Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

13.5.16

Χαιρετισμός του Υπουργού ΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη στην 45η Συνάντηση Πετρελαϊκών Εταιριών

Χαιρετισμός του Υπουργού ΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη στην 45η Συνάντηση Πετρελαϊκών Εταιριών



Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης απεύθυνε χαιρετισμό στην 45η συνάντηση πετρελαϊκών εταιρειών, στο επίσημο δείπνο της εκδήλωσης, που συνδιοργανώνουν τα ΕΛΠΕ με την HIS, στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 9 το βράδυ.
Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του Υπουργού ΠΕΝ:
Κυρίες και Κύριοι, Καλώς ορίσατε
Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να απευθυνθώ σε εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών που επενδύουν στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ευρώπη και στην Κασπία. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την IHS και την Ελληνικά Πετρέλαια για αυτή τη συνάντηση που έχει οργανωθεί άψογα - δεν είναι δα καθημερινό γεγονός ένα δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέα τον Παρθενώνα - η οποία μου δίνει την ευκαιρία να σας απασχολήσω για λίγο με τις βασικές αρχές της πολιτικής μας στα θέματα έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο.
Επιτρέψτε μου όμως, πρώτα μια σύντομη αναφορά στις πρόσφατες θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα.
Πριν από λίγες ημέρες δρομολογήθηκε η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ξεκίνησε η πολύ σημαντική συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Η επαναπροσέγγιση του χρέους αποτελεί μια εξαιρετικής σημασίας δομική οικονομική πράξη με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, δίνεται η δυνατότητα, ταυτόχρονα με την ελάφρυνση που θα προωθηθεί, και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα πολιτικής που θα λάβουμε, να οδηγηθούμε σε ένα καθαρό τοπίο στην οικονομία σε μεγάλο βάθος χρόνου κι αυτό είναι κάτι που έχει μεγάλη αξία για επενδύσεις μακράς πνοής.
Η συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου αναμένεται να επισφραγίσει αυτή την εξέλιξη, ωστόσο μπορούμε να μιλάμε από τώρα για ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα, πολύ πιο ενθαρρυντικό για την ελληνική οικονομία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ένα κλίμα το οποίο θα ενισχυθεί και θα παγιωθεί εφόσον η κυβέρνησή μας ανταποκριθεί στην ανάγκη για μεγάλες τομές. Σας διαβεβαιώνω ότι έτσι θα γίνει. Είμαστε σίγουροι για τις δυνατότητές μας να ωφελήσουμε τους Έλληνες πολίτες με τις παρεμβάσεις μας, προσελκύοντας ταυτόχρονα σημαντικές επενδύσεις στη βάση ενός σταθερού πλαισίου για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ήδη, η ελληνική οικονομία προσφέρει νέες ευκαιρίες για τους επενδυτές και πιστεύουμε ότι θα τις αδράξουν. Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια ανάπτυξης και διαρκούς απομάκρυνσης από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας.
Τα στοιχεία της Eurostat για το πολύ δύσκολο 2015, καταγράφουν ήδη μια πραγματικότητα πολύ πιο ευνοϊκή σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα με πλεόνασμα, αντί για μείωση. Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας διαψεύδει με θετικό τρόπο τις μέχρι τώρα προβλέψεις. Θα επιδιώξουμε μια νέα θετική έκπληξη επιτυγχάνοντας ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από τους αναμενόμενους.
Η αισιοδοξία μας δεν πηγάζει μόνο από τις τελευταίες εξελίξεις. Βασίζεται επίσης, στη σκληρή, επίμονη δουλειά που έχουμε κάνει από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική μας, σε συνδυασμό με την ενεργητική εξωτερική πολιτική που ασκούμε, προσθέτει συμμάχους, χτίζει συνεργασίες, δημιουργεί και θέτει σε δοκιμασία νέες ιδέες στο πεδίο της ενεργειακής οικονομίας. Είμαστε υπέρ της σύνθεσης. Πολλαπλασιάζουμε τα οφέλη, δεν τα διαμοιράζουμε. Εργαζόμαστε μεθοδικά για να ενισχύσουμε τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Σε λίγες ημέρες εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία του Πρωθυπουργού μας Αλέξη Τσίπρα και ηγετών των κρατών διέλευσης η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Την σημασία του έργου την ξέρετε. Στον τομέα των ενεργειακών διασυνδέσεων γίνονται πάρα πολλά αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Τα γεωπολιτικά μας πλεονεκτήματα μας βοηθούν. Έχουμε εξαιρετική γεωγραφική θέση, είμαστε χώρα - γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, έχουμε ιστορικά καλές σχέσεις με κράτη που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά ζητήματα. Ωστόσο, εδώ ήρθαμε να μιλήσουμε για το πετρέλαιο, γι’ αυτό δεν θα επεκταθώ στα σχέδια που επεξεργαζόμαστε και υλοποιούμε σε άλλους τομείς της ενέργειας. Θα πω μόνο ότι ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα είναι και η μεγάλη εμπειρία των ελληνικών εταιρειών και του ανθρώπινου δυναμικού μας.
Η Ελλάδα προσπαθεί να δώσει ώθηση σε επενδυτικές κινήσεις που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας και φυσικά η εκμετάλλευση ίδιων πλουτοπαραγωγικών πηγών είναι πρώτης προτεραιότητας. Είναι απολύτως σαφές ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον και στις υφιστάμενες δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών αποτελούν απαράβατες αρχές της πολιτικής μας.
Γνωρίζουμε ότι η έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Ναι μεν έχει αποδειχθεί η ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, αλλά η σχετικά πολύπλοκη γεωλογία, τα αρκετά μεγάλα βάθη θάλασσας σε ορισμένες περιπτώσεις ή το δύσκολο τοπογραφικό ανάγλυφο στη στεριά, είναι παράγοντες που αποτελούν εγγενείς τεχνικούς κινδύνους. Οι χαμηλές τιμές του αργού που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες ξέρω ότι σας κάνει σκεπτικούς για άμεσες επενδύσεις στην έρευνα.
Η δράση μας όμως, πρέπει να καθορίζεται και από δεύτερες σκέψεις, αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους. Είμαστε σε θέση να σας παρέχουμε ερευνητικά δεδομένα και γνώσεις που έχουν ήδη συλλεχθεί στο παρελθόν (που και αρκετά είναι και ενδιαφέροντα), αλλά και να διαμορφώσουμε κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία που θα κινήσουν το ενδιαφέρον εταιρειών όπως είσαστε εσείς, πετρελαϊκών εταιρειών δηλαδή που διαθέτουν τεχνολογία, υποδομές και οικονομική επιφάνεια να αναλάβουν την έρευνα στη χώρα μας.
Σήμερα το πρωί στελέχη του Υπουργείου και της ΕΔΕΥ, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί καθώς και στελέχη της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, με την επί σαράντα χρόνια εμπειρία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σας ανέλυσαν γιατί είμαστε αισιόδοξοι ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και το υπάρχον νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο.
Για να προσελκύσει η Ελληνική Πολιτεία επενδύσεις έχει διαμορφώσει ένα ελκυστικό, σύγχρονο, ευέλικτο, διαφανές νομοθετικό, διοικητικό, οικονομικό και φορολογικό επενδυτικό πλαίσιο που ενσωματώνει τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ και παράλληλα έχει βασικό στόχο να προστατεύει πλήρως το περιβάλλον.
Ήδη το νομοθετικό πλαίσιο είναι σε εφαρμογή και δοκιμάζεται επιτυχώς στις ερευνητικές εργασίες που διεξάγονται σε τρεις περιοχές στη Δ. Ελλάδα και σε παραγωγικές και ερευνητικές εργασίες στην περιοχή του Πρίνου στη Β. Ελλάδα. Οι πετρελαϊκές εταιρείες υποβάλλουν τα προγράμματά τους, αιτούνται σχετικών αδειών που εγκρίνονται εντός των χρονικών ορίων που προβλέπει ο νόμος και όλες οι εργασίες έχουν υλοποιηθεί χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση και με πλήρη συνεργασία κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών κοινωνιών και επενδυτών μέσα από καθαρές διαδικασίες.
Οι γαλανές μας θάλασσες, τα μοναδικά βουνά μας είναι κληρονομιά που σεβόμαστε και προστατεύουμε. Το κάνουμε μέχρι σήμερα με επιτυχία συνδυάζοντας παραγωγή πετρελαίου, αλιεία και τουρισμό. Το κοίτασμα του Πρίνου στην τουριστική και αλιευτική περιοχή της νήσου Θάσου είναι το χειροπιαστό παράδειγμα.
Η ΕΔΕΥ, ο φορέας διαχείρισης των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου πρόκειται να στελεχωθεί πλήρως και θα λειτουργήσει με διεθνή πρότυπα. Το σημείο αναφοράς σας δηλαδή, ως επενδυτές, θα είναι άμεσα στη διάθεση σας και θα διαχειρίζεται με απόλυτη διαφάνεια τα συμφέροντα του δημοσίου και θα εκπροσωπεί με ευέλικτο τρόπο την πολιτεία στην καθημερινή δουλειά, θα αξιολογεί με αντικειμενικά κριτήρια επενδυτικές προσφορές, θα διαπραγματεύεται και στη συνέχεια θα υλοποιεί και θα ελέγχει με αυστηρότητα τις συμβάσεις με τις εταιρείες κλπ.
Έχουν δρομολογηθεί ήδη και είναι σε εξέλιξη διεθνείς διαγωνισμοί. Μετά από διεθνή διαγωνισμό στη θαλάσσια περιοχή της Δ. Ελλάδας, σήμερα αξιολογούνται τρεις προσφορές από πετρελαϊκές εταιρείες που εγγυώνται με την οικονομική τους επιφάνεια, την εμπειρία τους και την οργανωτική τους υποδομή ότι είναι σε θέση να εκτελέσουν επιτυχώς έρευνες και παραγωγή υδρογονανθράκων. Εντός των επομένων εβδομάδων εκτιμάται ότι η αξιολόγηση των εμπορικών και τεχνικών προσφορών θα ολοκληρωθεί και το Υπουργείο θα έχει την πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης για να προχωρήσει αμέσως στην κατακύρωση.
Παράλληλα συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τρεις χερσαίες περιοχές στη Δ. Ελλάδα.
Υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα των κινήσεων μας. Σύμφωνα με την γνωστή σε εσάς δημοσιευμένη επιχειρηματική κατάταξη της διοργανώτριας εταιρείας IHS, με βάση αντικειμενικά επιχειρηματικά, οικονομικά και πολιτικά κριτήρια, η Ελλάδα σήμερα έχει βελτιωθεί σημαντικά και βρίσκεται στην 64η θέση της κατάταξης ανάμεσα σε 129 χώρες, όταν το 2013 ήταν 87η και το 2014 ήταν μόλις 91η .
Αυτή η εμπιστοσύνη οφείλεται και σε εσάς που σταδιακά δείχνετε έμπρακτα την πεποίθηση σας ότι το πετρελαϊκό δυναμικό στη Ελλάδα είναι θετικό και το επενδυτικό υπόβαθρο που δημιουργείται είναι σταθερό και υγιές.
Είμαστε αποφασισμένοι και προχωρούμε δυναμικά για την προσέλκυση και άλλων εταιρειών και επενδύσεων σε αυτό τον παραγωγικό κλάδο που μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσει σημαντικό μοχλό στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με σημαντικές επενδύσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε έρευνα και στη συνέχεια, όταν όλα πάνε καλά και ανακαλυφθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, με ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις, δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και μεγάλα έσοδα για το Ελληνικό δημόσιο.
Ευχαριστώ πολύ

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης