Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.12.11

Αθήνα,22 Δεκεμβρίου 2011

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Πριν δώσω το λόγο στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου για να παρουσιάσει το Σχέδιο νόμου <<για τη δίκαιη δίκη και την αντιμετώπιση φαινομένων αρνησιδικίας>>, θα ήθελα συνοπτικά να κάνω ορισμένες σχετικές παρατηρήσεις. Πρώτον, να υπογραμμίσω ότι η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος απονομής δικαιοσύνης αποτελεί βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.
Δεύτερον, η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικής λειτουργίας του δικαστικού συστήματος έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο για την ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης του πολίτη με το δικαστικό σύστημα και την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου στην κοινωνία, αλλά και για την ορθή και δίκαιη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας.
Πιστεύω ότι ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δικαιοδοτικό σύστημα και ένα εύρυθμο και λειτουργικό δικαστικό πρότυπο θα ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα. Αν βελτιωθεί το δικαιοδοτικό σύστημα που σήμερα υπάρχει -και αυτό είναι το αντικείμενο του νομοσχεδίου- αυτό θα δώσει ευκαιρίες σε νέους επιχειρηματίες, θα συντελέσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς, θα αμβλύνει τις ανισότητες και γενικότερα θα διευκολύνει τη λειτουργία της οικονομίας και θα ενισχύσει τις επενδύσεις.
Επομένως, θεωρώ ότι το σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί σήμερα , είναι ουσιαστικό όχι μόνο για τη βελτίωση της ποιότητας της δικαιοσύνης και την αποτελεσματική λειτουργία του δικαστικού συστήματος, αλλά έχει και σημασία για τη στήριξη της οικονομίας σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.
Όπως ξέρετε, το νομοσχέδιο αυτό έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα open government από τις 14 Δεκεμβρίου και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα συνεχιστεί ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Μετά τη σημερινή συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο θα οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο, με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου. Είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο καλύπτει όλο το φάσμα της διοικητικής, πολιτικής, και ποινικής δίκης, και αποτελεί προτεραιότητα του έργου της κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συζήτησης του σχεδίου νόμου «για τη δίκαιη δίκη και την αντιμετώπιση φαινομένων αρνησιδικίας», είπε τα εξής:
«Δύο ειδικές παρατηρήσεις και δύο γενικότερου χαρακτήρα. Όσον αφορά το νομοσχέδιο: θεωρώ ότι περιλαμβάνει πολλές ορθές και καινοτόμες ρυθμίσεις για τη βελτίωση και αναμόρφωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, και προτείνω να το στηρίξουμε.
Άκουσα τις παρατηρήσεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και θα ήθελα να προσθέσω δύο δικές μου επισημάνσεις:
Η πρώτη αφορά τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και των ειδικών ποινικών νόμων, με τις οποίες μετατρέπονται σε πταίσματα κατηγορίες αδικημάτων και αποποινικοποιούνται συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως στα άρθρα 24 και 38. Πρέπει να προσέξουμε ότι αυτές οι τροποποιήσεις, που προφανώς προτείνονται προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, δεν δημιουργούν προβλήματα.
Η δεύτερη παρατήρηση αφορά ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων, η οποία έχει μεγάλη σημασία, με τη σύσταση μονομελών εφετείων για κακουργήματα. Η προτεινόμενη ρύθμιση ενέχει κινδύνους και αυτό επισημάνθηκε από ορισμένα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να ληφθούν υπόψη και να αντιμετωπιστούν. Δεν έχω συγκεκριμένη πρόταση. Εναλλακτική λύση θα ήταν να διατηρήσουμε το σημερινό σύστημα, αλλά αν αυτό συνεπάγεται δυσλειτουργίες πρέπει να βρούμε κάποια αλλαγή. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να εξετάσει αυτό το θέμα με προσοχή.
Γενικότερα, δύο τελευταία σημεία. Όλοι συμφωνούμε πως η βελτίωση της ποιότητας και της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος είναι επιτακτική ανάγκη τόσο για την εμπέδωση αισθήματος δικαίου, όσο και για την επιτάχυνση της επενδυτικής δραστηριότητας και τη στήριξη της οικονομίας. Και για τους δύο αυτούς λόγους, οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου που συζητούμε σήμερα αποτελούν δέσμευση που εντάσσεται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Είμαστε επομένως υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν εντοπισθεί όσον αφορά την απονομή της δικαιοσύνης.
Τέλος, ως προς τον τρόπο λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας, γνωρίζετε όλοι ότι ακόμα και σε μία μονοκομματική Κυβέρνηση μπορεί να διατυπωθούν και διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις για επιμέρους θέματα. Και αυτό είναι φυσικό. Δεν έχουν όλα τα μέλη, ακόμα και μιας μονοκομματικής Κυβέρνησης, μία και απόλυτη άποψη ιδίως όταν πρόκειται για συγκεκριμένες, σύνθετες και πολύπλοκες διατάξεις.
Επομένως, είναι αναμενόμενο σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αλλά, όπως υπογραμμίστηκε και από αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο σκοπός μας εδώ είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις διαφορετικές απόψεις προκειμένου να εμπλουτίσουμε τη συζήτηση και να διαμορφώσουμε ένα τελικό σχέδιο νόμου που θα είναι όσο το δυνατόν ευρύτερα αποδεκτό. Επιδίωξη είναι να πετύχουμε σύγκλιση απόψεων. Αν όμως αυτή η σύγκλιση δεν είναι εφικτή για επιμέρους θέματα, είναι αναγκαίο - αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει το Υπουργικό Συμβούλιο - να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο με πλειοψηφία. Και στη συνέχεια, οι όποιες διαφορετικές απόψεις μπορούν να εκφραστούν στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει στο Κοινοβούλιο.»

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης