Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.4.16

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απο την Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απο την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, 12-4-2016

Σχετικά με την διαπραγμάτευση:
Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα τους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.
Την περασμένη εβδομάδα, είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια, που αφορούσαν εσκεμμένη μεθόδευση κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά στελεχών του ΔΝΤ.
Υπενθυμίζουμε ότι η Διευθύντρια του Ταμείου χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά «ανοησίες» και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται, από την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η παραδοχή λαθών από την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι ένα θετικό γεγονός που συμβάλλει στην κατανόηση των όσων συμβαίνουν, από την διεθνή κοινή γνώμη.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει κατά γράμμα την συμφωνία του Ιουλίου και υπογραμμίζει ότι το ίδιο οφείλουν να κάνουν όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην συμφωνία.
ΟΙ διαπραγματεύσεις, όπως γνωρίζετε, διεξάγονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα.
Οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Σχετικά με το Προσφυγικό:
Η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.
Ήδη από τον Πειραιά αποχώρησαν περισσότερα από 1000 άτομα που μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά. Και συνεχίζουν κι αυτή τη στιγμή να μεταφέρονται.
Εκτιμούμε ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες.
Επίσης, ήδη έχουν εγκατασταθεί και έχουν ξεκινήσει να εργάζονται τα πρώτα κλιμάκια εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
Τα πρώτα αποτελέσματα της εξέτασης των αιτήσεων θα είναι έτοιμα μετά από περίπου 15 ημέρες, οπότε και θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας.
Άμεση προτεραιότητα είναι η εκκένωση της Ειδομένης.
Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι επεισόδια σαν αυτά που έγιναν προχθές από τις δυνάμεις τάξης της ΠΓΔΜ εναντίον απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και μικρά παιδιά, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους.
Η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει διαρκώς τους πρόσφυγες της Ειδομένης ότι ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός. Τους καλεί να εγκαταλείψουν το σημείο και να δεχτούν την μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας.
Επίσης τους καλεί με ενημερωτικά φυλλάδια, να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες, που διακινούνται ανεύθυνα από αγνώστους, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές.
Παρακολουθούμε στενά την δράση τέτοιων ατόμων και εξετάζουμε, αν χρειαστεί, την πιθανότητα άμεσης παρέμβασης, χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην ανθρωπιστική δραστηριότητα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα της Ειδομένης και του Πειραιά, θα αντιμετωπιστεί με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο, εφ όσον ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες από τα κέντρα φιλοξενίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, καλωσορίζουμε την ενεργή πρωτοβουλία των έξι Υπουργών Εξωτερικών, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες την χώρα μας.
Σημειώνουμε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, έχουν περιοριστεί σε εξαιρετικά χαμηλά, έως μηδενικά, επίπεδα.
Όπως γνωρίζετε, το ερχόμενο Σάββατο, 16 Απριλίου, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα επισκεφθούν την Λέσβο, όπου θα τους υποδεχτεί ο Πρωθυπουργός από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία και ενισχύει σημαντικά την χώρα και τον λαό μας, στον αγώνα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που δίνει για την στήριξη των προσφύγων.
Στο επίπεδο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών:
Για τις τηλεοπτικές άδειες:
Έως την Παρασκευή θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες.
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει από 7 έως 10 μέρες.
Στη συνέχεια και αφού ενσωματωθούν όσες παρατηρήσεις κρίνεται σκόπιμο, θα αναρτηθεί η οριστική προκήρυξη, με προθεσμία 30 έως 45 ημερών για την κατάθεση των φακέλων.
Από την διαδικασία αυτή θα προκύψει η λίστα όσων πληρούν τα κριτήρια, και η συζήτηση των σχετικών ενστάσεων, εφ όσον υπάρξουν.
Το τελικό στάδιο της διαδικασίας προβλέπει την δημοπράτηση των συχνοτήτων.
Ήδη έχουν δημοσιευτεί οι δύο από τις τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που προβλέπονται από την προκήρυξη και που αφορούν την μεταφορά αρμοδιότητας της διενέργειας του διαγωνισμού στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ανά ειδικότητα, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
Εντός των ημερών θα εκδοθεί και η τρίτη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει την τιμή εκκίνησης για κάθε τηλεοπτική άδεια.
Για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων:
Εκδόθηκε και έχει τεθεί σε ισχύ η κοινή υπουργική απόφαση, που προβλέπει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους ανασφάλιστους. Η απόφαση αυτή, παρέχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους από 2 εκ πολίτες, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σχετικές ανακοινώσεις έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας.
Τέλος, την Τετάρτη θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το ζήτημα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Ειδικότερα, τα προς διερεύνηση ζητήματα είναι:
  • το περιεχόμενο και οι όροι των συγκεκριμένων δανειακών συμβάσεων,
  • η εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων,
  • το ύψος των δανείων και η σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους,
  • καθώς και οι εγγυήσεις για τις δανειοδοτήσεις αυτές.
Τέλος, ας μου επιτραπεί ένα σχόλιο που έχει και προσωπική διάσταση:
Η τακτική της μεταφοράς της πολιτικής αντιπαράθεσης στα δικαστήρια αντικατοπτρίζει την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τον δημόσιο διάλογο.
Προφανώς, δεν ανέχονται την υποβολή εύλογων ερωτημάτων που προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα.
Ζητάμε απαντήσεις και απαντούν με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις.
Οι απαντήσεις αυτές, προφανώς, δεν οφείλονται σε εμένα προσωπικά και δεν ζητήθηκαν από κάποιον προσωπικά.
Οι απαντήσεις οφείλονται δημοσίως στον ελληνικό λαό.
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, τα επεισόδια στην Ειδομένη, αν μη τι άλλο, έχουν ανησυχήσει όλους, παραλίγο να υπάρξει και διπλωματικό επεισόδιο. Πώς αντιμετωπίζετε αυτούς τους ανθρώπους; Ποιες είναι οι δυνατότητες, που είπατε πριν ότι εξετάζετε, για να αντιμετωπίσετε αυτούς οι οποίοι παρακινούν τους πρόσφυγες να μην φύγουν από εκεί και μάλιστα, όπως βλέπουμε, δημιουργούν και επεισόδια.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως σας είπα και πριν, εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αυτών των ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν αποτελέσματα. Και βεβαίως δεν είναι καθόλου ευχάριστα τα επεισόδια, είναι ανησυχητικά και κυρίως ανησυχητικά για την ασφάλεια και των προσφύγων. Αλλά είναι πρωτοφανές – και είδαμε, δυστυχώς, και πριν από λίγο, σε αναρτήσεις στο Twitter και από τον εκπρόσωπο της Ν.Δ – για εθνικά θέματα να υιοθετείται ρητορική η οποία εκπορεύεται από τα Σκόπια.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ποιος θα κάνει αυτούς τους ελέγχους; Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο στρατός, κάποιες άλλες κρατικές υπηρεσίες; Έχετε εντοπίσει, εν πάση περιπτώσει, εάν πρόκειται για ανθρώπους που έχουν μια στόχευση και σε εθνικά ζητήματα; Έχετε κάτι να μας πείτε περισσότερο γι’ αυτό; Η κυβέρνηση δεν κατηγορείται απλά ότι δεν έχει κάνει κάτι προς αυτό, αλλά περίπου ότι ανέχεται αυτή τη δράση αυτών των αλληλέγγυων ή κάποιων…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας εξήγησα και στην εισήγηση, ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν από τους αρμόδιους. Δεν μπορώ να σας απαντήσω για τις αρμοδιότητες, προφανώς, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – όχι απ το στρατό -προκειμένου να εντοπιστούν. Έχουν ήδη εντοπιστεί, αλλά -όπως αντιλαμβάνεστε- υπάρχουν και νομικά ζητήματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν. Έτσι πρέπει και οι ΜΚΟ, οι οποίες έχουν καλές προθέσεις και πραγματικά στηρίζουν τους πρόσφυγες, να μην παρεμποδιστούν. Είναι εξαιρετικά σημαντική και λεπτή η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Πόσο δυσχεραίνει την προσπάθεια της κυβέρνησης το γεγονός ότι χθες δεν είχαμε, για άλλη μια ημέρα, συμφωνία με τους θεσμούς; Το γεγονός, δηλαδή, ότι πηγαίνετε στην Ουάσινγκτον χωρίς να υπάρχουν τα δύο κείμενα που επιδιώκατε να υπάρχουν σε συμφωνία με τους θεσμούς είτε με την Ευρώπη είτε με το ΔΝΤ και εάν αυτό δυσχεραίνει και τη συζήτηση για το χρέος που φαινόταν ότι έβαζε στο τραπέζι το ΔΝΤ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έμμεσα, όπως σας είπαμε, θέλουμε μια γρήγορη συμφωνία Και συμφωνία, προς το συμφέρον των ελλήνων πολιτών και δη αυτών που πλήττονται περισσότερο. Τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης φτάνουν στο Eurogroup στις 22 Απριλίου. Στη δε Ουάσινγκτον δεν υπάρχει πρόγραμμα διαπραγματεύσεων, είναι μία άλλη διαδικασία. Και οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης θα συνεχίζονται κανονικά μέχρι και τις 22 Απριλίου.
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Κυρία Γεροβασίλη, καθημερινά βλέπουμε να εκδηλώνονται κρούσματα ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργών, άλλοι πάλι δείχνουν να υιοθετούν αυτόνομη ατζέντα προτάσσοντας προσωπικές στρατηγικές. Αναφέρομαι και σε ό,τι έγινε στην Ειδομένη σε σχέση με την ασυνεννοησία μεταξύ υπουργών, αλλά και στην περίπτωση του ΟΛΠ, με τον κύριο Δρίτσα. Και όλα αυτά με τον Πρωθυπουργό σε ρόλο θεατή. Ήθελα να ρωτήσω, εάν τελικά ο κύριος Τσίπρας απλώς προεδρεύει σε αυτή την κυβέρνηση ή κάνει τα στραβά μάτια, γιατί ενδεχομένως σκοπεύει να αξιολογήσει όλους τους υπουργούς, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς αυτά τα οποία αξιολογείτε εκ μέρους σας δεν αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχει διάσταση στη μεταξύ μας αξιολόγηση. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε αντίστοιχο συμπέρασμα. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, όταν αποφασίσει ότι θα χρειαστεί να κάνει ανασχηματισμό, θα τον κάνει. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν οι εκτιμήσεις αυτές οι οποίες προαναφέρατε, όσον αφορά τη δράση και προσωπική ατζέντα υπουργών, η οποία δεν υφίσταται. Βρίσκονται στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους.
ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, για τη διαπραγμάτευση, εάν ισχύει κυβερνητική εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έως το Πάσχα και εάν θα ψηφιστεί το πακέτο των όποιων μέτρων εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. Ποιες είναι εκείνες οι διαφορές που δεν επιτρέπουν κυβέρνηση και θεσμούς να φτάσουν σε μία συμφωνία; Και το ρωτώ αυτό, γιατί θέλω να κάνω και ένα τρίτο ερώτημα: Εάν οι εντοπίζετε ομοιότητες με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Και τότε ακούγαμε ότι καθαρογράφεται η Συμφωνία, ουδέποτε καθαρογράφτηκε τελικώς. Πού βρισκόμαστε ακριβώς και γιατί δεν κλείνει η αξιολόγηση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η αξιολόγηση δεν έκλεισε, διότι προφανώς, δεν υπήρξαν συγκλίσεις σε όλα τα ζητήματα, όσα απαιτούνται. Ωστόσο, έχει δηλωθεί από όλες τις πλευρές -και είναι έτσι- ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας και μένει να διαπραγματευτούμε και τις επόμενες ημέρες. Μέχρι και τις 22 Απριλίου, όπως σας είπα, είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, επειδή και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση μεταξύ της διαπραγματευτικής ομάδας και του Πρωθυπουργού, ήθελα να σας ενημερώσω ότι λεπτομέρειες και για όσα διαμείφθηκαν αυτές τις ημέρες στη διαπραγμάτευση, γι’ αυτόν τον κύκλο διαπραγμάτευσης, θα δώσει ο κύριος Τσακαλώτος πριν φύγει για την Ουάσιγκτον και ενδεχομένως και οι άλλοι υπουργοί που είναι μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας. Θα έχετε, δηλαδή, πολύ περισσότερες εξηγήσεις, τις οποίες δεν τις έχω αυτή τη στιγμή, επειδή βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη η συζήτηση.
ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Θα δώσει ο κ. Τσακαλώτος περισσότερα στοιχεία. Ωστόσο, επειδή στην αρχική σας τοποθέτηση κάνατε ιδιαίτερα αναφορά στη στάση του ΔΝΤ, υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους υπολοίπους συμβαλλομένους του κουαρτέτου και είναι το ΔΝΤ που διαφοροποιείται. Σε αυτό ήθελα να μου απαντήσετε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως σας έχουμε πει και τις προηγούμενες ημέρες, έχει καταγραφεί η διάσταση με τις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο συνδέει το ζήτημα της αξιολόγησης σε σχέση και με το τι θα συμβεί με την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Θέμα το οποίο, όπως ξέρετε, δεν έχει ανοίξει ακόμα στη συζήτηση, αλλά αναμένεται να ανοίξει. Θα θυμάστε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης, από τη συμφωνία του Ιουλίου, δεν εμπεριέχει το ζήτημα του χρέους. Αλλά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης – με δεδομένο ότι αυτή κυρίως γίνεται μεταξύ των Ευρωπαίων και των Ελλήνων και το ΔΝΤ συμμετέχει ως σύμβουλος – αυτό θα γίνει αργότερα. Έτσι δεν βλέπουμε την εμπλοκή αυτή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ως κάτι που έχει δημιουργήσει θέμα. Μένει να το δούμε, όμως, τις επόμενες μέρες, το τι ακριβώς και πώς θα εξελιχθεί αυτό.
ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα της Ειδομένης. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα από την κυβέρνηση για να εκκενωθεί και η Ειδομένη και ο Πειραιάς;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως δήλωσε χθες και ο υπουργός κ. Τόσκας, μέχρι το Πάσχα περίπου, αναμένεται αυτά τα σημαντικά θέματα και για εμάς, να έχουν δρομολογηθεί. Και για αυτό επιταχύνονται όλες οι διαδικασίες με στόχο και προτεραιότητα, όπως σας είπα, να εκκενωθούν και ο Πειραιάς και η Ειδομένη.
ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Επανέρχομαι στην ερώτηση της συναδέλφου. Είπατε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Άρα, δεν τα συνδέετε, όμως τη σύνδεση έκανε χθες και ο Επίτροπος Οικονομικών κ. Μοσκοβισί. Βλέπετε μια σύγκλιση της πλευράς των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είπα ότι δεν συνδέεται, θύμισα πώς είναι η διαδικασία. Από τη στιγμή που το ΔΝΤ συμμετέχει στις συζητήσεις, προφανώς και το θέμα αυτό δεν μένει χωρίς να συναξιολογείται και με τη στάση των Ευρωπαίων. Αυτό που είναι σαφές όμως, είναι ότι στα περισσότερα ζητήματα οι συγκλίσεις μας με τους Ευρωπαίους έχουν προχωρήσει πάρα πολύ και βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση των θεμάτων της αξιολόγησης.
ΣΙΔΕΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ: Χθες ο Μάρτιν Σούλτς σε μια συνέντευξή του μίλησε για τον κίνδυνο κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Ο Πρωθυπουργός μετά από τις δύο συνεχόμενες συμμετοχές του στη Σοσιαλιστική Ευρωπαϊκή Ομάδα, δέχθηκε χθες την επίσκεψη του Πορτογάλου Σοσιαλιστή κ. Αντόνιο Κόστα. Θα αναλάβει πρωτοβουλίες ο Πρωθυπουργός, πρώτον, για τη διεύρυνση των προοδευτικών δυνάμεων της ΕΕ και δεύτερον για την παραμονή της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ως έχει;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η εκτίμηση, όπως έχει διατυπωθεί και τις προηγούμενες ημέρες από εμάς, είναι ότι η ΕΕ δίνει τη μάχη με τον εαυτό της. Και δίνει τη μάχη με τον εαυτό της και όσον αφορά την οικονομική κρίση και όσον αφορά την προσφυγική κρίση, με αντιμαχόμενες απόψεις και δυνάμεις εντός της ΕΕ σε τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις. Επίσης, έχει διατυπωθεί από παλιά και είναι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, να συμβάλει στην αλλαγή συσχετισμών στην ΕΕ. Αλλαγή συσχετισμών και κυρίων αντιλήψεων, που αφορούν και τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης: Δηλαδή μια αλλαγή τακτικής απέναντι στη λιτότητα και βεβαίως απέναντι στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό ζήτημα.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κόστα, χθες, ήταν σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση, παρόλο που θα ήθελα να επισημάνω ότι η επίσκεψη του Πορτογάλου πρωθυπουργού δεν αποτέλεσε είδηση για τα περισσότερα ΜΜΕ. Ενός σοσιαλιστή πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε ότι παλεύει στη κατεύθυνση ανατροπής των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη, όπως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς αυτό δεν αποτελεί είδηση για πολλά συστημικά ΜΜΕ.
ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Θα ήθελα να επανέλθω στην προηγούμενη ερώτηση σε σχέση με τον κ. Δρίτσα. Επειδή υπήρχε μια νέα τοποθέτησή του σήμερα στον ΣΚΑΙ και με δεδομένο το γεγονός ότι οι τελευταίες τοποθετήσεις του υπουργού Ναυτιλίας σε σχέση με τη συμφωνία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν σε διαφορετικό μήκος κύματος και με δεδομένο το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την παραίτησή του, υπάρχει θέμα με τον κ. Δρίτσα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο κ. Δρίτσας έχει απαντήσει και έχει δώσει ο ίδιος όλες τις εξηγήσεις. Μίλησε για τα επόμενα στάδια, μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία, και ανέλυσε τα στάδια αυτά μέχρι το καλοκαίρι. Τι προβλέπεται να συμβεί. Προφανώς, ο κ. Δρίτσας, ως αρμόδιος υπουργός ξέρει πάρα πολύ καλά τα θέματα της συμφωνίας και της παραχώρησης του λιμανιού. Και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί να υπάρχει θέμα, από τη στιγμή που εφαρμόζεται μια κυβερνητική πολιτική που έχει επιλεγεί. Του να δεχθούμε τις ιδιωτικοποιήσεις, στη συμφωνία του καλοκαιριού και που η κυβέρνηση σύσσωμη είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει κατά γράμμα, μεταξύ των οποίων ήταν και η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Επομένως, όλα τα άλλα νομίζω ότι δεν έχουν σχέση και δεν ακουμπούν στην πραγματικότητα.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δύο υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ασκήσει κριτική εναντίον του κ. Πιτσιόρλα, ο οποίος είναι υπεύθυνος στο ΤΑΙΠΕΔ. Από την άλλη, ο ίδιος ο κ. Πιτσιόρλας λέει ότι εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο έχει κληθεί σε αυτή τη δουλειά. Θα ήθελα να μας πείτε, τι ακριβώς συμβαίνει. Εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ή υπάρχει κάτι άλλο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι ήμουν σαφής και στην προηγούμενη απάντηση, ότι το κομμάτι της συμφωνίας με την COSCO, μια συμφωνία που τη βρήκαμε -και σε προχωρημένο στάδιο- από την προηγούμενη κυβέρνηση, ολοκληρώνεται με βάση τις δεσμεύσεις μας που προκύπτουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού. Και αυτό αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης.
ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε το μάθημά της από τις περσινές διαπραγματεύσεις, όπου εκτιμούσε ότι ήταν κοντά στη συμφωνία και τελικά συμφωνία δεν ήλθε παρά μόνο μετά από δραματικές εξελίξεις. Υπήρχε τότε η αίσθηση και η επιχειρηματολογία από ελληνικής πλευράς ότι στη συμφωνία του Φεβρουαρίου το άλλο μέρος δεν τήρησε τον λόγο του. Είστε σίγουρη, έχετε διασφαλίσει ότι και αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ανάλογο φαινόμενο; Αυτό είναι το πρώτο που θέλω να ρωτήσω και το δεύτερο είναι: Πολύ σωστά σημειώνετε τη μείωση των προσφυγικών ροών από την πλευρά της Τουρκίας, την ίδια ώρα όμως αυξάνονται άλλες δράσεις από την πλευρά της Τουρκίας που δεν συνάδουν ούτε με το ύφος ούτε με τις δηλώσεις των όσων δήλωσαν στη Σμύρνη οι δύο πρωθυπουργοί. Είχαμε υπερπτήση μαχητικών κατ΄ επανάληψη, μια δύο φορές την ημέρα, πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, σε ποιες πρωτοβουλίες έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση είτε είναι διάβημα είτε είναι μια τηλεφωνική επικοινωνία για να αποκλιμακώσει αυτή την ένταση, ή όπως αλλιώς θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς, σε ένα περιβάλλον ρευστότητας με την παρουσία και του ΝΑΤΟ σε αυτές τις περιοχές.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι από το ΥΠΕΞ δόθηκε ήδη η απάντηση σε αυτό, για τις ενέργειες που έκανε για τις συγκεκριμένες υπερπτήσεις στις οποίες αναφερθήκατε. Σήμερα το πρωί δόθηκε μια ενημέρωση ότι έγιναν όλες οι αντίστοιχες ενέργειες με βάση τους διεθνείς κανονισμούς. Όσον αφορά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και τη στάση του καθενός από τα εμπλεκόμενα μέρη, προφανώς και δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Προφανώς, αυτό είναι μια μεγάλη μάχη που δίνεται με τους όρους τους οποίους αναλύουμε όσον αφορά την ελληνική πλευρά. Αλλά νομίζω ότι και εσείς παρακολουθείτε όλες τις δημόσιες διατυπώσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, όπως και τις χθεσινές του κ. Μοσκοβισί, κλπ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στέκονται σαφώς υπέρ της έγκαιρης, γρήγορης αξιολόγησης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στην Ελλάδα. Αλλά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφορά, βεβαίως, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.
Κατά τα άλλα, εγγυήσεις, προφανώς, σε μια διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν εκ των προτέρων, διότι αλλιώς δεν θα ήταν διαπραγμάτευση. Θα ήταν μια εξαρχής συμφωνία όπως έχουμε δει να επαναλαμβάνεται σε προηγούμενα χρόνια από προηγούμενες κυβερνήσεις.
ΚΕΧΑΓΙΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, υπονοήσατε στην αρχή ότι το ΔΝΤ κωλυσιέργησε στη διάρκεια της τελευταίας φάσης της διαπραγμάτευσης, δηλαδή μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, και γι’ αυτό δεν φθάσαμε σε μια συμφωνία; Γιατί αναφερθήκατε στις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ, για την ακρίβεια στην επιστολή της κ. Λαγκάρντ και μετά είπατε ότι αυτό δεν αποδείχθηκε από την πορεία της διαπραγμάτευσης.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς το αντίθετο, είπα: ότι χαρακτηρίστηκαν ανοησίες διαρροεές (το γνωστό γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας, ότι δηλαδή υπήρχε στόχευση, από κάποια στελέχη του ΔΝΤ, να ακολουθήσουν τεχνικές καθυστέρησης), κάτι που σήμερα δεν ακολουθείται και περιμένουμε να το δούμε αυτό και στη συνέχεια. Αυτό ακριβώς είπα. Και είπα, επίσης, ότι η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε ανοησίες όλο αυτό και τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Όσον αφορά το ΔΝΤ, επιτίθεστε ως κυβέρνηση στον τρόπο δράσης του, όμως το ΔΝΤ είναι το μόνο αυτή τη στιγμή από τους θεσμούς που επιμένει στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Βλέπουμε και τον κ. Σόιμπλε να λέει ότι δεν είναι επί του παρόντος η συζήτηση επί του ελληνικού χρέους. Μήπως, δηλαδή, χρειαζόμαστε το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, περισσότερο από όσο θέλουμε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσον αφορά την άποψη της κυβέρνησης για το ΔΝΤ (είναι εκφρασμένη και από παλαιότερα) είναι ότι τα ευρωπαϊκά θέματα θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, εμείς θεωρούμε σημαντική και καθοριστικής σημασίας τη συζήτηση για το χρέος, δεδομένου ότι και η δική μας άποψη είναι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Είναι μια θέση την οποία είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε. Και βεβαίως και έχει, για πρώτη φορά, καταγραφεί και στη συμφωνία του καλοκαιριού ότι μετά την αξιολόγηση θα υπάρξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Αυτό σημαίνει μια κοινή αποδοχή από όλα τα μέρη ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια – ας πούμε – διαφωνία όχι μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ ή Ελλάδας και ευρωπαϊκών θεσμών. Είναι μια διαφορά που σε αυτό το κομμάτι εντοπίζεται μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ.
ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Μια διευκρίνιση θα ήθελα, κυρία Γεροβασίλη: Ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση, εάν δεν τα βρουν οι Ευρωπαίοι με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, θα υπάρχει εκταμίευση της δόσης; Και επίσης, επειδή είπατε στην αρχή ότι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους, αυτό σημαίνει τι; Ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στην Ουάσιγκτον, δεν θα έχει ισχύ; Θα πρέπει να περάσει από ευρωπαϊκή έγκριση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Απλώς είπα ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον και δεν αναμένεται καμία απόφαση από εκεί. Και βεβαίως, εννοείται ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται στην Αθήνα, γίνονται στην Ευρώπη, διότι είναι μια συμφωνία, η οποία αφορά την Ευρώπη. Νομίζω ότι ήμουν πολύ σαφής απέναντι σε αυτό.
ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Για το πρώτο κομμάτι, για το θέμα της εκταμίευσης που σας ρώτησα; Αν δηλαδή ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν τα βρουν…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η συμφωνία του καλοκαιριού προβλέπει ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να υπάρξει και αντίστοιχη εκταμίευση. Η συμφωνία του καλοκαιριού, στην οποία, όπως σας είπα, μένουμε σταθεροί, δεν τα συνδέει ακριβώς αυτά τα δύο θέματα. Ωστόσο, η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ που εμπλέκεται με τη συζήτηση για το χρέος, βεβαίως και αποτελεί ένα καθοριστικό σημείο.
ΜΑΝΗ: Κυρία Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση την Παρασκευή εκτιμούσε ότι κάηκε το σενάριο των καθυστερήσεων της διαπραγμάτευσης μέχρι τον Ιούλιο για να προκληθεί πιστωτικό γεγονός και να συνθηκολογήσει η ελληνική πλευρά. Το σενάριο, δηλαδή, που αποδόθηκε στο ΔΝΤ από τη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Μετά την εξέλιξη που έχουμε στις διαπραγματεύσεις και μετά από αυτό το τριήμερο των ολονυκτιών που διεκόπησαν χθες, η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτό το σενάριο κάηκε; Γιατί έχετε βάλει ένα ορόσημο, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έβαλε ένα ορόσημο, 22 Απριλίου, και το 22 Απριλίου είναι πάρα πολύ κοντά και οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει. Και δεύτερη ερώτηση: Μετά τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη, την παύση δηλαδή των συζητήσεων, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με ξένους ομολόγους ή αξιωματούχους, χθες το βράδυ αργά, πριν ή μετά την παύση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει παύση της συζήτησης. Δεν υπάρχει διακοπή των συνομιλιών.
ΜΑΝΗ: Ο Τσακαλώτος είπε «παύση».
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επειδή είναι η Σύνοδος προγραμματισμένη και θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει στ΄ αλήθεια παύση ή διακοπή με μία έννοια, η οποία να μας εκπλήσσει και να σημαίνει κάτι για όλο αυτό.
ΜΑΝΗ: Έπρεπε σήμερα να έχουμε κείμενα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς δεν υπήρξαν οι απαραίτητες συγκλίσεις μέχρι τέλους, αλλά αυτό που έχουμε από τη χθεσινή βραδιά είναι ότι οι συγκλίσεις είναι πολλές. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο τέλος, αλλά ήταν δύσκολο μέσα σε ένα βράδυ να τελειώσουν και να γραφτούν όλα, όλες αυτές οι λεπτομέρειες και όλα τα σημεία τα οποία πρέπει να καταγραφούν στα δύο κείμενα. Μένει να γίνει αυτό το επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάτι που χαλάει τον αρχικό σχεδιασμό. Από την άλλη, όσον αφορά την ερώτηση που μου κάνατε για το ΔΝΤ και αν κάηκαν σενάρια ή δεν κάηκαν, η κυβέρνηση έχει παρακολουθήσει αυτά τα οποία δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Βεβαίως, έκανε από την πλευρά της ό,τι ήταν δυνατόν και πήρε διαβεβαιώσεις ότι αυτά δεν είναι σχεδιασμός και μένουμε και παρακολουθούμε αν μέχρι τέλους οι δηλώσεις όλων των εμπλεκομένων μερών θα είναι με βάση τα συμφωνηθέντα και με βάση τις δηλώσεις που οι ίδιοι έχουν κάνει.
ΜΑΝΗ: Τηλεφώνησε χθες αργά το βράδυ ο Πρωθυπουργός; Είναι η δεύτερη ερώτηση που σας είχα κάνει: Αν ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες το βράδυ με ομολόγους του ή αξιωματούχους.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν επικοινώνησε χθες το βράδυ με κανέναν ομόλογο ή αξιωματούχο.
ΚΕΧΑΓΙΑ: Κυρία Γεροβασίλη, επιτρέψτε μου, γιατί λίγο έχω μπερδευτεί. Έχω σημειώσει από την αρχική σας τοποθέτηση, είπατε ότι η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε «ανοησίες», με την επιστολή της, τα σενάρια εσκεμμένης κωλυσιεργίας της διαπραγμάτευσης και ότι δεν επαληθεύτηκε αυτό από τη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις. Λίγη ώρα πριν όταν σας ρώτησα, μου είπατε ότι είπατε ακριβώς το αντίθετο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν είπα ακριβώς το αντίθετο από αυτό. Συγγνώμη. Ενδεχομένως, να μην κατάλαβα κάτι από την ερώτησή σας γι’ αυτά.
ΚΕΧΑΓΙΑ: Ναι, ναι.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εννοούσα ακριβώς αυτό, δηλαδή ότι μέχρι στιγμής δεν επαληθεύτηκε ότι το ΔΝΤ ακολουθεί τεχνικές καθυστέρησης, αλλά ταυτοχρόνως ότι δεν είχε και μια θετική στάση, η οποία δεν οδήγησε στο να έχουμε κλείσει χθες μια συμφωνία. Αυτό εννοώ. Επομένως, έχουμε δρόμο παρακάτω και προφανώς το θέμα του χρέους ή και άλλα θέματα από την πλευρά του ΔΝΤ, τα οποία μένει να δούμε για τις επόμενες πώς θα εξελιχθούν.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μένω λίγο στο ίδιο. Επειδή βλέπω το κείμενο της αρχικής τοποθέτησης, είναι λίγο μπερδεμένο στην αρχή το πού πάει το «δεν επαληθεύτηκε». Τέλος πάντων. Αφού το λέτε όμως…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να το ξαναδιαβάσω.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, το έχω μπροστά μου.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το κρατήσατε.
ΚΕΧΑΓΙΑ: Για να διευκολύνω: Το «δεν επαληθεύτηκε» πηγαίνει στο «δεν επαληθεύτηκε η τεχνική καθυστέρηση» ή ότι «δεν επαληθεύτηκε ότι δεν υπάρχει τεχνική καθυστέρηση»;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν επαληθεύτηκε, συγγνώμη παιδιά, πιθανόν λίγο με τις ερωτήσεις, δεν επαληθεύτηκε ότι δεν έγινε μια θετική στάση εκ μέρους του ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή σύγκλιση. Αυτό δεν επαληθεύτηκε. Και μένει να δούμε το ΔΝΤ πώς θα το πάει και τις επόμενες ημέρες.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή, λοιπόν, είπατε σε σχέση με τη στάση των θεσμών, των δανειστών κ.λ.π., ότι ακόμη περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς επιδιώκουν στην πραγματικότητα, δεν επαληθεύεται τίποτε και δεν υπάρχουν εγγυήσεις, ούτε δεδομένα. Και επειδή υπάρχει, όπως και να το κάνει κανείς σε σχέση με τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, κυρία Γεροβασίλη, που περίμενε για παράδειγμα κάποια drafts, κάποια κείμενα χθες το βράδυ, αρχικής συμφωνίας, υπάρχει μια καθυστέρηση. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει plan B. Δηλαδή, εάν δεν πάρετε τη συμφωνία…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχει ολοκληρωθεί το plan A. Να δούμε.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μέχρι τώρα πάντως δεν έχει επιτευχθεί καμία προσδοκία.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα σας πω.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Λέω, λοιπόν, υπάρχει…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατάλαβα.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Να ολοκληρώσω μόνον. Υπάρχει plan B; Δηλαδή, εάν δεν πάρετε τη συμφωνία μέχρι το Πάσχα ή λίγες ημέρες μετά, τι θα κάνετε; Πώς θα χειριστείτε πολιτικά το θέμα; Υπάρχει και θέμα εκλογών, για παράδειγμα, στη συνέχεια, αν είστε χωρίς συμφωνία;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα στα οποία έχουμε συγκλίνει και έχουμε συμφωνήσει και τα οποία –σας είπα- θα σας δοθούν αναλυτικά αργότερα από τον κ. Τσακαλώτο, πριν φύγει για την Ουάσιγκτον, σήμερα-αύριο ενδεχομένως, αναλυτικά. Υπάρχουν σημεία πάρα πολύ σημαντικά, τα οποία έχουν κερδηθεί μέσα σε αυτή τη διαπραγμάτευση και τα οποία αφορούσαν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τις κόκκινες γραμμές που είχαν χαραχθεί, από τις οποίες δεν έγιναν οπισθοχωρήσεις. Και αυτό αφορά και στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα και σε ζητήματα διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Μόνο που επειδή ακριβώς, δεν πρόλαβα να έχω όλη αυτή την ενημέρωση, θα σας τη δώσει ο κ. Τσακαλώτος και ενδεχομένως και ο κ. Κατρούγκαλος και όποιος άλλος χρειαστεί για λεπτομέρειες επί των χθεσινών. Όμως, αυτά τα οποία ειπώθηκαν, και σχολίαζαν ότι η χθεσινή βραδιά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα (διάφορα δημοσιεύματα σήμερα το πρωί), σας ενημερώνω ότι αυτό που αποτυπώνεται σε συμφωνία είναι πολύ πιο προχωρημένο από όλα αυτά και καθόλου δεν αντιστοιχεί με τίτλους δημοσιευμάτων που είδαμε σήμερα το πρωί. Και αυτά τα οποία μένουν, η διαδρομή που μένει για να κλείσουμε, είναι πάρα πολύ μικρή. Άρα, δεν μπορώ να σας απαντήσω, να σας δώσω συγκεκριμένα νούμερα, γιατί δεν τα έχω.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Αν δεν υπάρξει συμφωνία, έχετε σχέδιο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα υπάρξει. Σας εξηγώ ότι είμαστε στην ολοκλήρωση του plan Α, το οποίο δεν έχει λήξει. Επομένως, αν δεν υπάρξει συμφωνία, που συμφωνία θα υπάρξει, τουλάχιστον αυτό έχει δηλωθεί από όλα τα μέρη και νομίζουμε ότι είναι προς όφελος όλων των μερών, η συμφωνία να υπάρξει και να ολοκληρωθεί. Αυτή είναι η εκτίμησή μας. Αν δεν ολοκληρώνεται η συμφωνία ή σε κάτι δεν ολοκληρώνεται, βρίσκουμε τα plan Β, C,D και ό,τι άλλο χρειαστεί.
ΓΚΑΝΤΟΝΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, είπατε ότι η απόσταση είναι πάρα πολύ μικρή. Δηλαδή, μέχρι την Δευτέρα που θα ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, να περιμένουμε ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να είναι σε θέση, αφού θα είναι μικρή η απόσταση, να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες να μιλήσει με ομολόγους του; Και επίσης, αν γνωρίζετε αν μπορεί να υπάρξει έκτακτο Eurogroup, πέρα από το τακτικό στο Άμστερνταμ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω για το αν θα υπάρξει έκτακτο, γιατί μπορεί και να μην χρειαστεί. Αυτό που σας είπα, όμως, είναι ότι αυτή τη στιγμή ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός από τη διαπραγματευτική ομάδα. Κατά συνέπεια, θα πάρουν και τις αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις. Επομένως, δεν είμαι σε θέση να σας πω αν θα υπάρξουν άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι χρειαστεί να γίνει, θα γίνει και εκ μέρους της διαπραγματευτικής ομάδας και εκ μέρους του Πρωθυπουργού, φυσικά. Έτσι κι αλλιώς έχουμε πει ότι η διαπραγμάτευση έχει το τεχνικό της μέρος, έχει τα νούμερα, αλλά έχει και την πολιτική διαπραγμάτευση.
ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Εγώ θα σας κάνω δύο διευκρινιστικές ερωτήσεις, γιατί ένα πράγμα ακόμα δεν το έχω καταλάβει: Διαπιστώνετε, λοιπόν, ότι το ΔΝΤ ακολουθεί τεχνικές κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση. Η δεύτερη ερώτηση αφορά το ΤΑΙΠΕΔ, επειδή επίσης δεν κατάλαβα διάφορα πράγματα και η ερώτηση είναι, αν η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη ότι το ΤΑΙΠΕΔ υπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων και αν υπάρχει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του προέδρου του, του κ. Πιτσιόρλα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ουδέποτε έχουν διατυπωθεί αυτά τα ζητήματα. Ξέρετε, όμως, πολύ καλά ότι εννέα ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες έχουμε δεσμευτεί, δεν ήταν στο πρόγραμμα της δικής μας κυβέρνησης. Όμως, έχουμε δεσμευτεί ότι θα τις υλοποιήσουμε. Και ο κ. Πιτσιόρλας ακολουθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Νομίζω ότι ήμουν πολύ σαφής. Τώρα, αν χρειάζεται να είμαστε και όλοι χαρούμενοι γι’ αυτό, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, η οποία νομίζω ότι είναι πολύ μεγαλύτερη.
ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Το ΔΝΤ;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ΔΝΤ δεν μας έχει αποδείξει μέχρι αυτή τη στιγμή ότι είναι υποβοηθητικό στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης. Τα υπόλοιπα μένει να τα δούμε στο αποτέλεσμα και στις χρονικές στιγμές, οι οποίες ενδεχομένως να θεωρούνται ότι εντάσσονται και σε τακτικές ελιγμών.
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Μια διευκρίνιση όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές: Εφόσον οι θεσμοί επιμείνουν στο σπάσιμο των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στα κόκκινα δάνεια…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχει καταγραφεί αυτό.
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: …υπάρχει πιθανότητα δημοψηφίσματος;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι. Δεν είμαστε σε δημοψηφίσματα. Σας είπα πριν ότι αυτό που έχω ως πληροφορία είναι ότι έχουμε συγκλίνει, χωρίς να χρειαστεί να υποχωρήσει η κυβέρνηση από κόκκινες γραμμές.
ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Θέλω πολύ συγκεκριμένη απάντηση για το ΔΝΤ και θα σας κάνω πολύ συγκεκριμένη ερώτηση…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κάντε εσείς την ερώτηση.
ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: …γιατί μπερδεύτηκα. Η κυβέρνηση από μόνη της σταμάτησε το πακέτο του ΔΝΤ τον Φεβρουάριο του 2016.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τι εννοείτε;
ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Σταμάτησε τη διαδικασία, το πακέτο που υπήρχε του Γ΄ Μνημονίου, σταμάτησε, το έκλεισε και θέλει επαναδιαπραγμάτευση…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το έκλεισε η κυβέρνηση αυτό.
ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Ένα λεπτό, ένα λεπτό… και θέλει επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου αυτού. Δηλαδή, όλη αυτή η καθυστέρηση είναι για να κάνουμε μια νέα επαναδιαπραγμάτευση για το Δ΄ Μνημόνιο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν νομίζω ότι η ερώτησή σας αγγίζει στα δεδομένα, δηλαδή ότι δεν σταμάτησε καμία διαπραγμάτευση η κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση πλην του συγκεκριμένου Γ΄ Μνημονίου, δηλαδή της συμφωνίας του καλοκαιριού, της οποίας, όπως ξέρετε, ολοκληρώνεται η πρώτη αξιολόγηση. Και το ΔΝΤ από μόνο του έχει πει ότι στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δει εάν και με ποιους όρους θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Εκεί είμαστε. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Νομίζω ότι είναι πολύ σαφές αυτό.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κυρία Γεροβασίλη, μια διευκρίνιση: Τελικώς, κωλυσιεργεί ή δεν κωλυσιεργεί το ΔΝΤ τη διαπραγμάτευση; Ευθέως σας ερωτώ. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο: Το ότι έχει επιλεχθεί μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευση, είναι ζήτημα επιλογής των δανειστών, ζήτημα επιλογής των υπουργών ότι δεν προλαβαίνουν, είναι γενικότερα κάτι το οποίο έχει να κάνει και με τη στάση των θεσμών; Καμιά φορά ρωτάμε και δεν περιμένουμε απάντηση.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαι εγώ που θα καθορίσω το ποιες ώρες θα συνεδριάσουν οι θεσμοί και το τι τεχνικά ζητήματα υπάρχουν. Όπως ξέρετε, είναι πολύ σύνθετα ζητήματα και απαιτούν και πάρα πολλή δουλειά. Μία προετοιμασία, για παράδειγμα, χθες, για πρακτικούς λόγους, καθυστέρησε εκ μέρους της δικής μας ομάδας και πήγε πιο πίσω, εξαιτίας του ότι υπήρχαν και επισκέψεις, αυτές που προαναφέραμε ότι δεν είδαν τα ΜΜΕ, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα στη χώρα μας. Και γι’ αυτό εμείς ζητήσαμε να πάει παραπίσω το πρόγραμμα. Αυτό, νομίζω, δεν αποτυπώνει κάτι.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κωλυσιεργεί ή δεν κωλυσιεργεί το ΔΝΤ;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι έχω ήδη απαντήσει πολύ σαφώς για το ΔΝΤ. Δεν νομίζω ότι έχω να σας πω κάτι άλλο.
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Κάτι τελευταίο. Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, εμείς φεύγουμε τώρα με την εντύπωση ότι η συμφωνία μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί, επειδή υπάρχει…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αλλά είναι πολύ κοντά.
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι κοντά, αλλά επειδή υπάρχουν κάποια εμπόδια τα οποία έχουν τεθεί από την πλευρά του ΔΝΤ, αποδίδετε στο ΔΝΤ ότι δεν έχουμε έρθει έως τώρα σε συμφωνία, αυτό καταλάβαμε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας απαντήσω λίγο εδώ; Δεν ήμουν πολύ σαφής, το ξαναλέω: Υπάρχουν σημεία και της τεχνικής, της χθεσινής διαπραγμάτευσης και στο αποτέλεσμά της, για τα οποία θα δώσουν εξηγήσεις μετά οι αρμόδιοι, διότι δεν είχα το χρόνο. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν προλαβαίναμε τώρα το πρωί και δεν είχα το χρόνο να δω ποιος και γιατί. Αυτά λοιπόν δεν είναι έτσι. Θα σας δοθούν απαντήσεις αργότερα. Εγώ απλώς δεν απάντησα για όλα αυτά.
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Ωραία. Και το τελευταίο που έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση, θα ήθελα να μας πείτε, ποιος είναι ο ρόλος του κ. Στουρνάρα σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Μαθαίνουμε ότι συμμετέχει, ότι εκλήθη στο Χίλτον. Έχει αναλάβει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο, πέρα από την ιδιότητα που έχει αυτή τη στιγμή;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι ο θεσμικός του ρόλος είναι που του επιβάλλει και νομίζω ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν τόσο σοβαρές συζητήσεις, χωρίς τη συμμετοχή, βεβαίως, και του κ. Στουρνάρα, εκ του ρόλου του, του σημαντικού θεσμικού του ρόλου.
Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης