Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.5.16

Αλ.Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αφήνει πίσω της 6 χρόνια σκοτάδι


Αλ.Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αφήνει πίσω της 6 χρόνια σκοτάδι Την ικανοποίηση του για την απόφαση του Eurogroup με την οποία «επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας για τη χώρα» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εξήγησε τι σηματοδοτούν οι αποφάσεις για τη χώρα, τον λαό, την οικονομία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική ημέρα, καθώς μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια αρνητικών ειδήσεων είχαμε καλές ειδήσεις και η κοινωνία πλέον δικαιούται μετά τον ορυμαγδό της ύφεσης να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σήμερα δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, αλλά όχι να πετάμε στα σύννεφα», ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για σκληρή και μεθοδική δουλειά, διότι «ξέρουμε ότι η νέα φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα θα είναι και μια πιο απαιτητική φάση». Χρειάζεται, σημείωσε, σχέδιο, αποφασιστικότητα για ρήξεις και τομές με κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες και κατεστημένα συμφέροντα, τόλμη και αποτελεσματικότητα για να μπει οριστικά η οικονομία σε μια τροχιά απογείωσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. μέτρων και νομοθέτησής τους, ότι έχουμε οδικό χάρτη με σαφή βήματα για την ελάφρυνση του χρέους. Τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είναι σαν συμπιεσμένο ελατήριο, το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να το αφήσει, και πως η απόφαση που αναμένουμε στο Eurogroup την 24η Μαΐου θα σηματοδοτήσει ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αφήνει πίσω της έξι χρόνια σκότους και βλέπει επιτέλους το φως της ανάπτυξης».
Απαντώντας στις δυνάμεις εκείνες που «κινδυνολογούν» και «καταστροφολογούν», υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν είναι νέα μέτρα ή, πολύ περισσότερο, νέο μνημόνιο, και παράλληλα εξέφρασε στοιχειοθετημένα την πεποίθησή του ότι ο μηχανισμός δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, γιατί για πρώτη φορά το πρόγραμμα μπορεί να βγει.
Επισφραγίστηκε η θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο χτεσινό Eurogroup επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας, που συντελείται εδώ και καιρό και που έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τους συμμάχους της που έχει πλέον δίπλα της. «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι μόνη και απομονωμένη, αλλά έχει ισχυρή στήριξη από μια σειρά δυνάμεων και κυβερνήσεων που έχουν κατανοήσει ότι ο τόπος αυτός και ο λαός δικαιούται να γυρίσει σελίδα και να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του δανεισμού», είπε.
Επισήμανε ότι πλέον έχει δημιουργηθεί μια πεποίθηση και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι ο λαός αυτός που υπέφερε σκληρά και άδικα, δικαιούται να επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης. Τόνισε ότι αυτός ο μεγάλος μετασχηματισμός στην κοινή γνώμη και στο επίπεδο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν ένα αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας, μεθοδικής δουλειάς, των διαπραγματευτικών προσπαθειών, διπλωματικών πρωτοβουλιών και πολιτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολιτικής σύγκρουσης που υπερβαίνει την Ελλάδα και την Ευρώπη, που αφορά στη διαχείριση των κρατικών χρεών στις χώρες της ΕΕ και της ευρωζώνης. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε διαπραγματευτική και πολιτική μάχη με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, αλλά με προσοχή και επιδεξιότητα, χαρακτηρίζοντας τήν δουλειά της διαπραγματευτικής ομάδας αξιέπαινη και η οποία αποδίδει σήμερα καρπούς.
Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα, με οδικό χάρτη ελάφρυνσης του χρέους
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη χτεσινή απόφαση δικαίωση των πολύμηνων προσπαθειών και απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποχωρεί διαρκώς σε παράλογες απαιτήσεις.
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι κλείνει το πακέτο της αξιολόγησης χωρίς τη νομοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων απ' όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί τον Αύγουστο, με τήρηση εκ μέρους της κυβέρνησης των δεσμεύσεων τόσο απέναντι στους δανειστές, αλλά κυρίως προς τον λαό, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα ευελιξίας με στόχο την κοινωνική προστασία. «Τηρήσαμε τη συμφωνία κρατώντας την κοινωνία όρθια», υπογράμμισε.
Επισήμανε ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης, που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, ένα σημαντικό τμήμα της οποίας θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι την ίδια στιγμή έχουμε συγκεκριμένο αποτυπωμένο οδικό χάρτη για την ελάφρυνση, την απομείωση του χρέους, που προβλέπει συγκεκριμένα σαφή βήματα που θα αποτυπωθούν και σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 24 Μαΐου, και θα είναι βήματα που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας- και έτσι δημιουργείται ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για την κατοχύρωση και διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας.
Εγκληματικό κάποιοι να δηλητηριάζουν τον λαό με καταστροφολογία
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είναι «εγκληματικό» κάποιοι να προσπαθούν με ψεύδη, κινδυνολογία και καταστροφολογία, «να δηλητηριάζουν τον λαό προσπαθώντας να του μεταφέρουν τη δική τους μιζέρια».
Τόνισε ότι το εγχώριο οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο «για άλλη μια φορά έπαιξε τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση» και «ευτυχώς για τη χώρα έχασαν». «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία γιατί εκτός από την ελπίδα του λαού που αναγεννήθηκε χτες, υπάρχει και η ελπίδα της διαπλοκής που χτες πέθανε οριστικά». Είπε ότι στην προσπάθεια τους να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση προσέφεραν κακές υπηρεσίες στη χώρα, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο, παίρνοντας τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών, προσπάθησαν να προεξοφλήσουν ότι θα οδηγηθούμε στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. «Σχεδόν εκλιπαρούσαν τους εταίρους να σκληρύνουν τη στάση τους όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα, και όταν είδαν ότι διαψεύδονται άρχισαν να τα ρίχνουν στους εταίρους ότι είναι πολύ ανεκτικοί στην κυβέρνηση και την Ελλάδα. Αποδείχτηκε, είπε, ότι στόχος τους δεν είναι να ασκούν αντιπολίτευση αλλά να επιδίδονται σε ασύστολη καταστροφολογία, χωρίς να λογαριάζουν τον κίνδυνο γενικευμένης αποσταθεροποίησης.
Τους κατηγόρησε ότι «δεν βάζουν μυαλό ούτε και τώρα και πως ενώ η χώρα πέτυχε μια σημαντική απόφαση χτες, συνεχίζουν να μεμψιμοιρούν, διότι αντί να δουν το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία για την απομείωση του χρέους, επικεντρώνουν στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, στην ελληνική πρόταση που έγινε δεκτή και οδήγησε στην αποφυγή της λήψης πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ. «Φαίνεται ότι θα προτιμούσαν τα μέτρα», σχολίασε.
Ο μηχανισμός διόρθωσης δεν είναι ούτε νέα μέτρα, ούτε νέο μνημόνιο
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν είναι ούτε μέτρα ούτε, πολύ περισσότερο, νέο μνημόνιο, όπως προσπαθούν να πείσουν.
Είπε ότι πρόκειται για θεσμό που προβλέπεται ήδη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, προβλέπεται τόσο από τους μηχανισμός two pack και six pack, όσο και από τον ελληνικό νόμο, και πως αυτό που προσέθεσε η κυβέρνηση δεν ήταν τίποτε άλλο από συγκεκριμένες εγγυήσεις για την αυτόματη εφαρμογή της διόρθωσης σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους της Συμφωνίας- διόρθωση που ούτως ή άλλως προβλέπεται από όλες τις συμφωνίες αν δεν πιάνεις τους στόχους. «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να πει κάποιος ότι πρόκειται για νέα μέτρα ή πολύ περισσότερο για νέο μνημόνιο, όπως επιμένει η στρατευμένη προπαγάνδα», τόνισε.
Δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ο μηχανισμός
Σημείωσε ότι ο μηχανισμός αυτός, η διόρθωση δεν θα χρειαστεί- κι αυτό γιατί για πρώτη φορά στα 6 χρόνια της κρίσης έχουμε ένα πρόγραμμα που μπορεί να βγει, ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και λογικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, που δεν θα απαιτήσει πρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις.
Τόνισε ότι αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Eurostat και της Κομισιόν, επιβεβαιώθηκε για το 2015 όταν η οικονομία κατάφερε -σύμφωνα με τα στοιχεία- πλεόνασμα 1% πάνω από τον στόχο. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι η οικονομία θα πιάσει χωρίς κανένα μέτρο τους στόχους και του 2016, διότι όταν το 2015 βρίσκεσαι πάνω από τον στόχο του 2016 σημαίνει ότι έχεις ήδη πιάσει τον στόχο- άρα αποκλείεται η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού μέχρι την 1/5/2017 και για όλο το 2017. «Το ίδιο είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και τον Μάη του 2018 και του 2019». Είπε ότι τα έσοδα του κράτους αυξάνονται, ενώ ο ελεγκτικός και φορολογικός μηχανισμός είναι σε τροχιά ανασυγκρότησης.
Είναι ώρα για σκληρή και μεθοδική δουλειά
Ο πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα για σκληρή και μεθοδική δουλειά για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για έξοδο από το καθεστώς επιτροπείας μια ώρα αρχύτερα: Σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της οικονομίας, επικέντρωση στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.
Έθεσε τους στόχους της βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας, μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία, παιδεία, εργασία για να επιτευχθεί ανάπτυξη, που δεν θα βασίζεται στη συντριβή της εργασίας, αλλά θα είναι με κοινωνικό πρόσημο. Βασικός στόχος η παραγωγή πλούτου και ο δίκαιος διαμοιρασμός του, προσέλκυση μικρών, μεσαίων, μεγάλων επενδύσεων, κινητοποίηση των ζωντανών παραγωγικών δυνάμεων, ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, καταπολέμηση της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μάχη κατά της διαπλοκής και διαφθοράς.
α.π.ε

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης