Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

22.1.16

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και του νέου ΓΓΔΕ Γιώργου Πιτσιλή



Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και του νέου  ΓΓΔΕ Γιώργου Πιτσιλή




ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλησπέρα σε όλους και όλες. Με πολύ μεγάλη χαρά σας γνωρίζω τον κ. Πιτσιλή που θα είναι ο καινούργιος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.
Όταν εγώ είχα γίνει Υπουργός Οικονομικών, το καλοκαίρι, αυτοί που μου έλεγαν συγχαρητήρια και αυτοί που μου έλεγαν συλλυπητήρια ήταν περίπου το ίδιο fifty  fifty. Το λέω αυτό, γιατί είναι δύσκολη η δουλειά του Υπουργού Οικονομικών, αλλά νομίζω ότι είναι και αρκετά δύσκολη η θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Ο κ. Πιτσιλής επιλέχθηκε, θεωρώ, μέσα από μία αναγνωρισμένη, σωστή και ανεξάρτητη διαδικασία η οποία ισχυροποιεί και το θεσμό αλλά και το δικό του ρόλο. Μέσα από την επιλογή του “δεν χρωστάει τίποτε σε κανέναν” καθώς δεν ήταν κάποιος εσωτερικός υποψήφιος προερχόμενος μέσα από τη ΓΓΔΕ. Αυτό του δίνει μια καινούργια ματιά στα πράγματα που μπορεί να βοηθήσει. Ξέρετε καμία φορά αυτοί που είμαστε μέσα σε ένα Οργανισμό (είτε είναι Πανεπιστήμιο, είτε είναι επιχείρηση, είτε είναι Υπουργείο) βλέπουμε τα προβλήματα, αλλά δεν μπορούμε καμία φορά να πάμε ένα βήμα πίσω και να το δούμε με ένα καινούργιο μάτι, οπότε ελπίζω ότι ο καινούργιος Γενικός Γραμματέας –όχι το ελπίζω, είμαι σίγουρος- θα μπορεί να βασιστεί στην καλή δουλειά που έχει γίνει στη Γενική Γραμματεία ώστε να προσφέρει και νέα πράγματα, μια νέα ματιά που μπορεί να μας βοηθήσει.
Είναι περιττό να σας πω πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του, γιατί το φορολογικό, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι στον πυρήνα του προγράμματος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το παίρνουμε πάρα πολύ σοβαρά, θα υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες και προσδοκώ σε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία πάντα σεβόμενος τις αρχές της αυτονομίας.
Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μπάκα ο οποίος δούλεψε πολύ σκληρά την περίοδο μέχρι να επιλεγεί ο νέος Γενικός Γραμματέας για να αναπληρώσει το κενό. Το έκανε με πολύ μεγάλη εργατικότητα και ευθύνη και είναι σωστό να τον ευχαριστήσουμε.
Θέλω πάλι κ. Πιτσιλή να σας ευχηθώ ό,τι καλύτερο. Ελπίζω να είναι τα συγχαρητήρια πιο πολλά από τα συλλυπητήρια καθώς έχετε μπροστά σας ένα δύσκολο έργο. Από την πλευρά μου εκφράζω τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις και να δουλέψουμε μαζί για το καλό αυτού του τόπου, σε αυτό το πολύ δύσκολο και κομβικό σημείο για μας -και νομίζω- για όλη τη χώρα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Νιώθω ιδιαίτερη χαρά σήμερα, γιατί κλείνει για το Υπουργείο Οικονομικών μια μεγάλη εκκρεμότητα και ορίζεται ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος θα κληθεί από σήμερα κιόλας να αντιμετωπίσει τα πάρα πολλά σοβαρά προβλήματα που έχουμε.
Θέλω να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο τον κ.  Μπάκα γιατί ανταποκρίθηκε όλο αυτό το διάστημα με επάρκεια σε όλες τις απαιτήσεις που είχαμε. Να τον ευχαριστήσω για την υπομονή με την οποία αντιμετώπισε τις πιέσεις της περιόδου. Δεν ήταν πιέσεις προσωπικές, ήταν πιέσεις τις οποίες ασκήσαμε, λόγω των υποχρεώσεων που έπρεπε να ανταποκριθεί το Υπουργείο Οικονομικών και ιδιαίτερα στα θέματα των διαπραγματεύσεων και της υλοποίησης των δεσμεύσεων που είχαμε.
Τον ευχαριστώ πάρα πολύ, απέδειξε ότι μπορεί το υπηρεσιακό προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών να ανταποκρίνεται και στα πιο δύσκολα καθήκοντα.
Να καλωσορίσω το νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, του εύχομαι καλή τύχη και μεγάλη υπομονή σε όσα θα γίνουν στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί είμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Είμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις αλλά να είναι σίγουρος ότι και το προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών και η πολιτική ηγεσία θα σταθεί στο  πλάι του, σεβόμενη τον ανεξάρτητο ρόλο του και όσα έχουμε κάνει ήδη στη διαδικασία επιλογής του. Διότι εμείς δεν βρήκαμε νέο Γενικό Γραμματέα από τα γραφεία συμβούλων Υπουργών, όπως έγινε στο παρελθόν, αλλά μέσα από μια πολύ αξιοκρατική διαδικασία.
Θα συμπαρασταθούμε και θα τον βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο του, θα είμαστε στο πλάι του και είναι σαφές ότι ο αγώνας εναντίον της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, είναι ένας ευρύτερος αγώνας που χρειάζεται συστράτευση, όχι μόνο της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας, αλλά όλης της κοινωνίας.
Κύριε Πιτσιλή καλή δύναμη και θα είμαστε στο πλάι σας.

Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ τον κ. αναπληρωτή Υπουργό για την εισήγησή του, τον κ. Υπουργό για την πρότασή του και την Κυβέρνηση για την απόφασή της να με τιμήσει αναθέτοντάς μου την πολύ τιμητική θέση του επικεφαλής της Φορολογικής Διοίκησης.
Οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις της θέσης όπως όλοι γνωρίζουμε είναι πολλές και δύσκολες. Πρώτα απ' όλα η Φορολογική Διοίκηση πρέπει να υποστηρίξει την προσπάθεια της χώρας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές της.
Έπειτα πρέπει να ολοκληρωθεί και να θωρακισθεί θεσμικά η αυτονομία της Φορολογικής Διοίκησης, με αξιοκρατία και με μόνα κριτήρια την ικανότητα και το ήθος των στελεχών της Φορολογικής Διοίκησης.
Αναγκαία είναι επίσης η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, με αύξηση των διαδικασιών που θα μπορούν να γίνουν από απόσταση, χωρίς δηλαδή φυσική παρουσία των φορολογουμένων στις Εφορίες, με ενίσχυση της διαφάνειας στον τρόπο δράσης της Διοίκησης και με απλοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών.
Τελικά θεωρώ ότι πρέπει να κερδιθεί ένα στοίχημα, αυτό του ανακαθορισμού των σχέσεων μεταξύ φορολογικής Διοίκησης, πολιτών και κοινωνίας. Η Φορολογική Διοίκηση οφείλει να είναι αυστηρή και να μην χαρίζεται σε κανέναν όταν εντοπίζει φοροδιαφυγή, αλλά πρέπει από την άλλη πλευρά να είναι και δίκαιη με τους πολίτες όταν ερμηνεύει και εφαρμόζει τους νόμους και πρέπει να είναι και αρωγός τους στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, απλοποιώντας τις διαδικασίες και παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Ρόλο κλειδί σε αυτό έχουν πρωτίστως οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Φορολογικής Διοίκησης. Αυτοί έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία για την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της φορολογικής πολιτικής. Αυτοί έχουν την ιστορική μνήμη του κράτους, γνωρίζουν δηλαδή πως έχουν εξελιχθεί οι διατάξεις διαχρονικά και μπορούν να δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές για το αν μια διάταξη μπορεί να φέρει τα σκοπούμενα αποτελέσματα.
Και κυρίως οι υπάλληλοι της Φορολογικής Διοίκησης γνωρίζουν τις αδυναμίες της. Αυτοί ζουν καθημερινά με τα προβλήματα και καμία λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά αν δεν την ενστερνιστούν οι ίδιοι οι υπάλληλοι. Γνωρίζω και τις δυσκολίες που έχουν  αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι, διότι παρά τις μειώσεις των μισθών τους δουλεύουν με αυταπάρνηση και με αίσθημα ευθύνης, με εξοντωτικούς ρυθμούς για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και έχοντας να αντιμετωπίσουν, εκτός από τις προσωπικές αντιξοότητες του καθενός, και τη γενικότερη απαξίωση του έργου της Φορολογικής Διοίκησης από ανέξοδους αφορισμούς, στους οποίους δυστυχώς ο λαός μας είναι επιρρεπής.
Ωστόσο η χώρα βρίσκεται να έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση και όλοι πρέπει να υπερβάλλουμε εαυτούς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.
Τις επόμενες μέρες θα δεχτώ τους αρμοδίους υπαλλήλους για να συζητήσουμε τα προβλήματά τους και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοιχτή γι' αυτούς. Τέλος, απευθυνόμενος στον κ. Υπουργό και στον κ. αναπληρωτή Υπουργό, σας διαβεβαιώνω και η δική μου πρόθεσή είναι να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να πετύχουμε τους κοινούς μας σκοπούς, που δεν είναι άλλοι από την έξοδο της Χώρας από την κρίση.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή επιτυχία σε όλους.


Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης