Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.10.14

Συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη με την Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Σερβίας

Συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη με την Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Σερβίας


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης μετέβη σήμερα στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Ο κ. Μεϊμαράκης πραγματοποίησε σειρά επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Tomislav Nikolic, τον Πρωθυπουργό κ. Aleksandar Vucic, με την Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης κυρία Maja Gojkovic καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Σερβίας –Ελλάδας της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης.

Συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής

«Η Ελλάδα είναι σε πολλά ζητήματα, φίλος και προστάτης της Σερβίας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Tomislav Nikolic, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων υπογραμμίζοντας το ειλικρινές αίσθημα φιλίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και το οποίο «οικοδομήθηκε από τους προγόνους μας».
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ο κ. Nikolic δήλωσε: «είμαι αισιόδοξος ότι θα εξέλθετε της κρίσης, όπως άλλωστε αποδεικνύουν τα στοιχεία. Όμως αυτοί που δημιούργησαν την κρίση είναι σε θέση να προκαλέσουν άλλες εκατό».
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Μεϊμαράκη με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Aleksandar Vucic, ο οποίος αναφερόμενος στο άριστο επίπεδο των ελληνοσερβικών σχέσεων « αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μας παρείχε βοήθεια στις καταστροφές που υποστήκαμε στις πρόσφατες πλημμύρες».
Ο Σέρβος Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι η Σερβία δημιουργεί το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον προκειμένου να προσελκύσει ακόμα περισσότερους επιχειρηματίες από την Ελλάδα και τόνισε πως σέβεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κατόρθωσε να επιτύχουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει και ζήτησε να συνεργάζονται περισσότερο τα δύο Κοινοβούλια και να αναπτύξουν οι δύο χώρες ακόμα περισσότερο τις ήδη καλές παραδοσιακές σχέσεις.
Στις συναντήσεις που είχε με την Πολιτική και Πολιτειακή ηγεσίας της χώρας ο κ. Μεϊμαράκης ενημέρωσε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση σχολιάζοντας:
«Αφήσαμε, τα τελευταία χρόνια, χώρο σε τεχνοκράτες να λαμβάνουν αποφάσεις ενώ θα έπρεπε πρώτα να λαμβάνουν υπόψιν τους, τους πολιτικούς, οι οποίοι εκλέγονται από τον λαό και λογοδοτούν σε αυτόν» συμπληρώνοντας ότι «τώρα, έστω και καθυστερημένα παραδέχθηκαν ότι έκαναν κάποια λάθη τα οποία προκάλεσαν την ύφεση που πλήττει την οικονομία».
Ο Πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό για τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δυο λαών και επανέλαβε τη θέληση της Ελλάδας να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ε.Ε.
Νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης κυρία Maja Gojkovic, κατά την διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, ενώ επισημάνθηκαν τα περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης τους.
Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ε.Ε, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα μοιράζεται μέρος της επιτυχίας, καθώς, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και δόθηκε ώθηση στην ενταξιακή προοπτική της χώρας.
«Αποτελεί στοίχημα για την δική μας γενιά, να βάλουμε τη σφραγίδα μας στην ενοποίηση όλης της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ επισήμανε ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από ακραίες φωνές οι οποίες ακούγονται σε περιόδους κρίσης.
Η κυρία Maja Gojkovic, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που, όπως τόνισε, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την χώρα της. Η Πρόεδρος της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης ενημέρωσε τον κ. Μεϊμαράκη ότι αύριο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η αναθεώρηση του Προϋπολογισμού όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπονται μειώσεις μισθών και συντάξεων. « Πάνω από το 50% των πολιτών υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, διότι πιστεύουν ότι λαμβάνονται προς την σωστή κατεύθυνση και αποβλέπουν σε μελλοντικά θετικά αποτελέσματα» κατέληξε η κυρία Gojkovic.

Τελετή  ολοκλήρωσης του Προγράμματος Διδυμοποίησης (Twinning) της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και η ομόλογός του κυρία Maja Gojkovic, σε ειδική τελετή, κήρυξαν την ολοκλήρωση του Προγράμματος Διδυμοποίησης (Twinning) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Στην ομιλία του ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε το Πρόγραμμα ως ένα από τα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά έργα στη Σερβία και μεταξύ άλλων, τόνισε:
« Η αναδιοργάνωση ενός Κοινοβουλίου είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και ευαίσθητη διαδικασία, στην οποία δεν βρίσκεται μόνο η Σερβική Εθνοσυνέλευση, αλλά και η ίδια η Βουλή των Ελλήνων.
Στην περίπτωση της Σερβίας, ο στόχος είναι η ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο στόχος είναι η προσαρμογή στα νέα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα της Πατρίδας μας. Για το λόγο αυτό, θέλω να δηλώσω ότι η επιλογή της Ελλάδας για την υλοποίηση του Προγράμματος αυτού ήταν η σωστή. Διότι πιστεύω ότι μόνο κάποιος που ήδη βρίσκεται σε τροχιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων μπορεί να δώσει και τις πιο χρήσιμες συμβουλές.
Για να βρουν οι προτάσεις αυτές εφαρμογή, απαιτείται πολιτική υποστήριξη. Γνωρίζω ότι η ηγεσία της Σερβίας, αλλά και της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, έχει την πολιτική βούληση, για να προχωρήσει αποφασιστικά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει πράξη η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας».
Στη συνέχεια ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι στους 22 μήνες της διάρκειας του Έργου πάνω από 100 στελέχη από 10 ευρωπαϊκά Κοινοβούλια επισκέφτηκαν το Βελιγράδι, προκειμένου να μεταφέρουν την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες τους και συμπλήρωσε:
«Η υποστήριξη που παρέχουν οι εμπειρογνώμονές μας προς τους Σέρβους ομολόγους τους θα είναι συνεχής και δεν τερματίζεται με το πέρας του Προγράμματος. Οι ισχυροί δεσμοί που σχηματίστηκαν μεταξύ των Ελλήνων και Σέρβων συντελεστών τα τελευταία χρόνια μπορεί να φέρουν στο μέλλον πρόσθετα οφέλη και για τα δυο Κοινοβούλια. Αυτό αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον της Σερβικής πλευράς για τη συνέχιση μεταφοράς τεχνογνωσίας και στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020).
Η συνεργασία μας με τη Σερβική Εθνοσυνέλευση ήταν απόλυτα επιτυχής με αμοιβαία οφέλη και για τις δυο πλευρές. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος Twinning επιτεύχθηκαν πλήρως ή και ξεπέρασαν τις αρχικές προβλέψεις. Ταυτόχρονα, εφαρμόστηκαν σύγχρονα εργαλεία οργάνωσης, συνεργασίας και επικοινωνίας. Πρόκειται για προσεγγίσεις που φέρνουν τα Κοινοβούλιά μας στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας.
Η Βουλή των Ελλήνων θα βρίσκεται στο πλευρό σας καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ευελπιστούμε σε ταχεία ευόδωση των προσπαθειών σας».
Τα αποτελέσματα του Προγράμματος
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Προγράμματος: «Οι βασικοί στόχοι του Έργου επιτεύχθηκαν πλήρως ή και ξεπέρασαν τις αρχικές προβλέψεις.
Σε αυτούς ανήκει η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και των εσωτερικών λειτουργιών της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, προκειμένου να ενισχυθεί η νομοθετική διαδικασία και οι πολιτικές που συμβάλλουν στην αποδοτική εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας κατά τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, δόθηκε σημασία στη βελτίωση των διαδικασιών αλληλεπίδρασης του Κοινοβουλίου με την Κυβέρνηση και τις Ανεξάρτητες Αρχές, καθώς και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη νομοθετική διαδικασία. Το Έργο απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια κατά τις ανεξάρτητες κρίσεις που διενεργούνται για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» τόνισε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναχώρησε για το Μαυροβούνιο, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος από τον ομόλογό του.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης