Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

15.2.16

Συνέντευξη Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστου Σπίρτζη «Στο Κόκκινο»

Συνέντευξη Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστου Σπίρτζη «Στο Κόκκινο»



«Δε μπορεί να συνεχιστεί η ασυδοσία των καναλαρχών, είναι θέμα αστικής νομιμότητας. Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και σημείωσε: «Δεν είναι τα κανάλια μια επιχείρηση σαν όλες τις υπόλοιπες και μια δραστηριότητα σαν όλες τις υπόλοιπες. Υπάρχει ιδιαιτερότητα και έχει να κάνει με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, με τις ελευθερίες των πολιτών με την ενημέρωση, με την αντικειμενικότητα που πρέπει να έχουν και με την ανεξαρτησία που πρέπει να έχουν και αυτά από το πολιτικό σύστημα αλλά και το πολιτικό σύστημα από αυτά».
Υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι η χώρα μέχρι το 2020 δεσμεύεται να έχει συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων» και ξεκαθάρισε ότι «η αδειοδότηση των τεσσάρων καναλιών αναφέρεται στα γενικού ενδιαφέροντος και πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια – για τα θεματικά και τα περιφερειακά κανάλια θα ακολουθήσει τροπολογία με επιπλέον άδειες».
Αναφερόμενος στο άναρχο τοπίο και τις αγοραπωλησίες ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών χαρακτήρισε «καταπατητές» δημόσιας περιουσίας τους «ιδιοκτήτες» τους σημειώνοντας με νόημα: «κάτι που δεν του ανήκε, ανήκε στο κράτος, στον ελληνικό λαό, το οικειοποιούταν, το χρησιμοποιούσε και στη συνέχεια το πουλούσε. Αυτό. Είναι απλά καταπατητές».
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ανοίγει άμεσα ο διάλογος με τους φορείς για το χάρτη και των ραδιοφωνικών συχνοτήτων και δήλωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα κληθεί και η ΕΙΡΑ να καταθέσει τις προτάσεις της , για να υπάρξει ξεκάθαρο πλαίσιο και στο ραδιοφωνικό τοπίο.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Δ. Αρβανίτης: Καλέσαμε  τον Υπουργό Υποδομών τον κ. Σπίρτζη να είναι εδώ σήμερα μαζί μας να σας πούμε και να σας πει ουσιαστικά τι ακριβώς γίνεται με τον νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί. Είναι νόμος δεν είναι νομοσχέδιο πια. Πως θα υλοποιηθεί και γιατί τέσσερις και όχι πέντε γιατί ξεκινάει εκεί τώρα το παιχνίδι. Το περίμενα κιόλας και τι ακριβώς συμβαίνει. Καλημέρα.
Υπουργός: Καλημέρα κ. Αρβανίτη. Καλημέρα σε όλους
Δ. Αρβανίτης: Κι εγώ θα ήθελα να πω και στους ακροατές στην διάρκεια της κουβέντας γιατί θα είναι ζωντανή για αυτό ζητήσαμε από τον υπουργό να είναι πρωί  εδώ να θέσετε τα ερωτήματα σας και να μεταφερθούν ως έχουν και να γίνουν αποκωδικοποιήσεις και βεβαίως να τοποθετηθείτε και εσείς και εμείς γιατί κι εγώ έχω θέματα. Καταρχήν γιατί 4 άδειες; Μιλάμε για 4 πανελλαδικής εμβέλειας
Υπουργός: Προφανώς δεν θα είναι 4 γιατί προβλέπεται στον νόμο που ψηφίστηκε πριν 3.5 μήνες τα θεματικά κανάλια, τα περιφερειακά κανάλια και βέβαια τα κρατικά κανάλια. Το γιατί 4 τεκμηριώνεται και τεχνικά και οικονομικά και πολιτικά. Τα είπαμε και στην Βουλή για πάρα πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι στην ελληνική αγορά με αυτά που είναι διαθέσιμα ως έσοδα στα κανάλια, στην ορθολογική πλευρά της ύπαρξης των τηλεοπτικών καναλιών τηλεοπτικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου αντέχουν το πολύ 4 κανάλια να υπάρχουν, διαφορετικά έχουμε τις στρεβλώσεις που έχουμε ζήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε δηλαδή κανάλια τα οποία δεν μπορούν να επιβιώσουν από την συγκεκριμένη αγορά…
Δ. Αρβανίτης: Δεν σε νοιάζει εσένα αυτό
Υπουργός: Όχι με νοιάζει κ. Αρβανιτη γιατί  τα κανάλια δεν είναι σουπερ μάρκετ, όπως κάποιοι θέλουν να επικαλούνται, ούτε κομμωτήρια και ένα κανάλι αν κάνει άλλα πράγματα για να επιβιώσει, σημαίνει ότι αυτό έχει επίπτωση στο πολιτικό σύστημα της χώρας, έχει επίπτωση στα δημόσια έργα και στις δημόσιες προμήθειες της χώρας, έχει επίπτωση στον τρόπο που λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και έχει και επίπτωση στις πιέσεις που ασκήθηκαν και ασκούνται στο πολιτικό σύστημα και στις κυβερνήσεις της χώρας. Δεν είναι τα κανάλια μια επιχείρηση σαν όλες τις υπόλοιπες και μια δραστηριότητα σαν όλες τις υπόλοιπες. Υπάρχει ιδιαιτερότητα και έχει να κάνει με την ποιότητα της δημοκρατίας μας, με τις ελευθερίες των πολιτών με την ενημέρωση, με την αντικειμενικότητα που πρέπει να έχουν και με την ανεξαρτησία που πρέπει να έχουν και αυτά από το πολιτικό σύστημα αλλά και το πολιτικό σύστημα από αυτά.
Δ. Αρβανίτης: Να ξεκινήσουμε ένα ένα υπουργέ. Γιατί 4 και όχι 6;
Υπουργός:  Το πρώτο που αναφέραμε μέχρι τώρα αναλύθηκε και από την μελέτη  του πανεπιστημίου Φλωρεντίας
Δ. Αρβανίτης: Γιατί στην Φλωρεντία. Δεν είχαμε πανεπιστήμιο εδώ για να το κάνουμε;
Υπουργός: Είχαμε αλλά αν το κάναμε σε ελληνικό πανεπιστήμιο θα άρχιζαν την παραφιλολογία, ποιος είναι ξάδερφος του κ. Παππά ,ποιος είναι ανιψιός του άλλου υπουργού του κ. Σπίρτζη κ.ο.κ., επομένως θα ήταν καλό να πάμε σε ένα  ίδρυμα σε ξένη χώρα και εκεί απευθυνθήκαμε. Το δεύτερο, πέρα από το οικονομικό, είναι τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί από τον κ. Αυγενάκη στην Βουλή πριν 3,5 μήνες και εκεί απαντήθηκε ότι αν γίνει μια αναγωγή είτε στον πληθυσμό , είτε στο ΑΕΠ είτε στο συνδυασμό των δύο, τότε τα κανάλια που έπρεπε να υπάρχουν στην Ελλάδα είναι το πολύ 3.Επομένως θεωρώ ότι τα 4 κανάλια είναι περισσότερο κατά την γνώμη από  αυτό που αντέχει η ελληνική διαφημιστική αγορά για να υπάρχουν…
Δ. Αρβανίτης: Σήμερα που έχεις μια ύφεση, αύριο που μπορεί να έχεις μια ανάπτυξη; πραγματικά δεν το καταλαβαίνω αυτό
Υπουργός: Δεν απαγορεύει κανείς αύριο να αλλάξει ο αριθμός των καναλιών, ούτε να μειωθεί βεβαίως
Δ. Αρβανίτης: Αυτό δεν το ήξερα  αν αύριο υπάρχει η δυνατότητα…
Υπουργός: Βεβαίως το κράτος έχει ένα σπάνιο πόρο που λέγεται συχνότητες και ένα άλλο εργαλείο που λέγεται άδειες. Επομένως τους όρους τους βάζει το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει εφόσον υπάρχουν μόνιμες άδειες είναι να παρθούν πίσω οι νόμιμες, μόνιμες άδειες που έχουν δοθεί.
Δ. Αρβανίτης: Καταρχήν να πούμε στους ακροατές ότι αυτή την στιγμή δεν έχει κανένας άδεια αλλά εδώ υπάρχουν, παράνομα δεν διαφωνώ, επιχειρηματικές δραστηριότητες με ανθρώπους που ήδη εργάζονται και εκπέμπουν. Υπάρχει ένα ζήτημα σοβαρό τι γίνεται ξαφνικά, γιατί βάζει σε επισφάλεια αυτές τις επιχειρήσεις με νόμο…
Υπουργός: Τι εννοείτε επισφάλεια;
Δ. Αρβανίτης: Όταν έχεις σήμερα 7 πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια και αύριο θα έχεις 4 ιδιωτικά σημαίνει ότι 3 κλείνουν που σημαίνει ότι 3 απολύουν
Υπουργός: Γιατί σήμερα τι κάνουν; Χθες τι έκαναν;
Δ. Αρβανίτης: Απολύουν σιγα σιγά, αυτό όμως είναι άλλο κομμάτι υπουργέ
Υπουργός: Δεν είναι έτσι. Σήμερα έχουμε κάποια κανάλια που δρουν χωρίς προδιαγραφές, χωρίς όρους, χωρίς το κατάλληλο προσωπικό, χωρίς να υπάρχουν εξαρτημένες σχέσεις εργασίας, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για το από πού αντλούνται αυτά τα κεφάλαια.
Δ. Αρβανίτης: Εσείς είστε μηχανικός. Θέλω α μου δώσετε καταρχήν να καταλάβω στο τεχνικό κομμάτι γιατί 4;
Υπουργός: Αυτή την στιγμή έχουν δοθεί με νόμο της ΝΔ 6 πολυπλέκτες στην DIGEA
Δ. Αρβανίτης: Τι είναι ο πολύπλέκτης;
Υπουργός: Είναι η συσκευή, ο πομπός ας πούμε που μπορεί να εκπέμψει σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, ένα συγκεκριμένο αριθμό καναλιών. Έχουν δοθεί λοιπόν 6 πολυπλέκτες. Οι δύο είναι δεσμευμένοι για να εκπέμπουν τα περιφερειακά κανάλια. Έχουν μείνει 4 πολυπλέκτες λοιπόν για τα πανελλαδικά κανάλια. Όπως είπαμε και στην Βουλή, ένα συγκεκριμένο κομμάτι των συχνοτήτων των τηλεοπτικών που έχουν δοθεί αυτή την στιγμή για χρήση μέχρι το 2020 πρέπει να αλλάξουν χρήση. Πρέπει να μειωθεί το εύρος των συχνοτήτων που δίνουμε για την ελεύθερη εκπομπή τηλεοπτικών καναλιών και πρέπει να μεταφερθεί σε εφαρμογές είτε κινητής τηλεφωνίας είτε διαδικτύου. Αυτό σημαίνει ότι τον αριθμό των πολυπλεκτών που έχουμε αυτή την στιγμή στην διάθεση μας, δεν θα τον έχουμε από το 2020 και μετά.
Δ. Αρβανίτης: Μου λέτε λοιπόν ότι έτσι κι αλλιώς θα έκλειναν αυτοί και δεν θα μπορώ να προσθέσω πολυπλέκτη
Υπουργός: Όχι ο κάθε πολυπλέκτης πρέπει να χρησιμοποιεί συγκεκριμένες συχνότητες και η κάθε χώρα έχει συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων, δεν έχει απεριόριστο. Επομένως, θα είχαμε από ο 2020 και μετά πολύ μεγάλο περιορισμό. Από τις συχνότητες που δώσαμε στην DIGEA, είχαμε συγκεκριμένα οικονομικά έσοδα. Δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πάρει 18 εκατ. από τις συχνότητες που διαχειρίζεται αυτή την στιγμή η DIGEA. Σε μικρότερο εύρος συχνοτήτων, στην κινητή τηλεφωνία, κέρδισε 380 εκατ. Αν κάνει την αναγωγή κάποιος θα δει ότι από τις συχνότητες που δόθηκαν στην κινητή τηλεφωνία παίρνουμε 15πλάσια περίπου  χρήματα από ότι τις τηλεοπτικές συχνότητες. Αυτό σημαίνει ότι αν τους 2 πολυπλέκτες τους δώσουμε με διαγωνιστικές διαδικασίες στην κινητή τηλεφωνία, εκεί που στον διαγωνισμό δεν κατεβαίνει ένας ενώ ενδιαφέρονται 26 όπως έγινε στην περίπτωση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, θα έπρεπε αντί για 6 εκατ. που έχουμε πάρει για τους 2 πολυπλέκτες θα έπρεπε να είχαμε πάρει 90. Άρα μπαίνει και μια οικονομική διάσταση της περιουσίας του Δημοσίου και ποιος την διαχειρίζεται και πως την διαχειρίζεται και πόσο την διαχειρίζεται
Δ. Αρβανίτης: Στο τεχνικό κομμάτι. Υποτίθεται ότι θα εκπέμπουν και πρέπει να εκπέμπουν στο HD
Υπουργός: Επιτέλους πρέπει τα ιδιωτικά κανάλια να έχουν  και ποιοτικά χαρακτηριστικά και στο τεχνικό τους μέρος και στο πραγματικό τους μέρος. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα
Δ. Αρβανίτης: Έχει την δυνατότητα αν θέλει παραδειγματικά το Mega να εκπέμπει σε hd.
Υπουργός: Όχι δεν τη έχει αυτή την στιγμή. Δεν έχει ταυτόχρονα με τα άλλα κανάλια που εκπέμπουν.
Δ. Αρβανίτης: Τι σημαίνει αυτό;
Υπουργός: Αυτό σημαίνει ότι για να εκπέμψουν 2 κανάλια από τον ίδιο πολύπλεκτη με υψηλής ανάλυσης εικόνα δεν υπάρχει η δυνατότητα. Θα πρέπει να είναι το πολύ 2.
Δ. Αρβανίτης: Μου λέτε δηλαδή ή θα εκπέμπει ο ένας champions league και ο άλλος κάνει πίσω
Υπουργός: Βέβαια. Επομένως θα πρέπει να διασφαλιστούν αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν τεχνολογίες το πολύ ένα πολύπλεκτη 3 κανάλια με συμπίεση αλλά μέχρι εκεί.
Δ. Αρβανίτης: Σου λέει ο πολίτης γιατί σήμερα λειτουργούν 8 και αύριο το βάζεις de facto ότι πρέπει να λειτουργούν 4
Υπουργός: Σήμερα χωρούν 8, τεχνικά μιλάμε πάντα. Υπάρχουν 4 πολυπλέκτες που κάποιοι από αυτούς δεν χρησιμοποιούνται και δεν υπάρχουν προδιαγραφές ώστε να εκπέμπουν όλα τα κανάλια  σε υψηλής ανάλυσης εικόνα και μετάδοση. Αυτό είναι το ένα. Υπάρχουν προδιαγραφές σήμερα στο πως λειτουργούν τα κανάλια; Όποιος θέλει εκπέμπει ότι θέλει, με όποιο προσωπικό θέλει, με όποιο πρόγραμμα θέλει και σε ότι ποιότητα θέλει. Υπάρχουν κανάλια που έχουν ελάχιστούς εργαζόμενους. Είναι να γελάει κανείς αν δει τους εργαζόμενους που υπάρχουν σε κάποιο κανάλι από τα πανελλαδικά. Και από τον αριθμό και από τις ειδικότητες που έχουν και από όλα τα υπόλοιπα. Θα γελάμε για όλα μαζί αν δούμε και αναλύσουμε το πρόγραμμα που έχουν τα κανάλια. Δεν είναι αυτός ο στόχος των τηλεοπτικών καναλιών που μεταδίδουν και έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και δεν μιλάμε για την αντικειμενικότητα πρέπει να έχουν…
Δ. Αρβανίτης: Καλά σε αυτό δεν σας πέφτει λόγος
Υπουργός: Πέφτει σε όλους τους πολίτες λόγος. Τα κανάλια δεν είναι κόμματα
Δ. Αρβανίτης: Ναι άλλα κ. Σπίρτζη δεν μπορεί να καθορίζει η κυβέρνηση τι θεωρεί αντικειμενικό. Αντικειμενικό θεωρεί να βγαίνει η κ. Τρέμη και να λέει ζήτω οι αγρότες γιατί με την ίδια λογική κι εγώ όταν δημοσιογραφούσα στην τηλεόραση, διεκδικούσα να λέω ότι το θέμα της Κερατέας είναι είδηση και ως ένα βαθμό να συμφωνώ. Έμενα δεν με χαλάει η έντιμη στάση. Δεν με χαλάει καθόλου που παίρνουν θέση οι παρουσιαστές τώρα και πριν καθαρά. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα μου.
Υπουργός: Δεν έχουμε βάλει εμείς τέτοιο θέμα δηλαδή αν παίρνουν θέση ή δεν παίρνουν ή ποια θέματα παρουσιάζουν. Απλά θα ήταν καλό να τα παρουσιάζουν όλα και να παρουσιάζουν όλες τις απόψεις.
Δ. Αρβανίτης: Αυτό είναι θέμα της ΕΣΗΕΑ
Υπουργός: Όχι μόνο της ΕΣΗΕΑ. Είναι και του πολίτη που θέλει να ενημερώνεται για όλες τις απόψεις
Δ. Αρβανίτης: Θέλω να μιλήσουμε γενικότερα. Αν εγώ θέλω να κάνω ένα μουσικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας ή ένα θεματικό. Μπαίνω στην διαδικασία αδειοδότησης των 4;
Υπουργός: Όχι βέβαια τώρα μιλάμε για τα 4 κανάλια γενικού περιεχομένου πανελλαδικής  εμβέλειας. Τα θεματικά, τα περιφερειακά και τα λοιπά είναι διαδικασίες που  θα ακολουθήσουν και αυτός ήταν ο λόγος τους καθορισμού από το κοινοβούλιο, από την στιγμή που το ΕΣΡ δεν συγκροτήθηκε με ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι έπρεπε επιτέλους να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και για αυτό και καθορίστηκε αυτός ο αριθμός από το κοινοβούλιο.
Δ. Αρβανίτης: Μπαίνω στον διαγωνισμό…Η LEFT AE μπαίνει στον διαγωνισμό
Υπουργός: Δικαίωμα σας, αν έχετε τα χαρακτηριστικά που ορίζει ο  νόμος
Δ. Αρβανίτης: Έχουμε ένα έλλειμμα στα λεφτά θεωρητικά…
Υπουργός: Δεν έχετε τα χαρακτηριστικά που ορίζει ο νόμος άρα δεν μπορείτε…
Δ. Αρβανίτης: Στην λογική ότι μπορούσα. Την πήρα την συχνότητα, μετά την κάνω ότι θέλω
Υπουργός: Δεν παίρνετε συχνότητα. Παίρνετε την άδεια λειτουργίας καναλιού που μπορεί να εκπέμπει μέσω του παρόχου δικτύου το πρόγραμμα του.
Δ. Αρβανίτης: κ. υπουργέ αυτές τις μέρες πουλάει ο ένας στον άλλον κάτι που δεν του ανήκει και κάτι που δεν έχει πληρώσει. Έτσι δεν είναι; Ο seven x έγινε ΣΚΑΙ αλληλοπουλήθηκαν, ο Εψιλον ήταν 902, καλά αυτό ήταν τρέλα δεν το συζητώ. Το mega σήκωσε μια κεραία και είπε εγώ εκπέμπω τώρα, το ίδιο και ο αντ1 κ.ο.κ. Αύριο θα μπορούσε , έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα, το ένα κανάλι να πουληθεί σε έναν άλλο επιχειρηματία και να εκπέμπει σε μια δημόσια συχνότητα για την οποία δεν έχει πληρώσει.

Β' μέρος.
Δ. Αρβανίτης: Συζητάμε για τις άδειες, συζητάμε για το νόμο, πολυκλέφτη τον είπατε αυτόν ;
Υπουργός : Όχι, πολυκλέφτης ήταν μέχρι σήμερα. Πολυπλέkτης θα είναι από εδώ και πέρα.
Δ. Αρβανίτης: Μου το έστειλε ένας κολλητός. Ωραίο ήταν αυτό. Λοιπόν, είχα ρωτήσει λοιπόν, έκανα την ερώτηση και τοποθέτηση ήταν δηλαδή ότι ουσιαστικά τα κανάλια που εκπέμπουν σήμερα εκπέμπουν σε κάτι το οποίο δεν πλήρωσαν ποτέ, αλλά αυτό είναι το ένα ζήτημα, το δεύτερο είναι τι πουλάει ο ένας και στον άλλον, κάτι που δεν του ανήκει.

Υπουργός : Κύριε Αρβανίτη αυτό ήταν ένα γενικό φαινόμενο της Ελλάδας του χθες. Είναι σαν και αυτό που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν να γίνεται περί καταπάτησης. Καταπατά ένας ένα οικόπεδο και δεν το χρησιμοποιεί μόνο, το μεταβιβάζει κιόλας. Το ίδιο ακριβώς γινόταν με τις συχνότητες και με τις άδειες των καναλιών. Ακριβώς το ίδιο. Δηλαδή κάτι που δεν του ανήκε, ανήκε στο κράτος, στον ελληνικό λαό, το οικειοποιείτο, το χρησιμοποιούσε και στη συνέχεια το πουλούσε. Αυτό. Είναι απλά καταπατητές.
Δ. Αρβανίτης: Σήμερα πως θα γίνεται ;
Υπουργός : Σήμερα θα παραχωρείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έναντι αμοιβής και θα ανήκει στο κράτος. Και όταν περάσει ο χρόνος που έχει πάρει την άδεια θα επαναπροκηρύσσεται και θα ξανανανεώνεται η άδειά του.
Δ. Αρβανίτης: Ή θα επιστρέφεται πίσω δηλαδή για να ξαναπάει σε διαγωνισμό ;
Υπουργός : Ε, βέβαια.
Δ. Αρβανίτης: Μάλιστα, σωστό είναι αυτό συμφωνώ. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα. Στο κομμάτι, φαντάζομαι να το έχετε υπόψη σας υπάρχει ένα προσωπικό το οποίο θα κινδυνεύσει σήμερα.
Υπουργός : Δεν θα κινδυνεύσει καθόλου.
Δ. Αρβανίτης: Μα πως δεν θα κινδυνεύσει ; Άμα δηλαδή κλείσει ο άλφα σταθμός ο οποίος έχει 150 – 200 εργαζόμενους, σου λέει δεν πήρα άδεια, κλείνω. Αυτοί οι 200 που είναι μέσα τι θα κάνουν ;
Υπουργός : Θα πιάσουν δουλειά στα νέα κανάλια που θα.
Δ. Αρβανίτης: Μα γιατί να πάρει τον μπιαντέ, θα πάρει έναν άλλο μπιαντέ πιο φτηνό, πιο νέο.
Υπουργός : Πιο φτηνό από τους μισθούς που δίνουν σήμερα στα κανάλια ; Είναι συνάδελφοί σας. Αν εξαιρέσετε...
Δ. Αρβανίτης: Μα δεν είναι μόνο για τους δικούς μου συναδέλφους, λέω για τους τεχνικούς, λέω χίλια δυο πράγματα.

Υπουργός : Αν εξαιρέσετε κάποιους δικούς σας συναδέλφους που οι αμοιβές τους είναι αστρονομικές….
Δ. Αρβανίτης: Εντάξει, όσο είναι όλος ο προϋπολογισμός του Κόκκινου, ωραία. Αυτοί είναι 10 όμως 20.
Υπουργός : Αυτό λέω και εγώ. Όλοι οι υπόλοιποι παίρνουν μισθούς πάρα πολύ χαμηλούς. Το μεγαλύτερο κομμάτι, μετά από πιέσεις των τελευταίων 2 χρόνων, έχουν αλλάξει οι συμβάσεις τους. Αν είναι εξαρτημένη σχέση εργασίας και δεν είναι οι άνθρωποι με μπλοκάκι. Το δεύτερο είναι ότι τα κανάλια σήμερα δεν έχουν ίχνος προδιαγραφών. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πόσες ζώνες ειδησεογραφικές πρέπει να υπάρχουν, πόσες παραγωγές πρέπει να υπάρχουν, ποιο πρόγραμμα πολιτισμού πρέπει να καλύπτεται.
Δ. Αρβανίτης: Το έχει, το είχε το ΕΣΡ. Αυτό που λες δεν.
Υπουργός : Τι λέτε, εμείς συνήθως, το βράδυ όπως κάθεστε με την παρέα σας ή με την οικογένειά σας και πιθανά να βλέπετε τηλεόραση, αν το κάνατε αυτό, θα βλέπατε.
Δ. Αρβανίτης: Δηλαδή να φέρω τους φίλους να δω τηλεόραση, εκτός αν έχει μπάλα.
Υπουργός : Ναι, μετά την μπάλα λοιπόν, θα βλέπατε κανά 10λεπτο διαφημίσεις ροζ γραμμές. Αυτές είναι οι προδιαγραφές που έχουν ; Ή θα βλέπατε τηλε-πωλήσεις στα πανελλαδικά κανάλια γενικού περιεχομένου που υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Μπορείτε να μου πείτε ποιες ήταν οι παραγωγές των τελευταίων χρόνων ; Ποιες ήταν οι πολιτιστικές ζώνες των τελευταίων χρόνων ;
Δ. Αρβανίτης: Εντάξει είχε κρίση θα σου πω. Είχα κρίση δεν μπορούσα να κάνω παραγωγή. Έκανα το Νησί, τελευταία μεγάλη νομίζω είναι το Νησί. Ναι, δεν διαφωνώ.
Υπουργός : Τελεία. Υπάρχουν πολιτιστικά δρώμενα στη χώρα ξέρω παρά την κρίση.
Δ. Αρβανίτης: Δεν διαφωνώ, δεν διαφωνώ. Ωραία πάει κι αυτό.
Υπουργός : Αυτός είναι κι άλλος ένας λόγος για τον περιορισμό του αριθμού των πανελλαδικών καναλιών. Για να μπορούν να στηρίξουν και να έχουν τέτοιες δραστηριότητες. Δηλαδή δεν μπορεί τα κανάλια να βασίζονται σε τηλε-πωλήσεις και ροζ γραμμές και σε όλα τα υπόλοιπα στρεβλά προκειμένου να επιβιώσουν και να...

Δ. Αρβανίτης: Αν πάει έτσι υπουργέ όμως αν πάει έτσι τότε τι φοβόμουνα εγώ, το είχα πει, φαντάζομαι θα με είχατε ακούσει. Το είχα πει εδώ στο ραδιόφωνο ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι πτωχευμένες αυτές επιχειρήσεις οι οποίες παίρνουν χρήμα από έναν χρεωκοπημένο λαό μέσω των τραπεζών, αυτό γινόταν.
Υπουργός : Έπαιρναν.
Δ. Αρβανίτης: Έπαιρναν, βεβαίως. Κατ' αρχήν το πρώτο πράγμα είναι αν θα γυρίσουν τα λεφτά γιατί αν αυτός σου πει αύριο εγώ δεν μπαίνω στο διαγωνισμό καν ή μπαίνω και χάνω, πάει την επιχείρησή του σε πτώχευση, οπότε παν τα λεφτά τα οποία τα έδωσα εγώ εμμέσως μέσα από τις τράπεζες τις ανακεφαλαιοποιημένες και ουσιαστικά από το υστέρημα, τι από το υστέρημα δηλαδή, ο Έλληνας πολίτης πλήρωσε, δεν πλήρωσε ο τραπεζίτης για να πάρει δάνειο ο κ. Ψυχάρης ή να πάρει ο κ. Μπόμπολας, τώρα μην τους πω όλους, όσοι πήραν δάνεια δηλαδή, ναι ή όχι ; Τα λεφτά μου θέλω πίσω.
Υπουργός : Ναι, αλλά αυτό ισχύει.
Δ. Αρβανίτης: Ποιος μου τα διασφαλίζει αυτά ;
Υπουργός : Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και σήμερα, υπήρχε και χθες.
Δ. Αρβανίτης: Ναι αλλά του δίνετε άλλοθι ουσιαστικά να βγει ηρωικά έτσι υπουργέ.
Υπουργός : Όχι, όχι. Για όνομα του Θεού και.
Δ. Αρβανίτης: Θα βγει κιόλας και θα πει ότι με έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα πει. Το λέει η Αννίτα Πάνια πήγαν άλλοι βουλευτές εκεί και υπερασπιζόντουσαν το νομοσχέδιο η κα. Αυλωνίτου και ευτυχώς υπήρχε και η αριστερά ο κ. Λαφαζάνης και τα έφερε σε μια ισορροπία. Ε, μα αυτό ζούμε εδώ σουρεάλ.
Υπουργός : Αυτός ο κίνδυνος υπήρχε κάθε στιγμή. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ότι σταματάει όλο αυτό το στρεβλό σκηνικό που υπήρχε.
Δ. Αρβανίτης: Εγώ δεν είμαι απέναντι. Το ξέρετε, ειδικά σε αυτό δεν έχω και κανένα θέμα.
Υπουργός : Και εκεί υπάρχει άλλο ένα θέμα.
Δ. Αρβανίτης: Υπάρχει όμως αυτό το θέμα. Δηλαδή με το 4 ή το 14 που παίζουν μπάλα, παίζει μπάλα ο αντίπαλος για να είμαι ακριβής κιόλας, υπάρχουν δύο κίνδυνοι. Ένα αυτός το θέμα πως θα διασφαλίσει τα λεφτά του ελληνικού λαού που πήραν αυτοί μέσα από περίεργα δάνεια που η χώρα είναι σε μνημόνιο και ακόμα σε capital control πηγαίναμε και έπαιρναν δάνεια.
Υπουργός : Το θεωρείτε εύκολο ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται και σε άλλες περιοχές, και σε άλλους τομείς, να πτωχεύσει ;
Δ. Αρβανίτης: Ναι.
Υπουργός : Να μην το θεωρείτε.
Δ. Αρβανίτης: Αφού έχει βγάλει τα λεφτά έξω ρε παιδιά.
Υπουργός : Γιατί θα έχει επιπτώσεις και στους άλλους τομείς η πιθανή πτώχευση μιας εταιρίας που είναι...
Δ. Αρβανίτης: Τα έχει βγάλει έξω τα λεφτά υπουργέ. Τι τον νοιάζει τώρα ;
Υπουργός : Δεν είναι έτσι ακριβώς. Δεν είναι έτσι. Αν κάποιος έχει π.χ. μία εταιρία και πτωχεύσει μία άλλη του εταιρία προφανώς έχει συνέπειες και στις δραστηριότητές του τις υπόλοιπες. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά κ. Αρβανίτη. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος, αλλά με βάση αυτόν τον κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα χρηματοδοτούσε από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και συνέχιζε να χρηματοδοτεί τέτοιου είδους δραστηριότητες. Πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα. Στο φόβο του να μη συνεχιστεί δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίζουμε αυτή τη στρεβλή κατάσταση. Και θεωρώ ότι δεν θα είναι και τόσο εύκολη η πτώχευση πολλών που δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς. Να κάνω εγώ όμως μία ερώτηση. Όλα αυτά τα χρόνια εκτός από το τραπεζικό σύστημα, δεν θα έπρεπε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να έχουν δει αν αυτές οι εταιρίες έχουν τις ελάχιστες προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος για όλες τις εταιρίες. Αν έχουν τον δανεισμό και τα ίδια κεφάλαια που πρέπει να έχουν όλες οι εταιρίες κλπ. δεν το έχει απαντήσει ποτέ κανείς αυτό. Και αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με το ΕΣΡ ούτε με άλλα πράγματα. Είναι ό,τι έλεγχοι πρέπει να γίνουν σε κάθε ανώνυμη εταιρία έπρεπε να έχουν γίνει και εκεί. Ούτε αυτό δεν έχει γίνει.
Δ. Αρβανίτης: Η ιστορία που βάζετε εσείς γιατί υπάρχει εδώ ένα μήνυμα το οποίο στην ουσία του συμφωνώ γιατί είναι που είναι θέμα αστικής νομιμότητας και βάζει και το θέμα της αριστερής πολιτικής. Εμείς είμαστε μία ομάδα συνεταιριστική εργαζομένων παραδειγματικά το λέω. Με την ιστορία που βάζετε εσείς, με τις άδειες και όπως θα πάει, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ένα παράδειγμα τύπου εφημερίδας των συντακτών παράδειγμα εταιρικής μορφής να διεκδικήσω διότι δεν μπορώ, δηλαδή το άλλο κομμάτι του πληθυσμού, της δημοσιογραφίας, δεν έχει πρόσβαση στο να μπει συνεταιριστικά να το παλέψει. Θα μπουν αυτοί που έχουν λεφτά υπουργέ έτσι κι αλλιώς. Εγώ καταλαβαίνω το ένα ζήτημα να πληρώσουν γιατί το συζητάμε, αλλά εμείς αν κάναμε μία ομάδα δημοσιογράφων, τεχνικών, ένα consortium δηλαδή, συνεταιριστική, πως μπορώ να μπω και να αντιμετωπίσω για να διεκδικήσω και εγώ μία άδεια να εκπέμψω.

Υπουργός : Κύριε Αρβανίτη σήμερα πως μπορούσε να γίνει αυτό ; Δεν μπορούσε, δεν γινόταν, έχετε δει εσείς καμία συλλογικότητα να έχει κάνει τηλεοπτικό κανάλι για να εκφράζεται η κοινωνία ή οι θεσμοί της ή οι δομές της; Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να προβλεφθούν θεματικές τέτοιου είδους άδειες ή σε περιφερειακά κανάλια τηλεοπτικά ή ακόμη πιο εύκολα στο ραδιόφωνο όταν ανοίξουμε αυτό το θέμα για να μπορεί να εκφράζεται και η κοινωνία και άλλες δομές της κοινωνίας ή άλλες συλλογικότητες που θα γίνουν και να μπορούν να ενημερώνουν από τη δική τους οπτική τους πολίτες. Θεωρώ ότι πραγματικά υπάρχει πρόβλημα. Με τους όρους που έχουμε αυτή τη στιγμή και λειτουργούμε μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα.
Δ. Αρβανίτης: Μου αφήνετε λοιπόν ανοικτό το περιθώριο ότι σε ζητήματα που αφορούν τις περιφερειακές τηλεοράσεις, δηλαδή μία τηλεόραση που θα είναι στο νομό Αττικής, στην περιφέρεια Αττικής, μπορεί να προβλεφθεί στις συλλογικότητες να έχουν δυνατότητες προς τα έξω.
Υπουργός : Άλλωστε δεν είναι και ο ρόλος της κρατικής τηλεόρασης αυτός;. Γιατί έχουμε τόσα κανάλια κρατικής τηλεόρασης, δεν πρέπει να καλύπτεται από την κρατική τηλεόραση η μετάδοση των συλλογικοτήτων ή άλλων κοινωνικών ομάδων αν η ιδιωτική τηλεόραση τις αποκλείει ; Για αυτό έχουμε κρατική τηλεόραση για αυτό παλέψαμε να υπάρχει κρατική τηλεόραση.
Δ. Αρβανίτης:Να ρωτήσω πότε ξεκινάει η διαδικασία του διαγωνισμού ;
Υπουργός : Σε λίγες ημέρες. Παλεύουμε με τον Νίκο τον Παππά να μπορέσουμε να φτιάξουμε τις προδιαγραφές να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά για να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός το συντομότερο δυνατόν.
Δ. Αρβανίτης: Λένε συνέχεια ότι ο νόμος θα πέσει.
Υπουργός : Και θα τους πλακώσει. Κύριε Αρβανίτη πριν 3 μήνες μας έλεγαν ότι θα μας σταματήσει η ευρωπαϊκή επιτροπή. Μετά δεχθήκαμε ένα κύμα λάσπης, κιτρινισμού και συκοφαντίας ειδικά εγώ και ο Νίκος και στη συνέχεια τώρα ότι θα σταματήσει στο συμβούλιο της επικρατείας. Εμείς δεν έχουμε ούτε να φοβηθούμε κάτι ούτε να αλλάξουμε την πολιτική μας. Όλοι οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στους θεσμούς που ορίζει το ελληνικό Σύνταγμα, ένας από αυτούς είναι τα δικαστήρια της χώρας και προφανώς το συμβούλιο της επικρατείας, και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Δ. Αρβανίτης: Στα ευρωπαϊκά έχετε κάλυψη ;

Υπουργός : Τι εννοείτε ;
Δ. Αρβανίτης: Ευρωπαϊκή κάλυψη.
Υπουργός : Ευρωπαϊκότατη κάλυψη έχουμε και γιατί να μην έχουμε ; Δεν καταλαβαίνω. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει μία διαδικασία αδειοδότησης και δεν έχει τηλεοπτικούς σταθμούς που να είναι νόμιμοι και αδειοδοτημένοι. Γιατί να μην έχουμε ; Το ανάποδο θα γινόταν. Δεν θα είχαμε αν συνεχίζαμε την ίδια ιστορία. Άρα αν κάποιος θέλει να προσφύγει δικαίωμά του είναι, δεν πρόκειται να τον σταματήσει κανείς, και θεωρώ ότι οι νομικοί που έχουμε και οι συνεργάτες μας έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.
Δ. Αρβανίτης: Τι λέει η ευρωπαϊκή οδηγία σε αυτό ;
Υπουργός : Σε ποιο ;
Δ. Αρβανίτης: Στο κομμάτι δηλαδή στο 4 ή στο 54.
Υπουργός : Τίποτα απολύτως. Αυτό είναι εθνικό θέμα. Κάθε κράτος μπορεί να ορίζει και να βάζει τους δικούς του κανόνες στο συγκεκριμένο τομέα. Είναι ευθύνη του κάθε κράτους. Ξέρετε η ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως και το Σύνταγμα όταν θέλει ρητά να πει κάτι, και να αφήσει συγκεκριμένες ελευθερίες ή να βάλει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ένα κράτος το λέει. Δεν το αφήνει. Όταν το αφήνει το ρυθμίζει το κράτος όπως εκείνο πιστεύει. Και θεωρώ ότι αυτό γίνεται και στο συγκεκριμένο χώρο. Και αυτό κάναμε. Αυτό οφείλαμε να κάνουμε και αυτό κάναμε και δεν θα κάνουμε και πίσω με τίποτα. Και το λέω αυτό γιατί πολλοί έχουν την αίσθηση ότι όλα αυτά γίνονται κατ' επίφαση.
Δ. Αρβανίτης: Όλα αυτά γίνονται γιατί πολλοί θεωρούν ότι σε ενάμιση μήνα που θα μπει μπροστά η διαδικασία του νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πέσει. Όχι μη γελάτε. Το χαριτωμένο ήταν δικό μου. Όμως έχω την αίσθηση ότι στο γενικότερο πλαίσιο είναι ότι γίνεται ένα μαρς για να δοθεί μία ιστορία αστάθειας, νομίζω ότι καναλάρχες και αυτοί που είναι κοντά τους παίζουν σε αυτό το παιχνίδι και νομίζω ότι οι διαβεβαιώσεις είναι στους ανθρώπους ότι μην ανησυχείτε αυτοί θα έχουν πέσει. Οπότε ο νόμος θα καταπέσει. Έτσι κι αλλιώς από τους επόμενους.
Υπουργός : Έπαιξαν το ίδιο σενάριο και μάλιστα σε πιο σκληρή και άσχημη περίοδο για εμάς πριν τις εκλογές. Με πολύ μεγάλες πιέσεις και με μια χώρα που ήταν στα πρόθυρα πολύ σκληρών καταστάσεων και δεσμεύσεων. Δεν νομίζω ότι έχουμε τον ίδιο κίνδυνο τώρα. Εμείς έχουμε μία καθαρή εντολή, πήγαμε σε εκλογές ξεκάθαρα, με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό και με τη συμφωνία που είχε γίνει, θα το ολοκληρώσουμε, θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, και ταυτόχρονα θα υλοποιήσουμε και τα πολύ μεγάλα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Δ. Αρβανίτης: Πάντως για να είμαι σαφής δεν διασφαλίζει τον πολίτη το αν παραδειγματικά φύγει ο άλφα ιδιοκτήτης και έρθει ο βήτα. Αν φύγει ο Αλαφούζος και έρθει ο Μαρινάκης. Σε επίπεδο ποιότητας κλπ. Δεν μου λέει κάτι εμένα αυτό.
Υπουργός : Ούτε εμάς μας λέει.
Δ. Αρβανίτης: Αν θα φύγει ο Βαρδινογιάννης και έρθει ο Μελισσανίδης. Γιατί τυχαίνει πάντα αυτοί που έχουν κανάλια να έχουν και ομάδες. Εντάξει τυχαίο είναι αυτό.
Υπουργός : Αυτό είναι μία προπαγάνδα που στήνεται από την αντιπολίτευση ότι θέλουμε να φτιάξουμε μία νέα διαπλοκή. Αν θέλαμε να το κάνουμε αυτό, θα κάναμε ακριβώς τα ίδια που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δηλαδή ο αρμόδιος υπουργός θα υπέγραφε στις 31 Δεκεμβρίου την ανανέωση των αδειών ή τη μη ανανέωσή τους, θα παζάρευε την πολιτική στήριξη και την επικοινωνιακή στήριξη από τους συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτά τα γραμμάτια ξέρετε εξοφλούνται και τώρα που κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση. Κάνουν τα πάντα για να μην συνεχίσει η αδειοδότηση και η διαδικασία νόμιμης αδειοδότησης των καναλιών. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι με το νόμο που ψηφίστηκε και με το εγχείρημα που κάνουμε θα σπάσει αυτό το παζάρι μεταξύ του πολιτικού συστήματος και των καναλαρχών. Και είναι προφανές.
Δ. Αρβανίτης: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Στο κομμάτι του τριγώνου είναι τα μέσα ενημέρωσης, μάλλον είναι οι τηλεοράσεις, είναι η εταιρία μέτρησης.
Υπουργός : Α, βέβαια αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Δ. Αρβανίτης: Όχι δεν είναι το θέμα. Είναι το θέμα. Και είναι και τα media shop τα οποία οι τρεις τους ουσιαστικά χωρίζουν και μοιράζουν αυτό που δεν τους ανήκει αλλά τους ανήκει. Άλλωστε είναι στην ίδια λογική ότι οι ίδιοι έφτιαξαν μία εταιρία την DIGEA όπου οι ίδιοι ουσιαστικά είναι μέτοχοι μιας εταιρίας.
Υπουργός : Αν επιτρέπετε...
Δ. Αρβανίτης: Κατ' αρχήν εγώ θέλω να ρωτήσω αυτό. Μπορεί να είναι και πάροχος δικτύου και πάροχος περιεχομένου ; Στη DIGEA.
Υπουργός : Ο νόμος που ισχύει και ψήφισε η ΝΔ το απαγορεύει. Η ΕΕΤΤ απάντησε στην επιστολή που έστειλα πολλούς μήνες πριν και ρώτησα, ότι είναι άλλο νομικό πρόσωπο. Κατά τη γνώμη μου, δεν είμαι νομικός, θεωρώ ότι είναι καραμπινάτη καταστρατήγηση του νόμου αλλά αυτά είναι ανέκδοτα κύριε Αρβανίτη. Αυτά που γινόντουσαν γενικότερα είναι ανέκδοτα. Δεν είναι μόνο αυτά που έχουν αποκαλυφθεί. Αυτά που θα αποκαλυφθούν να δείτε.
Δ. Αρβανίτης: Τι εννοείτε ;
Υπουργός : Εννοώ ότι γενικότερα σε όλο αυτό τον τομέα έχουμε τις αδειοδοτήσεις των καναλιών που είναι όπως συζητούσαμε πριν, έχουμε τον πάροχο δικτύου την DIGEA και την ΕΕΤΤ που θα βγει, έχει ήδη βγει αλλά θα αποκαλυφθεί πιστεύω ακόμη περισσότερο το πως λειτουργούσε και βεβαίως θα δούμε και τι γίνεται με τον διαγωνισμό που έγινε και τον ανέλαβε μία εταιρία γιατί μία εταιρία συμμετείχε σε αυτό τον διαγωνισμό. Εμείς περιμένουμε με καρτερικότητα να.
Δ. Αρβανίτης: Ο φάκελος δεν έχει πάει στη δικαιοσύνη ;
Υπουργός : Βεβαίως. Το πόρισμα του εισαγγελέα περιμένουμε.
Δ. Αρβανίτης: Και για τις εταιρίες μέτρησης δεν μου είπατε.
Υπουργός : Για τις εταιρίες μέτρησης είναι ένα από τα επόμενα βήματα που πρέπει να δούμε ποια είναι τα ασυμβίβαστα, ποιοι είναι οι όροι λειτουργίας, ποιες είναι οι προδιαγραφές, ποια είναι η διαφάνεια λειτουργίας τους, και ποιοι είναι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που τα διασφαλίζουν. Δεν υπάρχει επίσης τίποτα σήμερα.
Δ. Αρβανίτης: Εμένα το λέτε ; Ξέρω πολύ καλά στο ραδιόφωνο τι γίνεται. Αυτό δεν το συζητώ.
Υπουργός : Τι γίνεται ; Γιατί έχουμε να ανοίξουμε και αυτό το θέμα.
Δ. Αρβανίτης: Λοιπόν τέλος πάντων αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Εμείς έχουμε και τα όργανά μας εκεί την ΕΙΡΑ, δίνουμε τη μάχη μας στα όργανά μας. Με τους άλλους δηλαδή έτσι κι αλλιώς. Όμως θέλω να σας ρωτήσω και να το καταγγείλω κιόλας ότι είχατε βγάλει μία εγκύκλιο πριν από 15 ημέρες για τα ραδιόφωνα της περιφέρειας. Ήρθαν στα αυτιά μου ότι διάφοροι τύποι γραφεία έχουν ξαμοληθεί στα ραδιόφωνα της επαρχίας, της περιφέρειας, και λένε και ότι κάτι κάνει το υπουργείο, έλα να σου κάνουμε εμείς μία μελέτη που να είναι μελέτες, μελέτες για 500 ευρώ το κεφάλι. Χίλια ραδιόφωνα να είναι 500 ευρώ το κεφάλι είναι καλή δουλειά. Αλλά είναι απατεωνιά. Και το καταγγέλλω ευθέως.
Υπουργός : Το γνωρίζω κύριε Αρβανίτη και μάλιστα είναι έτοιμο δελτίο τύπου να βγει σήμερα από το υπουργείο. Δεν υπάρχει ούτε η σκέψη να εφαρμόσουμε τέτοιου είδους πολιτική. Στο ραδιόφωνο τα πράγματα είναι διαφορετικά, έχουμε αυτή τη στιγμή ένα τοπίο επίσης θολό που δεν έχουμε άδειες.
Δ. Αρβανίτης: Στην περιφέρεια πιο πολύ, στην Αθήνα κάτι υπάρχει.
Υπουργός : Ναι στην περιφέρεια.
Δ. Αρβανίτης: Στην Αθήνα λειτουργεί η ρύθμιση Ρουσόπουλου σε ένα βαθμό εντάξει.
Υπουργός : Έχουμε, δεν έχουμε σταμάτημα από την ευρωπαϊκή οδηγία σε αναλογικές εκπομπές για να μεταβούμε στην ψηφιακή εποχή στο ραδιόφωνο. Επομένως πρέπει να γίνει ένας εξαντλητικός διάλογος με όλους και με τις ενώσεις του ραδιοφώνου και να λάβουμε υπόψη μας και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε...
Δ. Αρβανίτης: Ο χάρτης των νησιών είναι έτοιμος ;
Υπουργός : Η μελέτη είναι έτοιμη και θα δοθεί πάρα πολύ σύντομα για παρατηρήσεις πριν πάμε στη σύνταξη του σχεδίου του χάρτη συχνοτήτων.
Δ. Αρβανίτης: Δηλαδή εμείς μέσα από τα όργανά μας.
Υπουργός : Δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς.
Δ. Αρβανίτης: Αυτό θέλω να πω. Τα ραδιόφωνα θα γνωρίζουν για τι πράγμα μιλάμε ;
Υπουργός : Πριν γίνει το σχέδιο του χάρτη συχνοτήτων του ραδιοφώνου θα δοθεί η μελέτη για παρατηρήσεις, στη συνέχεια θα γίνει το σχέδιο του χάρτη συχνοτήτων, θα ξαναδοθεί για διαβούλευση,
Δ. Αρβανίτης: Ωραία, ένα δεύτερο γιατί έχουμε ένα λεπτό το έχουμε φάει. Γρήγορα, γρήγορα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.000 ραδιόφωνα περίπου στην Ελλάδα. Σωστά ; Είναι ραδιόφωνα που κάποια είναι επιχειρήσεις, δηλαδή υπάρχει προσωπικό, υπάρχει τμήμα διαφημιστικό, υπάρχει μία επιχείρηση. Και είναι και ραδιόφωνα που είναι ένα κομπιούτερ, παίζει μπάλα και στην Αθήνα γίνεται αυτό και στην περιφέρεια.
Υπουργός : Ό,τι έχουμε και στα τηλεοπτικά κανάλια. Επειδή με ρωτούσατε πριν για τους εργαζόμενους για αυτό.
Δ. Αρβανίτης: Ωραία. Θα μπουν προδιαγραφές και γιατί είναι για αυτούς που εκπέμπουν ήδη και για αυτούς που θέλουν να εκπέμψουν.
Υπουργός : Βεβαίως θα μπουν προδιαγραφές. Προφανώς θα μπουν προδιαγραφές και εκεί θα υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις όχι μόνο για...
Δ. Αρβανίτης: Πότε θα ξεκινήσει αυτή η ιστορία για τα ραδιόφωνα ;
Υπουργός : Σύντομα.
Δ. Αρβανίτης: Το σύντομα πόσο είναι ;
Υπουργός : Δηλαδή μέσα στη βδομάδα στις προθέσεις μου είναι να καλέσουμε την ΕΙΡΑ για να καταθέσει τις προτάσεις της.
Δ. Αρβανίτης: Μάλιστα. Κύριε υπουργέ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλημέρα.
Υπουργός : Καλημέρα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης