Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

17.4.15

«Ελλάδα και Κύπρος πεδίο σταθερότητας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας

Κοινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη



Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχα σήμερα την ιδιαίτερη τιμή και την χαρά να καλωσορίσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη του οποίου η επίσκεψη εδώ, όπως και η δική μου στη Λευκωσία αλλά και του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας του κ. Παυλόπουλου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, υπογραμμίζουν τους σταθερούς, ισχυρούς αδελφικούς δεσμούς, μεταξύ της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών μας σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε – για μια ακόμη φορά – τη σημασία που έχει η συνεργασία των δυο χωρών, των χωρών μας σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από πολύ σημαντικές περιφερειακές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν πυλώνα σταθερότητας, πεδίο σταθερότητας, σε μια ευρύτερη περιοχή συγκρούσεων και σοβαρών κρίσεων, σε μια ευρύτερη περιοχή που το τελευταίο διάστημα είναι περιοχή αποσταθεροποίησης.
Η διμερής συνεργασία μας, αλλά και ο συντονισμός των δύο χωρών μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών αποτελεί στέρεη βάση και εγγύηση για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας, για την  ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.        
Συμφωνήσαμε, μεταξύ άλλων, για τη σύγκληση τριμερούς διάσκεψης Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου, την αμέσως επόμενη περίοδο, στη Λευκωσία. Θεωρούμε ότι η συνέχιση αυτής της πρωτοβουλίας συμβάλλει ουσιαστικά στην συνεργασία τριών κρατών με σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Δεν θεωρούμε ότι αυτή η τριμερής συνεργασία πρέπει να αφορά αποκλειστικά στις τρεις χώρες. Αποτελεί έναυσμα, πρόκληση και πρόσκληση και προς άλλες δυνάμεις να έρθουν να συμβάλλουν στη συνεργασία για την ανάπτυξη όλων των κρατών της περιοχής μας, επί τη βάσει, βεβαίως, του διεθνούς δικαίου. Και όταν μιλάμε για το Διεθνές Δίκαιο πάντοτε συμπεριλαμβάνουμε το σεβασμό στη Σύμβαση του ΟΗΕ, για το Δίκαιο της Θάλασσας.     

Πρώτη προτεραιότητά μας, στρατηγικός μας στόχος –ο οποίος είναι βέβαια άρρηκτα συνδεδεμένος με την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής-, είναι και θα παραμείνει η προσήλωσή μας στη συνέχιση μέχρι τελικής ευόδωσης των δικοινοτικών συνομιλιών.
Για την εξεύρεση συμφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, προς όφελος του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και στο πλαίσιο, πάντα, της διεθνούς νομιμότητας.
Τις δυσκολίες, αλλά και προοπτικές της όλης πορείας επίλυσης του Κυπριακού είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος, σήμερα, με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.
Εμμείναμε βεβαίως στο ζήτημα των ως τώρα προκλητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στο νότιο τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ και τις σοβαρές επιπτώσεις που είχαν για την επίλυση του Κυπριακού. Και βέβαια την απαρέγκλιτη ανάγκη μη επανάληψης παρόμοιων προκλητικών παρεμβάσεων.
Επισημάναμε, ωστόσο, ότι μετά την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρος» αλλά και το τέλος της NAVTEX στις 6 Απριλίου, έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών. Συνομιλιών που όπως τονίσαμε, υποστηρίζουμε με σκοπό και με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού ζητήματος, επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.   
Βεβαίως, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Πρόεδρο και για τις εξελίξεις τόσο στο Ευρωπαϊκό πεδίο, τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και τις πρωτοβουλίες που πήρε η Ελληνική Κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα, τόσο σε ότι αφορά την επίσκεψή μου στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και τις ευρύτερες εξελίξεις. Άλλωστε, είναι απολύτως κατανοητό. Ζούμε σε ένα κοινό χώρο, πεδίο σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά οι εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζουν την Κύπρο, οι εξελίξεις στην Κύπρο επηρεάζουν την Ελλάδα. Συνεπώς, θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε αγαστή συνεργασία με κοινό στόχο την εξασφάλιση της προόδου και της ευημερίας των λαών μας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης