Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

8.1.16

Γ. Κατρούγκαλος: Στο 6,5% η εισφορά του εργαζόμενου με μπλοκάκι

Γ. Κατρούγκαλος: Στο 6,5% η εισφορά του εργαζόμενου με μπλοκάκι
Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό βασίζεται στους κανόνες της ισονομίας, καθώς θέτει ίδιους κανόνες για όλους, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις. «Αντίθετα με αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, που κάθε φορά ο λογαριασμός στελνόταν στις επόμενες γενιές, με διαφορετικές κατηγορίες συνταξιούχων, εφαρμόζουμε ενιαίους κανόνες για όλους, με όρους, όχι μόνο κοινωνικής, αλλά διαγενεακής δικαιοσύνης. Ακόμα και στους παλιούς συνταξιούχους εγγυόμαστε απολύτως και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η σύνταξή τους θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» σημείωσε κ. Κατρούγκαλος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο σύστημα της προσωπικής διαφοράς, με το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να συγκρατήσει τη μείωση των συντάξεων. «Όταν εξισορροπηθούν, όταν με την άνοδο των νέων συντάξεων που μπορεί να υπολείπονται των παλαιών, φτάσουν και οι νέες και οι παλιές συντάξεις στο ίδιο επίπεδο, για πρώτη φορά από τότε που ο Βενιζέλος σχεδίασε στο μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους σε όλη την Ελλάδα, μιας ταχύτητας, όχι πολλών ταχυτήτων» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας:«Κι επειδή γίνεται πολύ σπέκουλα για την προσωπική διαφορά, πρέπει να διευκρινίσω ότι την προσωπική διαφορά, την εγγυόμαστε για πάντα. Η αναφορά που γίνεται στον νόμο ότι από το 2018 και μετά θα γίνεται η σύγκλιση με τις μελλοντικές συντάξεις, αναφέρεται στο αυτονόητο, ότι κάθε προσωπική διαφορά, θα τείνει να μειώνεται, όταν οι ισοδύναμες με αυτές συντάξεις ανεβαίνουν. Γιατί αυτό θέλουμε να δώσουμε στο ασφαλιστικό, την ελπίδα».
Ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε τρεις βασικές προκλήσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, που αποτελούν και τη βασική αιτία για την οποία είναι απαραίτητη η μεταρρύθμισή του. Πρόκειται για το στρεβλό χαρακτήρα του συστήματος, το PSI και τέλος το μνημόνιο, «το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από ρυθμίσεις, που αν εφαρμόζονταν αυτοτελώς, χωρίς διορθωτικά μέτρα, χωρίς ισοδύναμα, χωρίς πρωτοβουλίες που θα αμβλύνουν τις νεοφιλελεύθερες αιχμές τους, ουσιαστικά θα μετέτρεπαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό, σε ένα σύστημα που θα έδινε απλά επιδόματα και μάλιστα με τη λογική της ιδιωτικής ασφάλισης, όχι κοινωνικής» υποστήριξε.
Ακόμη, έθεσε ακόμα τους τρεις βασικούς στόχους της κυβέρνησης μέσα από αυτή την πρόταση για μεταρρύθμιση. «Επιχειρούμε ταυτόχρονα τρία πράγματα: Να συγκρατήσουμε τη δημοσιονομική δαπάνη με τρόπο, όμως, κοινωνικά και ταξικά, μεροληπτικό υπέρ των πιο αδύναμων, υπέρ των μεσαίων στρωμάτων, υπέρ αυτών που είναι χρόνια έξω από την αγορά εργασίας, όχι γιατί δεν θέλουν να δουλέψουν, αλλά γιατί δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Παράλληλα, προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα που ουσιαστικά αλλάζει τον προσανατολισμό τους. Για παράδειγμα, αν δεν κάναμε τη μεταρρύθμιση θα έπρεπε να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ, χωρίς να έχουμε τίποτα να βάλουμε στη θέση του. Εμείς προχωρούμε στη σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από την Εθνική Σύνταξη, που έχει ακριβώς τον ίδιο σκοπό. Να προστατεύσει τους ηλικιωμένους από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Και τέλος, πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πετύχει αυτούς τους στόχους μέσα από δύο βασικές τομές, την Εθνική Σύνταξη, «που θα είναι ίδια για όλους, γιατί θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι απο τις ασφαλιστικές εισφορές, αγκυροβολημένη εκεί που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση το όριο της φτώχειας για να προστατεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και τη θέσπιση ίδιων κανόνων για όλους, σχετικά με τις εισφορές και τις παροχές, «έτσι ώστε να μην υπάρχουν πια ούτε αδικημένοι, ούτε προνομιούχοι».
Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, και ιδιαίτερα αυτούς που πληρώνονται με μπλοκάκι, τόνισε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο για ειδικές κατηγορίες. Όπως σημείωσε ο υπουργός «το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι νέοι, συνήθως, αυτοί επαγγελματίες, θα δώσουν εισφορές όπως οι μισθωτοί. Οι ίδιοι θα πληρώσουν επομένως το 6,5% των εισφορών και το υπόλοιπο θα το πληρώσει ο εργοδότης τους». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε ότι στην περίπτωση πολλαπλών εργοδοτών είναι τεχνικά εφικτό να επιμεριστούν οι εργοδοτικές εισφορές. Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι με τη νέα μεταρρύθμιση πληρώνονται εισφορές με βάση το εισόδημα και όχι με κλίμακες που ανά διαστήματα αυξάνονται ανεξάρτητα από το εισόδημα. Ωστόσο, άφησε και ανοιχτό παράθυρο σε αλλαγές, μετά από προτάσεις που θα γίνουν από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν στο πλαίσιο της ισονομίας, χωρίς να αναιρείται αυτή η βασική αρχή. Ανέφερε, μάλιστα, προτάσεις που έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος, οι οποίες θα εξεταστούν.
Επίσης, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι έχει ζητήσει κατ' αντιπαράσταση ακρόαση με τον Ντ. Κοστέλο, στο Ευρωκοινοβούλιο, για το ασφαλιστικό. Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, δήλωσε αισιόδοξος, ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, αλλά με θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, τονίζοντας: «Κάποιοι δεν έχουν συνηθίσει ότι μερικά νομοσχέδια γράφονται εδώ και δεν έρχονται μεταφρασμένα, ούτε ότι εμείς διαπραγματεύομαστε σοβαρά και δεν είμαστε yes men σε ό,τι μας λένε οι απέξω. Και πρέπει να σας πω ότι εξαιτίας αυτής της στάσης μας έχουμε τον σεβασμό τους, που δεν τον είχε η παλιά πολιτική ηγεσία και το παλιό πολιτικό σύστημα. Και ακριβώς επειδή εμείς δεν περιοριζόμαστε στο να κλέβουμε και να κάνουμε μικροαπάτες στον τρόπο εφαρμογής των πραγμάτων για τα οποία δεσμευόμαστε, αλλά αντιθέτως τους είπαμε ότι όλες τις δεσμεύσεις μας, θα τις σεβαστούμε, αλλά ενταγμένα στο πλαίσιο της δικής μας λογικής, έχουν ήδη δεχθεί τον πυρήνα της μεταρρύθμισης, τις βασικές αρχές της».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης