Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.11.15

Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος και ο Υπουργός του Λουξεμβούργου Asselborn στην Αθήνα

Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος και ο Υπουργός του Λουξεμβούργου Asselborn στην Αθήνα
για την αναχώρηση της πρώτης πτήσης μετεγκατάστασης προσφύγων

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn θα έλθουν στην Ελλάδα. Μαζί με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz και τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπεύθυνο για τη μεταναστευτική πολιτική κ. Ιωάννη Μουζάλα θα συναντηθούν με την πρώτη ομάδα αιτούντων άσυλο που θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα επωφελούμενοι από το μηχανισμό μετεγκατάστασης της ΕΕ. Τριάντα αιτούντες άσυλο θα ταξιδέψουν αεροπορικώς από το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών προς το Λουξεμβούργο.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Αύριο θα αναχωρήσει από την Ελλάδα η πρώτη πτήση στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ. Κατά το τρέχον έτος, έχουν εισέλθει μέχρι σήμερα στην  ΕΕ μέσω Ελλάδας πάνω από 600.000 άτομα. Η σημερινή μετεγκατάσταση σηματοδοτεί μια συμβολική στιγμή αλλά αποτελεί και ένα ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που πρέπει να καταστεί συστηματική. Πρέπει τώρα να επιταχύνουμε, να αποκτήσουμε πλήρως λειτουργικά «κομβικά σημεία» (hotspots) και να μετατρέψουμε την μετεγκατάσταση σε μια σταθερή διαδικασία. Συγχαίρουμε το Λουξεμβούργο που έγινε το πρώτο κράτος μέλος το οποίο προχωρεί στην μετεγκατάσταση ατόμων από την Ελλάδα καθώς και για τις πολιτικές του προσπάθειες ως χώρα Προεδρεύουσα του Συμβουλίου για να ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα. Υπολογίζουμε ότι όλα τα κράτη μέλη θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να ακολουθήσουν περισσότερες μετεγκαταστάσεις, από την Ελλάδα και την Ιταλία».
Η αυριανή πρώτη πτήση από την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα έντονων επιτόπιων προπαρασκευαστικών εργασιών από τις αρχές της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου, από τον FRONTEX, την EASO, την Europol, την Eurojust, την IOM, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, από τοπικές ΜΚΟ και από τους ειδικούς απεσταλμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος και ο Υπουργός κ. Asselborn θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Schulz και τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπεύθυνο για τη μεταναστευτική πολιτική κ. Μουζάλα για να υποδεχτούν τους αιτούντες άσυλο στις 06:45 ώρα Ελλάδος στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους. Θα ακολουθήσουν σύντομες κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο (07:30 ώρα Ελλάδος). Για διαπιστεύσεις οι δημοσιογράφοι μπορούν να απευθυνθούν στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Επικοινωνίας: http://www.media.gov.gr/

Ιστορικό
Στις 14 Σεπτεμβρίου, το έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, αποφάσισε τη μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα, και στις 22 Σεπτεμβρίου το έκτακτο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων συμφώνησε σχετικά με τη μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον αιτούντων άσυλο από τα κράτη μέλη που πλήττονται άμεσα από την κρίση.
Στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης, οι αιτούντες άσυλο με υψηλές πιθανότητες επιτυχούς επεξεργασίας των αιτήσεών τους[1] θα μεταφερθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπου έχουν αφίχθη, σε άλλα κράτη μέλη όπου οι αιτήσεις τους για παροχή ασύλου θα υποβληθούν σε επεξεργασία. Αν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των εν λόγω αιτήσεων είναι επιτυχές, οι αιτούντες θα πρέπει να υπαχθούν στο καθεστώς του πρόσφυγα με δικαίωμα διαμονής στο κράτος μέλος στο οποίο έχουν μετεγκατασταθεί.
Η μετεγκατάσταση θα διαρκέσει δύο έτη, και από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διατεθεί ειδική χρηματοδότηση ύψους 780 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του εν λόγω προγράμματος. Τα δικαιούχα κράτη μέλη μετεγκατάστασης θα λάβουν 6.000 ευρώ ανά πρόσωπο που έχει μετεγκατασταθεί, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού προχρηματοδότησης 50 % προκειμένου να διασφαλίζει ότι οι εθνικές αρχές διαθέτουν τα μέσα για να ενεργήσουν πολύ γρήγορα. Οι χώρες που επωφελούνται από τη μετεγκατάσταση θα λάβουν 500 ευρώ για κάθε πρόσωπο που μετεγκαθίσταται, για την κάλυψη του κόστους μεταφοράς στα κράτη μέλη της μετεγκατάστασης.
Η πρώτη πτήση μετεγκατάστασης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου, όταν 19 αιτούντες άσυλο από την Ερυθραία μεταφέρθηκαν από την Ιταλία στη Σουηδία. Στις 21 Οκτωβρίου, 19 αιτούντες άσυλο από την Ερυθραία και τη Συρία μεταφέρθηκαν από την Ιταλία στη Σουηδία και 48 στη Φινλανδία. Συνολικά 86 αιτούντες άσυλο έχουν μέχρι σήμερα μεταφερθεί από την Ιταλία υπό το νέο καθεστώς.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης