Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.10.13

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στα επίσημα εγκαίνια της «Αγοράς του Καταναλωτή»

Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ στην «Αγορ
ά του Καταναλωτή». Χάρηκα πραγματικά, από καρδιάς, που άκουσα τον πρόεδρο που είπε συγκεκριμένα, πρακτικά πράγματα που έχουν πετύχει. Γύρισε μια εταιρεία τόσο πολυσήμαντη, που είχε χασούρες, δηλαδή την πλήρωνε ο Έλληνας φορολογούμενος, σε εταιρεία κερδοφόρα. Δηλαδή θα πληρώνει λιγότερα τώρα ο φορολογούμενος. Αυτή είναι η λογική.

Χάρηκα ιδιαίτερα που έσφιξα τα χέρια νέων επιχειρηματιών στα μαγαζιά που γύρισα. Είδα στα μάτια τους αισιοδοξία, με γνώση του προβλήματος που υπάρχει, με γνώση της κρίσης, αλλά αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Και πραγματικά είναι μεγάλη τιμή για μένα να υπογραμμίζω από εδώ ότι οι μεγάλοι αγώνες δεν κερδίζονται μόνο στους στόχους. Οι μεγάλοι αγώνες κερδίζονται στην καθημερινότητα.
Και σήμερα η αγορά του Ρέντη αυτό το παράδειγμα δίνει:
Μια αγορά που ήταν μόνο χονδρεμπόριο, μπαίνει τώρα στην κατανάλωση. Προσφέρει φθηνές τιμές μαζί με εκλεκτή ποιότητα. Και μάλιστα σε μια περιοχή που σωστά είπαν ότι περνά ιδιαίτερα άσχημα αυτή την κρίση.
Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αδύναμα κοινωνικά στρώματα αποκτούν πρόσβαση σε φθηνά προϊόντα ποιότητας. Και κλείνει και η ψαλίδα ανάμεσα στο χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο. Και οφείλω να πω ότι το μεγαλύτερο γεγονός είναι ότι πράγματι πέρασε η αγορά σε κερδοφορία! Μετά από τόσα χρόνια… Και καλώ και τις άλλες ελληνικές επιχειρήσεις να δουν αυτό το θαύμα που πέτυχαν εδώ και να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να το κάνουν παράδειγμα για μίμηση.
Σήμερα βοηθούμε ελληνικές οικογένειες οι οποίες δοκιμάζονται και πιστεύω ότι αυτό σημαίνει πραγματική κοινωνική πολιτική: Να βοηθάς και να στηρίζεις τον αδύναμο πολίτη, όχι όμως με δανεικά, τα οποία μας έχουν οδηγήσει εδώ που μας οδήγησαν, αλλά με το νοικοκύρεμα του δημοσίου, με την εξάλειψη των ελλειμμάτων του και με διανομή του πλεονάσματος σε ιδιαίτερα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της Ελλάδας μας. Έτσι θα βοηθήσουμε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Αναγνωρίζω τον αγώνα κάθε οικογένειας, κάθε νοικοκυριού, κάθε πολίτη ξεχωριστά - τις τεράστιες δυσκολίες που βιώνουν. Ξέρω ,επίσης, ότι πολλές φορές, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται, δε βρίσκεται ακόμα το ελληνικό δημόσιο εκεί που πρέπει. Δε λειτουργεί ως πραγματικό στήριγμα, πολλές φορές, για τον αδύναμο πολίτη.
Θέλω όμως να διαβεβαιώσω ότι βήμα-βήμα πηγαίνουμε καλύτερα. Κι αν αυτό δεν φαίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, ωστόσο μπορεί να γίνει φανερό, αν κανείς σκεφτεί την κατάσταση που αναλάβαμε και την συγκρίνει με τη σημερινή.
Το πρώτο μου μέλημα, η πρώτη μας υποχρέωση είναι η κοινωνική συνοχή. Και για να έχεις κοινωνική συνοχή, πρέπει να έχεις Ανάπτυξη. Μόνο με ανάπτυξη θα ωφεληθεί ο δοκιμαζόμενος πολίτης.
Κοινωνική συνοχή, Αλληλεγγύη και Ανάπτυξη.
Αυτό πρέπει να είναι το σωστό τρίπτυχο σε μια πολιτεία που θέλει να πετύχει. Για τους πολίτες της.
θέλω επίσης να πω ότι πριν από 16 μήνες, στις προγραμματικές μας δηλώσεις στη Βουλή, είχαμε αναλάβει την υποχρέωση να καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο την ακρίβεια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ανοίξαμε αγορές και επαγγέλματα, μειώσαμε γραφειοκρατικά εμπόδια που έπνιγαν τις επιχειρήσεις, αναμορφώσαμε, για παράδειγμα, την Αγορανομική Νομοθεσία που ίσχυε από το 1946, ενοποιήσαμε φορείς για εξοικονόμηση χρημάτων, θεσπίσαμε από δύο, τέσσερις εκπτωτικές περιόδους και κάναμε προαιρετικό το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές. Ρυθμίσαμε με νόμο τις οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ελαφρύνουμε ουσιαστικά τους δανειολήπτες με επιδότηση από τον πρώην ΟΕΚ, χωρίς να χάνουν την επιδότηση των επιτοκίων.
Και παράλληλα, θέλουμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα. Χαίρομαι που προωθείται η θέσπιση ελληνικού σήματος, με κριτήρια που θα δίνουν στα ελληνικά προϊόντα ένα «διαβατήριο ποιότητας», πρόεδρε. Χαίρομαι που το είπες πριν. Γιατί πρέπει να κερδίσουμε και τις διεθνείς αγορές. Παγκοσμίως δίνεται αυτή η μάχη για την ελληνικότητα για παράδειγμα της φέτας, μόλις χθες, το θέμα αυτό το κερδίσαμε.
Η κυβερνητική πολιτική, επομένως, στον τομέα του Εμπορίου και της Βιομηχανίας είναι τελικά κοινωνική πολιτική.
Γιατί κοινωνική πολιτική δεν σημαίνει να αυξάνεις τα ελλείμματα σε βάρος των Ελλήνων. Σημαίνει να αξιοποιείς τα πλεονάσματα υπέρ των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Να φέρνεις επενδύσεις και να δημιουργείς νέες θέσεις εργασίας.
Εγώ θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες των γύρω περιοχών, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου που θα επισκεφθούν την αγορά και θα διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται εδώ, θα καταλάβουν ότι το πραγματικό κοινωνικό κράτος δεν χτίζεται με λαϊκισμούς, ούτε με παρακομματικούς μηχανισμούς. Πραγματικό κοινωνικό κράτος στην περίπτωσή μας, σημαίνει να δημιουργείς συνθήκες, όπου ο πολίτης θα μπορεί με αξιοπρέπεια να απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες, φθηνότερες τιμές, ποιοτικά προϊόντα. Πραγματικά κοινωνικό κράτος είναι εκείνο που ο αγρότης μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα του σε μια δίκαιη τιμή για τον κόπο του. Και εδώ μπορεί να το κάνει, γιατί εδώ λειτουργεί ο ανταγωνισμός του εμπορίου. Γιατί μπορούν να έρθουν περισσότεροι συνεταιρισμοί από εκείνους που τώρα έχουν μαγαζί. Μπορούν να αξιοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα του οργανισμού, για να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε καλύτερη τιμή.
Και εδώ, στην «Αγορά του Καταναλωτή» οι τιμές απ’ ό,τι κατάλαβα είναι γύρω στο 30% φθηνότερες. Ρώτησα και μου είπαν ότι έχουν 70 λεπτά το κιλό οι πατάτες εδώ. Από τη γυναίκα μου ξέρω ότι ήταν 1 ευρώ. Και αυτό είναι σημαντικό.
Η Ελλάδα πρέπει να μπει σε αυτό το βηματισμό, να αλλάξει βήμα-βήμα. Κι αυτή η αλλαγή- και με αυτό καταλήγω- είναι η αλλαγή, το ξαναλέω, στην καθημερινότητα. Αυτές οι μικρές μάχες που όταν μαζευτούν μαζί, θα τις δείτε να είναι μεγάλες μάχες, που κερδίζονται στην καθημερινότητα. Και που θα φέρουν την Ανάπτυξη, τη βιώσιμη Ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε ευκαιρίες για όλους, όχι σε ψέματα, όχι δανεικά. Με λίγα λόγια, πολλή δουλειά, με συνεχή μέριμνα για τον πολίτη. Η Ελλάδα αλλάζει βήμα-βήμα, μέρα-μέρα….
Θέλω να ευχαριστήσω όλους και να ευχηθώ σε όλους καλές δουλειές. Να είστε καλά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης