Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

31.3.16

Ο Υπ. Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς στο Ραδιόφωνο του REAL FM με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Υπ. Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς στο Ραδιόφωνο του REAL FM με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Πάμε τώρα να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε για την πολιτική  επικαιρότητα με τον υπουργό επικράτειας κ. Νίκο Παππά. Κύριε υπουργέ καλημέρα.
Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου καλημέρα και στους ακροατές.
Θα ξεκινήσω ρωτώντας αν αυτή η συζήτηση που έγινε στην βουλή, η συζήτηση για την δικαιοσύνη και για την διαφάνεια αφήνει κάτι πίσω της η αν θα την έχουμε ξεχάσει σε λίγες μέρες και όλα θα εξακολουθήσουν κα κυλούν με τον ίδιο «άσχημο» εννοώ τρόπο που κυλούσαν μέχρι τώρα σε ότι αφορά την λειτουργεία της δικαιοσύνης στο τόπο μας και σε όσον αφορά την έλλειψή διαφάνειας.
Νομίζω για να συμβεί αυτό που περιγράψατε κ. Χατζηνικολάου θα πρέπει ή η δική μας πολιτική αποφασιστικότητα να βγει από την πρίζα ή να έχουμε συνταρακτικά γεγονότα τα οποία δεν είναι προβλέψιμα. Τα πράματα έχουνε δρομολογηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την πρόταση για την εξεταστική επιτροπή την οποία δεσμευτήκαμε δια στόματος Πρωθυπουργού ότι θα καταθέσουμε και νομίζω ότι η συνολική αίσθηση ότι πλέον η δικαιοσύνη έχει αφεθεί να κάνει την δουλειά της θα παγιωθεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος και κανένας τρόπος αυτό το πράμα να σταματήσει
Η Νέα Δημοκρατία χθες κατέθεσε κ. Παππά μία πρόταση για εξεταστική επιτροπή για της τράπεζες και το “planB” και παράλληλα από την άλλη μεριά η κυρία Φώφη Γεννηματά, έκανε μια κατά την γνώμη μου ποιο πλήρη πρόταση, για μια εξεταστική επιτροπή που θα εξετάσει συνολικά το πώς οδηγηθήκαμε στην κρίση, από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη μέχρι σήμερα. Θέλω να σας ρωτήσω αν θα υπάρξει διερεύνηση για τις αιτίες της κρίσης για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια; για το πώς φτάσαμε στην κρίση.
Κύριε Χατζηνικολάου ένας τρόπος να κάνεις εξεταστική επιτροπή και να υποκριθείς ότι κάτι ψάχνεις είναι να πεις ότι ψάχνω τα πάντα. Και νομίζω όταν γενικεύεις τον τίτλο είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μην πας σε βάθος να αναζητήσεις αυτά που θα έπρεπε να αναζητήσεις, σε κάθε περίπτωση όμως νομίζω ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ αναμενόμενη, είναι μια στάση συμπαγής και απολύτως συμβατή με την προσδοκία της Νέας Δημοκρατίας να ξεχάσει ο λαός μας τις εκλογές του Σεπτέμβρη, να ξεχάσει δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχει μια δομική διαφορά μεταξύ ημών και της Νέας Δημοκρατίας, και αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι όταν επιτευχθεί η συμφωνία ρωτήσαμε τον Ελληνικό λαό αν αυτή πρέπει να εφαρμοστεί και αν είμαστε εμείς αυτοί που θα την εφαρμόσουμε, και αυτοί που θα δώσουμε την μάχη για τα ανοιχτά ζητήματα τα οποία μείνανε στην συμφωνία. Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο γυρίζει το ρολόι πίσω από αυτές τις εκλογές, αλλά αδυνατεί να πάρει και θέση ξέρετε απέναντι στις πολίτικες επιλογές και στις θεσμικές ρυθμίσεις οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα στην χρηματοπιστωτική ασφυξία. Η Ελλάδα σας θυμίζω λίγο πριν το δημοψήφισμα έκανε αίτημα ολιγοήμερης παράτασης του υπάρχοντος τότε προγράμματος, ούτως ώστε ε ο λαός μας να πάει στην διαδικασία του δημοψηφίσματος χωρίς την θηλιά στον λαιμό, χωρίς δηλαδή τις κλειστές τράπεζες. Αυτή η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή, και το σημειώνω με μεγάλη απογοήτευση, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τοποθετηθεί για το εάν καλώς ή κακώς αυτό το αίτημα μας δεν έγινε αποδεκτό τότε, αλλά μάλλον δεν έχει τοποθετηθεί διότι θεωρεί ότι αυτή η θεσμική συγκρότηση τις Ευρώπης είναι αυτή που πρέπει να ισχύσει. Νομίζω ότι είναι μία ατυχής προσπάθεια να αντιπολιτευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ διότι ακριβώς βρίσκεται ενώπιο ενός στρατηγικού αδιέξοδου. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποδειχθεί κ. Χατζηνικολάου ότι υπάρχει τρόπος και στην Ευρώπη να είμαστε και τα χαμηλότερα εισοδήματα να προστατευτούν και να σταματήσει η καταστροφή.
Τώρα είπατε ολοκλήρωσε.
Να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να ανακάμψουμε.
Είπατε ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ερώτημα είναι, πότε; Η αγωνία για το αν θα έχουμε ένα νέο 2015 δηλαδή μια διαρκώς προτεινόμενη διαπραγμάτευση που δεν θα καταλήγει και θα διατηρεί την οικονομία σε καθεστώς αστάθειας είναι μεγάλη.
Κοιτάξτε να δείτε κ. Χατζηνικολάου υπάρχει μια δομική διαφορά από τον Ιούλιο του 2015 με σήμερα. Η διαφορά είναι ότι υπάρχει μια συμφωνία και το ζητούμενο είναι η εφαρμογή της   
Ναι αλλά εδώ φαίνεται ότι το ΔΝΤ κ. Υπουργέ δεν πάει by the book δεν πάει δηλαδή με βάση την συμφωνία του Αυγούστου.
Θα πω σε σχέση με το εύστοχο σχόλιο σας, θα πω ότι οιοσδήποτε επιθυμεί να αλλάξει την συμφωνία  θα πρέπει πρώτων να βγει να το υποστηρίξει δημοσιά , να πείσει κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών να την αλλάξουν, και δεύτερον να θεμελιώσει το επιχείρημα του πράμα που το βλέπω ξέρετε ακόμα ποιο δύσκολο, διότι αν κάτι έχει αλλάξει στην Ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο και μετά είναι προς το καλύτερο, συνεπώς δεν δύναται κάνεις σώφρων να βγει στην δημόσια σφαίρα και να υποστηρίξει ότι χρειάζονται περισσότερα από αυτά που τον Ιούλιο συμφωνήσαμε. Η Ελληνική οικονομία  κ. Χατζηνικολάου μηδένισε την ύφεση, η Ελλάδα έχει φτάσει στα 2 δις παραπάνω από τον στόχο, τα πρώτα σημάδια για τα έσοδα και για το 2016 είναι πάρα πολύ καλά, το πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα δεν το διαφημίσαμε όπως έκανε ο κ. Σαμαράς όταν πούλαγε success story.Είμαστε η πρώτη χώρα στην απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές στα χρονικά και πιστέψτε με και να το ακούσουν και οι ακροατές σας, αυτό μας δίνει μεγάλη διαπραγματευτική δυνατότητα και εκτόπισμα διότι κανείς δεν μπορεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να επερωτά την αποτελεσματικότητα και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Και εν πάση περιπτώσει υπάρχουνε πλείστα όσα σημάδια ότι η οικονομία μας μπορεί να σταθεροποιείται αυτή τη στιγμή και μπορεί να ανακάμψει.
Κ. Υπουργέ έρχεται αρμαγεδδώνας 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τόσο θα είναι το ύψος των μέτρων; Και το ερώτημα είναι απλό και σαφές. Θα έχουμε πάλι φορολογικές επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη.
Ακούστε με. Η συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει προβλέπει ότι το 2018 θα πρέπει να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5%. Για να φτάσουμε σε αυτό, μιλάμε για τα πλαίσια της συμφωνίας, δεν μιλάμε για νέα μέτρα, Στα πλαίσια λοιπόν της συμφωνίας θα ψηφιστούνε κάποια μέτρα. Αυτά εμείς όπως αποδείξαμε στη διαχείριση και του αγροτικού αλλά και του φορολογικού, του οποίου τις λεπτομέρειες νομίζω τις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε και να κλειδώσουμε με τους εταίρους μπορούμε να τα διαχειριστούμε με τρόπο ούτως ώστε να μην πλήττονται τα χαμηλότερα εισοδήματα και να μην δοκιμάζονται οι προοπτικές ανάπτυξης. Υπάρχει και το εξής πολύ σημαντικό και θα σας έλεγα πιθανό ενδεχόμενο. Τα αποτελέσματα τα οικονομικά και η πορεία της οικονομίας να είναι τέτοια ούτως ώστε τα μέτρα τα οποία θα ψηφίσουμε προς εφαρμογή για τα επόμενα χρόνια να μην εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου ακριβώς διότι θα μπορούμε όπως το κάναμε φέτος να υπερβαίνουμε το στόχο των εσόδων.
Τα κόκκινα δάνεια πληροφορούμαι ότι είναι το αγκάθι και θέλω να σας ρωτήσω αν ισχύει η φήμη που ακούω ότι μπορεί να μην αντιμετωπιστεί στα πλαίσια αυτής της φάσης της αξιολόγησης το θέμα αυτό και να πάει πιο πίσω.
Κοιτάξτε η απόψή μας είναι ότι τώρα πρέπει να τελειώσει και αυτό και κυρίως το θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο είναι συνυφασμένο με την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος γιατί χωρίς εύρος το τραπεζικό σύστημα αντιλαμβάνεστε και εσείς, στην αγορά κινείστε και έχετε και εσείς την επιχείρηση σας, αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς εύρος το τραπεζικό σύστημα η διαδικασία και η προσδοκία της ανάκαμψης θα είναι πιο δύσκολη.
Επομένως θα υπάρξει τώρα λύση και στο θέμα αυτό.
Ναι πρέπει να υπάρξει τώρα λύση και βεβαίως θα μπει και το θέμα του χρέους μετά στο τραπέζι. Πάντα στο γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας του Ιουλίου.
Πάντως και στο θέμα αυτό κ. Παππά ακούγονται άγρια πράγματα για τα κόκκινα δάνεια.
Το ξέρω και έχετε δίκιο να το λέτε, διαρκώς ακούγονται άγρια αλλά επαναλαμβάνω να λέω και να επιβεβαιώνεται αυτός ο ισχυρισμός, αν μου επιτρέψετε, ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό πολιτικό πλεονέκτημα, ότι υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι την οποία την έχει εφαρμόσει. Έχει κάνει πράγματα, τα οποία πολλοί δεν πίστευαν ότι θα καταφέρει να κάνει, όπως η επιτυχία στο επίπεδο των εσόδων στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων και αυτό της δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται από καλύτερες θέσεις, να ρυμουλκεί προς τη δικής της μεριά συμμάχους και να απομονώνει όσους θέλουν αυτοί τη στιγμή να παίξουν πολιτικά παιχνίδια για να σώσουν την προσωπική τους καριέρα.
Τώρα και ένα ερώτημα για τα κανάλια, αφού είναι και θέμα της αρμοδιότητάς σας. Τι γίνεται με το διαγωνισμό, τι λένε οι ημερομηνίες και πιο θα είναι το πλαίσιο σε χοντρές γραμμές.
Νομίζω κ. Χατζηνικολάου ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπορούμε όλοι μας, εμείς βλέπουμε τα προσχέδια βέβαια, θα αναρτηθεί η προκήρυξη στο opengov, θα υπάρξει μία ολιγοήμερη διαβούλευση και μετά θα περάσουμε στη διαδικασία υποβολής των φακέλων. Νομίζω ότι εμείς θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, διότι ο χώρος του τύπου είναι πολλαπλώς ταλαιπωρημένος. Και δεν εννοώ μόνο τον τύπο τον ηλεκτρονικό και την τηλεόραση και ο χώρος των εφημερίδων κ. Χατζηνικολάου. Υπάρχουν φαινόμενα τα οποία δεν θα πρέπει να αφήσουμε να συνεχίζονται. Για παράδειγμα δεν μπορεί όλα τα προϊόντα στην αγορά να έχουν barcode και να μην έχουν οι εφημερίδες.
Χαίρομαι που το ακούω αυτό.
Και αυτό θα πρέπει να σας πω ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα δρομολογήσουμε τη νομοθετική ρύθμιση για να το ολοκληρώσουμε, διότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε να παίζονται πλείστα όσα παιχνίδια σε σχέση με αυτό. Αντιστοίχως και με τις συχνότητες και τις αδειοδοτήσεις.
Θα επιμείνετε στις 4 άδειες ή θα το συζητήσετε;
Θα επιμείνουμε κ. Χατζηνικολάου διότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει κάποια τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία να δοκιμάζει στα σοβαρά την πρόθεση μας να δημοπρατήσουμε 4 άδειες και θα σας το έλεγα αυτό και υπό το φως των εξελίξεων στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, όπου φαίνεται ότι η βιωσιμότητα του σχήματος επερωτάται από τους ίδιους του τους μετόχους. Άρα θα παρακαλούσα όσους εξαπολύουν τα βέλη τους προς την κυβέρνηση για τον αριθμό των αδειών να το ξανασκεφτούν, να δουν με λίγο περισσότερη ψυχραιμία τα επιχειρήματά μας περί βιωσιμότητας. Να δουν έξω από το παράθυρο το τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην τηλεοπτική αγορά και να μας ασκήσουν και την κριτική τους βέβαια.
Μετά τις 4 αυτές άδειες μπορεί να υπάρξουν και κάποιες θεματικές πανελλήνιες άδειες ή όχι;
Αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο κ. Χατζηνικολάου. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα το γνωρίζουμε μετά και την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των περιφερειακών σταθμών.
Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ. Καλημέρα σας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης