεις για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους?
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό που θα ήθελα αυτή τη στιγμή να πω είναι ότι οι εν λόγω ανακοινώσεις είναι σε σωστή κατεύθυνση. Μένω σε αυτό. Οι δικές μας θέσεις για το θέμα της κρίσης της Ευρωπαϊκής οικονομίας είναι γνωστές και είναι θετικό το ότι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζύ φαίνεται να πλησιάζουν σταδιακά όλο και πιο πολύ σε αυτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ευρωομόλογο απαιτεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την αντιμετώπιση της κρίσης;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι μόνο για την έξοδο της Ευρώπης από τη σημερινή κρίση αλλά και για την προοπτική της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας θεωρώ επιβεβλημένη την μεγαλύτερη εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας, από την διαχείριση του χρέους μέσω των ευρωομολόγων μέχρι και την εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής. Από την πρώτη στιγμή, από το Δεκέμβριο του 2009, πριν καν δηλαδή ξεδιπλωθεί σε όλη της τη διάσταση η κερδοσκοπική λαίλαπα που έζησε η Ευρώπη, υπογράμμισα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ανάγκη έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων. Τότε μιλούσα σε ώτα μη ακουώντων. Τώρα τα αυτιά άνοιξαν και το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Αργά ή γρήγορα, εκεί θα φτάσουμε. Δεύτερη πρόταση που εδώ και καιρό παλεύω με ελάχιστους - είναι αλήθεια - συναδέλφους στην ΕΕ, είναι νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όπως τον λεγόμενο Tobin Tax, ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, όπως και η πρότασή μας για τον φόρο επί του διοξειδίου του άνθρακα. Τέλος, χωρίς διαφάνεια, δικαιοσύνη, ανακατανομή των βαρών θα έχουμε κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις. Οι φορολογικοί παράδεισοι, η φοροδιαφυγή, τα κερδοσκοπικά παράγωγα, τα παιχνίδια των οίκων αξιολόγησης στερούν ζωτικούς πόρους από τους λαούς μας για αναπτυξιακό και κοινωνικό έργο. Αυτό είναι ένα τεράστιο και εγκληματικό κενό της παγκοσμιοποίησης των αγορών που πρέπει να κλείσει προς όφελος των πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ευρωομόλογο όμως σημαίνει κοινή δημοσιονομική πολιτική. Είναι έτοιμη η Ελλάδα για την εκχώρηση τέτοιων δικαιωμάτων της σε υπερεθνικά κέντρα; Οι προϋπολογισμοί μας να καθορίζονται αλλού;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι, δεν με φοβίζει η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εφόσον αυτή συνοδευτεί και με έναν βαθύτερο εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών. Θυμίζω, π.χ., ότι έχουμε προτείνει την άμεση εκλογή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τους πολίτες της Ευρώπης. Η συγκέντρωση κυριαρχικών εξουσιών σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα πρέπει να γίνει με δημοκρατικό τρόπο, αλλά θα μας κάνει και πολύ πιο ισχυρούς απέναντι στα φαινόμενα που σήμερα με δέος αντιμετωπίζουμε - το κάθε κράτος μεμονωμένα. Όπως τις ορέξεις των αγορών, την κλιματική αλλαγή, την ροή των μεταναστών, τις πανδημίες, τις απειλές συρράξεων, τα ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα. Και, βέβαια, δεν θεωρώ καθόλου κακό το να φερόμαστε δημοσιονομικά υπεύθυνα. Αυτή είναι και προϋπόθεση για να πάμε σε οποιαδήποτε περαιτέρω εμβάθυνση όπως το ευρωομόλογο. Αυτό όχι μόνο δεν με φοβίζει, αλλά είναι προς το συμφέρον μας, αντί να σπαταλάμε πελατειακά τους φόρους των Ελλήνων πολιτών. Να λέμε ότι την επόμενη χρονιά θα ξοδέψουμε 3 και να ξοδεύουμε 3. Να λέμε ότι θα εισπράξουμε 5 και να εισπράττουμε 5. Και κυρίως: να μην ξοδεύουμε περισσότερα από όσα εισπράττουμε. Και όσα ξοδεύουμε να πηγαίνουν στους τομείς και σε όσους συμπολίτες μας έχουν πραγματικά ανάγκη. Το πάρτι σε βάρος των επόμενων γενεών τελειώνει. Και ως προς αυτό, είμαι έτοιμος να αναλάβω οποιαδήποτε δέσμευση, σε οποιοδήποτε επίπεδο, για να το διασφαλίσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως επανέρχονται τα σενάρια περί εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι το χρέος της χώρας χωρίς νέο «κούρεμα» είναι μη διαχειρίσιμο?
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι εκείνοι που λένε «πονάει χέρι κόψε χέρι». Αλλά έχουμε πει από την αρχή αυτής της κρίσης ότι ναι μεν η Ελλάδα έχει την δική της ευθύνη για τα κακώς κείμενα στην χώρα αλλά ότι το πρόβλημα είναι και ευρύτερο, συστημικό της ευρωζώνης. Να που βγήκαμε αληθινοί. Αυτή την αλήθεια αποδεχτήκαμε ως Ευρώπη, δημιουργώντας ισχυρούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για την κρίση. Άρα, η έξοδος οποιουδήποτε κράτους από την ευρωζώνη θα δημιουργούσε στην ίδια μεγαλύτερη και όχι μικρότερη κρίση. Κατά συνέπεια, όχι μόνο δεν υπάρχει θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ, αλλά, αντίθετα, μέσα από αυτή την περιπέτεια στην οποία μπήκαμε πρώτοι εμείς εξαιτίας της προηγούμενης κυβέρνησης, το ευρώ θα ενισχυθεί. Και μαζί θα ενισχυθούμε και εμείς. Γιατί, παρά τις συχνά καθυστερημένες αντιδράσεις της Ευρώπης, μέσα από αυτή τη δοκιμασία διαπιστώσαμε όλοι οι Ευρωπαίοι και τις αδυναμίες του ενιαίου νομισματικού μας οικοδομήματος και τη σημασία της πολιτικής προστασίας του. Όσον αφορά το χρέος μας, μη διαχειρίσιμο θα ήταν αν συνεχίζαμε να έχουμε 36 δισ. έλλειμμα το χρόνο, όπως το 2009, και αν δεν εξασφαλίζαμε τη σημαντική ελάφρυνσή του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κόκκινη γραμμή στις εμπράγματες εγγυήσεις ποια είναι κ. πρόεδρε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οποιαδήποτε ρύθμιση δεν θα μπορούσε ούτε στο ελάχιστο να θίξει την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έως τώρα δεν υπάρχει κανένας δείκτης που να κινήθηκε θετικά το 2011 με κορυφαίο την ύφεση που ανήλθε το πρώτο εξάμηνο σε -7,1%. Όλα αυτά κ. πρόεδρε παραπέμπουν σε λήψη νέων μέτρων χωρίς ακόμα να έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου?
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά έχουμε ή δεν έχουμε για όγδοο συνεχόμενο μήνα διψήφια αύξηση της αξίας των εξαγωγών μας; Καταγράφεται ναι ή όχι συνεχής μείωση του πληθωρισμού; Έχουμε ή δεν έχουμε διψήφια αύξηση στον αριθμό αφίξεων τουριστών; Δεν εξωραΐζω τίποτα. Και βρισκόμαστε σε μια μετάβαση. Από μια οικονομία που δεν είχε προοπτική, από μια ανάπτυξη σε πήλινα πόδια που έσπασαν, από μια παρασιτική οικονομία που στηριζόταν σε κρατικές επιδοτήσεις προς μια δημιουργική οικονομία που θα στηριχθεί στην αξία της, των προϊόντων της, της ποιότητας και στην ελληνική ταυτότητα. Αυτός είναι ο νέος μας πατριωτισμός. Ασφαλώς, οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, αλλά ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα με τους δείκτες. Και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας περιγράψω πόσο δραματικά χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν αυτή η κυβέρνηση δεν έκανε τα όσα έκανε, στηριζόμενη στις προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Και, φυσικά, το να πάρουν ξανά μπροστά οι μηχανές της ανάπτυξης, αφορά εμάς, αλλά αφορά και την γενικότερη παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία. Αλλά ας μην ξεχνάμε τα εξής: παραλάβαμε το 2009 μία οικονομία με πάνω από -2% ύφεση, παρά τα 36 δισ. στο έλλειμμα. Υποχρεωθήκαμε μετά να αποσύρουμε δημόσιο χρήμα από την αγορά για να μειώσουμε τη μαύρη τρύπα του ελλείμματος που κληρονομήσαμε. Ήταν λογικό να βαθύνει η ύφεση. Υπήρξαν χώρες στην Ε.Ε. που πέρασαν παρόμοια διαδικασία προσαρμογής και βίωσαν μέχρι και διψήφια ύφεση έως ότου ξεκίνησαν να ανακάμπτουν. Εμείς δεν θα φτάσουμε εκεί. Τα αποτελέσματα, αν επιμείνουμε και συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί με σοβαρότητα, θ’ αρχίσουν να φαίνονται και στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας. Και αν όλοι κάνουμε τη δουλειά μας, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών ακόμα και στις νοοτροπίες μας, όχι μόνο δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αλλά τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες δημιούργησε το επείγον των αποφάσεών μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ανεργία των νέων κ. πρόεδρε ξεπέρασε το 40%. Δεν σας ανησυχεί που φαίνεται να δημιουργείται μια «χαμένη» γενιά στη χώρα; Με τα καλύτερα μυαλά να ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό; Είδαμε άλλωστε και τι έγινε στο Λονδίνο?
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέλω να στείλω ξεκάθαρα μηνύματα στη νέα γενιά: η Ελλάδα όπου το όνειρο ζωής ήταν η θεσούλα στο δημόσιο χρεοκόπησε και τελείωσε. Δεν σας υπόσχομαι, λοιπόν, κανένα ρουσφέτι. Και γυρίστε την πλάτη σε όποιον το κάνει γιατί αυτοί κατέστρεψαν την Ελλάδα, εμπορευόμενοι τις ελπίδες σας. Σας υπόσχομαι όμως μία Ελλάδα στην οποία όσοι προσλαμβάνονται στο δημόσιο, πραγματικά θα το αξίζουν και θα το υπηρετούν σωστά. Μία Ελλάδα που θα αρχίσει σύντομα να δίνει πραγματικές δυνατότητες εργασίας και εξέλιξης στον ιδιωτικό τομέα. Μία Ελλάδα που στο τέλος αυτής της τετραετίας θα έχει πείσει και αυτούς που επέλεξαν να φύγουν ότι αξίζει να επιστρέψουν. Μια Ελλάδα που έχει παιδεία αξιοζήλευτη που εφοδιάζει επαρκώς τους νέους αλλά και δια βίου όλους μας. Θα συνδέει και την παιδεία με τις πραγματικές προοπτικές του τόπου. Κάνουμε το παν να αλλάξει και το σύστημα στήριξης ανέργων με πρότυπο τις σκανδιναβικές χώρες που δημιουργούν γέφυρες κατάρτισης και πρακτικής άσκησης όταν δεν υπάρχουν δουλειές. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε σχετικές ανακοινώσεις. Ζητώ να δώσουμε μαζί τη μάχη για την Ελλάδα που σας σέβεται αλλά και σας δίνει πραγματικές και όχι πελατειακές ευκαιρίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο βιβλίο του ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας Ντενίζ Μπουλούκμπασι επιμένει ότι στις διαπραγματεύσεις αποδεχτήκατε επί διακυβέρνησης Σημίτη τον περιορισμό των χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια σε συγκεκριμένες περιοχές και ότι η Άγκυρα συμφώνησε με τη Χάγη. Είναι έτσι; Και πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μου κάνει εντύπωση που οποιαδήποτε δήλωση οποιουδήποτε Τούρκου αξιωματούχου παρουσιάζεται συστηματικά από κάποιους κύκλους στην Ελλάδα ως αδιαμφισβήτητη αλήθεια? Δεν καταλαβαίνουν ότι μετατρέπονται σε κήρυκες των πιο ακραίων φιλοτουρκικών ισχυρισμών; Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει κύριε Σκουρή τέτοιου είδους συμφωνία. Αρκετά πια με τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης