Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

7.3.16

Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στην Κύπρο

Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης,
  στην Κύπρο

 
Συνάντηση με τον Βόσνιο ομόλογό του κ. Igor Crnadak είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας του Υπουργού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Κύπρο.
 
Οι κ.κ. Κασουλίδης και Crnadak είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ, ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπό τους δύο Υπουργούς.
 
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι σχέσεις Κύπρου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η εσωτερική κατάσταση στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, το Κυπριακό, καθώς και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
 
Οι Υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν στη συνέχεια διμερή Συμφωνία στον τομέα του Τουρισμού, ενώ ο κ. Κασουλίδης παρέθεσε γεύμα προς τιμή του κ. Crnadak.
 
Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, μετά την υπογραφή της διμερούς Συμφωνίας, ο κ. Κασουλίδης, αφού καλωσόρισε τον Βόσνιο ομόλογό του, αναφέρθηκε στο ήδη καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, εκφράζοντας επίσης τη θέληση των δύο χωρών να εξετάσουν νέους τομείς συνεργασίας. «Η Συμφωνία για Συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού που υπογράψαμε σήμερα εδώ αποτελεί ένα απτό παράδειγμα της θέλησής μας. Επιπρόσθετα, το άνοιγμα Επίτιμου Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Σαράγεβο είναι μια ισχυρή απόδειξη της δέσμευσής μας να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στις διμερείς μας σχέσεις», σημείωσε.
 
Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στην υπό εξέλιξη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στον κυπριακό πρόβλημα. Εξέφρασε, επίσης, «την εκτίμησή μας για την στάση στήριξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο Κυπριακό, καθώς και για την ενεργό συμμετοχή της στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, γεγονός που αποτελεί ακόμα μια ισχυρή απόδειξη της ενεργούς διεθνούς δέσμευσης και θέλησης της χώρας να συμβάλει στην οικοδόμηση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο κ. Υπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρο προς αυτήν την κατεύθυνση, «η οποία είναι επωφελής τόσο για τη χώρα όσο και για την ίδια την ΕΕ, και την περιφερειακή σταθερότητα γενικά. Η Κύπρος χαιρετίζει την ηγεσία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για τη δέσμευση και την ουσιαστική δουλειά που επιτελεί, έτσι ώστε να εκπληρώσει τους όρους που τέθηκαν από την ΕΕ για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
 
Αναφορικά με την απειλή της τρομοκρατίας, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι «όντως, καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη από την απειλή των τρομοκρατών· πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα και συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο». Ο Κύπριος Υπουργός επεσήμανε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνηγ αντιμετωπίζει συγκεκριμένες προκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τη ριζοσπαστικοποίηση και τους ξένους μαχητές και «από αυτήν την άποψη, καλωσορίζουμε το προσφάτως υιοθετηθέν Ολοκληρωμένο Πλάνο Δράσης 2015-17, ως μέρος της Πρωτοβουλίας ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, εκφράζοντας την ετοιμότητά μας, σε αυτό το πλαίσιο, να παρέχουμε βοήθεια».
 
Από πλευράς του, ο κ. Crnadak ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό τους για θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία, σημειώνοντας ότι οι υψηλού επιπέδου συναντήσεις συμβάλουν στη δημιουργία ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών.
 
Όσον αφορά τις προσπάθειες της χώρας του για ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, ο κ. Crnadak ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στήριξή της, προσθέτοντας ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές τις για εφαρμογή μιας νέας μεταρρυθμιστικής ατζέντας, η οποία θα αποτελέσει βασική συνιστώσα για την ευρωπαϊκή πορεία ενσωμάτωσης της χώρας. «Ως αποτέλεσμα, υποβάλαμε την αίτηση στις 15 Φεβρουαρίου, ημερομηνία σταθμός για εμάς, αλλά και εξαιρετικής σημασίας. Θα συνεχίσουμε με τις προσπάθειες, δεν επιθυμούμε υποβάθμιση της προσπάθειάς μας, και θέλουμε να κριθούμε για την απόδοσή μας», τόνισε.
 
Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, ο Βόσνιος Υπουργός είπε ότι συζητήθηκε η πιθανότητα επέκτασης της κοινοβουλευτικής συνεργασίας.
 
Επίσης, ο κ. Crnadak επεσήμανε ότι «κατά τις συναντήσεις μας, συζητήσαμε την πιθανότητα επέκτασης των οικονομικών μας σχέσεων. Πιστεύουμε ότι οι εμπορικές μας συναλλαγές πρέπει να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια».
 
Αναφερόμενος στην Συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα, ο Βόσνιος Υπουργός είπε ότι πρόκειται για μια μεγάλης σημασίας Συμφωνία για τη χώρα του, και εξέφρασε την ευχή όπως σύντομα αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από και προς τις δύο χώρες.
 
Μιλώντας για το ζήτημα της τρομοκρατίας, ο κ. Crnadak υπογράμμισε τη δέσμευση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για καταπολέμηση του φαινομένου. Η δύο χώρες έχουν την ίδια στάση για το ζήτημα, ως μέλη της διεθνούς συμμαχίας. Πρόσθεσε ότι καταβάλλονται έντονες προσπάθειες και στο εσωτερικό της χώρας για καταπολέμηση κάθε μορφής ριζοσπαστικοποίησης και τρομοκρατίας.
 
Τέλος, ο κ. Υπουργός χαιρέτισε την απόφαση για άνοιγμα Επίτιμου Προξενείου της Κύπρου στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα η χώρα του θα προβεί σε αντίστοιχη ενέργεια, αποδεικνύοντας την αφοσίωσή της στην οικοδόμηση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.
 
Κληθείς να πει εάν το κλείσιμο των συνόρων και τα περιοριστικά μέτρα αποτελούν τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, και για το τι θα μπορούσε η Τουρκία να κάνει για να βοηθήσει, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Αρχικά, θεωρούμε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης θα αρχίσει να επιλύεται μέσα από την εφαρμογή των 14 σημείων συμφωνίας που λήφθηκαν από την ΕΕ. Κάθε χώρα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει το χρέος της, όπως για παράδειγμα η επανεγκατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα και την Ιταλία, βοήθεια που αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο, μοιραζόμαστε τα βάρη ως καλοί εταίροι, σε κλίμα αλληλεγγύης.
 
Με την Τουρκία, είναι πολύ σημαντικό τουλάχιστον για εκείνους τους οικονομικούς μετανάστες που δεν έχουν το αντίστοιχο καθεστώς (σ.σ. του οικονομικού πρόσφυγα), πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Είναι εμφανές ότι το 50% των υφιστάμενων προσφύγων δεν έρχονται από την Συρία, και όπως αντιλαμβανόμαστε αυτοί οι άνθρωποι χρήζουν διεθνούς προστασίας. Είναι οικονομικοί πρόσφυγες που βρήκαν εύκολη δίοδο για να περάσουν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας, και από εκεί στην Γερμανία, κτλ. Θεωρώ ότι αυτά είναι τα δύο θέματα στα οποία χρειάζεται να επικεντρωθούμε. Η Ευρώπη θα περάσει πολύ δύσκολες ώρες και εάν κάθε χώρα κρίνει ότι κάτι είναι ενάντια στο συμφέρον της, θα θεωρήσει ότι δεν θα πράξει κάτι. Αυτό είναι λάθος».
 
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Βόσνιος Υπουργός εξέφρασε την ευχή σύντομα να υπάρξει μια μοναδική και ενιαία απάντηση από την Ευρώπη για το ζήτημα. Συμπλήρωσε ότι είναι εμφανές πως δεν είναι δυνατό να εξευρεθεί μια λύση χωρής τη συμβολή των χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Σερβία.
 
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παρακολουθεί την κατάσταση πολύ προσεκτικά, ενώ έχει σχηματιστεί μια ομάδα, η οποία είναι έτοιμη να παρέμβει εντός 24 ωρών εάν υπάρξει άφιξη προσφύγων στο έδαφός της χώρας. Ο κ. Crnadak σημείωσε ότι η εν λόγω ομάδα μπορεί να προχωρήσει με κλείσιμο των συνόρων. «Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιδράσουμε εάν χρειαστεί να οργανώσουμε και να διευκολύνουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών ως σταθμός μεταβίβασης. Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση ακόμα και να συζητήσουμε την πιθανότητα να δεχτούμε άτομα στη χώρα», κατέληξε.
 

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης