Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6.12.14

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Τουρκίας

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά
στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Τουρκίας


Κύριε Πρωθυπουργέ, Φίλε κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, Φίλες και φίλοι,
Είναι πράγματι πολυσήμαντη η σημερινή ημέρα για τις σχέσεις των δύο χωρών μας. Γιατί; Γιατί πιστεύω πραγματικά ακράδαντα ότι η Οικονομική και Επιχειρηματική συνεργασία είναι πυλώνας αναγκαίος στις διακρατικές σχέσεις. Αυτό ισχύει περισσότερο σήμερα, στο σύγχρονο κόσμο, όπου οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον – το βλέπουμε και το ζούμε κάθε μέρα-μεταβάλλεται διαρκώς.
Και ισχύει ακόμα περισσότερο μεταξύ γειτονικών, όπως οι χώρες μας, όταν καλλιεργείται συστηματικά και μακροπρόθεσμα σε ένα περιβάλλον που έχει τα δύο χαρακτηριστικά της πολιτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Μόνο τότε διανοίγονται νέοι δρόμοι εμπορικών και επενδυτικών- τουριστικών ροών, ανάπτυξης επαφών για το αμοιβαίο όφελος και των δύο λαών. Χρειάζεται σταθερότητα και εμπιστοσύνη.
Και πιστεύω ότι εκεί βρισκόμαστε αυτή ακριβώς τη στιγμή. Αυτή τη σημασία των στενών επιχειρηματικών σχέσεων την έχουμε αντιληφθεί και οι δύο χώρες. Και η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες μας, όπως ήδη ακούσατε, έχει προχωρήσει αρκετά. Δηλαδή χαρακτηρίζεται ήδη από έναν πολλαπλασιασμό επιχειρηματικών συνεργειών και από μια πύκνωση των επαφών μεταξύ μας.

Τα δεδομένα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας είναι πολύ ενθαρρυντικά μέχρι σήμερα. Αλλά πιστεύω ότι είναι μόνον ενδεικτικά των πολύ μεγαλύτερων περιθωρίων που υπάρχουν στο μέλλον. Και δεν σας κρύβω ότι το λέω αυτό σε μια στιγμή που η Χώρα διήλθε το έκτο και τελευταίο έτος συνεχούς ύφεσης, όπου οι θυσίες του Ελληνικού λαού έφτασαν στο αδιανόητο, για οποιαδήποτε Χώρα εν καιρώ ειρήνης, επίπεδο. Να έχουμε χάσει σήμερα, λόγω της κρίσεως, πάνω από το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, του πλούτου δηλαδή, της Χώρας μας.
Και παρόλα αυτά, μέσα από αυτό το περιβάλλον της ύφεσης, παλέψαμε και φτάσαμε σήμερα στο αποτέλεσμα του να έχουμε- θα πω μόνον αυτό- διπλό πλεόνασμα, τόσο στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, όσο και στον προϋπολογισμό μας. Και επιστρέφω στην οικονομική σχέση με την Τουρκία:

Σημαντική ενίσχυση των εμπορικών και επιχειρηματικών μας σχέσεων που τα τελευταία χρόνια αποτυπώνεται σε μια τεράστια αύξηση του διμερούς όγκου εμπορίου, και θα σας πω μετά το 2000: Από 1,062 δις ευρώ το 2000 φτάσαμε τα 4,3 δις. ευρώ το 2013! Ειδικότερα, την τελευταία διετία, και το πρώτο οκτάμηνο του 2014, η Τουρκία αποτέλεσε την πρώτη χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, ενώ κατατάσσεται 15η ως χώρα προέλευσης των ελληνικών εισαγωγών. Τα στοιχεία αυτά μιλούν από μόνα τους.
Δεύτερον: Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία σήμερα ανέρχονται- όπως σωστά ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Φόρουμ νωρίτερα- σε 6,6 δις δολάρια και θα έλεγα ότι εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα κλάδων μεταποίησης και υπηρεσιών: στον τραπεζικό, στις νέες τεχνολογίες, στην πληροφορική, στον τουρισμό, σε υπηρεσίες υγείας, στον κλάδο των πλαστικών υλών, στα φαρμακευτικά προϊόντα, στη βιομηχανία τροφίμων και αναφέρω μόνο ενδεικτικά αυτούς τους σημαντικότατους κλάδους.
Από την άλλη, πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί αξιόλογες επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στην Ελλάδα, στους τομείς κυρίως των τουριστικών υποδομών και της μεταποίησης.
Τρίτον: Να πω έναν λόγο μόνο για την άνοδο του τουριστικού ρεύματος μεταξύ μας: Έχουμε αυξανόμενη και συνεχή διεύρυνση των τουριστικών ροών, που παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική, μάλιστα, την τελευταία τριετία. Η Ελλάδα υποδέχθηκε περί τους 831.000 Τούρκους τουρίστες το 2013, ενώ το εννεάμηνο του 2014 καταγράφηκε περαιτέρω σημαντική αύξηση 17% του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία (789.544 τουρίστες), συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Από την άλλη, σημαντική επίσης δυναμική παρουσιάζουν οι τουριστικές αφίξεις Ελλήνων στην Τουρκία: το εννεάμηνο του 2014 έναντι του 2013 υπήρχε άνοδος, παρακαλώ, 47%, 536.065 τουρίστες Έλληνες στην Τουρκία.

Ασφαλώς το φάσμα των διμερών οικονομικών μας σχέσεων δεν εξαντλείται σε αυτά που μόλις ανέφερα. Υπάρχουν αναξιοποίητα περιθώρια για ενίσχυση των σχέσεων και ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργειών σε σημαντικούς τομείς με πολλαπλασιαστικά οφέλη και για τις Οικονομίες και των δύο χωρών:
Για παράδειγμα, η συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία, η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και των εκατέρωθεν επενδύσεων, η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας, των μεταφορών και όπως αναφέρθηκε, και του κατασκευαστικού κλάδου, μπορούν πράγματι να προσδώσουν νέες συνέργειες στις επιχειρηματικές μας σχέσεις.

Πέρα απ’ αυτά όμως, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο πολύ σημαντικό, διμερούς οικονομικής συνεργασίας το οποίο αγκαλιάζει όλους τους ανωτέρω τομείς επιχειρηματικής συνεργασίας. Και θα έλεγα γενικότερα, όπως είπαμε προηγουμένως και με τον Τούρκο ομόλογό μου στη συζήτηση, ότι υπάρχει μια σαφής συμπληρωματικότητα μεταξύ των δύο Οικονομιών μας, το οποίο βοηθάει την εξέλιξη αυτή των πολλών δυνατών συνεργειών.
Κι έτσι δημιουργούνται πράγματι νέες ευκαιρίες επιχειρηματικών δράσεων ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές εταιρείες.
Τέτοιες ευκαιρίες ελληνο-τουρκικών επιχειρηματικών συνεργειών αναδεικνύονται, ωστόσο, και σε αγορές τρίτων χωρών, λόγω της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας ιδίως στον ευρύτερο χώρο της ΝΑ Ευρώπης.
Όμως όλα αυτά για να προχωρήσουν γρήγορα και να αξιοποιηθούν στο έπακρο, χρειάζεται να συνεχιστεί η διμερής προσπάθεια για σφυρηλάτηση των σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας. Πράγματι ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εδώ στο θέμα της Κύπρου. Εγώ θα ήθελα μόνο να πω ότι μετά τη συνάντηση που είχαμε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, είχα την ευκαιρία να τηλεφωνήσω στον ασθενούντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αμερική και μπορώ να αναφέρω ότι όχι απλώς πάει καλύτερα, αλλά έχει σηκωθεί και σε λίγο θα είναι τελείως αποθεραπευμένος. Και το θεωρώ αυτό σημαντικό και του μετέφερα και τους χαιρετισμούς του κ. Νταβούτογλου.
Επομένως η σχέση εμπιστοσύνης και η καλή γειτονία είναι αναγκαία και είναι προϋπόθεση για να ανεβούν οι διμερείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Και η συστηματοποίηση των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα, είναι κάτι το οποίο συμβάλλει ασφαλώς στο κορυφαίο επίπεδο, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Στόχος μας, λοιπόν, είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μας. Για την ευόδωση αυτού του στόχου, οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σταθερά.
Μέσα στο 2014, Φίλες και Φίλοι, συνδιοργανώσαμε τέσσερις εκδηλώσεις επιχειρηματικής συνεργασίας- δύο τουριστικά φόρα, ένα επενδυτικό φόρουμ στην Άγκυρα και προσφάτως το επιχειρηματικό φόρουμ στην Σμύρνη.
Η προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς, αποτέλεσε κεντρικό σημείο των επαφών που είχαμε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και θα έχουμε και σήμερα και αύριο με τους Υπουργούς που είχαμε τη χαρά να τον συνοδεύουν.

Οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας, Φίλες και Φίλοι, έχουν προ πολλού αποδείξει, μέσα ακριβώς από αυτήν την εντατικοποίηση των επαφών, ότι η αξία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας υπερβαίνει τις όποιες δυσμενείς συγκυρίες.
Είμαι πεπεισμένος, ότι αυτή η δυναμική που έχει αναπτυχθεί, αυτό το momentum, θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί. Και γι’ αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τις επαφές και τη συνεννόηση που είναι απαραίτητη.
Στόχος μας λοιπόν και με αυτό τελειώνω: η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη που φέρνουν Ανάπτυξη! Όπως και η Ανάπτυξη με τη σειρά της, ενισχύει και την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη και τη φιλία μεταξύ των δύο κρατών, Ελλάδας και Τουρκίας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης