Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.12.15

Κοινές Δηλώσεις

Κοινές Δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αίγυπτου, Abdel Fattah Al-Sisi, και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Χαιρετίζω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριο Αναστασιάδη, που είχαμε την 3η κατά σειρά Συνάντηση Κορυφής, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, του τριμερούς εταιρικού σχήματος Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου. Προηγήθηκε, βεβαίως, η χθεσινή διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και η σημερινή διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο της τριμερούς, αλλά και των διμερών συναντήσεων, που είχαμε επιβεβαιώσαμε εκ νέου τη σταθερή ανάπτυξη της ευρύτατης και πολύπλευρης συνεργασίας μας. Μιας συνεργασίας μεταξύ λαών με μακροχρόνιους δεσμούς, μεταξύ χωρών που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή και διαθέτουν κοινή αντίληψη και κοινή προσέγγιση επί σειράς ζητημάτων. Οι τρεις χώρες μας βρίσκονται σε μια δοκιμαζόμενη περιοχή. Σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη αποσταθεροποίηση και τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η τριμερής συνεργασία μας αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας. Παράλληλα, εκπέμπει και το μήνυμα της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Με αυτή την προσέγγιση εξετάσαμε τις τελευταίες εξελίξεις σε όλα τα διεθνή ζητήματα, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα στην περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα διεθνώς. Υιοθετήσαμε, επίσης, σήμερα την κοινή δήλωση των Αθηνών, που αναφέρεται σε αυτά τα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σημασία τόσο για τον λαό του Κύπρου όσο και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Παράλληλα, εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του ΟΗΕ στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ειρήνη στη Συρία με όρους που θα επιτρέψουν τη συμφιλίωση για την ανοικοδόμηση της χώρας. Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις διεθνείς πρωτοβουλίες για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρομοκρατικών δυνάμεων, που βασίζονται στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, όπως ο ISIS.
Υπό το φως αυτών των περιφερειακών προκλήσεων, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση από τη διεθνή κοινότητα και ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής προσφυγικής κρίσης που βιώνουμε. Μια προσέγγιση που στοχεύει τόσο στην αποτελεσματική ανθρώπινη διαχείριση του φαινομένου με καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών όσο, όμως, και στην αντιμετώπιση των αιτιών του. Δηλαδή, των συγκρούσεων, των πολέμων και της φτώχιας.
Παράλληλα, τονίσαμε τη σημασία που έχει η δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τον νέο κύκλο βίας που έχει ανοίξει και τονίσαμε την ανάγκη για έναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών, που θα οδηγήσουν στην εγκαθίδρυση ενός Παλαιστινιακού Κράτους, επί τη βάσει των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Τέλος, συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους είτε συμμετέχουμε όλοι μαζί είτε χωριστά. Υπογραμμίσαμε, ειδικότερα, τα αμοιβαία οφέλη που προκύπτουν από την ενίσχυση της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου και την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει ουσιαστικά την Αίγυπτο, ώστε αυτή η τόσο σημαντική χώρα για την περιφερειακή σταθερότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις τεράστιες προκλήσεις που αναδύονται και να βοηθηθεί για να προχωρήσει ακόμη περισσότερο τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στο εσωτερικό της.
Ασφαλώς, πέρα από όλα αυτά συμφωνήσαμε ότι η περιοχή μας, μια περιοχή στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, δεν βρίσκεται μόνο αντιμέτωπη με απειλές και προκλήσεις αλλά και με τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες εάν εκμεταλλευτούμε και αξιοποιήσουμε σωστά, μπορούμε να προχωρήσουμε με πολύ σημαντικά βήματα σε μια κατεύθυνση συνανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς μας.
Στο πλαίσιο αυτό είχαμε σήμερα την ευκαιρία να μιλήσουμε για όλα τα δίκτυα που μας ενώνουν και μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω συνεργασία μας. Μιλήσαμε για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Για την ανακάλυψη του κοιτάσματος ZOHR και την περαιτέρω αξιοποίησή του στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση των αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο, του TAP, του IGB, αλλά και πιθανών νέων αγωγών που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, συμφωνήσαμε στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό είναι δυνατόν και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Βεβαίως, ξεκαθαρίζουμε ότι η συνεργασία μας αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών. Κάθε άλλο, αποτελεί μία ανοιχτή πρόκληση, θα έλεγα εγώ, και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά και για προώθηση συνεργιών προς όφελος των λαών και προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή.
Παράλληλα, ως χώρες με ναυτική παράδοση και αναπτυγμένα δίκτυα λιμένων, συμφωνήσαμε στην ανάπτυξη της διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας μας, με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών μας ανταλλαγών και των θαλάσσιων μεταφορών. Συζητήσαμε για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η κατασκευή της νέας Διώρυγας του Σουέζ και την ανάπτυξη, ταυτόχρονα, των ελληνικών λιμανιών, αλλά και την ενίσχυση της Κύπρου στον ναυτιλιακό τομέα. Αναδείξαμε, επίσης, τις δυνατότητες που διανοίγονται στις τρεις χώρες μας για αμοιβαίες επενδύσεις.
Για όλα αυτά συμφωνήσαμε σήμερα και η συνεργασία μας σε όλους αυτούς τους τομείς να επιταχυνθεί. Και συμφωνήσαμε στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συνεννόησης και συνεργασίας. Ένας μηχανισμός που θα λειτουργεί, όπως είπα, σε μόνιμη βάση. Ένα συμβούλιο που θα συναντιέται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών.
Παράλληλα, συμφωνήσαμε στη δημιουργία εξειδικευμένης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας, που καλύπτει και άλλους τομείς, όπως ο παράκτιος τουρισμός, η αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργεια και η προστασία του περιβάλλοντος. Όλα αυτά τα επίπεδα συνεργασίας έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο κατά την οποία βγαίνουμε σταδιακά, αλλά με αυτοπεποίθηση, από διαφορετικού τύπου βαθύτατες, όμως, κρίσεις στις χώρες μας. Κρίσεις που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία. Κρίσεις από τις οποίες οι λαοί μας βγαίνουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω πως συμφωνήσαμε ότι από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις μας να μην έχουν μονάχα έναν χαρακτήρα θεωρητικής επαναβεβαίωσης της κοινής μας βούλησης να συνεργαστούμε, αλλά να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουμε συμφωνήσει.
Συνεπώς. στην επόμενή μας συνάντηση, που μετά από ευγενική πρωτοβουλία του Προέδρου Σίσι θα γίνει στο Κάιρο τον επόμενο χρόνο, ελπίζουμε ότι όχι απλά θα επιβεβαιώσουμε τη βούλησή μας για κοινή δράση και συνεργασία, αλλά και θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο. Θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο, το οποίο πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, στο ελληνικό, που θα αφορούν τη τριμερή συνεργασία και τη συνέργεια των τριών κρατών, αλλά και επιχειρήσεων από τις τρεις χώρες.
Η επιτυχής συνεργασία μας και τα αποτελέσματα που αυτή φέρνει αναδεικνύουν τη σημασία της ουσιαστικής ευρω-μεσογειακής συνεργασίας και αποδεικνύουν ότι η εύθραυστη περιοχή μας μπορεί να καταπολεμήσει φαινόμενα εξτρεμισμού και φονταμενταλισμού, φαινόμενα τρομοκρατικής βίας και μισαλλοδοξίας και να μετατραπεί σε κοιτίδα ειρήνης και ανάπτυξης, έτσι όπως αρμόζει στην ιστορία της κοινής μας θάλασσας, της Μεσογείου, που ήταν μια θάλασσα συνεργασίας και πολιτισμού. Θέλουμε να ξαναγίνει. Δεν θέλουμε τη Μεσόγειο μια θάλασσα συγκρούσεων. Θέλουμε τη Μεσόγειο μια θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας, διαπολιτισμικής ανταλλαγής, συνεργασίας. Και σε αυτή την κατεύθυνση σήμερα βάζουμε γερά θεμέλια, προκειμένου να πετύχουμε αυτό το όραμα.
Σας ευχαριστών θερμά και δίνω τον λόγο στον αξιότιμο Πρόεδρο Σίσι.
ΑΜΠΝΤΕΛ ΦΑΤΑΧ ΑΛ ΣΙΣΙ: Ευχαριστώ, εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ. Στο όνομα του ελεήμονος και οικτίρμονος Θεού, εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την εκτίμησή μου στην ελληνική κυβέρνηση για αυτή την ευγενή φιλοξενία, την άψογη οργάνωση και την προετοιμασία της σημερινής Διάσκεψης στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού διαβούλευσης μεταξύ των τριών χωρών μας.
Η σημερινή σύγκληση της Διάσκεψης, στην ελληνική πρωτεύουσα, για τρίτη φορά σε επίπεδο κορυφής αντανακλά και αποδεικνύει την επιμονή όλων μας να συνεχίσουμε την πορεία μας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόοδος και η ανάπτυξη, συμβολίζοντας έτσι την ακλόνητη δέσμευσή μας στην από κοινού συνεργασία, με βάση ένα κοινό όραμα, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Επιτρέψτε μου να εκφράσω, μετά από όλα αυτά που συζητήσαμε, την ευγνωμοσύνη μου για τα πρακτικά βήματα που συζητήσαμε για την ενεργοποίηση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου σε πολλούς τομείς, οι οποίοι εξασφαλίζουν πολλές ευκαιρίες, επικεφαλής των οποίων είναι οι τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, της ναυτιλίας, όπου προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία σ’ αυτούς τους τομείς που θα αποδώσουν τα οφέλη στους λαούς μας για ένα καλύτερο μέλλον. Προσβλέπουμε στην επόμενη χρονική περίοδο να υπάρξουν αισθητά και απτά αποτελέσματα στην πραγματικότητα μέσα από κοινά έργα.
Κυρίες και κύριοι, η σημερινή μας Διάσκεψη αντανακλά τη συμφωνία μας και την ταύτισή μας στα κοινά μας οράματα. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη να συνεχίσουμε τον συντονισμό και τη συνεργασία μας, την άοκνη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης την καταπολέμηση των ιδεολογικών ριζών αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων σε μία περιοχή, η οποία βασίζεται στην ανεξιθρησκεία με διαχρονικό τρόπο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω πως οι θρησκευτικοί θεσμοί και τα θρησκευτικά όργανα οφείλουν να ασχοληθούν με το θέμα του θρησκευτικού κηρύγματος και ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση για τη διοργάνωση του διαθρησκευτικού διαλόγου τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα. Στη Διάσκεψη αυτή συμμετείχε η Αίγυπτος σε υψηλό επίπεδο, λόγω της πεποίθησής μας για τη σημασία της Διάσκεψης. Ευελπιστούμε να παρακολουθήσουμε την εκτέλεση των εισηγήσεων αυτής της Διάσκεψης.
Σήμερα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής συμφωνήσαμε στην ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος, την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου κάτι τέτοιο να συμβάλει στην εξάλειψη ενός από τους μεγαλύτερους παράγοντες έντασης και αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή. Πράγμα το οποίο απαιτεί πολλαπλές προσπάθειες από όλες τις πλευρές.
Επίσης, σύμφωνα με τις συζητήσεις μας, προκύπτει η ανάγκη εξεύρεσης λύσης των θεμάτων της Συρίας και της Λιβύης.
Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης εξέφρασα και υπογράμμισα τη συνέχιση της στήριξης της Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με στόχο την εξασφάλιση της ενότητας του νησιού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Άκουσα με πολλή προσοχή τον εξοχότατο Πρόεδρο της Κύπρου και τον εξοχότατο Πρωθυπουργό της Ελλάδας γύρω από την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών σε ανθρώπινη βάση και όχι μόνο υπό το πρίσμα της ασφάλειας, αλλά και προς την κατεύθυνση της προσέγγισης αυτού του μείζονος θέματος στο πλαίσιο του ανθρωπισμού, βάσει των διεθνών συνθηκών.
Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήθελα εκ νέου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτή την επιτυχή οργάνωση της Διάσκεψης.
Και σε σας εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη συμβολή και τη συμμετοχή σας στη σημαντική στήριξη που προσφέρατε σ’ αυτή την τριμερή διαβούλευση.
Αδημονώ να συγκληθεί η επόμενη Διάσκεψή μας στο Κάιρο για να εξασφαλίσουμε περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση των εταιρικών σχέσεών μας.
Σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε ο εξοχότατος Πρωθυπουργός της Ελλάδας για την κοινή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, προσβλέπουμε στη συγκρότηση ενός μηχανισμού που θα συμβάλλει στην κοινή μας ανάπτυξη και την πρόοδο προς όφελος των λαών μας.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Θα πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που περίπου επτά μήνες μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα η τρίτη Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας ή Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.
Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω εσάς κύριε Πρωθυπουργέ θερμότατα για τη φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή που επιφυλάξατε τόσο σε μένα όσο και στον Πρόεδρο Σίσι.
Η σημερινή συνάντηση, σε επίπεδο Κορυφής, υπήρξε, κατά την άποψή μου, απόλυτα επιτυχής ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους. Δηλαδή, την περαιτέρω εμβάθυνση, εμπέδωση και διεύρυνση του τριμερούς μηχανισμού, με στόχο να αποτελέσει ένα πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας.
Υιοθετήσαμε τη Διακήρυξη της Αθήνας, που επιβεβαιώνει ότι ο τριμερής διάλογος και η συνεργασία προάγουν την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα και με όσα εν λεπτομερεία ανέφερε ο Πρωθυπουργός, γι’ αυτό και δεν επιθυμώ να τα επαναλάβω, δηλαδή, είτε αυτό αφορά την κρίση στη Συρία, στην Κύπρο, στη Λιβύη και ούτω καθεξής.
Κοινή διαπίστωση, εξάλλου, των τριών χωρών είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού, δηλαδή της απόφασης, όπως ελέχθη και από τον Πρωθυπουργό, της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού που να υλοποιεί πλέον την έμπρακτη και υπαρκτή πια συνεργασία, τους δεσμούς φιλίας, να μετατρέπονται αυτοί οι στόχοι που έχουν τεθεί και υιοθετούνται και από τη Διακήρυξη της Αθήνας σε έργα και να μην παραμένουμε στις φιλικές διαθέσεις απλώς.
Κύπρος και Ελλάδα επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου, ειδικότερα σε θέματα που προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και των μεταναστευτικών ροών.
Σημαντικός στόχος των τριών χωρών είναι η από κοινού και με άλλες δυνάμεις, με αποτελεσματικό τρόπο, αντιμετώπιση των αιτίων των προσφυγικών ροών στη ρίζα τους.
Ανταλλάξαμε, εξάλλου, απόψεις όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης και επανέναρξη, το συντομότερο, των συνομιλιών στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Την ίδια ώρα, είναι με ευγνωμοσύνη που θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου τόσο προς τον Πρόεδρο Σίσι όσο και προς τον φίλο Πρωθυπουργό της Ελλάδας για την απόφαση στήριξης του ενδοκοινοτικού διαλόγου, του κοινοτικού διαλόγου στην Κύπρο, προκειμένου να εξευρεθεί μόνιμη λύση με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, μη παραγνωρίζοντας, βεβαίως, ότι η Κύπρος, ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσει ποτέ πως βασικά συστατικά της λύσης θα πρέπει να είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικότατα κάποια από τα οποία βαρύνουν ή έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα, όπως είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και βεβαίως ο τερματισμός του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.
Θέλω να ευχαριστήσω, την ίδια ώρα, με έναν -αν θέλετε- πιο έντονο τρόπο, τον Πρόεδρο Σίσι που σαν αποτέλεσμα της συμμετοχής, αλλά και της συμβολής του στην Ισλαμική Διάσκεψη Συνεργασίας έχει δημιουργήσει ένα άλλο κλίμα και μια άλλη αντίληψη μέσα τους κόλπους της Ισλαμικής Διάσκεψης, με αποτέλεσμα από πέρυσι τον Σεπτέμβριο -θα πρέπει να ομολογήσω- τα ψηφίσματα να είναι πλησιέστερα προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αντί, ως παλαιότερα συνέβαινε, της στήριξης προς ένα παράνομο δημιούργημα.
Ταυτοχρόνως υπογραμμίσαμε – θα πρέπει να πω – την κοινή μας αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος ZOHR στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής μας. Είμαστε της άποψης ότι ο φυσικός πλούτος πρέπει να αποτελεί την πηγή συνεργασίας και όχι την αιτία τριβών. Και πιστεύουμε ότι, μέσα από αυτό που κτίζουμε, μπορούμε να επιτύχουμε, γιατί, όπως ελέχθη και από τον Πρωθυπουργό και από τον Πρόεδρο Σίσι, στόχος δεν είναι να αποκλείσουμε κανέναν. Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Οι ενεργειακές πηγές μπορούν να αρκέσουν τις ανάγκες πολλών, όχι μόνο των Ευρωπαίων, αλλά και άλλων από τους γείτονές μας.
Συζητήσαμε τρόπους ταυτόχρονα, ως μεσογειακές χώρες, μια πρόταση για προοπτική δημιουργίας μικτής οικονομικής επιτροπής σε θέματα γαλάζιας οικονομίας, η οποία, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, θα αφορά, μεταξύ άλλων, θαλάσσιες μεταφορές, έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, εκπαίδευση και θαλάσσιο περιβάλλον.
Έχω την εντύπωση ότι εκείνος που ομιλεί τελευταίος θα πρέπει να είναι και πλέον σύντομος, γι’ αυτό και κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμώς, για ακόμη μία φορά, τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση και να διαβεβαιώσω τόσο τον Πρωθυπουργό, όσο και τον φίλο Πρόεδρο Σίσι, ότι προσβλέπω στη συνέχιση και εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας επ’ ωφελεία όχι μόνο των δικών μας χωρών, αλλά και των χωρών της περιοχής.
Και πάλι ευχαριστώ θερμά φίλε Αλέξη και εύχομαι ό,τι καλύτερο και στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο και βεβαίως κατ’ επέκταση και στην Κύπρο. Σας ευχαριστώ.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστούμε όλους σας θερμά. Να είστε όλοι καλά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης