Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

14.1.16

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 1

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 1
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ
Αθήνα, 14/1/2015
Για την εξέλιξη των συζητήσεων με τους εταίρους:
«Κάθε φορά που ξεκινά μία διαπραγμάτευση και μάλιστα τόσο καθοριστική όσο αυτής της ert 14-1-2016χρονικής συγκυρίας, που πάμε για την πρώτη αξιολόγηση, υπάρχουν πάντα και δημοσιεύματα και φωνές που έρχονται εδώ για να προκαταλάβουν ένα κλίμα. Υπάρχουν τα επίσημα χείλη από τα οποία διατυπώνονται πράγματα θετικά για τη χώρα μας και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και για την πορεία του προγράμματος, αλλά και για την πορεία της οικονομίας και για τα οποία δεν τα ακούμε αρκετά όσο ακούμε τα αρνητικά, αυτά που διατυπώνονται συνήθως από κύκλους ή δημοσιεύματα.»
«Έχουμε ένα καλό κλίμα διαμορφωμένο, το οποίο διαπιστώνεται και αντικειμενικά. Έχουμε μια συζήτηση η οποία έχει ωριμάσει, όσον αφορά και στο χρέος και η αξιολόγηση θα προχωρήσει στους ρυθμούς που έχουν προκαθοριστεί. Επιθυμούν και οι Ευρωπαίοι, να περάσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση»
« Η κυβέρνηση ξεκινάει με τις θέσεις της. Και σήμερα είμαστε σε μια άλλη κρίσιμη στιγμή, που έχει να κάνει με τη διαχείριση και των κόκκινων δανείων, στη συνέχεια, αλλά και με το ασφαλιστικό σύστημα για τα οποία είμαστε σε μια διαπραγμάτευση, η οποία θα είναι πάλι σκληρή»
«Η αξιολόγηση ,που υπολογίζεται για τον Φεβρουάριο, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος η οποία προφανώς θα κλείσει λίγο αργότερα»
Για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό:
«Το σχέδιο, που εμφάνισε η κυβέρνηση, είναι με την απόλυτη δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Δέσμευση δια στόματος Πρωθυπουργού, αλλά και δέσμευση η οποία αποτυπώνεται μέσα στην πρόταση. Το σχέδιο στήθηκε σε μία λογική που εμπεριέχει αυτή την προϋπόθεση και ταυτόχρονα φροντίζει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος»
«Η μικρή αύξηση 1% της εισφοράς έγινε δεκτή και εκ μέρους των εργοδοτικών φορέων. Και δεν καταλαβαίνω και τον λόγο για τον οποίο υπήρξαν όλες αυτές οι αντιδράσεις, με δεδομένο ότι οι ίδιοι οι φορείς συμφωνούν και είναι μία μικρή, της τάξης των 3 με 7 ευρώ, τα οποία φυσικά δεν είναι αυτά που θα διαλύσουν την ελληνική οικονομία»
«Η πρόταση παρουσιάστηκε για διαβούλευση και με την κοινωνία. Εντοπίστηκαν στοιχεία τα οποία δεν ήταν επαρκή ή εμφάνιζαν βαθμό αδικίας, όπως στους ελεύθερους επαγγελματίες. Η βούληση του υπουργείου να διορθώσει την πρόταση είναι σαφής και εκφρασμένη από την πρώτη στιγμή, διότι θέλουμε να στηρίξουμε τους μικρομεσαίους»
«Φέτος στη χώρα μας έχουμε 2 δισ αύξηση, πέραν του προϋπολογισμού, των φορολογικών εσόδων. Πρέπει να ακουστεί ότι είμαστε στην έναρξη μιας έντονης διαπραγμάτευσης για σύνθετα ζητήματα. Σύνθετα και δισεπίλυτα. Διότι, αντιλαμβάνεστε ότι και το Ασφαλιστικό στην καρδιά του σχεδιασμού του εμπεριέχει και το ΑΕΠ της χώρας, αν θα κινείται προς τα πάνω ή αν θα κινηθεί προς τα κάτω. Αν δεν πάει καλά η οικονομία, ότι αν η χώρα δεν περάσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, εάν δεν έχουμε επενδύσεις, εάν δεν έχουμε σταθεροποίηση του κλίματος, κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα»
Για το ρόλο του ΔΝΤ
«Το ΔΝΤ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι την άνοιξη του 2016. Την άνοιξη του `16 το ίδιο το ΔΝΤ θα κρίνει την παραμονή του ή όχι. Και αυτό θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων. Εμείς πάντα πιστεύαμε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να λύνει τα προβλήματά της μόνη της και ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη δεν ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη.»
«Το πιο νεοφιλελεύθερης γραμμής ΔΝΤ έχει κάνει την αυτοκριτική του ότι η μέθοδος που ακολουθήθηκε στα προηγούμενα ελληνικά προγράμματα δεν ήταν επιτυχής. Η μέθοδος, δηλαδή, της εσωτερικής υποτίμησης εκτιμήθηκε από το ίδιο το ΔΝΤ στην έκθεσή του, ότι δεν ήταν επιτυχής.»
«Σε μια μάχη συσχετισμών έχει πολύ μεγάλη σημασία πόσο δυνατά διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση και πόσο η κοινωνία, αλλά και πόσο η αντιπολίτευση συνεισφέρει σε αυτή την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια.»
Για τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα για τη δημιουργία τείχους προστασίας της οικονομίας το περασμένο καλοκαίρι
«Θα πρέπει ο κ. Στουρνάρας να διευκρινίσει τι εννοεί, τι πληροφορίες είχε, από ποιον τις είχε, ποιον φώναξε και απέναντι σε ποιον έχτισε αυτό το τείχος το οποίο περιέγραψε. Νομίζω ότι ο ίδιος θα πρέπει –και τον καλώ κιόλας- να απαντήσει απέναντι σε αυτά τα ερωτήματα.»
Για τις εξελίξεις που αφορούν στην παραμονή της εταιρείας Eldorado Gold στις Σκουριές
«Η χώρα αυτή έχει κανόνες, έχει νόμους και έχει ίσους νόμους για όλους. Mε την απειλή “θα φύγω ή θα μείνω” μιας οποιασδήποτε επενδυτικής εταιρείας, δεν είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να υπαναχωρεί. Και θα ήθελα να πω και σε όλους αυτούς οι οποίοι σχολίασαν χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση διώχνει τις επενδύσεις, ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τις επενδύσεις, επενδύσεις οι οποίες θα συνεισφέρουν στην οικονομία της χώρας και στην ανεργία στη χώρα»
«Από κυβερνήσεις δεν μπαίνουν λουκέτα σε επιχειρήσεις. Η ανάκληση της αδείας δεν γίνεται από την κυβέρνηση αλλά από υπηρεσίες του κράτους.»
«Όταν η εταιρία αυτή αναβάλει ραντεβού με τον αρμόδιο υπουργό για να συναντήσει τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στη συνέχεια να δίνει συνέντευξη Τύπου και μετά να πηγαίνει στον υπουργό για να συζητήσει το θέμα, το ζήτημα λαμβάνει και πολιτική διάσταση».
Για τις επενδύσεις
«Η Ελλάδα θέλει επενδύσεις, προσπαθεί να δημιουργήσει ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον με κανόνες και όρους. Θέλουμε ισονομία, υγιείς επιχειρήσεις, υγιή επιχειρηματικότητα προς όφελος και των επιχειρηματιών αλλά και με όρους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας του περιβάλλοντος»
Για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ
«Με την αλλαγή της ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, μένει να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει -και αν αυτό θα γίνει και γραμμή της Νέας Δημοκρατίας- σε μια κεντροδεξιά πολιτική ή αν θα ακολουθήσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τις οποίες εξόχως υπηρέτησε και ως υπουργός τα προηγούμενα χρόνια και τις εμφανίζει στον πολιτικό του λόγο. Μένει να δούμε πού θα ισορροπήσει η Νέα Δημοκρατία. Διότι, μέχρι σήμερα το μόνο που έχουμε ακούσει από τη Νέα Δημοκρατία, είναι το ότι θα γινόταν πολιτικός αρχηγός όποιος φώναζε και κραύγαζε περισσότερο εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης. Περιμένουμε να δούμε τον πολιτικό λόγο τον οποίο θα αρθρώσει η Νέα Δημοκρατία. Και όσον αφορά το ποιος είναι ο καθένας, είναι γνωστές και οι πολιτικές θέσεις του, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύθηκε. Κατά την άποψή μου, αυτό το ακραίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εφάρμοσε ο κ. Μητσοτάκης

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης