Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

7.7.15

Ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jean - Claude Juncker

Ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jean - Claude Juncker
, για την επισκόπηση του έργου της λετονικής Προεδρίας και εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την Ελλάδα
Στρασβούργο, 07 Ιουλίου 2015
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρία Πρωθυπουργέ,
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
 
[Απολογισμός της λετονικής προεδρίας]
Θα ήθελα, με όλη μου την καρδιά, να αποτίσω φόρο τιμής στο έργο της λετονικής προεδρίας. Όπως επισημάνατε κυρία Πρωθυπουργέ, ήταν η πρώτη προεδρία της Λετονίας. Για πρώτη Προεδρία, τι εμπειρία και τι επίδοση! Σας ευχαριστώ, εκ μέρους της Ευρώπης.
Πιστεύω ότι κάνατε υποδειγματική δουλειά και θα ήθελα να σας εκφράσω την ευαρέσκειά μου για όσα επιτελέσατε. Επιθυμώ να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ενστερνιστήκατε μια σειρά προτάσεων που είχε καταθέσει η Επιτροπή λίγο πριν από την έναρξη της Προεδρίας σας ή κατά τη διάρκειά της, ιδίως σε σχέση με το πρόγραμμα επενδύσεων. Πόσο εξαιρετική ήταν η συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ της Προεδρίας —και, συνεπώς, του Συμβουλίου— και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας, μέσα σε λίγους μήνες, αυτό το φιλόδοξο σχέδιο! Αποτίνοντάς σας φόρο τιμής, αποτίνω επίσης φόρο τιμής και στο Κοινοβούλιο, το οποίο στάθηκε στο ύψος του, όταν χρειάστηκε.
Υποστηριζόμενη και εμπνεόμενη από μια φιλόδοξη Προεδρία, η Επιτροπή δεν δίστασε να υποβάλει σειρά προτάσεων, μερικές από τις οποίες μόλις αναφέρατε: ενεργειακή ένωση, ένωση των κεφαλαιαγορών, ψηφιακή Ένωση. Όλα αυτά τα καταφέραμε, διότι η Επιτροπή αισθανόταν ότι είχε τη συμπαράσταση μιας φιλόδοξης Προεδρίας.
Εξαίρω τις διαπραγματευτικές σας ικανότητες. Είναι αλήθεια ότι από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο ρόλος των πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών έχει αλλάξει κάπως. Έχουμε μια μόνιμη Προεδρία του Συμβουλίου και, συνεπώς, ο πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να προεδρεύει στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Έχουμε την Ύπατη Εκπρόσωπο, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Έχουμε μια μόνιμη προεδρία της Ευρωομάδας και, συνεπώς, ο φόρτος εργασίας τον οποίο επωμίζονται οι υπουργοί Οικονομικών είναι κάπως μικρότερος. Θα ήθελα πάρα πολύ να είχα την τύχη να βιώσω την τελευταία θητεία μου ως πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου υπό αυτές τις συνθήκες, γιατί τότε ασκούσα συγχρόνως την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του ECOFIN και της Ευρωομάδας και, συνεπώς, γνωρίζω πολύ καλά τις δυσχέρειες, τις τιμές και τις δυσκολίες μιας προεδρίας. Τα καταφέρατε άψογα και θα ήθελα να εξάρω τις πολύπλευρες διαπραγματευτικές σας ικανότητες, και ιδίως την υποδειγματική και εξαιρετική δουλειά που έγινε από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπό σας. Εμείς, οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι, είμαστε μεγαλοφυΐες, αλλά χωρίς εκείνους που κάνουν την πραγματική δουλειά δεν είμαστε τίποτε. Και γι' αυτό θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στη λετονική δημόσια διοίκηση, η οποία είναι εξαιρετική.
 
[Η κατάσταση στην Ελλάδα]
Απόψε θα έχουμε ακόμη ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφιερωμένο στην Ελλάδα.
Και θα ήθελα σχετικά να αναφέρω σύντομα ορισμένα πράγματα. Διαβάζω στον γερμανικό Τύπο ότι ο Juncker κρύφτηκε. Παρακαλώ να μην υπάρξει κανενός είδους χαρά εκ των προτέρων. Δεν εκφράστηκα για το ελληνικό δημοψήφισμα ούτε το βράδυ της Κυριακής ούτε χθες. Αυτό πρέπει να είναι επιτρεπτό και αυτή η συμπεριφορά θα έκανε και σε μερικούς άλλους καλό, ακόμα και σε αυτούς που διακόπτουν, να σκεφτούν πριν λάβουν τον λόγο. Δεν εξαφανίστηκα. Ομιλώ για πρώτη φορά σχετικά με το ελληνικό δημοψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εδώ είναι ο χώρος της δημοκρατίας. Οι γρήγορες συνεντεύξεις Τύπου δεν αντικαθιστούν τις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είτε σέβεται κανείς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε δίνει κανείς γρήγορες συνεντεύξεις. Βρίσκομαι εδώ στο Κοινοβούλιο, επειδή εδώ έχω να αναλάβω την ευθύνη και εδώ πρέπει να δώσω αναφορά. Και θέλω να πω το εξής. Ακόμα κι αν δεν θέλω να ξεκινήσω έτσι, θα το κάνω παρόλα αυτά: έχει επικριθεί έντονα ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό ζήτημα σε ορισμένα κράτη μέλη, ιδιαίτερα σε κράτη που μιλούν την ίδια γλώσσα με εκείνη που χρησιμοποιώ τώρα.
Είτε επιθυμεί το Κοινοβούλιο να έχει μια πολιτική Επιτροπή και, συνεπώς, θα πρέπει να επιτρέπεται να εκφράζεται επίσης inpoliticis . Είτε το Κοινοβούλιο και άλλοι επιθυμούν να έχουν μια Επιτροπή η οποία αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Δεν είμαι υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Είμαι πολιτικός ηγέτης και θα θεωρούσα παρόλα αυτά εκπληκτικό το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να εκφράσει άποψη για το ελληνικό ζήτημα και το μέλλον της ζώνης του ευρώ, αλλά όχι ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Δεν θα επιτρέψω να μου απαγορεύσουν την έκφραση. Εκλέχτηκα εδώ. Και το ίδιο ισχύει, θα ήθελα να προσθέσω αμέσως, και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετέχει τακτικά στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμβάλλει στις διαθέσεις, τις ευαισθησίες, τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το πράττει αυτό με έναν πολύ ευχάριστο, αν και όχι πάντα για όλους ευχάριστο, τρόπο.
Η ιδέα ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται στο Συμβούλιο, επισημαίνει, ομιλεί, αποχωρεί και κρατά το στόμα του κλειστό πριν γίνει δεκτός και πάλι, είναι ανόητη ιδέα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι χάρτινος τίγρης και πρέπει να εκφράζεται και για τα πράγματα που διακυβεύονται στην Ευρώπη, μεταξύ των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Και είμαι ευγνώμων προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έχει παρέμβει στη συζήτηση πολύ συχνά για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - αν και δεν καλυπτόταν πάντα από μια εντολή, όπως κι εγώ άλλωστε - μερικές φορές κοφτός, μερικές φορές έντονος, μερικές φορές πιεστικός, μερικές φορές επεξηγηματικός. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι χάρτινος τίγρης, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει διακοσμητικό ρόλο. Πρέπει να κάνει ό,τι έκανε.
Τώρα έχουμε μια άλλη ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής για την Ελλάδα σήμερα το βράδυ. Αυτό είναι καλό. Τώρα ο καθένας λέει ότι πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο των Ελλήνων. Το ίδιο κι εγώ. Αλλά θα ήθελα επίσης να κατανοήσω την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων, των ελλήνων πολιτών. Υποβλήθηκε στον ελληνικό λαό ένα ερώτημα που δεν υφίσταται.
Πρέπει να συζητήσουμε εντατικά για το τι σημαίνει ότι σεβόμαστε την ψήφο των Ελλήνων. Και γι' αυτό το θέμα είναι όντως σημαντικό να διευκρινιστεί σε τι είπαν «όχι» οι Έλληνες. Ο ελληνικός λαός, στην πλειοψηφία του, είπε όχι σε ένα κείμενο που προτάθηκε από τρία θεσμικά όργανα και το οποίο ήταν προ πολλού ξεπερασμένο, όταν υποβλήθηκε σε ψηφοφορία. Μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη βρισκόμουν σε εντατικές διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ο Έλληνας Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό που υποβλήθηκε προς τον ελληνικό λαό για ψηφοφορία δεν αντικατόπτριζε την κατάσταση των πραγμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητήσω απόψε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό – το έχω ήδη κάνει αυτό χθες το βράδυ - να μου παρουσιάσει μια εξήγηση του αποτελέσματος της ελληνικής ψηφοφορίας, επειδή η ερώτηση η οποία τέθηκε σε ψηφοφορία δεν υφίσταται πλέον και όλοι όσοι ασχολήθηκαν με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων το γνωρίζουν.
Τώρα όμως δεν είναι τόσο πολύ σημαντικό να εμπλακούμε σε μια συζήτηση για το ποιος έχει δίκιο. Πρέπει το δικό μας μικρό εγώ, και εγώ το δικό μου μεγάλο εγώ να τα βάλουμε σε παρένθεση και να ασχοληθούμε πλέον με την αντιμετώπιση της κατάστασης που υπάρχει ενώπιόν μας. Και η κατάσταση είναι ότι εξακολουθώ να πιστεύω - και θα το σκέφτομαι έως το τέλος της ημέρας – το αίτημά μου είναι - η επιθυμία μου είναι– να αποφευχθεί ένα Grexit .
Θέλησή μου είναι να αποφύγουμε το Grexit .
Είμαι κατά του Grexit .
Υπάρχουν κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που, ανοιχτά ή κεκαλυμμένα, τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Η ζωή μού έχει διδάξει ότι, συνήθως, οι απλουστευτικές απαντήσεις είναι λανθασμένες απαντήσεις. Είμαι κατά των απλουστευτικών απαντήσεων. Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν απλουστευτικές απαντήσεις. Ευρώπη σημαίνει προσπάθεια για την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων και αυτό υπηρετούσε και θα εξακολουθήσει να υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεν θέλω η Ελλάδα, το μεγάλο ελληνικό έθνος, να έχει την αίσθηση ότι θέλουμε να εκδιώξουμε την Ελλάδα - τους Έλληνες - από τη νομισματική ένωση ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να το θέλει αυτό.
Και, επειδή έτσι έχουν τα πράγματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Τι θα ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αν κάποιος σταματούσε να επιδιώκει τον διάλογο; Αν τα ευρωπαϊκά έθνη σταματήσουν να συνδιαλέγονται, θα οδηγηθούμε στο τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θεωρώ ότι ήλθε πλέον η ώρα να καθίσουμε και πάλι στο τραπέζι, με λογική και με κατανόηση - αλλά και με καρδιά, διότι κάποιες φορές χρειάζεται και το συναίσθημα.
Λυπήθηκα πολύ που η ελληνική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν είναι σωστό στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη διαπραγματευόμαστε μέχρι το τελευταίο δέκατο του δευτερολέπτου. Αυτό δεν το έπραξε η ελληνική κυβέρνηση και ήταν σοβαρό λάθος.
Το ότι τώρα επιστρέφουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι το φυσιολογικό για την Ευρώπη και πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Αυτή η λύση δεν θα προκύψει σήμερα. Ακόμη και αν προέκυπτε, θα επρόκειτο για μια πολύ απλουστευτική λύση.
Σήμερα όμως θα ανοίξουμε το δρόμο, με διάλογο και κατανόηση, αλλά και αμοιβαία κατανόηση, να βάλουμε τα πράγματα σε ένα πλαίσιο.
Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να λάβει και ένα οριστικό τέλος η πολεμική ρητορεία.
Δεν δέχομαι - και το λέω αυτό εδώ, στον χώρο έκφρασης της δημοκρατίας - να αποκαλούνται οι εκπρόσωποι των θεσμών - και, πόσο μάλλον, η Επιτροπή και ο πρόεδρός της – από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης «τρομοκράτες». Αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς δεν είναι αποδεκτός στην Ευρώπη.
Όλοι προσπάθησαν φιλότιμα, η Επιτροπή περισσότερο απ’ όλους. Αν είχαν όλοι προσπαθήσει τόσο όσο η Επιτροπή και ο πρόεδρός της, δεν θα ήμασταν σήμερα σε αυτή την κατάσταση.
Απόψε λοιπόν θα συναντηθούμε και πάλι και θα προσπαθήσουμε, σε διαπραγμάτευση χωρίς πομπώδεις ρητορείες, να θέσουμε τις βάσεις για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - με όλο το σεβασμό για την απόφαση των Ελλήνων - θα ήθελε να πληροφορηθεί τι σημαίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μου λένε ότι δεν πρόκειται για ένα «Όχι» στην Ευρώπη και στο ευρώ. Δεν μπορεί να είναι «Όχι» στις προτάσεις των θεσμών, αφού αυτές είχαν αποσυρθεί.
Θα ήθελα λοιπόν μια σαφή ερμηνεία του αποτελέσματος εκ μέρους του Ελληνα πρωθυπουργού. Η μπάλα είναι πλέον σαφώς στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει σήμερα να εξηγήσει στις Βρυξέλλες τι σκέφτεται να κάνει ώστε να απεμπλακούμε από τη σημερινή κατάσταση.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα ώστε, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να καταλήξουμε σε συμφωνία.
Οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σας ευχαριστώ πολύ!

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης