Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16.12.15

Δηλώσεις του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου

για τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
με τις συντεχνίες της ΑΤΗΚ και με τις Αγροτικές Οργανώσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τις συντεχνίες της ΑΤΗΚ και στη συνέχεια τις Αγροτικές Οργανώσεις.

Μετά τις συναντήσεις, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από πλευράς των συντεχνιακών της ΑΤΗΚ, είπε: «Νομίζω ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτή η εικόνα που έχει μεταφερθεί. Ήταν μια εξαιρετική συνάντηση μέσα σε ένα καλό κλίμα. Οι συντεχνίες αυτό που έθεσαν κυρίως ως αίτημα είναι η νομοθεσία για τα εργασιακά τους, που έχει περάσει τη Δευτέρα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Θεωρούν ότι υπάρχουν κάποιες ασάφειες, και έχουν συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Οικονομικών, ώστε όπου υπάρχουν ασάφειες αυτές να διευκρινιστούν.

Για το θέμα κατά πόσο η CYTA θα γίνει εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, από τη στιγμή που κατοχυρώνονται πλήρως τα εργασιακά κεκτημένα των εργαζομένων και περισσότερο μάλιστα από ό,τι το Σύνταγμα καθορίζει, αφού με τον νέο Νόμο επιπρόσθετα αυτά τα κεκτημένα διασφαλίζονται, δεν υπάρχει θέμα συζήτησης αν θα μετατραπεί σε μια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου που θα κρατά κατά 100% το κράτος και μετά θα αποφασίσει το κράτος / η Κυβέρνηση αν συμφέρει να δώσει ένα κομμάτι σε στρατηγικό επενδυτή και ποιο θα είναι αυτό το κομμάτι.

Και εκεί όμως έχει ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα μέλη της CYTA ότι υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες. Δεν θα είναι μόνο μια απόφαση της Κυβέρνησης, αλλά θα υπάρχει και ο έλεγχος και η έγκριση, και θα απαιτείται και η έγκριση της Βουλής. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Άρα, από αυτή τη σημερινή συνάντηση κρατάμε το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει, εννοώ οι συντεχνίες και το Υπουργείο Οικονομικών, ότι θα συζητήσουν ξανά εκείνα τα τρία-τέσσερα θέματα στα οποία θεωρούν ότι υπάρχουν ασάφειες στον Νόμο και στην κατοχύρωση των εργασιακών τους κεκτημένων, για να απαλειφθούν αν είναι δυνατόν αυτές οι ασάφειες ή να διευκρινιστούν καλύτερα».

Για τη συνάντηση του Προέδρου με τις Αγροτικές Οργανώσεις ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «βρέθηκε μια ικανοποιητική λύση σε πρώτο στάδιο. Για τις κεφαλικές επιδοτήσεις σε όσους ζωοτρόφους έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους θα αρχίσει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα η πληρωμή. Για τις εκταρικές επιδοτήσεις αναμένουμε μέσα στον Ιανουάριο, το γνωστό θέμα με την Κομισιόν να επιλυθεί. Και έφυγαν ευχαριστημένες οι συντεχνίες».

Ερωτηθείς για την εξαγγελθείσα κινητοποίηση από πλευράς αγροτικών οργανώσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Νομίζω είναι αδικαιολόγητο διότι σήμερα έχουν δοθεί απαντήσεις και λύσεις σε κάποια προβλήματα. Όσον αφορά τώρα τα άλλα αιτήματα τους, 22 άλλα αιτήματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δεσμευθεί – επειδή τώρα είναι βεβαρημένο το πρόγραμμα του – ότι μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει μια ευρεία σύσκεψη και με τον Υπουργό Οικονομικών, με τον Υπουργό Γεωργίας και με τους αρμόδιους Υπουργούς που αφορούν τα αιτήματα των γεωργών, ώστε να επιλυθούν και αυτά τα προβλήματα. Άρα, η οποιαδήποτε κινητοποίηση είναι αχρείαστη, καταχρηστική και εκ του περισσού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι αγροτικές οργανώσεις ανέφεραν ότι θα επιβληθεί πρόστιμο στη Δημοκρατία από την Κομισιόν για το θέμα των επιδοτήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «υπάρχει ένα θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά πόσον οι περσινές επιδοτήσεις έγιναν με σωστό σύστημα. Η Κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί ότι έγιναν με ένα αξιόπιστο και σωστό σύστημα και αυτό εξηγεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο αναμένουμε. Για αυτό υπάρχει και η καθυστέρηση στο θέμα των εκταρικών επιδοτήσεων».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης