ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ κ.VIKTOR YANUKOVYCH
ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
6.10.2011
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,
Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι απόψε, εσάς και την αντιπροσωπεία που σας συνοδεύει στην Αθήνα. Η επίσκεψή σας, συμπίπτει με την συμπλήρωση είκοσι ετών από την σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων.
Την Ελλάδα και την Ουκρανία συνδέουν διαχρονικά ισχυροί δεσμοί φιλίας. Στη συλλογική ιστορική μνήμη των δύο κοινωνιών, η Bυζαντινή και η Ορθόδοξη xριστιανική παράδοση αποτελούν στοιχεία μίας ιδιαίτερης πολιτισμικής εγγύτητας.
Η Αζοφική και ο Βόρειος Εύξεινος Πόντος υπήρξαν φιλόξενοι τόποι υποδοχής χιλιάδων Ελλήνων. Τοπωνύμια όπως Αιγιαλός, η σημερινή Γιάλτα, Χερσόνησος, Σεβαστούπολη, Παντικάπαιον και άλλα, υπενθυμίζουν την μακρά ελληνική παρουσία.
Στη νεώτερη εποχή, ενθυμούμεθα ότι η προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ξεκίνησε με τη Φιλική Εταιρία από την Οδησσό. Όπως επίσης ότι η ιστορική ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας ανέδειξε εθνικούς ευεργέτες, όπως οι αδελφοί Ζωσιμάδες, ο Γεώργιος Ριζάρης και ο ιστορικός δήμαρχος Οδησσού Γρηγόριος Μαρασλής.
Σημαντική υπήρξε επίσης η συμβολή των Ελλήνων της Αζοφικής. Αναφέρω χαρακτηριστικά τον μηχανικό Κωνσταντίνο Τσελπάν, κατασκευαστή του θρυλικού άρματος Τ-34 που συνέβαλε καθοριστικά στην απόκρουση της ναζιστικής εισβολής, τον ζωγράφο Κουϊντζι, τον ιστορικό Χαρταχάϊ, αλλά και τον ποιητή Κοστοπράβ.
Σήμερα, η ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία αλλά και ο ικανός αριθμός Ουκρανών πολιτών που διαβιούν στην Ελλάδα, αποτελούν μία στέρεη γέφυρα φιλίας που συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύονται οι πολιτιστικές μας ανταλλαγές καθώς και η συνεργασία ανάμεσα στα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα.
Κύριε Πρόεδρε,
Η σημερινή μας συνάντηση και η γόνιμη και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων κατέδειξε την κοινή μας βούληση για μία συνεχή και συστηματική ανάπτυξη της συνεργασίας των χωρών μας σε όλους τους τομείς. Η συνεργασία των δύο χωρών μας σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς είναι συνεχής και εποικοδομητική. Θα ήθελα να χαιρετήσω την παρούσα ουκρανική Προεδρία στο Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και να σας συγχαρώ για την ανάληψη από τη χώρα σας της Προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, το 2013.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής δημιουργούν μία αξιοσημείωτη δυναμική. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μέσα από το κλίμα φιλίας που συνδέει τις χώρες μας, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την απτή και ουσιαστική ενδυνάμωση των σχέσεων αυτών.
Κύριε Πρόεδρε,
Η Ελλάδα διέρχεται μία σφοδρή οικονομική κρίση και πεποίθησή μου παραμένει ότι ο στόχος μας πρέπει να είναι η θεμελίωση ενός νέου υγιούς και παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης για να εξέλθουμε ισχυρότεροι και να διατηρήσουμε την κοινωνική μας συνοχή. Αναγκαίες είναι επίσης πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση πολλών λιμναζουσών αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας.
Η κρίση, όμως, δεν είναι μόνον ελληνική. Ολόκληρη η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίση. Για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση απαιτεί τολμηρές αποφάσεις προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης, αλλά και της οικονομικής σύγκλισης. Το ευρωπαϊκό διακύβευμα είναι σαφές. Εάν δεν επιλυθεί η θεμελιώδης αντίφαση του ευρώ, η κρίση αναπόφευκτα θα ανακυκλώνεται και το ευρώ εκ των πραγμάτων θα υφίσταται τις συνέπειες.
Οι δύσκολες αυτές περιστάσεις επιβάλλουν, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη επανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς μας, αλλά και την προώθηση των διεθνών συνεργασιών μας που θα συνδράμουν στην ανάπτυξη της χώρας. Υπό το πρίσμα αυτό, προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση της μεταξύ μας συνεργασίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε πλευράς.
Κύριε Πρόεδρε,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εποικοδομητική στάση της χώρας σας, στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η Ελλάδα υποστηρίζει την επίτευξη συνολικής λύσης που θα είναι λειτουργική, βιώσιμη, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και με πλήρη σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επίλυση του Κυπριακού καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οι γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ισορροπίες έχουν αλλάξει και ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας καθίσταται ακόμα πιο κρίσιμος ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Θέλω να τονίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία άσκησε το αυτονόητο δικαίωμα θέσπισης και οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ως όφειλε. Οι γεωτρήσεις που ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες είναι απολύτως συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Τουρκία επιχειρεί να μετατρέψει το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά της κοιτάσματα, σε διμερή διαφορά. Η προσπάθεια της Τουρκίας να παρεμποδίσει τις γεωτρήσεις αποτελεί επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό.
Κύριε Πρόεδρε,
Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι οι ελληνο-ουκρανικές σχέσεις έχουν προσλάβει μία ελπιδοφόρα δυναμική. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε πέντε σημαντικές συμφωνίες. Αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στην υπογραφή της συμφωνίας αεροπορικών μεταφορών η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας στον τουριστικό τομέα. Επίσης, το Επιχειρηματικό Συνέδριο, την έναρξη των εργασιών του οποίου θα κηρύξουμε αύριο, θα δώσει μία επιπλέον ώθηση στη συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου Ελλάδας-Ουκρανίας, διανοίγοντας νέες προοπτικές στις ήδη καρποφόρες επιχειρηματικές δράσεις και πρωτοβουλίες.
Με τις σκέψεις αυτές, υψώνω το ποτήρι μου ευχόμενος σε Σας υγεία και ευτυχία, καθώς και πρόοδο και ευημερία στο φίλο ουκρανικό λαό.-