Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

4.1.12

Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2012
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ



Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό μάς ετέθησαν πάρα πολλά ζητήματα και μας παρουσιάστηκε η κρισιμότητα -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- της κατάστασης στη χώρα, που ιδιαίτερα για τους επόμενους τρεις μήνες κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Και μας ζήτησε, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, να συζητήσουμε για ζητήματα που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και το κόστος εργασίας, μηδέ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εξαιρουμένης.
Είπαμε, και αυτή είναι η καθαρή, λιτή απάντηση από τη μεριά της ΓΣΕΕ: Τον κοινωνικό διάλογο πολύ αργά τον θυμήθηκαν, γιατί όπως επισημαίνει και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, ποτέ δεν υπήρξε στην Ελλάδα ούτε μέτρα αναλογικά ελήφθησαν για να αντιμετωπιστεί η κρίση, παρά μόνο επιβλήθηκαν μέτρα άδικα, άνισα και αναποτελεσματικά, και ούτε περιορισμένη χρονική διάρκεια είχαν. Ίσχυαν, ισχύουν και δυστυχώς θα ισχύουν.
Ως εκ τούτου, εμείς λέμε ότι για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το μισθό ασφαλείας του φτωχού εργάτη, δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ούτε ένα βήμα υποχώρηση. Μπορούμε να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν μη μισθολογικά κόστη, μπορούμε να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν προστασία των θέσεων εργασίας, επ’ ουδενί όμως την αμφισβήτηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Επίσης, θέσαμε στον Πρωθυπουργό το μεγάλο ζήτημα των Ασφαλιστικών Ταμείων. Καλά είναι τα «κουρέματα» στους ιδιώτες και η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Θεωρούμε αδιανόητο να γίνει «κούρεμα» στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων χωρίς να γίνει ανακεφαλαιοποίηση και των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, του ιδρώτα των εργαζομένων, που τον κατέκλεψαν με τα δομημένα ομόλογα, τον κατέκλεψαν με άλλες πρακτικές και έρχεται τώρα να δοθεί με το «κούρεμα» οριστικό τέλος στην ύπαρξη των αποθεματικών των Ταμείων. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της ανακεφαλαιοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Τέλος, θέσαμε το ζήτημα των πολιτικών απασχόλησης και της προστασίας των ανέργων. Πολλά ακούμε, αλλά αυτό που εμείς ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι οι άνεργοι υποφέρουν, ότι τα επιδόματα ανεργίας βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, και κυρίως ότι τεράστια κονδύλια που υπάρχουν για τις πολιτικές απασχόλησης λιμνάζουν πότε στο ένα και πότε στο άλλο υπουργείο, γιατί δεν αποφασίζουν οι υπουργοί να έχουν μια ενιαία πολιτική απασχόλησης και αρκούνται σε πολιτική ρουσφετιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο διάλογος θα συνεχιστεί με τα δεδομένα αυτά, ενόψει και της οριακής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα;
Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να γίνω σαφής: με τον Πρωθυπουργό άνοιξε μια συζήτηση. Όχι διαπραγμάτευση, όχι διάλογος. Και είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ότι «εγώ δεν σας ζητώ να πάρετε αυτά τα μέτρα, σας λέω τι λένε και τι ζητούν οι δανειστές, εσείς θα τα συζητήσετε με τις εργοδοτικές οργανώσεις». Και η απάντηση η δημόσια που δίνω -την είπα και στον Πρωθυπουργό- είναι ότι εμείς συζητούμε με τις εργοδοτικές οργανώσεις, έχουμε υπογράψει Εθνική Σύμβαση, τους καλούμε να τηρήσουν την υπογραφή τους. Αν αναζητούν συναίνεση για να πάρουν πίσω την υπογραφή τους, εμείς αυτή τη συναίνεση δεν τη δίνουμε, δεν συμφωνούμε. Ως εκ τούτου, επί των ρυθμίσεων που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, δηλαδή τον κατώτερο μισθό, την ύπαρξη του 13ου και 14ου μισθού -γιατί σας θυμίζω ότι το έχουμε βάλει στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση του 2010, της τριετίας - επ’ αυτών εμείς δεν συζητούμε, δεν συναινούμε, δεν συμφωνούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός όταν έθεσε ζητήματα των δανειστών αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα θέματα, σε πιέσεις?;
Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Το αντίθετο είπε. Αλλά νομίζω ότι αυτά αγγίζουν τα όρια του παραπολιτικού. Θα σας τα πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών για το PSI πάει καλά, ότι στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχει υπάρξει συμφωνία, αλλά θα χρειαστεί ένας μήνας επιπλέον για την υλοποίησή της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε να προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα?;
Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας είπε τέτοιο πράγμα, παρά το ότι ερωτήθηκε και ξαναρωτήθηκε επίμονα γι’ αυτό το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΕΒ έβαλε χθες και το θέμα του παγώματος των μισθολογικών ωριμάνσεων και των επιδομάτων, ξεχωριστά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, της οποίας ζήτησε επίσης το πάγωμα.
Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια, αλλά εμείς είπαμε ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση είναι ένα ενιαίο σύνολο που το αποτέλεσμά της δεν μπορεί να κατατμηθεί. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε εγγίζει την Εθνική Σύμβαση (επιδόματα, πολυετίες, δηλαδή ωριμάνσεις, αυξήσεις που προβλέπονται για το 2012) εμείς δεν τα συζητάμε.
Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης