Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.3.12

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2012
Επίσκεψη Ευρωπαίων δημοσιογράφων στη Βουλή

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Ροδούλας Ζήση είχε συνάντησε με πολυμελή ομάδα δημοσιογράφων από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα στο μέγαρο της Βουλής.



Αφού καλωσόρισε τους δημοσιογράφους, η κα Ζήση τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία με ίσους όρους και ανακτώντας την αξιοπιστία και την εθνική της αξιοπρέπεια έναντι των εταίρων της, τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της και βασιζόμενη στην καρτερικότητα και στις θυσίες του ελληνικού λαού. «Δεν είναι ακριβές», δήλωσε χαρακτηριστικά, «ότι στην Ελλάδα δεν γίνεται τίποτε, ότι δεν υπάρχει πρόοδος και ότι οι αλληλεγγύη των εταίρων μας δε βρίσκει αντίκρισμα, όπως μερικές φορές αποτυπώνεται σε μια μερίδα του διεθνούς τύπου. Η Ελλάδα παλεύει, επιμένει, υφίσταται μεγάλες θυσίες, ορισμένες φορές άδικες, αλλά τελικά προχωράει και θα πετύχει».

«Η χώρα μας» συνέχισε η Αντιπρόεδρος της Βουλής «είναι το πεδίο μάχης για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης, ένα ανάχωμα, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι ενός φαινομένου ντόμινο στην ευρωζώνη. Επομένως, είναι ώρα και η Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Διότι, δεν θέλουμε μια Ευρώπη που θα καλλιεργεί σενάρια διάσπασής της σε δύο ταχύτητες, μια στην οποία θα συμμετέχουν οι «ενάρετες» βόρειες χώρες και μια δεύτερη, υποδεέστερη, για τις «αμαρτωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Σενάρια διχαστικά, που απλώς εξυπηρετούν εκείνους τους κύκλους, οι οποίοι, είτε για λόγους πολιτικής ή οικονομικής κερδοσκοπίας, ποντάρουν σε μια Ευρώπη αδύναμη, κατακερματισμένη και αναιμική».

Η κα Ζήση επεσήμανε, εξάλλου, ότι είναι μύθος ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου επιδιώκουν μια αέναη μεταφορά κονδυλίων από το κέντρο στην περιφέρεια. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια ενιαία αναπτυξιακή πολιτική που θα επιτρέψει στο Νότο να αξιοποιήσει τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα και να κλείσει το χάσμα με το Βορρά. Η Νότος, η ευρωπαϊκή Μεσόγειος, έχει τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης. Είναι η πύλη της Ευρώπης και η λέξη «πύλη» υποδηλώνει ότι ο Νότος, με την κρίσιμη γεωστρατηγική του θέση ως σταυροδρόμι μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, ενεργεί ως δίαυλος μεταφοράς ιδεών, προϊόντων, πλούτου και πολιτισμού. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αναπτυξιακά τα μεγάλα μας πλεονεκτήματα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να δώσουμε ώθηση σε ένα νέο, βιώσιμο, ενεργειακό μείγμα για την Ευρώπη. Επίσης, μπορούμε να είμαστε ο δίαυλος επαφής και επικοινωνίας μεταξύ της Ευρώπης και της Βορείου Αφρικής, η οποία επίσης περνάει από μια κρίσιμη περίοδο πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής μεταμόρφωσης».

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής ολοκλήρωσε την ομιλία της υπογραμμίζοντας ότι μια Ευρωπαϊκή Ένωση της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της κοινής άμυνας και της αλληλεγγύης θα αποτελούσε τη μόνη στιβαρή, πολιτικά γενναία και οικονομικά βιώσιμη λύση στο θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. «Οι τομές αυτές είναι τόσο βαθιές και συνεπάγονται μια τόσο σημαντική στροφή σε σχέση με τα σημερινά ισχύοντα στην Ευρώπη, ώστε δεν μπορεί παρά να έχουν την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση, η οποία πηγάζει από τους λαούς της Ευρώπης».

Στη συνέχεια, η κα Ζήση δέχτηκε ερωτήσεις από πολλούς δημοσιογράφους σχετικά με την ελληνική οικονομική και πολιτική συγκυρία μετά την ολοκλήρωση του PSI και την ευρωπαϊκή προοπτική και επιβεβαίωσε την αταλάντευτη στόχευση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή της τροχιά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης