Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

19.12.15

Παρατηρήσεις του Προέδρου κ. Donald Tusk

Παρατηρήσεις του Προέδρου κ. Donald Tusk μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2015

Σήμερα το πρωί είχαμε μια σοβαρή πολιτική συζήτηση σχετικά με την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Συμμετείχε επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Mario Draghi ο οποίος τόνισε την ανάγκη για πρόοδο. Από τη συζήτησή μας προέκυψε ένα σαφές μήνυμα: δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά την τραπεζική ένωση και την οικονομική διακυβέρνηση κατά το προσεχές έτος. Οι Υπουργοί μας θα εργασθούν με ταχείς ρυθμούς και θα μας υποβάλουν έκθεση τον προσεχή Ιούνιο.
Εκφράσαμε τα συγχαρητήριά μας στον Πρόεδρο κ. Hollande για την ιστορική επιτυχία της COP 21 στο Παρίσι και αξιολογήσαμε την πρόοδο όσον αφορά τη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης. Συζητήσαμε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα μείζονα σχέδια ενεργειακής υποδομής. Συμφωνήσαμε ότι κάθε νέα υποδομή θα πρέπει να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της Ενεργειακής Ένωσης, όπως η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και η διαφοροποίηση των προμηθευτών, των πηγών και των οδών εφοδιασμού. Εξυπακούεται η προφανής υποχρέωση ότι όλα τα έργα πρέπει να συμμορφούνται με το σύνολο της νομοθεσίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της τρίτης δέσμης μέτρων για την ενέργεια. Αυτό αποτελεί σαφή προϋπόθεση για τη χορήγηση στήριξης από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ή από οποιοδήποτε κράτος μέλος - είτε πρόκειται για πολιτική, νομική ή οικονομική στήριξη.
Δεν μπορώ να ολοκληρώσω χωρίς να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον πρωθυπουργό κ. Bettel και την ομάδα του. Xavier, νομίζω ότι ομιλώ εξ ονόματος όλων των ηγετών λέγοντας ότι η λουξεμβουργιανή Προεδρία υπήρξε εξαιρετική υλοποιώντας ένα πολύ δύσκολο έργο όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, την κατάσταση με τα ονόματα των επιβατών (PNR) και την προστασία των δεδομένων. Υπήρξε μια εξαιρετικά αποτελεσματική Προεδρία. Σε ευχαριστώ Xavier, και σου εκφράζω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης