Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

1.9.14

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε το πρώτο Συμβούλιο Κοινωνικής Απασχόλησης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο μετείχαν οι πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων και τα προεδρεία Κοινωνικών Εταίρων. Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:



Ι. Βρούτσης: Καθώς η Ελληνική Οικονομία περνάει σε ένα ανοδικό κύκλο ανάπτυξης, το μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση και τη χώρα, είναι η ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας. ΓΙ’ αυτό, λοιπόν, επιδιώκουμε ένα δυνατό, ένα ισχυρό κοινωνικό μέρισμα απασχόλησης, μέσα από αυτήν την ανάπτυξη.
Σήμερα, ήταν η πρώτη θεσμοθετημένη συνάντηση, που και για αυτόν το λόγο δημιουργήσαμε, του Κυβερνητικού Συμβούλιου Απασχόλησης. Έγινε μία εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση με τους Κοινωνικούς Εταίρους και με τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία δημιουργούν δράσεις πάνω στον τομέα της απασχόλησης και εξήχθησαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα.
Οι συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβούλιου Απασχόλησης θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η επόμενη θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Τα συμπεράσματα και τα πρακτικά του Συμβουλίου, θα αποτελέσουν για εμάς κατευθυντήριες γραμμές, μέσα από τις οποίες θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα, μέχρι την επόμενη συνάντηση.
Ενδεικτικά αναφέρω, που είναι και στις εισηγήσεις που κάναμε ως υπουργείο Εργασίας, το λευκό μητρώο των επιχειρήσεων, μέσα από το οποίο θα επιδιώξουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθότι διαθέτουμε και τα εργαλεία, όπως είναι η Εργάνη, να διαμορφώσουμε ένα μητρώο για τις επιχειρήσεις που θα κινητροδοτούμε εκείνους οι οποίοι είναι συνεπείς, συμμορφώνονται με τους νόμους του κράτους, τις επιχειρήσεις εννοώ, που δεν χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, που διατηρούν τον αριθμό των εργαζομένων τους ή τον αυξάνουν, που δεν είναι εποχιακές, που δεν έχουν επιπέσει σε παραβάσεις εργασιακές, θα έχουν απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, μία μειωμένη παρέμβαση όσον αφορά τους ελέγχους του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει μέσα από ένα διάλογο που θα ξεκινήσουμε αμέσως σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να το συνδέσουμε και με μία πιθανή μείωση των εισφορών.
Επιπλέον, είναι το ζήτημα το οποίο αφορά τις συμπράξεις των Κοινωνικών Εταίρων, που θα γίνει, επίσης, για πρώτη φορά με το υπουργείο Εργασίας, με την Κυβέρνηση γενικότερα, αλλά και με τον ΟΑΕΔ. Να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς, τις δράσεις, τις συνέργιες που κάνουν οι Κοινωνικοί Εταίροι και η Κυβέρνηση, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα όλων των ενεργειών.
Και μαζί με αυτό, ανακοινώνω ότι την Παρασκευή υπέγραψα την υπουργική απόφαση από την οποία γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρωτοποριακά στην Ευρώπη, η διάγνωση αναγκών εργασίας, καθώς υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, μέσα από το οποίο, προαιρετικά σε πρώτη φάση, μπορούμε να αναγνώσουμε τις ανάγκες για απασχόληση, για δεξιότητες, ηλικιακά κριτήρια, προσόντα και αυτό θα αποτελέσει την πρώτη βάση, την πιο αξιόπιστη που είχαμε ποτέ στη χώρα, για αν δούμε βραχυχρόνια και μακροχρόνια την πραγματική διάγνωση των αναγκών εργασίας που δεν την είχαμε ποτέ μέχρι τώρα.
Δημοσιογράφος: Το λευκό μητρώο θα συνδεθεί και με τις φοροελαφρύνσεις;
Ι. Βρούτσης: Το λευκό μητρώο απασχόλησης, σε πρώτη φάση, αφορά το υπουργείο Εργασίας. Αφορά, όπως είπα, τους ελέγχους. Και σε δεύτερη φάση, θα το δούμε, το εξετάζουμε τη σύνδεσή του, με μία πιθανή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ, το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι συνεπής, των επιχειρήσεων, τι σχέδια ενεργοποιούν; Ή δεν έχετε σχέδια;
Ι. Βρούτσης: Το ότι οι επιχειρήσεις κάποιες δεν είναι συνεπείς – μην ξεχνάμε και την άλλη πλευρά .....
Δημοσιογράφος: Η συντριπτική πλειονότητα...
Ι. Βρούτσης: Μην το λέτε αυτό. Υπάρχει μία μεγάλη κατηγορία συνεπών επιχειρήσεων διαχρονικά. Αυτόν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας ποτέ δεν τον αναγνωρίσαμε και ποτέ ως Πολιτεία δεν τον τοποθετήσαμε στην θέση που του αρμόζει, δηλαδή να υπάρξουν κριτήρια αναγνώρισης. Αυτό κάνουμε για πρώτη φορά. Και πιστεύω ότι θα έχει αποτελέσματα και στην απασχόληση, γιατί είναι ισχυρό κίνητρο για κάποιον να μπει σε αυτό το Λευκό Μητρώο της επιχειρηματικότητας και να αυξήσει το προσωπικό του ή να διατηρήσει τις θέσεις απασχόλησης και το σημαντικότερο, να μην υποπέσει σε εργασιακή παράβαση.
Ευχαριστώ πολύ.





B. Κεγκέρογλου: Πολύ σημαντική η ίδια η θεσμοθέτηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, στην πρώτη συνεδρίαση κιόλας, σημαντικές οι αποφάσεις. Η πρόταση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης για ρήτρα απασχόλησης παντού. Η πρόταση για ρήτρα απασχόλησης παντού, στο φορολογικό σύστημα, στην  ανάπτυξη, σε κάθε πολιτική απόφαση, πρόγραμμα ή δράση, δίνει μια καινούρια διάσταση στη σύνδεση της οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης ,στη σύνδεση της ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει πρακτικά η ρήτρα απασχόλησης;
B. Κεγκέρογλου : Στη νομοθεσία παραδείγματος χάριν, πριν από κάθε σημαντική κανονιστική απόφαση θα πρέπει να υπάρχει έκθεση για τις επιπτώσεις στην απασχόληση. Σύνδεση με την απασχόληση κάθε ενέργειας είτε αυτό είναι πολιτική, είτε είναι πρόγραμμα, είτε είναι δράση, είτε είναι νομοθεσία.
Δημοσιογράφος: Θα σημαίνει και δέσμευση για κάποιον ο οποίος για παράδειγμα απολαμβάνει κάποιας φοροελάφρυνσης ή κονδυλίων του ΕΣΠΑ να διατηρεί την απασχόληση, το προσωπικό;
B. Κεγκέρογλου : Κίνητρα για φορολογική ελάφρυνση με κριτήριο τη συμβολή στην απασχόληση. Μοριοδότηση για την ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα,είτε του αναπτυξιακού νόμου, είτε του ΕΣΠΑ με βάση τις δημιουργούμενες θέσεις απασχόλησης.
Δημοσιογράφος: Για απελευθέρωση απολύσεων μιλήσατε;
B. Κεγκέρογλου: Όχι, το κυβερνητικό συμβούλιο απασχόλησης είναι για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Δημοσιογράφος: Αυτή είναι απόφαση κ . Κεγκέρογλου;
B. Κεγκέρογλου: Ναι, ναι.





Αν.Ανδρεάδης: (Πρόεδρος ΣΕΤΕ)  Είναι η πρώτη συνάντηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, στην ουσία ενός συμβουλίου ανάπτυξης. Συζητήθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις των Κοινωνικών Εταίρων και της Κυβέρνησης για τη βελτίωση της απασχόλησης. Ο Τουρισμός είναι γνωστό ότι φέτος θα δημιουργήσει, περίπου, 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι νέες εκτιμήσεις είναι για 19,5 εκατομμύρια αφίξεις και 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα έσοδα, αυξημένες  σε σχέση με τις προηγούμενες, παρά τις απώλειες από Ρωσία και Ουκρανία και έγινε μία συζήτηση συνολικά πως μπορούν να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι άνθρωποι στον Τουρισμό και τα επόμενα χρόνια.  
Δημοσιογράφος: Δική σας πρόταση;
Αν. Ανδρεάδης: Να προχωρήσουν μία σειρά προγραμμάτων, τα οποία συσχετίζονται με τα εμπροσθοβαρή προγράμματα τα 700 εκατομμύρια. Το Voucher που μόλις έκλεισε των 10.000 θέσεων, θα επαναληφθεί το Σεπτέμβριο με 8.000 ακόμα θέσεις, αλλά και μία σειρά άλλων δράσεων οι οποίες θα βοηθήσουν στηριγμένες όλες πάνω σε νέα πρότυπα, διεθνώς αναγνωρισμένα, δεξιοτήτων νέων ανθρώπων, αλλά και υφισταμένων εργαζομένων στον Τουρισμό, να γίνουν καλύτεροι, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί για να μπορούν να μπουν στις επιχειρήσεις.        





Θ. Φέσσας:  Για τον ΣΕΒ, το θέμα της απασχόλησης και κατ’ επέκταση της ανεργίας, είναι πολύ σοβαρό. Προσπαθούμε να το επιλύσουμε και ανταποκρινόμαστε πολύ θετικά στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Ξέρουμε ότι οι καλές και διατηρήσιμες θέσεις εργασίας, δημιουργούνται μόνο από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ούτε το Κράτος μπορεί να εργοδοτεί κόσμο που δεν χρειάζεται, ούτε υπάρχουν, πλέον, χρήματα για δημόσιες επενδύσεις. Μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις μπορεί να επιτευχθεί αύξηση της απασχόλησης και καταπολέμηση της ανεργίας.
Τώρα, όσον αφορά στο ποιες επιχειρήσεις πρέπει να πριμοδοτηθούν για να απασχολήσουν κόσμο, θεωρούμε ότι οι σωστές, οι συνεπείς και οι νομοταγείς επιχειρήσεις προηγούνται και η πρόταση που έκανε ο υπουργός Εργασίας για τη «Λευκή Βίβλο» θεωρούμε ότι είναι πολύ σωστή ιδέα, ούτως ώστε οι νομοταγείς και συνεπείς επιχειρήσεις να επιβραβεύονται έμπρακτα για την απασχόληση που δημιουργούν και για τις εισφορές που πληρώνουν.
Δημοσιογράφος: Το θέμα, όμως, είναι η προσέλκυση επενδύσεων...
Θ. Φέσσας: Η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένα πολύ ευρύτερο θέμα. Αφορά στο σύνολο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο άπτεται της φορολογικής πολιτικής, της ρευστότητας και τόσων, πολλών θεμάτων που τα έχουμε πει επανειλημμένα. 
Δημοσιογράφος: Και είναι ρεαλιστική, κ. Φέσσα, όταν το Κράτος πολύ συχνά δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του;
Θ. Φέσσας: Το Κράτος κάνει ό,τι μπορεί και οι επιχειρήσεις κάνουν ό,τι μπορούν. Άλλες φορές είναι ρεαλιστική, άλλες φορές λιγότερο.
Δημοσιογράφος: Και η ρήτρα απασχόλησης;
Θ. Φέσσας: Η ρήτρα απασχόλησης είναι μία πάρα πολύ καλή ιδέα. Το ζήτημα είναι πως υλοποιείται. Ξέρετε,  πάντοτε στην πράξη φαίνονται τα προβλήματα.



Β. Κορκίδης: (Πρόεδρος ΕΣΕΕ )Το Ελληνικό Εμπόριο πρότεινε 3 πράγματα:
Το πρώτο είναι, μία κοινωνική συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Κοινωνικών Εταίρων για ανάπτυξη με απασχόληση, με θέσεις εργασίας.
Το δεύτερο είναι, η αναγνώριση, έμπρακτα, του συνεπούς εργοδότη.
Και το τρίτο, επειδή ένας από τους λόγους αύξησης της ανεργίας είναι και η έλλειψη εργοδοτών, προτείναμε τη θεσμοθέτηση του «Συνήγορου του Επιχειρηματία» στα καλά πρότυπα του «Συνήγορου του Πολίτη».




Γ. Καββαθάς:( προεδρος ΓΣΕΒΕΕ) Συζητήσαμε σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης για τα θέματα της ανεργίας. Μίας ανεργίας η οποία τείνει να γίνει ανθρωπιστικό πρόβλημα για τη χώρα και η ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη, εκτός των προγραμμάτων μέχρι 29 ετών για τους νέους, να υπάρξουν προγράμματα άμεσα για απασχόληση άνω των 35. Είναι εκείνες οι κοινωνικές ομάδες οι οποίες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, που έχουν δημιουργήσει, ήδη, υποχρεώσεις.
Ταυτόχρονα, ζητήσαμε την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Γιατί χωρίς αυτή, όσα προγράμματα απασχόλησης και να βγουν δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, όταν υπερφορολογούνται οι επιχειρήσεις, όταν δεν υπάρχει ρευστότητα, όταν οι επιχειρήσεις απειλούνται από το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Δημοσιογράφος: Σας είπαν αν το θέμα των δόσεων που καίει τις επιχειρήσεις, θα μπει επιτακτικά στη διαπραγμάτευση στο Παρίσι;
Γ. Καββαθάς: Όχι, δεν συζητήσαμε για θέματα που θα τεθούν με τους δανειστές. Συζητήσαμε τα προβλήματα της απασχόλησης στη χώρα μόνο.




Γ. Παναγόπουλος: Το συμβούλιο αυτό, όπως γνωρίζετε, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά και το θετικό που εκπέμπει είναι ότι οι πόροι που υπολογίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας, μπορούμε να πούμε, ότι με ένα συστηματικό τρόπο μπορούν να μαζευτούν. Αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί γιατί σήμερα που θα συζητούντο στρατηγικά ζητήματα για την καταπολέμηση της ανεργίας , είχαμε την πρόκληση με ένα προεδρικό διάταγμα-νύχτα να απελευθερώνονται οι απολύσεις των οδηγών των ΚΤΕΛ. Το έθεσα στον Πρωθυπουργό και είπε ότι θα το δει. Δεν ήταν γνώστης αυτής της συγκεκριμένης διάταξης. Τώρα για τα γενικά ζητήματα. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να ενισχυθούν τα προγράμματα και η υλοποίηση και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων που αφορούν το νέο εθνικό, στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς με την παρουσία των κοινωνικών φορέων, των εργοδοτών και των εργαζομένων. Είναι κάτι που μπορεί να δώσει και ποιότητα και έλεγχο στα προγράμματα για την ανεργία. Γιατί, όπως γνωρίζετε, τα προγράμματα δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να ανακουφίζουν τον άνεργο, να δημιουργούν κοινωνικά αμορτισέρ, αλλά δεν καταπολεμούν την ανεργία .
Δημοσιογράφος: Αυτό πρακτικά σημαίνει απευθείας αξιοποίηση των πόρων;
Γ. Παναγόπουλος : Ζητήσαμε να είμαστε οι τελικοί δικαιούχοι των πόρων του ΕΣΠΑ και από το ΕΠΑΝΑΠ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑνΕΚ και ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει και θα γίνει η νομοθετική ρύθμιση.
Δημοσιογράφος : Τέθηκαν θέματα γενικευμένης απελευθέρωσης απολύσεων κ. Πρόεδρε;
Γ. Παναγόπουλος : Όχι, δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα. Αυτό που ετέθη είναι να υπάρχουν και προγράμματα για την επαπειλούμενη ανεργία, κάτι που δεν είχε αντιμετωπιστεί. Ανοιχτά προγράμματα  γιατί μπορούμε να σώσουμε εργαζόμενους και θέσεις εργασίας όταν εγκαίρως πριν περάσουν στην ανεργία γίνει η παρέμβαση. Όπως επίσης να εντοπιστεί το πρόβλημα των μακροχρόνιων ανέργων που μπορούν να εργαστούν και να πρέπει να εργαστούν χωρίς να χάνουν κάποια πλεονεκτήματα που έχουν- πλεονεκτήματα σε έναν άνεργο εν πάση περιπτώσει- σε εποχικές εργασίες και βεβαίως θέσαμε και το θέμα της ρύθμισης των δανείων της εργατικής κατοικίας γιατί είναι αδιανόητο να ρυθμίζονται όλα τα δάνεια και οι δανειολήπτες εργαζόμενοι που μέσω της εργατικής κατοικίας να μη μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους και είπαν ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί. Είναι έτοιμη η διάταξη και θα προωθηθεί στη βουλή.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης