Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Ροδούλα Ζήση προήδρευσε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο την εξέταση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Στη συνεδρίαση παρέστη η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Άννυ Ποδηματά, η οποία συζήτησε με τα μέλη της Επιτροπής για τις σχετικές πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για τις επόμενες φάσεις της διαδικασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κατά την εισήγησή της, η κα Ζήση χαρακτήρισε υπερβολικά συντηρητική την ευρωπαϊκή εμμονή στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς όμως να γίνεται ένα βήμα προς την εξίσου σημαντική αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης. «Συντηρητική όχι τόσο από ιδεολογικής άποψης» δήλωσε χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος της Βουλής, «αλλά από την άποψη της ικανότητάς της να παίρνει γενναίες αποφάσεις, γρήγορα, και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της και όσων πιστεύουν ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ιδέα».
Αναφερόμενη, εξάλλου, στο ζήτημα της επιβολής ενός ευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η κα Ζήση υπογράμμισε ότι από πολιτικής, αλλά και από καθαρά οικονομικής άποψης, η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση οφείλει να στηρίζεται σε έναν αξιόπιστο, στιβαρό και, κυρίως, επαρκή Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό. Υπό το πρίσμα αυτό, η υπό εξέταση πρόταση είναι ένα βασικό βήμα προς την ενίσχυση των ιδίων πόρων της Ένωσης, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη ότι με τη σημερινή έλλειψη δημοσίων πόρων, θα αποτελούσε μια εξαιρετική πηγή εσόδων. Επιπλέον, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, θα εισήγαγε ένα καίριο στοιχείο φορολογικής δικαιοσύνης, χωρίς αναγκαστικά να σημαίνει φυγή κεφαλαίων και συναλλαγών από την Ένωση, αφού υπάρχουν τρόποι να σχεδιαστεί έτσι, ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Τέλος, η επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα βελτίωνε τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς μειώνοντας την κερδοσκοπία και συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση των παγκόσμιων δημόσιων αγαθών και στη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλονται και στις τεράστιες προσπάθειες των κρατών να διασώσουν τον ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής έκλεισε την εισήγησή της επισημαίνοντας ότι η αντίδραση στην επιβολή ενός τέτοιου φόρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έντονη και για το λόγο αυτό, μια θεσμικά ισχυρή θετική τοποθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων θα συνδράμει στη διαμόρφωση των συνθηκών, ώστε η πρόταση να ευοδωθεί.