Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.6.14

Αθρόα συμμετοχή νέων εταίρων στην εμβληματική πρωτοβουλία για το γραφένιο, ανακοίνωσε η Επιτροπή

Αθρόα συμμετοχή νέων εταίρων στην εμβληματική πρωτοβουλία για το γραφένιο, ανακοίνωσε η Επιτροπή


Κλήθηκε να συμμετάσχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ενώ η Εβδομάδα του Γραφενίου είναι σε εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι σήμερα η Εμβληματική Πρωτοβουλία για το Γραφένιο, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στον τομέα της έρευνας, έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. Εξήντα έξι νέοι εταίροι καλούνται να συμμετάσχουν στην κοινοπραξία με βάση τα αποτελέσματα πρόσκλησης υποβολής προτάσεων προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ. Ενώ οι περισσότεροι εταίροι είναι πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, το μερίδιο των επιχειρήσεων, κυρίως των ΜΜΕ, συνεχώς μεγαλώνει. Αυτό δείχνει ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για το γραφένιο αυξάνεται συνεχώς. Η κοινοπραξία περιλαμβάνει τώρα 140 και πλέον οργανώσεις από 23 χώρες και είναι έτοιμη να μεταφέρει το γραφένιο, αυτό το «θαυματουργό υλικό», και συναφή φυλλόμορφα υλικά, από το εργαστήριο στην καθημερινή χρήση.
Η Νέιλι Κρους @NeelieKroesEU, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη διεύρυνση της κοινοπραξίας: «Η Ευρώπη έχει ηγετικό ρόλο στην επανάσταση του γραφενίου. Αυτό το «θαυματουργό» υλικό μπορεί να βελτιώσει ριζικά τη ζωή μας: ανοίγει νέους ορίζοντες στην ιατρική τεχνολογία, όπως η  δημιουργία τεχνητού αμφιβληστροειδούς, και δίνει νέα ώθηση στην ανάπτυξη φιλοπεριβαλλοντικών μεταφορών χάρη στη χρήση ελαφρών και υπεραποδοτικών μπαταριών. Όσο περισσότερο αξιοποιούμε τις δυνατότητες του γραφενίου τόσο το καλύτερο!»
Αύξηση του αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εταίρων από την Ιταλία
Οι 66 νέοι εταίροι προέρχονται από 19 χώρες, έξι από τις οποίες είναι νέες στην κοινοπραξία: Βουλγαρία, Εσθονία, Ισραήλ, Λευκορωσία, Ουγγαρία και Τσεχική Δημοκρατία.
Με τους νέους 16 εταίρους, η Ιταλία έχει τώρα τον μεγαλύτερο αριθμό εταίρων στην Εμβληματική Πρωτοβουλία για το Γραφένιο μαζί με τη Γερμανία (23 εταίρους η καθεμιά), ενώ έπεται η Ισπανία (18), το Ηνωμένο Βασίλειο (17) και η Γαλλία (13).
Οι 66 νέοι εταίροι θα προσθέσουν νέες ικανότητες στο επιστημονικό και τεχνολογικό σκέλος της πρωτοβουλίας. Πάνω από το ένα τρίτο των νέων εταίρων είναι εταιρείες, κυρίως ΜΜΕ, που δείχνουν το ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για το γραφένιο. Στην αρχική κοινοπραξία το ποσοστό αυτό ήταν 20%.

Μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην πρωτοβουλία
Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της περιόδου εκκίνησης προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ (2014-2015), προσέλκυσε 218 συνολικά προτάσεις, τις οποίες υπέβαλαν 738 οργανώσεις από 37 χώρες. Οι υποβληθείσες προτάσεις αξιολογήθηκαν με κριτήρια την επιστημονική και τεχνολογική αρτιότητα, την υλοποίηση και τον αντίκτυπο (περισσότερες πληροφορίες για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων), και ταξινομήθηκαν από ένα διεθνές πάνελ καταξιωμένων επιστημόνων, αποτελούμενο κυρίως από διακεκριμένους καθηγητές απ’ όλο τον κόσμο. Επελέγησαν για χρηματοδότηση 21 προτάσεις.
Ο Jari Kinaret, καθηγητής Φυσικής του Πολυτεχνείου Chalmers της Σουηδίας και διευθυντής της Πρωτοβουλίας για το Γραφένιο, δήλωσε σχετικά: "Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, γεγονός που δείχνει ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει κερδίσει αναγνώριση και εμπιστοσύνη σε όλη την Ευρώπη. Ο ανταγωνισμός υπήρξε σκληρός. Ευχαριστώ τους υποψηφίους για το ενδιαφέρον τους, καθώς και τους 60 περίπου ανεξάρτητους εξεταστές που μας βοήθησαν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Έχω εντυπωσιαστεί από το υψηλό επίπεδο των προτάσεων που λάβαμε και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα συνεργαστούμε με όλους τους νέους εταίρους για την υλοποίηση των στόχων της Πρωτοβουλίας για το Γραφένιο.
Η Ευρώπη πρωτοπόρος
Το γραφένιο κατασκευάστηκε και δοκιμάστηκε στην Ευρώπη, γεγονός που οδήγησε στο βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2010, το οποίο απέσπασαν οι Andre Geim και Konstantin Novoselov του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.
Χάρη στην Εμβληματική Πρωτοβουλία για το Γραφένιο, για την οποία διατίθεται 1 δισ. ευρώ, η Ευρώπη θα μπορέσει να μετατρέψει την επιστημονική έρευνα αιχμής σε εμπορεύσιμα προϊόντα. Αυτή η μείζονος σημασίας πρωτοβουλία δίνει στην Ευρώπη ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη των τεχνολογιών του γραφενίου.
Ο καθηγητής Andrea Ferrari, διευθυντής του Cambridge Graphene Centre και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εμβληματικής Πρωτοβουλίας για το Γραφένιο σχολίασε σχετικά: "Είναι μια σημαντική ενίσχυση  των τεράστιων προσπαθειών που καταβάλλουμε προκειμένου το γραφένιο και τα συναφή υλικά να περάσουν από το εργαστήριο στο εργοστάσιο, έτσι ώστε η ηγετική θέση που κατέχει παγκοσμίως η Ευρώπη στην επιστήμη του γραφενίου να μεταφραστεί σε τεχνολογία και να δημιουργηθεί ένας νέος κλάδος γραφενίου με οφέλη για την Ευρώπη από πλευράς τόσο ανταγωνιστικότητας όσο και δημιουργίας θέσεων εργασίας".
Ιστορικό
Η Εμβληματική Πρωτοβουλία για το Γραφένιο @GrapheneCA συνιστά ευρωπαϊκή επένδυση 1 δισ. ευρώ για τα προσεχή 10 χρόνια. Είναι μία από τις Εμβληματικές Πρωτοβουλίες για τις Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες @FETFlagships τις οποίες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2013 (Δελτίο Τύπου). Στόχος του προγράμματος των πρωτοβουλιών αυτών είναι να δοθεί ώθηση στην πρωτοποριακή έρευνα που οδηγεί σε μεγάλες ανακαλύψεις και σημαντικά οφέλη για την ευρωπαϊκή κοινωνία και βιομηχανία. Πρόκειται για ιδιαίτερα φιλόδοξες πρωτοβουλίες που απαιτούν στενή συνεργασία με τους εθνικούς και περιφερειακούς φορείς χρηματοδότησης, τη βιομηχανία και εταίρους εκτός ΕΕ.
Η έρευνα για τις τεχνολογίες νέας γενιάς έχει καθοριστική σημασία για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Γι’ αυτό 2,7 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στις Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες στο πλαίσιο του νέου προγράμματος έρευνας Ορίζοντας 2020 #H2020 (2014-2020), κάτι που σημαίνει σχεδόν τριπλασιασμό του προϋπολογισμού σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα έρευνας, FP7. Οι δράσεις στο πλαίσιο των Μελλοντικών και Αναδυόμενων Τεχνολογιών αποτελούν μέρος του πυλώνα Αριστεία στην Επιστήμη του προγράμματος "Ορίζοντας 2020".
Γραφική απεικόνιση: για πλήρη αξιοποίηση του γραφενίου, αυτού του "θαυματουργού υλικού"
Graphene infographics D
Ο φάκελος Τύπου, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας των νέων εταίρων, οι πλήρεις κατάλογοι και τα έγγραφα αναφοράς με πρόσθετες δηλώσεις, είναι διαθέσιμα εδώ.

Παράρτημα - Κατάλογος των νέων εταίρων που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην Εμβληματική Πρωτοβουλία για το Γραφένιο

Αυστρία: Guger Technologies OG
Λευκορωσία: Institute for Nuclear Problems
Βέλγιο: Université de Namur, Université libre de Bruxelles, Interuniversitair Micro-Electronica Centrum
Βουλγαρία: Bulgarian Academy of Sciences, Nano Tech Lab Ltd
Τσεχική Δημοκρατία: J. Heyrovsky Institute of Physical Chemistry
Εσθονία: Tartu Ülikool
Φινλανδία: University of Eastern Finland
Γαλλία: Université Montpellier 2 Sciences et techniques, Laboratoire national de métrologie et d'essais, Horiba scientific, Pixium Vision, University Pierre and Marie Curie, Polymem S.A, Atherm
Γερμανία: Karlsruhe Institute of Technology, Technische Universität München, Bielefeld University, Ulm University, BASF, CNM Technologies GmbH, Fraunhofer-Gesellschaft zur Foerderung der angewandten Forschung e.V., Epcos AG, TU Dortmund, University of Augsburg
Ελλάδα: Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ουγγαρία: Research Centre for Natural Sciences, Hungarian Academy of Sciences
Ισραήλ: Technion Israel Institute of Technology
Ιταλία: University of Padova, Breton S.p.A., Università degli Studi di Roma Tor Vergata, Italcementi S.p.A., Alma Mater Studiorum-Università di Bologna, Selex ES, University of Pisa, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare, University of Salerno, Consorzio Nazionale Interuniversitario per le Telecomunicazioni, Libre S.r.l., Grinp S.r.l., Dyesol Italia S.r.l., Centre Ricerche Fiat S.C.p.A, Nanesa S.r.l, Delta-Tech S.p.A
Πολωνία: University of Warsaw
Ισπανία: Universidad de Zaragoza, Biomedical Research Networking Center in Bioengineering, Biomaterials and Nanomedicine, Consorci Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, Tecnalia Research and Innovation, nVision Systems & Technologies S.L., Instituto de Tecnologias Quimicas Emergentes de la Rioja
Σουηδία: Ericsson AB
Ελβετία: Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne
Κάτω Χώρες: Eindhoven University of Technology, DSM Ahead BV
Ηνωμένο Βασίλειο: University College London, Imperial College London, Amalyst Ltd, G24 Power Ltd, The University of Nottingham, University of Sheffield, University of London, BAE Systems (Operations) Limited, University of Sunderland

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης