Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20.5.15

Ειδική εκδήλωση της Βουλής για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ειδική εκδήλωση της Βουλής για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

«Η άρνηση της μνήμης, η άρνηση ανάληψης ευθύνης αποτελεί στην πραγματικότητα διεκδίκηση επανάληψης του εγκλήματος και αν όχι αυτό, σίγουρα διεκδίκηση άφεσης ευθυνών και αμαρτιών». Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην  ειδική εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή παρουσία του Αντιπροέδρου της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Αρμενίας, κ. Eduard Sharmazanov.

Η αποψινή εκδήλωση, σημείωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, αποτελεί μια μόνο εξωτερίκευση της αταλάντευτης απόφασης σε αυτή τη Κοινοβουλευτική Περίοδο να μην υπάρξει τίποτε που να παρασιωπηθεί, να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε σχέση με τη σταθερή κοινοβουλευτική βούληση να υπηρετηθεί αυτό που αποτελεί συμφέρον αλλά και δικαίωμα της ανθρωπότητας.

Στην ομιλία της η κ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι «η δέσμευση της ανθρωπότητας “ποτέ ξανά, ποτέ ξανά γενοκτονία, ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός, ποτέ ξανά βαρβαρότητα” δεν έχει γίνει πράξη. Και ένας από τους τρόπους για να γίνει πράξη είναι να τιμούμε και να ενθυμούμαστε τα θύματα αυτών των εγκλημάτων στη διαδρομή της ιστορίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επιλογή να μην στηλιτευθούν, να μην κατονομαστούν τα εγκλήματα γενοκτονίας που διαπράχθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα κατά των Αρμενίων, κατά των Ποντίων, κατά των Ασσυρίων γέννησε την επανάληψη και την αναβάθμιση αυτής της πιο αποτροπιαστικής, της πιο αποκρουστικής διεθνούς εγκληματικότητας».

Η Πρόεδρος της Βουλής χαιρέτισε την παγκόσμια καμπάνια, η οποία έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Αρμενικής Βουλής και των αρμενικών αρχών, για μια παγκόσμια κοινοβουλευτική εκστρατεία κατά της γενοκτονίας, προκειμένου όλα τα κοινοβούλια του κόσμου και τουλάχιστον όλα τα κοινοβούλια κρατών-μελών του ΟΗΕ να αναγνωρίσουν την τριάδα των Γενοκτονιών, των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Στην καμπάνια αυτή, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν συμμετέχει μόνο προωθώντας το αίτημα αναγνώρισης των Γενοκτονιών, αλλά και μαχόμενο, ώστε να υπάρξει Αλήθεια και Δικαιοσύνη, λογοδοσία και ανάληψη ευθύνης και για τα θύματα της Γενοκτονίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από την Ειδική Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αποζημιώσεων, επανορθώσεων, επιστροφής του κατοχικού δανείου και ανάκτησης των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

Η Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα έχουν ήδη υπάρξει δύο πολύ σημαντικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες σε σχέση με τα προσφυγικά ρεύματα. Πρόκειται για την διακήρυξη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκδόθηκε στη Ρώμη στις 21 Απριλίου και για τη διακήρυξη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών της Ευρώπης και της Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβώνα στις 11 Μαΐου 2015. Και οι δύο διακηρύξεις δίνουν  έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στο σεβασμό του διεθνούς και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Αρμενίας Eduard Sharmazanov υπογράμμισε: «Θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε, να συνειδητοποιούμε ότι στον 21ο  αιώνα, στην εποχή της Δημοκρατίας δεν είναι επιτρεπτό να σιωπούμε ή να επιδεικνύουμε άρνηση. Σήμερα, με μεγάλη υπερηφάνεια, πρέπει να τονίσω ότι είναι γεγονός η ομόφωνη ανακοίνωση που υιοθετήθηκε από το Αρμενικό Κοινοβούλιο που καταδίκασε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων. Σήμερα δεν είναι μόνο μέρα της μνήμης. Σήμερα είναι μέρα της απαίτησης. Το κίνημά μας δεν είναι κατά, αλλά υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ενίσχυσης της Δημοκρατίας, υπέρ της φιλίας των λαών μας και της αποκατάστασης της ιστορικής δικαιοσύνης. Αν είναι σε κάτι κατά, είναι κατά της παραποίησης, κατά της βαρβαρότητας, κατά της άρνησης και κατά της διαστρέβλωσης.»

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη οι: Κασπάρ Καραπετιάν, Γραμματέας της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης, Χρήστος Δημόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Κυριάκος Μπατζάρας, εκπρόσωπος των εν Ελλάδι Ασσυρίων, Γιάννης Χατζηελευθερίου εκ μέρους της Επιτροπής Γενοκτονίας Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Αντώνης Παυλίδης, εκπρόσωπος του Δικτύου «Τρεις Γενοκτονίες-Μια Στρατηγική», Γεώργιος Τσαλουχίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», Γιώργος Βαρυθυμιάδης, Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθώς και οι βουλευτές Χριστίνα Ταχιάου (Ποτάμι), Λίτσα Αμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ). Την εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Θαλάσσης.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης