Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.4.12

Αθήνα, 5 Απριλίου 2012

                                         ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ TOY ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
                                                  ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ
                      ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ
                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
                                                 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
(Λευκωσία)



Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Σας ευχαριστώ πολύ για όσα είπατε καθώς και για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία σας. Για μένα είναι πάντα μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στην Κύπρο. Όμως σήμερα αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση και ιδιαίτερη ευθύνη, διότι αυτή τη φορά ευρίσκομαι εδώ ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,
Η επίσκεψή μου υποδηλώνει για άλλη μια φορά την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Ελλάδα θα στέκεται πάντα αποφασιστικά στο πλευρό της Κύπρου για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα δίνει τέλος στην παράνομη τουρκική κατοχή και στον εποικισμό. Κοινή και σταθερή μας επιδίωξη είναι να βρεθεί μια συμφωνημένη, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, και με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται από τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κύριε Πρόεδρε, θέλω να χαιρετίσω τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλετε για την επιτυχία των απευθείας συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Είναι ο μόνος δρόμος για την εξεύρεση λύσης και θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
Η επίτευξη λύσης όμως δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Για την επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων χρειάζεται να επιδειχθεί διαλλακτικότητα και διάθεση συμβιβασμού και από τα δύο μέρη. Οι ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις της άλλης πλευράς, οι εκδηλώσεις επιθετικής ρητορείας και οι επανειλημμένες απόπειρες διχοτομικών, εναλλακτικών «Σχεδίων Β», υπό τη δαμόκλειο σπάθη ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ουδόλως συμβάλλουν στην επίτευξη αποφασιστικής προόδου.
Η δίκαιη λύση του Κυπριακού θα τερματίσει μια διεθνή ανωμαλία και θα άρει έναν σοβαρό αρνητικό παράγοντα για τη διεθνή ασφάλεια. Η Νήσος έχει όλες τις δυνατότητες να εξασφαλίσει πλήρη ευημερία, προς όφελος του συνόλου του λαού της. Εν προκειμένω οι Τουρκοκύπριοι, πέραν των πλεονεκτημάτων από την επανένωση του νησιού, θα μπορέσουν να ωφεληθούν πλήρως από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η λύση θα είχε θετικά αποτελέσματα και για την Τουρκία, η οποία δυστυχώς δείχνει να υιοθετεί λογικές επιθετικότητας έναντι της ελληνοκυπριακής πλευράς, τόσο αναφορικά με την ουσία των συνομιλιών όσο και σε σχέση με την άσκηση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία ή την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ελπίζουμε να δούμε αλλαγή της πολιτικής αυτής προς όφελος και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα καταστεί εφικτή μόνο μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού.
Η Ελλάδα, όπως εξάλλου και η Κύπρος, υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση είναι η πλήρης και χωρίς εξαιρέσεις συμμόρφωσή της προς όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό την προϋπόθεση αυτή η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν αμοιβαία επωφελής και θα εδραίωνε σχέσεις σταθερότητας και καλής γειτονίας στην περιοχή.
Σε λίγους μήνες η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει για πρώτη φορά την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Γνωρίζω ότι η Κύπρος προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς για την Προεδρία της και είμαι απόλυτα βέβαιος για την επιτυχία της. Χαίρομαι διότι η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη την εμπειρία αρκετών επιτυχημένων ευρωπαϊκών προεδριών, πρόσφατα υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας, το οποίο μάλιστα τέθηκε σε ισχύ προ ολίγων ημερών.

Κύριε Πρόεδρε,
Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα δύσκολο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικής προσαρμογής το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της. Ήδη έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Εφόσον συνεχιστεί με συνέπεια η αναγκαία προσαρμογή, με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, μπορούμε βάσιμα να προσδοκούμε σε ανάκαμψη στο δεύτερο ήμισυ του 2013.
Για να επιτευχθεί η αναγκαία οικονομική προσαρμογή ο ελληνικός λαός έχει υποβληθεί σε μεγάλες θυσίες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αδελφό κυπριακό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκδηλώνει διά της αρωγής προς εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο στην Ελλάδα. Η αλληλεγγύη αυτή, βέβαια, επιδεικνύεται εκατέρωθεν σε κάθε περίπτωση που η Ελλάδα και η Κύπρος βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης. Είναι γεγονός ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας επηρεάζουν την Κύπρο λόγω των στενών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των δύο οικονομιών. Η σταθεροποίηση και η βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα είμαι βέβαιος ότι θα έχει θετικές συνέπειες και για την Κύπρο. Η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι δυνατότητες που διανοίγονται από την εκμετάλλευσή του δημιουργούν ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον της Κύπρου και του λαού της.
Η Κύπρος έχει αποδείξει, υπό τις τραγικές συνθήκες που προέκυψαν το 1974, ότι γνωρίζει να ξεπερνά θετικά ακόμη και τις μεγαλύτερες καταστροφές, και να εξασφαλίζει στο λαό της την ευημερία. Η εργατικότητα, το επιχειρηματικό πνεύμα, η δημιουργικότητα και η προσήλωση στο Δίκαιο είναι αρχές και αξίες που έδωσαν τη δυνατότητα στον κυπριακό λαό να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ευημερίας. Οι ίδιες αρχές και αξίες είναι οδηγός και για εμάς στην προσπάθεια που κάνουμε να υπερβούμε την κρίση και να διαμορφώσουμε συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη.
Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχηθώ υγεία σε εσάς προσωπικά και ευτυχία και ευημερία στον κυπριακό λαό.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης