Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

30.3.16

ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ
ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ


Ιεροσόλυμα, 30.3.2016


Κύριε Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκλησή Σας να επισκεφθώ το Ισραήλ, καθώς και για τα θερμά λόγια με τα οποία με υποδεχθήκατε. Χαίρομαι ιδιαιτέρως διότι η επίσκεψή μου αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο, κατά την οποία οι σχέσεις των δύο Xωρών μας έχουν προσλάβει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει εδραιωθεί μια σταθερή πορεία διαρκούς προόδου και ουσιαστικής εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Η θέση των δύο Χωρών μας στον χάρτη της περιοχής, οι ποικίλες δυνατότητές τους και το πνευματικό κεφάλαιο που αυτές διαθέτουν, έχουν διαμορφώσει το πλαίσιο μιας αυτονόητης και συνεχώς εντεινόμενης συνεργασίας προς όφελος των δύο Λαών ενόψει, μάλιστα, της ανάγκης αντιμετώπισης σημαντικών σύγχρονων προκλήσεων, διεθνών και περιφερειακών.

Μαζί οι δύο Χώρες μας μπορούν να συμβάλλουν στην προαγωγή μιας περιεκτικής περιφερειακής συνεργασίας και να βοηθήσουν στην εμπέδωση των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών στην περιοχή. Οφείλουμε ν’ ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες που προκαλούν οι ραγδαίες εξελίξεις σ’ αυτήν, οι οποίες επιτάσσουν την συνδρομή όλων μας στην εδραίωση και προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Ο ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος, η αλληλοκατανόηση, η πολύπτυχη και ευρεία συνεργασία την οποίαν έχουν αναπτύξει οι δύο Χώρες μας δεν στηρίζονται μόνο στα 26 χρόνια διπλωματικών σχέσεων που συμπληρώνονται το 2016, αλλά και στα γερά θεμέλια της μακραίωνης ιστορικής πορείας των δύο Λαών μας στην περιοχή. Στην ουσία, πρόκειται για την δυναμική ανανέωση ενός ιστορικού δεσμού, που σφυρηλατήθηκε μέσ’ από ιστορικές διαδρομές, άλλοτε παράλληλες και άλλοτε αλληλένδετες, και αποτελεί το πιο σταθερό θεμέλιο και την πιο ασφαλή εγγύηση για το λαμπρό -όπως διαφαίνεται και για το οποίο από κοινού οφείλουμε να εργασθούμε- μέλλον των σημερινών ήδη εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο Χωρών.

Σχέσεων που συμβάλλουν στην περιφερειακή ισορροπία και μπορούν να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση και εδραίωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία σήμερα δοκιμάζεται έντονα από την αστάθεια, που τροφοδοτούν οι κρίσεις και ο πόλεμος, ο βίαιος εξτρεμισμός και ριζοσπαστισμός, η τρομοκρατία. Αλλά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει κι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, που είναι το Προσφυγικό και συνιστά την μεγαλύτερη πρόκληση για την σημερινή Ευρώπη, όχι μόνον για την Ελλάδα. Και την μεν τρομοκρατία η Ευρώπη -αλλά και σύσσωμη η πολιτισμένη Ανθρωπότητα- είναι αποφασισμένη να την πατάξει, αντιμετωπίζοντας τους τζιχαντιστές τρομοκράτες ως υπηρέτες μιας νέας βαρβαρότητας και ενόχους εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας. Το δε Προσφυγικό ζήτημα οφείλει να το αντιμετωπίσει υπό όρους Ανθρωπισμού, όπως επιβάλλει ο πνευματικός, πολιτικός και νομικός πολιτισμός της Ευρώπης. Η Ευρώπη οφείλει, επίσης, να μην επιτρέψει ποτέ ξανά να καταστεί μια «σκοτεινή ήπειρος» καταπολεμώντας, για τον σκοπό αυτό, κάθε είδος ξενοφοβίας και ρατσισμού, μεταξύ των οποίων και τον αντισημιτισμό.

Κύριε Πρόεδρε,

Επιτρέψατέ μου να επισημάνω ότι εκτιμώ βαθύτατα την σοφή μετριοπάθεια και τον ανθρωπιστικό ρεαλισμό Σας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι η επίσκεψή μου θα μου δώσει την ευκαιρία να συζητήσω μαζί Σας για τις σχέσεις των δύο Χωρών μας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή μας, η Ευρώπη αλλά και η Ανθρωπότητα ως συλλογικό ιστορικό υποκείμενο.

Θα ήθελα να ευχηθώ σ’ Εσάς και στον φίλο Ισραηλινό Λαό δημιουργία και ευημερία, μέσα σ’ ένα σταθερό περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης