Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

26.9.12

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2012


Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας



Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Ομήρου, στο γραφείο του στη Βουλή, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Ομήρου στη χώρα μας.
Ο κ. Μεϊμαράκης, υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογο του, αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, στην προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης τους ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει το έργο της Κύπρου στην Προεδρία της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε:
«Με πολύ χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων.  Θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη εμπιστοσύνη μας στην ηγεσία στην Κύπρο.  Η Ελλάδα και η Κύπρος επικοινωνούμε διαχρονικά, γιατί όλοι μας επιχειρούμε να λύσουμε τα εθνικά μας προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συναντιόμαστε τακτικά και ανταλλάσσουμε απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση. Στην σημερινή επίσημη συνάντηση μας ανταλλάσσουμε απόψεις για κρίσιμα ζητήματα  και με ομοθυμία θα επιδιώξουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την προώθηση των ζητημάτων που μας απασχολούν.  Γνωρίζετε τις ελληνικές θέσεις, συζητήσατε με την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γνωρίζετε  ότι για μας είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα το Κυπριακό.

Ευ. Μεϊμαράκης: «Η λύση του Κυπριακού αποτελεί διαβατήριο ένταξης για την Τουρκία»
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής, ξεκαθάρισε: ότι «πρέπει να δούμε πώς θα κινηθεί  η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Αν το Κυπριακό δεν έχει λύση βιώσιμη και ουσιαστική με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, δεν μπορεί να υπάρξει ομαλότητα στη σχέση  μας με την γείτονα χώρα και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς αυτό το διαβατήριο το οποίο απαιτείται για την περαιτέρω σχέση της με την Ε.Ε».
Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στην Προεδρία της Κύπρου στην Ευρώπη, λέγοντας πως «με μεγάλη μας χαρά, μετείχαμε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια για μας που η Κύπρος έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία κατά γενική ευρωπαϊκή ομολογία ασκείτε με επιτυχία».
«Τέλος θα ήθελα να πω, ότι με τις συχνές μας συναντήσεις, στέλνουμε ένα μήνυμα παντού ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την μάχη για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για να συμβάλλουμε έτσι ώστε η Ευρώπη να δώσει λύση στα προβλήματαπου που αντιμετωπίζει. Να ξεφύγουμε από την ύφεση που πλήττει αρκετές χώρες του ευρωπαϊκού νότου και να δούμε ποιες λύσεις θα βρούμε για την αναπτυξιακή πορεία της Ε.Ε. Κι εδώ στην Ελλάδα είμαστε σε μια σοβαρή περίοδο για σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας. Γίνονται συναντήσεις και διαπραγματεύσεις επί της ουσίας για τα ζητήματα που έχουμε και για τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε και ως Βουλή των Ελλήνων να επικυρώσουμε και πιστεύω ότι αυτές θα είναι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που θα μας βάλουν σε ένα διαφορετικό δρόμο και θα μας βοηθήσουν να περάσουμε σε φάση  ανάπτυξης» κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.  

Γ. Ομήρου: «Έχουμε καταγάγει εθνικές επιτυχίες. Όταν υπάρχει συνεργασία, ομοψυχία και συστράτευση δυνάμεων μπορούμε να πετυχαίνουμε»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκης Ομήρου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής, τόνισε πως η συγκυρία είναι δύσκολη και για τις δύο χώρες. Ωστόσο επισήμανε ότι: «πρέπει να προσπαθήσουμε να υπερβούμε τις δυσκολίες,  να διαφυλάξουμε, να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της οικονομικής κρίσης γιατί χωρίς ισχυρή οικονομία δε μπορούμε να διαχειριστούμε τα μεγάλα εθνικά θέματα. Και η ισχυρή οικονομία ήταν πάντα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Η άμυνα και η οικονομία αποτελούν θεμελιακούς πυλώνες μιας αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής».  
Αναφερόμενος στην Προεδρία της Κύπρου στην Ευρώπη, ο κ. Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε πως αυτή εξελίσσεται ομαλά και τα σχόλια είναι θετικά. «Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί βρήκαν θετική ανταπόκριση από της εταίρους μας με σκοπό μια καλύτερη Ευρώπη.  Μια Ευρώπη κοντά στους πολίτες με αναπτυξιακές προοπτικές, με θέσεις είναι το ζητούμενο. Επιθυμούμε την επίλυση και του μεσανατολικού και του Κυπριακού» είπε και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Τουρκία λέγοντας πως «η τουρκική πλευρά έχει τερματίσει μονομερώς τις διαπραγματεύσεις σε διεθνή διάσκεψη».
«Η διαιτησία, τόνισε ο κ. Ομήρου, δεν πρόκειται να γίνει ξανά αποδεκτή γιατί δεν ήταν μια αμερόληπτη και αντικειμενική. Ήταν άδικη ετεροβαρής και μας οδήγησε σε ένα σχέδιο λύσης το οποίο καταργούσε την Κυπριακή Δημοκρατία. Και βεβαίως, το σχέδιο Ανάν,  εγκαθίδρυε ένα ιδιότυπο μόρφωμα υπό την εσαεί  κηδεμονία της Τουρκίας και καλώς απερρίφθη από το Κυπριακό Κοινοβούλιο με τη συντριπτική πλειοψηφία του 76%».
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τέλος εξήρε την συνεργασία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων και αναφέρθηκε εκ νέου στην «τεράστια συνεισφορά της Βουλής των Ελλήνων στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη.
Με αυτή την αφορμή ο κ. Γιαννάκης Ομήρου συμπλήρωσε πως «γι’ αυτό πρέπει να θυμόμαστε και τις εθνικές επιτυχίες. Μπορεί να βρισκόμαστε σε μια περίοδο με δυσκολίες και προβλήματα αλλά δεν πρέπει να μας λείπει η εθνική αισιοδοξία γιατί έχουμε καταγάγει, εδώ και 38 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974, εθνικές επιτυχίες και όταν υπάρχει συνεργασία, ομοψυχία και συστράτευση δυνάμεων μπορούμε να πετυχαίνουμε».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης