Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20.2.15

Συνάντηση της Προέδρου της Βουλής με αντιπροσωπεία του Αντιρατσιστικού Συλλαλητηρίου

Συνάντηση της Προέδρου της Βουλής με αντιπροσωπεία του Αντιρατσιστικού Συλλαλητηρίου



 Συνάντηση της Προέδρου της Βουλής με αντιπροσωπεία του Αντιρατσιστικού Συλλαλητηρίου
Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου δέχθηκε αντιπροσωπεία του Αντιρατσιστικού Συλλαλητηρίου αποτελούμενη από τους κ.κ. Πέτρο Κωνσταντίνου, δημοτικό σύμβουλο Αθήνας, συντονιστή του κινήματος Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό, Χρίστο Αργύρη, γιατρό, μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ, Αργυροκαστρίτη Δημήτριο, μέλος Δ.Σ. ΕΚΑ, Μαλίκ Αμπντούλ Ματζίτ, Πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, και Μουτζαχέντ Τζεράντ, Γενικό Γραμματέα. Η αντιπροσωπεία παρέδωσε στην Πρόεδρο της Βουλής ψήφισμα-καταγγελία για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, καθώς και προτάσεις μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Αναλυτικά, η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Υποδέχθηκα την αντιπροσωπεία του Αντιρατσιστικού Συλλαλητηρίου που έλαβε χώρα στην Αθήνα, για να καταδείξω ότι η Βουλή των Ελλήνων είναι ανοιχτή στην κοινωνία και πολύ ευαίσθητη στα ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των προσώπων που βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια. Επιδόθηκε ψήφισμα από την αντιπροσωπεία του Αντιρατσιστικού Συλλαλητηρίου, στο οποίο περιέχονται μια σειρά θεμάτων που άπτονται του πυρήνα της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων στη χώρα μας.
Η Βουλή παραμένει ευαίσθητη, με ανοιχτά μάτια και αυτιά, στα θέματα αυτά που αφορούν την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού. Και θα πρέπει να τονίσω ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για τα ζητήματα προστασίας των μεταναστών και των προσφύγων στη χώρα μας, θα είναι ιδιαίτερα ενεργοποιημένο. Λαθραίος δεν είναι κανένας άνθρωπος και καμία ανθρώπινη ύπαρξη στη χώρα μας δεν είναι μειωμένων δικαιωμάτων ή αξιοπρέπειας».
Εκ μέρους της αντιπροσωπείας τοποθετήθηκε ο κ. Πέτρος Κωνσταντίνου λέγοντας:
«Ήρθαμε σήμερα, η αντιπροσωπεία του Αντιρατσιστικού Συλλαλητηρίου, που οργανώθηκε από την κίνηση ‘‘Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή’’, από την Πακιστανική Κοινότητα, την ΑΔΕΔΥ και μια σειρά συλλόγων. Ήρθαμε αμέσως μετά τους δύο άδικους θανάτους μεταναστών μέσα στην Αμυγδαλέζα. Ο ένας θάνατος ήταν αυτοκτονία και ο άλλος προήλθε από εγκατάλειψη, καθώς ο άνθρωπος δεν είχε την ιατρική περίθαλψη που απαιτούσε η κατάστασή του. Συγκλονιστήκαμε από την επίσκεψη που κάναμε το προηγούμενο Σάββατο μέσα στην Αμυγδαλέζα. Εμείς δεν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε αλλιώς, παρά ως ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Προσωπικά, επειδή πήγα στη Μακρόνησο όταν ο Μίκης Θεοδωράκης ξανάνοιξε αυτόν τον τόπο μαρτυρίου για να στείλει το μήνυμα ‘‘Ποτέ ξανά’’, ήταν συγκλονιστικό το πόσο όμοια ήταν τα περιβάλλοντα της Αμυγδαλέζας και της Μακρονήσου: χωρισμένα οικόπεδα, άνθρωποι κλεισμένοι στα κοντέινερ, συρματοπλέγματα. Κυριολεκτικά, κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε πουλί, όχι άνθρωπος, ο οποίος δεν είναι εγκληματίας ούτε λαθραίος, αλλά πρόσφυγας κατατρεγμένος απ’ τους πολέμους, τις δικτατορίες και τη φτώχεια, που αποφάσισε να φύγει.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να κλείσουν αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα οποία εμείς ονομάζουμε ‘‘Γκουαντάναμο’’. Χρειάζεται να ανοίξει μια διαδικασία βάσει της οποίας θα δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες και θα προβλέπεται νομιμοποίηση για τους μετανάστες. Δεν δεχόμαστε το φράχτη στον Έβρο και τη Frontex. Αυτές τις μέρες έχουν πνιγεί πολλά παιδιά και γυναίκες, τόσο στο Αιγαίο όσο και στις θάλασσες της Μεσογείου. Δεν δεχόμαστε όλους αυτούς τους αντιδημοκρατικούς αποκλεισμούς και τις ρατσιστικές διακρίσεις σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών.
Αγωνιστήκαμε ενάντια στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στις ρατσιστικές επιχειρήσεις ‘‘σκούπα’’, αγωνιστήκαμε ενάντια στη φασιστική απειλή. Δυστυχώς όμως είχαμε νεκρούς από τη φασιστική απειλή, τον Σαχζάτ Λουκμάν και τον Παύλο Φύσσα. Λέμε ‘‘Ποτέ ξανά’’. Πρέπει να κλείσει αυτός ο κύκλος του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας, της ποινικοποίησης της φτώχειας, του μετανάστη και του πρόσφυγα.
Πιστεύουμε ότι είναι ώριμο η Ελληνική Βουλή να πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Κατ’ αρχήν να ακυρωθούν οι ρατσιστικοί νόμοι που θεσμοθέτησαν καθεστώς απαρτχάιντ για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες σε αυτή τη χώρα. Αλλά πιστεύουμε ότι ένα πρώτο βήμα, στο οποίο πρέπει να ανταποκριθεί η Βουλή, είναι να ακούσει τη φωνή των μεταναστών της Αμυγδαλέζας και να κλείσουν εδώ και τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ευχαριστούμε τη νέα Πρόεδρο της Βουλής για τη φιλόξενη, θερμή υποδοχή και ελπίζουμε ότι πράγματι το επόμενο διάστημα θα μπορεί να ακουστεί και η φωνή των προσφύγων μέσα στη Βουλή».
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, ολοκληρώνοντας τη συνάντησή της με την αντιπροσωπεία του Αντιρατσιστικού Συλλαλητηρίου, διαβεβαίωσε ότι «η Βουλή των Ελλήνων θα είναι πάντοτε ανοιχτή για ν’ ακούγεται η φωνή όλων των ανθρώπων και κυρίως η φωνή εκείνων που περισσότερο έχουν στερηθεί την πρόσβαση στα δικαιώματά τους και στις δημοκρατικές εγγυήσεις. Είναι αυτονόητο ότι για ζητήματα προστασίας των μεταναστών αλλά και αποκατάστασης θεσμικών εγγυήσεων για την πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το Κοινοβούλιο θα είναι ανοιχτό και θα αναλάβει ενεργητικές πρωτοβουλίες, όχι μόνον ακρόασης αλλά και συμμετοχής».

Επισυνάπτεται το ψήφισμα του Αντιρατσιστικού Συλλαλητηρίου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης