Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.9.11

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2011
OMIΛΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ




Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, συγκάλεσα σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, για να σας μιλήσω για ένα και μόνο πράγμα: για το πόσο αναγκαίο είναι να σταθούμε αυτή τη στιγμή στο ύψος των περιστάσεων, όπως ακριβώς κάναμε όλο αυτό το διάστημα.
Τις προηγούμενες δύο ημέρες, στη Θεσσαλονίκη, έθεσα ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τους επόμενους μήνες. Ένα πλαίσιο και για τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε μπροστά μας. Αλλά το πλαίσιο αυτό, σημαίνει απόλυτη προσήλωση στους στόχους, ως προϋπόθεση. Στόχοι που, από τη μία, αφορούν και δεσμεύσεις μας απέναντι σε εταίρους, από την άλλη, όμως, αποτελούν προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση, όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Για να βρεθεί η χώρα μας όσο το δυνατόν πιο σύντομα με πρωτογενή πλεονάσματα. Δηλαδή, να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις και να μπορέσουμε να προωθήσουμε δυναμικά την Ελλάδα της δημιουργίας και της παραγωγής.
Τους μήνες που πέρασαν, κάναμε όλοι μαζί εξαιρετικά σημαντική, ιστορική θα έλεγα, δουλειά για την πατρίδα και ας μας κατηγορούν πολλοί. Μας κατηγορούν κατ' εξοχήν εκείνοι που δεν αγανάκτησαν ποτέ τα τελευταία 30-40 χρόνια με τη σπατάλη, το ρουσφέτι, τις πελατειακές σχέσεις, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, του χρήματος των πολιτών. Είναι εκείνοι που δεν ξεσηκώθηκαν όταν η Ελλάδα πήγαινε στα βράχια. Όταν η απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού το 2009 ήταν πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2011 ξεσηκώνονται με την απόκλιση του ενός ή δύο δισεκατομμυρίων ευρώ και, μάλιστα, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης και διεθνούς κρίσης.
Πολλοί είναι αυτοί που ευνοήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις πελατειακές και προνομιακές σχέσεις με κράτος ή κυβερνήσεις, που όμως οδήγησαν τη χώρα εδώ όπου είναι σήμερα. Και βεβαίως, είναι λογικό να φωνάζουν. Ας κάνουν, όσοι μας λοιδορούν, τους ανήξερους για το πώς η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Δεν πειράζει, γιατί ξέρουν πως αυτά που ήξεραν τελείωσαν. Η σπατάλη, η ρεμούλα, η ανομία, ο νόμος του ισχυρού, τελείωσαν.
Με αυτή την Κυβέρνηση και με τη βούληση του Ελληνικού λαού, αυτά τελειώνουν. Και ας προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα κοινωνικό κλίμα, επιχειρώντας να εκμεταλλευθούν τον πόνο των πολιτών και κάνοντας εύκολη αντιπολίτευση γι' αυτά που είμαστε υποχρεωμένοι να αποφασίσουμε, για να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.
Και ας προσπαθούν να κατηγορούν τους πυροσβέστες που σβήνουν τη φωτιά και να αποπροσανατολίσουν από τα αίτια, από τα γεγονότα, από πρακτικές και από εγκλήματα, που μας οδήγησαν στην ανάγκη να παίρνουμε εμείς αυτά τα μέτρα σήμερα.
Σε εμάς, όμως, ο λαός έδωσε την εντολή. Εντολή να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Εμείς έχουμε καθήκον να εγγυηθούμε την προσπάθεια του Ελληνικού λαού, να εγγυηθούμε ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα πάει στράφι, να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια, στην οποία άλλοι μας οδήγησαν.
Εμείς έχουμε χρέος να οδηγήσουμε την Ελλάδα στη σιγουριά και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Κανένας συμβιβασμός, μπροστά στο στόχο αυτό. Καμία σημασία δεν έχει για εμάς το δήθεν πολιτικό κόστος.
Άλλωστε, φίλες και φίλοι, τι θα πει πολιτικό κόστος; Θεώρησε ποτέ κανείς από εμάς, από όλους μας, ότι το καθήκον μας απέναντι στη χώρα είναι λιγότερο σημαντικό από την έδρα μας στη Βουλή; Πόσες φορές στην ιστορία της Ελλάδας λοιδορήθηκαν, πολεμήθηκαν όσοι είπαν απλώς την αλήθεια, όσοι ενόχλησαν συμφέροντα, όσοι δεν χάιδεψαν αυτιά; Μπορεί να έχασαν ή να κέρδισαν εκλογές, ακόμη και να πέθαιναν στην ψάθα, όμως, δικαιώθηκαν από την ιστορία. Αυτούς διδάσκουν οι δάσκαλοί μας στα σχολεία, ως λαμπρά παραδείγματα πατριωτών, όχι όσους φυγομάχησαν. Ποιο πολιτικό κόστος, λοιπόν;
Φίλες και φίλοι, είναι η ώρα να ολοκληρώσουμε τη μάχη, για να δώσουμε ασφάλεια στην Ελλάδα. Ώρα να δώσουμε στην Ελλάδα πνοή, ανάσα. Και μπορούμε. Εφόσον οι αποφάσεις, οι ιστορικές αποφάσεις που ελήφθησαν τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες εφαρμοστούν, η Ελλάδα θα αποκτήσει άλλη δυναμική. Είναι αποφάσεις ιστορικές για την Ευρώπη, είναι αποφάσεις ζωτικές για εμάς.
Γιατί με την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών, πρώτον, πετυχαίνουμε την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των δανειακών αναγκών μας για τα επόμενα χρόνια. Πετυχαίνουμε πολύ σημαντική μείωση των τόκων που πληρώνουμε κάθε χρόνο, με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους στα 30, αντί για 5 χρόνια.
Πετυχαίνουμε επιτόκιο δανεισμού σταθερά κάτω από το 5% κατά μέσο όρο. Πετυχαίνουμε τη μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή με την επιβάρυνση των τραπεζών. Πετυχαίνουμε τη σταθεροποίηση ενός τραπεζικού συστήματος, που πρέπει να συμβάλει στη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.
Φίλες και φίλοι, είναι αποφάσεις που αλλάζουν σημαντικά την προοπτική της χώρας. Που ελαφραίνουν τα βάρη, τα επόμενα χρόνια. Είναι αποφάσεις, για τις οποίες δώσαμε πολύμηνες μάχες. Είναι αποφάσεις, για τις οποίες κάναμε θυσίες, ματώσαμε. Κάναμε πολύ δρόμο και θα ήταν εγκληματικό, στο τελευταίο σπριντ, να μην "κλειδώσουμε" τη συμφωνία.
Είναι αποφάσεις, που θα υπερασπιστούμε πάση θυσία, εντός και εκτός Ελλάδας, χωρίς κανέναν απολύτως συμβιβασμό και έκπτωση. Και σε όσους μιλάνε ελαφρά τη καρδία για αποτυχία, παίζοντας άθελά τους το παιχνίδι των χειρότερων κερδοσκόπων, ένα πράγμα θα πω: το 2009, παραλάβαμε το πρωτογενές έλλειμμα που παρήγαγε η χώρα μας, το έλλειμμα δηλαδή χωρίς τους τόκους που πληρώνουμε για το δημόσιο χρέος - αυτά που έπρεπε να βρούμε από δανεικά, δηλαδή, για να βγάλουμε τη χρονιά - πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το 2010, την πρώτη χρονιά της Κυβέρνησής μας, με τις αποφάσεις μας και τις θυσίες των Ελλήνων, αυτό το πρωτογενές έλλειμμα, που πάλι όμως έπρεπε να βρούμε δανεικά από τους εταίρους μας για να το χρηματοδοτήσουμε - πληρώνει δηλαδή ο φορολογούμενος των άλλων χωρών για το έλλειμμά μας - μειώθηκε στα 11,2 δισεκατομμύρια, περισσότερο από το μισό. Από τα 24 στα 11 δις, μέσα σε ένα χρόνο.
Φέτος, το 2011, αν πετύχουμε τους στόχους μας πλήρως, το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι μόλις 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόλις 0,8 του ΑΕΠ. Από τα 24 δις, που ήταν πρόπερσι. Και του χρόνου, το 2012, αν κάνουμε αυτά που έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε, τότε θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, επιτέλους για πρώτη φορά, τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τα ελλείμματα, θα έχουμε περάσει στα πλεονάσματα. Και θα έχουμε επίσης ένα χρέος, που δεν θα είναι βάρος πια, γιατί θα έχουμε πάρει τις αποφάσεις, όχι μόνο εμείς, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό το χρέος να είναι πολύ ελαφρύ, ή πολύ ελαφρύτερο.
Πέρα από τους στόχους, δεν θα παράγουμε από εκεί και πέρα καθαρό νέο χρέος. Θα έχουμε επιτέλους γυρίσει σελίδα. Θα μπορούμε να λέμε ότι αρχίζουμε πια και στεκόμαστε στα δικά μας πόδια. Και είμαστε τόσο κοντά, τόσο μα τόσο κοντά.
Η συμφωνία, λοιπόν, του Ιουλίου πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και στο εσωτερικό, βεβαίως, ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο, όπου η Ευρώπη ταλανίζεται από μια συστημική κρίση, όχι μόνον οικονομική, μια κρίση αβεβαιότητας, ρευστότητας και αστάθειας. Έχουμε δει, δυστυχώς, να δυναμώνουν πολλές αντιευρωπαϊκές φωνές, λαϊκίστικες φωνές, εθνικιστικές και εσωστρεφείς φωνές, έως και φωνές που καλλιεργούν το ρατσισμό κατά της χώρας μας και άλλων.
Είναι μια δυσκολία, ένα εμπόδιο που μπορούμε να κάμψουμε, μόνο με τη δική μας αποφασιστικότητα. Να κάνουμε τα πάντα για εμάς τους ίδιους. Την ώρα που ακούγονται φωνές, που απροκάλυπτα λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ, την ώρα που πολλοί στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, ποντάρουν στη δική μας αποτυχία, για να εκπληρώσουν τα δικά τους πολιτικά ή ακόμα και οικονομικά σχέδια, την ώρα που βλέπουμε και στη χώρα μας, κάποιοι κρυφά, άλλοι πιο φανερά, να επιθυμούν είτε τη χρεοκοπία, είτε την έξοδό μας από το ευρώ, πιθανώς, προκειμένου να λυμαίνονται στη συνέχεια τη χώρα μας, ως πολύ φτηνότερη, με τα λεφτά που έχουν βγάλει έξω, εμείς οφείλουμε, έχουμε χρέος να δώσουμε σε όλους αυτούς μια συντριπτική εθνική απάντηση.
Να διαψεύσουμε τα φανερά και τα κρυφά σενάρια. Να αποδείξουμε ότι όσες κι αν είναι οι δυσκολίες, όση προσπάθεια κι αν χρειαστεί, η Ελλάδα περνάει και θα περάσει τον πήχη, όσο ψηλά κι αν είναι. Και θα το καταφέρουμε.
Θα κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου, για να αλλάξουμε καθοριστικά την προοπτική της χώρας. Δεν θα έχουμε φυγομαχήσει, δεν θα έχουμε αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους και τη χώρα χωρίς κανένα μέλλον.
Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι ξεπερνάμε τους εαυτούς μας. Παρά τα όσα σημαντικά πετύχαμε τους προηγούμενους 23 μήνες. Και λάθη βεβαίως έγιναν, και αστοχίες είχαμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το παραδεχτούμε, γιατί υπηρετούμε την αλήθεια και το λαό.
Μακάρι όλες οι κυβερνήσεις να έκαναν τόσα λίγα λάθη, όσα κάναμε εμείς. Μακάρι όλοι οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί να μείωναν το έλλειμμα, αντί να το αυξάνουν, ή να έπεφταν έξω μόλις 2 δις ευρώ, αντί για 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως είπα και στην Θεσσαλονίκη, είμαι ο πρώτος που θα είναι πάντα ανοιχτός στην κριτική, γιατί θέλω να διορθώνουμε τα λάθη, αλλά δεν κάνουμε το λάθος, το μεγάλο λάθος, να μένουμε αδρανείς και φοβισμένοι μπροστά στην εθνική πρόκληση.
Γι' αυτό, δεν δέχομαι να αμφισβητείται ούτε η βούλησή μας, ούτε η αυταπάρνησή μας, ούτε το δικό σας θάρρος, το θάρρος αυτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Και ναι, υπήρξαν περιστάσεις που η αδράνεια του παλαιού πολιτικού συστήματος μας παρέσυρε σε εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Σήμερα, περιθώρια για άλλους συμβιβασμούς δεν υπάρχουν.
Σας καλώ, λοιπόν, όλους να αντιληφθείτε το εθνικό καθήκον που έχουμε να επιτελέσουμε. Και ξέρω ότι εσείς το αντιλαμβάνεστε. Οι στόχοι που έχουμε θέσει, οι στόχοι για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί, είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι, απαιτούν άθλο.
Γιατί άθλος είναι, παραδείγματος χάρη, να ξεκινήσεις το 2009 με έλλειμμα 36 δις και, σε μόλις δύο χρόνια, να το κατεβάσεις στα 17 δισεκατομμύρια, που είναι ο φετινός στόχος. Άθλος είναι να φέρεις σε πέρας τόσο μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Το να κάνεις ό,τι δεν έγινε για ολόκληρες δεκαετίες, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.
Αυτός όμως είναι ο πήχης και αυτό κάνουμε, έχοντας ήδη πετύχει θεαματική μείωση του ελλείμματος, αλλά με ένα έλλειμμα που παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμη, έχοντας ήδη υλοποιήσει μεγάλες αλλαγές: τον "Καλλικράτη", το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, έστω κι αν έχουμε ακόμα να κάνουμε πράγματα και εκεί, τη "Διαύγεια", την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, τη ριζική ανατροπή στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, που ψηφίσαμε πρόσφατα.
Εμπόδια, ναι, πολλά, από τη συχνά λαϊκίστικη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, έως τις αντιστάσεις κάθε συντεχνίας, αλλά και την αδυναμία της Δημόσιας Διοίκησης να εφαρμόσει αλλαγές, αλλά και να μεταρρυθμιστεί η ίδια.
Στη χώρα μας, ποτέ δεν αρκεί να αποφασιστεί κάτι για να εφαρμοστεί αυτόματα. Αυτή είναι η Δημόσια Διοίκησή μας. Όλα αυτά είναι οι λόγοι, για τους οποίους, παρά το γεγονός ότι έχουμε ήδη κάνει ιστορικό έργο, πολλά δεν έχουν γίνει με την ταχύτητα, όπως είπε και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα θέλαμε.
Ναι, υπάρχουν και αποκλίσεις, αποκλίσεις όμως που δίνουν τροφή σε κάθε λογής δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να βάλουν εμπόδια στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ιουλίου. Δίνουν τροφή σε όλους όσοι, εκτός Ελλάδας, θέλουν να αμφισβητήσουν τον αγώνα που δώσαμε και δίνουμε και αρέσκονται να καλλιεργούν και να αναπαράγουν κάθε τι που θεωρούν αρνητικό, έως βεβαίως και ρατσιστικά στερεότυπα για τη χώρα μας, αλλά δίνουν τροφή και σε όλους όσοι έχουν σταθεί απέναντι στο ευρώ και αναζητούν συνεχώς αφορμές, για να νιώσουν δικαιωμένοι.
Δική μας απόφαση είναι να κλείσουμε όλες τις αποκλίσεις και μαζί και τα στόματα που μας λοιδορούν. Αποκλίσεις, μικρές σε μέγεθος, απολύτως ανεκτές σε άλλες εποχές, αλλά σήμερα δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας πει κουβέντα. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας ασκήσει κριτική, ότι δεν κάναμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε τους στόχους μας.
Αυτή είναι η απόφασή μας, και για τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, και για τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε βάλει. Μπροστά στην ανάγκη να "κλειδώσουμε" την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου, καθήκον μας είναι να κάνουμε και ό,τι πρέπει, προκειμένου να απαλείψουμε και τις αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Δεν θα κάνουμε το χατίρι σε κανέναν από όσους θέλουν να συκοφαντούν τη χώρα μας ή απεργάζονται φανταστικά σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Θέλω παράλληλα από εδώ, από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, να στείλω ένα μήνυμα και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός έχουμε επανειλημμένα δείξει τη βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά την κρίση.
Έχουμε αναγνωρίσει, πρώτα απ' όλα, με θάρρος τις δικές μας ευθύνες. Κάνουμε ιστορικές αλλαγές στις δομές του κράτους και της οικονομίας. Μειώνουμε δραστικά τα ελλείμματα, παρά την ύφεση. Προσδοκούμε σύντομα να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, όταν προ διετίας είχαμε πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 24 δις ευρώ.
Τιμούμε από τη δική μας πλευρά μια συμφωνία ιστορική, τη συμφωνία του Ιουλίου, που στήριξε ιδιαίτερα τη χώρα μας. Παράλληλα, όμως, η ανασφάλεια των αγορών επηρέασε και επηρεάζει την πραγματική οικονομία των χωρών μας. Ανασφάλεια, που συνδέεται και με συστημικά προβλήματα της Ευρωζώνης, που δημιούργησε και δημιουργεί πραγματικές αποκλίσεις στα προγράμματα πολλών χωρών.
Παίρνω παράδειγμα την Ελλάδα και την ύφεση. Θεωρώ ότι σημαντικός λόγος για την ύφεση στη χώρα μας, είναι η παρατεταμένη ανασφάλεια που δημιουργήθηκε εδώ και τουλάχιστον εννιά μήνες. Πέρα δηλαδή από δικές μας καθυστερήσεις, απόρροια μιας αναποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης, που πρώτοι εμείς και επισημάναμε, και αναγνωρίζουμε - μια Δημόσια Διοίκηση, για την οποία ζητήσαμε βοήθεια και ξεκινά άμεσα αυτή η μεταφορά τεχνογνωσίας - αυτό που μας επηρέασε πολύ αρνητικά ήταν η συνεχής φημολογία, οι συνεχείς αναλύσεις, οι απειλές, είτε για χρεοκοπία, είτε για έξοδο από το ευρώ.
Αυτά πίεσαν πρώτα απ' όλα τις ίδιες τις τράπεζες, ώστε να μην δανείζουν την πραγματική οικονομία και η πραγματική οικονομία να αισθάνεται μια ασφυξία σε πιστώσεις. Ο ξένος επενδυτής, επίσης, ο Έλληνας επενδυτής ή και ο καταναλωτής, περίμεναν ή φοβόνταν.
Άρα, ας αντιληφθούν όλοι ότι, ένα τέτοιο κλίμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε οποιαδήποτε χώρα κάνει μια προσπάθεια να ορθοποδήσει, όσες αλλαγές κι αν κάνει στο εσωτερικό της. Αυτό το κλίμα πρέπει να τελειώνει.
Γι' αυτό, οι συλλογικές μας αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παρέμβαση στις αγορές είναι τόσο σημαντικές. Απόδειξη, η απόφαση του Ιουλίου, που έδωσε μια μεγάλη ανάσα στην Ελλάδα. Και σε αυτή την απόφαση, η Ελλάδα αναγνωρίζει μια γνήσια πράξη αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων της.
Έδειξε ότι, όταν θέλουμε, έχουμε τη συλλογική βούληση. Έδωσε προοπτική σιγουριάς. Αλλά και η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα δημιουργήσει θετικές βάσεις για μια ασφαλή πια πορεία αλλαγών, καθώς και αναπτυξιακών, επενδυτικών πρωτοβουλιών, Ελλήνων και ξένων, για την ανάπτυξη της χώρας μας.
Φίλες και φίλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός ζουν ένα καθημερινό δράμα, τα τελευταία δύο χρόνια. Παρά ταύτα, έχουμε δείξει τη βούλησή μας να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες και να αλλάξουμε τη χώρα μας. Οι εταίροι επενδύουν σε μια Ελλάδα του μέλλοντος, όχι του παρελθόντος. Και εμείς, από την πλευρά μας, συμβάλλουμε σήμερα με θυσίες στη μάχη για τη συνεκτική Ευρώπη.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι καθοριστικές, για να ηρεμήσουν οι αγορές και να εγγυηθούμε το μέλλον του ευρώ. Τώρα είναι η ώρα να επιβεβαιώσουμε όλοι μαζί ότι η Ευρώπη υπάρχει και ότι θα σταθούμε όλοι μαζί, για να υπερασπιστούμε το ευρώ. Και οι δικές μας συλλογικές αποφάσεις θα κρίνουν καθοριστικά το μέλλον όλων των λαών της περιοχής, της ίδιας της Ευρώπης, αλλά και της ευρύτερης γειτονιάς μας - Βαλκάνια, Καύκασο, Μέση Ανατολή, Μεσόγειο - τις σχέσεις μας με την εξελισσόμενη Δημοκρατική Αραβική Άνοιξη.
Ξέρω και ξέρουμε, ότι η Ευρώπη μπορεί. Το έχουμε αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν. Ας το αποδείξουμε και σήμερα, για το μέλλον της Ένωσής μας.
Φίλες και φίλοι, ο δικός σας ρόλος είναι πλέον πιο κρίσιμος από ποτέ. Ξέρετε όλοι πολύ καλά πόσο έχω επιμείνει ο ίδιος, ώστε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να είναι ένας χώρος γόνιμου και ανοιχτού διαλόγου, που αλλάζει τον πολιτισμό τού "yes sir", που είχε κυριαρχήσει για χρόνια στα κόμματα εξουσίας.
Και είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι εσείς ανεβάσατε τόσο ψηλά τον πήχη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Ήταν και αυτός βασικός στρατηγικός στόχος στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Είμαι υπερήφανος που διδάσκουμε Δημοκρατία.
Και βεβαίως, ξέρω ότι σταθήκατε στο ύψος όλων των μέχρι τώρα προκλήσεων. Ξέρω καλά ότι κανένας από εσάς δεν θα επιτρέψει να θέσουμε πλέον σε οποιονδήποτε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου για την Ελλάδα. Να θέσει σε κίνδυνο, δηλαδή, όλες τις θυσίες που έκαναν μέχρι σήμερα οι Έλληνες πολίτες. Είναι ένα εθνικό στοίχημα. Είναι ένας εφικτός στόχος. Αυτό δεν το επιβάλει μόνο το εθνικό συμφέρον, είναι και θέμα αξιοπρέπειας της χώρας μας.
Σας καλώ να δώσουμε μαζί μια αποστομωτική απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν, σε όσους αμφισβητούν τους Έλληνες, την ικανότητά μας να πετύχουμε τους στόχους μας, σε όσους μας λοιδορούν και μας περιγράφουν ως τεμπέληδες ή ανίκανους. Θα τους διαψεύσουμε, θα τους δείξουμε ότι μπορούμε, ότι εμείς μπορούμε, ότι η Ελλάδα μπορεί.
Οι βουλευτές, σε όλη αυτή την πορεία, έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν, με διαρκή συμμετοχή στη διαμόρφωση των πολιτικών μας και των νομοσχεδίων μας ειδικότερα. Η υπεύθυνη στάση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας θα εμποδίσει να διαμορφώσουν άλλοι διαφορετικά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Είμαστε εδώ ενωμένοι, με την υπεύθυνη στάση μας. Και αυτούς, θα τους διαψεύσουμε.
Πολλοί έξω από αυτή την αίθουσα καραδοκούν να εκμεταλλευτούν διάφορες περιπτώσεις, διαφορετικών στάσεων, για να αλλάξουν δήθεν οι πολιτικές εξελίξεις. Εμείς είμαστε εδώ, για να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε - όπως και αποδείξαμε - υπεύθυνα με την ψήφο μας στη δύσκολη αυτή πορεία.
Ο Ελληνικός λαός ξέρει ότι οι εκλογές δεν είναι λύση. Θέλει αλλαγές. Να μπορέσουμε να περάσουμε από αυτή την κρίση με σταθερότητα και σιγουριά. Και αυτό είναι που εμείς εγγυόμαστε. Βήμα - βήμα, αλλά αυτό εγγυόμαστε. Εκλογές θα γίνουν το 2013, όπως έχει επιλέξει ο Ελληνικός λαός.
Φίλες και φίλοι, στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχουμε να εφαρμόσουμε, μακάρι να είχαμε τη στήριξη και άλλων σοβαρών πολιτικών δυνάμεων. Μακάρι και άλλοι να έρθουν και να πουν "όχι" στο λαϊκισμό, στο χάιδεμα των αυτιών, μόνο και μόνο για να κερδίσουν εκλογικά ποσοστά. Μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει συμβεί.
Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ίδια, να ποντάρει στην αποτυχία της χώρας. Και η Νέα Δημοκρατία, αμετανόητη, συνεχίζει να προωθεί ανεύθυνα παραμύθια ως προτάσεις, που αν εμείς υιοθετούσαμε, θα βρισκόμασταν χωρίς άλλο, χωρίς καλά - καλά να το πάρουμε χαμπάρι, στην έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.
Αυτή είναι η πολιτική την οποία υιοθετούν; Αυτή είναι η πρακτική; Διότι στην ουσία αυτό ζητούν, αν και δεν το λένε. Αυτές οι πρακτικές και πολιτικές, τις οποίες προωθούν, εκεί μας οδηγούν νομοτελειακά.
Εμείς έχουμε πάρει αποφάσεις και έχουμε άλλες προτεραιότητες. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει μεγάλο πολιτικό κόμμα, που εκφράζει το δημόσιο συμφέρον. Ένα κόμμα, που εκφράζει το συλλογικό συμφέρον, το καλό της πατρίδας. Δεν θα μετατραπούμε από υπεύθυνο προοδευτικό πολιτικό κόμμα, σε συνδικάτο, είτε συντεχνιών, είτε άλλων συμφερόντων, όπως έχει καταλήξει να είναι η Νέα Δημοκρατία.
Φίλες και φίλοι, σήμερα, και από εδώ, από αυτό το βήμα, θέλω να απευθυνθώ ξανά σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες. Τον αγώνα αυτό που δίνουμε, τον δίνουμε μαζί. Διότι μόνο αν δουλέψουμε μαζί, μόνο τότε θα τα καταφέρουμε.
Και εδώ, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Μας ρωτούν: με ποιους είσαστε; Ποιοι είναι οι σύμμαχοί σας; Απαντώ: πρώτα απ' όλα, καμία κοινωνική ομάδα δεν είναι απέναντί μας. Απέναντί μας είναι ένα κακό σύστημα νοοτροπιών και πρακτικών, που μας πληγώνουν. Ένα σύστημα, που πρέπει να αλλάξει.
Απέναντί μας είναι, βεβαίως, όσοι δεν μπορούν αυτό να το κατανοήσουν. Όσοι δεν μπορούν να αλλάξουν. Αλλά τους ζητούμε να κάνουν και αυτοί την προσπάθεια. Μαζί μας είναι αυτός ο Έλληνας, αυτή η Ελλάδα, που ο καθένας μας έχει μέσα του, που ξέρει ότι πρέπει να αλλάξουμε, ότι μπορούμε και ότι, από ένα βήμα προσφοράς του καθένα, θα γίνουν δέκα θετικά βήματα για το κοινό συμφέρον.
Όπως είπα και στην Θεσσαλονίκη, εάν ο καθένας μας κάνει ένα βήμα συνεισφοράς, η χώρα μας θα κάνει δέκα βήματα μπροστά. Όση δουλειά κι αν κάνει η Κυβέρνηση, όση δουλειά κι αν κάνω εγώ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσο σκληρά κι αν διαπραγματευτούμε ως χώρα, δεν θα αλλάξει τίποτα, αν είμαστε μόνοι.
Δεν θα δει καλύτερες μέρες η χώρα, δεν θα μεταμορφωθεί. Χωρίς δουλειά από όλους μας, ναι, δεν θα αλλάξει ποτέ. Η συλλογικότητα, τούτη τη στιγμή, είναι πια προϋπόθεση. Προϋπόθεση για την πρόοδο, για την ευημερία όλων μας. Ξέρω και ξέρουμε, ότι η ελληνική οικογένεια δοκιμάζεται. Ξέρω πως τα οικονομικά όλων μας στενεύουν.
Ξέρω πως, κάθε φορά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο σκόπελο. Αλλά η πατρίδα μας, για το κοινό συμφέρον, αξίζει όλες μας τις δυνάμεις. Αξίζει να προσπαθήσουμε μέχρι τέλους. Έχουμε ήδη διανύσει μεγάλο μέρος της διαδρομής, με κόπο, με θυσίες, με την προσφορά όλων μας. Αλλά θα τα καταφέρουμε.
Η Ελλάδα που θέλουμε αξίζει τον αγώνα μας.
Αξίζει την υπομονή μας.
Αξίζει την επιμονή μας.
Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης