Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.5.16

9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης

9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης
Εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

66 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, παρουσίασε την ιδέα του για πολιτική συνεργασία στην Ευρώπη προκειμένου να καταστεί ένα πιθανός πόλεμος μεταξύ των χωρών της αδιανόητος.
Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε σχετικά:
«Η συγκυρία δεν είναι εύκολη για την Ευρώπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψουμε να την υπερασπιζόμαστε. Όπως πρόσφατα επεσήμανε ο Πρόεδρο Γιούνκερ, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης καλούμαστε εμείς οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίσουμε τρεις σύγχρονες προκλήσεις: Να διατηρήσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας. Να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ειρήνη. Να διαχειριστούμε τη μετανάστευση. Στην Ελλάδα οι προκλήσεις αυτές αναμφίβολα μεγεθύνονται λόγω της συνεχιζόμενης βαθιάς οικονομικής κρίσης. Ας μην ξεχνάμε όμως τι έχει επιτύχει ως τώρα και τι είναι ικανή να επιτύχει ακόμη η Ευρώπη. Οι γονείς μας έκαναν πραγματικότητα, μέσα από τα ερείπια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα μεγάλο  εγχείρημα ειρήνης και αλληλεγγύης. Ας μείνουμε προσηλωμένοι στις  θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης, ομπρέλα προστασίας των χωρών, των λαών και των πολιτών που την απαρτίζουν. Και ας παλέψουμε για την ευημερία της χώρας μας μέσα στην κοινή μας Ευρώπη».
Με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας της Ευρώπης», στη χώρα μας διοργανώνεται πληθώρα εκδηλώσεων, με την κεντρική εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα να λαμβάνει χώρα στα Χανιά, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Χανίων.
Το διήμερο εκδηλώσεων στα Χανιά θα ξεκινήσει την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 11.00 στο Πνευματικό κέντρο Χανίων με τις ομιλίες του Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Περουλάκη, και του Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Αντωνακόπουλου.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις τόσο στον εξωτερικό χώρο όσο και στον εσωτερικό χώρο που θα είναι ανοικτές στο κοινό.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 13 Μαΐου 11.00-15.00, 17.00-20.00 και το Σάββατο 14 Μαΐου 11.00-15.00, θα υπάρχει υπαίθρια έκθεση φορέων που θα ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, πρωτοβουλίες και δράσεις κινητικότητας στην εκπαίδευση, την έρευνα και την εργασία. Επίσης, θα γίνουν προσομοιωτές και βιωματικές δράσεις από την κινητή μονάδα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας – Πάνος Μυλωνάς.
Όσον αφορά τις εκδηλώσεις εσωτερικού χώρου, την Παρασκευή 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν εργαστήριο για την οδική ασφάλεια (11.30-13.00), ημερίδα για τις Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (13.00-15.00) καθώς και τα  Ευρωπαϊκά Σφηνάκια Γνώσης ('knowledge shots') (17.00-19.00) όπου εφτά εκλεκτοί ομιλητές θα έχουν από 7 λεπτά ο καθένας να παρουσιάσουν ευρωπαϊκές πολιτικές και πρωτοβουλίες με στόχο να προσφέρουν γνώση και χρήσιμες πληροφορίες στους πολίτες και να αναδείξουν τo συμβολισμό και τα μηνύματα της 9ης Μαΐου.
Οι εκδηλώσεις στις 13 Μαϊου θα ολοκληρωθούν με τη διοργάνωση Διάλογου με τη Νεολαία με κεντρικούς ομιλητές τους Ευρωβουλευτές Μανώλη Κεφαλογιάννη και Λεωνίδα Κύρκο (19.00-21.00).
Το Σάββατο 14 Μαΐου στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο για τον περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ Κρήτης στο οποίο θα συμμετέχει η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.
Στις 13.00 θα γίνει εργαστήριο με θέμα την Πολυγλωσσία και την καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Θα ακολουθήσει στις 15.00 παρουσίαση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς και μαθητές και στις 17.00 Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο με θέμα τις ευκαιρίες ανάπτυξης για την Κρήτη στην οποία θα συμμετέχει ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Σταθάκης και η Ευρωβουλευτής κα Σπυράκη.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe DIRECT στην Ελλάδα διοργανώνουν ενημερωτικές δράσεις με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης.

Ενδεικτικά,
- στην Κομοτηνή, το Europe Direct Κομοτηνής και οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές (JEF) Κομοτηνής, θα πραγματοποιήσουν στις 12 Μαΐου στην  Κεντρική Πλατεία, ανοιχτή εκδήλωση με διάφορες πρωτότυπες και ευφάνταστες δράσεις,  διαδραστικά δρώμενα, επιδαπέδια παιχνίδια, έκθεση φωτογραφίας  με τίτλο «Αναδρομή στην  Ευρώπη του χθες», περίπτερα πολιτισμού των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία για τα επίκαιρα θέματα, τους προβληματισμούς, αλλά και τις προοπτικές  και το αύριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από τα μάτια των νέων.

- στη Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης εκδήλωση με στόχο να δοθεί έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις Ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών δικτύων, όπως οι Teachers4europe και το e-Twinning, αλλά και ομιλίες εκπροσώπους φορέων με εξειδίκευση στα Ευρωπαϊκά εργαλεία κινητικότητας για την εκπαίδευση, όπως το Erasmus+. 

- στο κέντρο της Λαμίας, της Καρδίτσας και των Ιωαννίνων, θα διανέμεται στις 9 Μαΐου έντυπο ενημερωτικό υλικό αναφορικά με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.
- στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, από τις 9 έως τις 12 Μαίου, θα προβληθούν ταινίες με κύριο θέμα τη μετανάστευση, ομιλίες, workshops, σε συνεργασία με τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (είσοδο ελεύθερη για το κοινό).
- την Παρασκευή 8 Μαΐου το πρωί σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης των Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση με τη συμμετοχή των εθελοντών του Κέντρου Νέων Ηπείρου όπου θα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό και θα δίδονται πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης και τις νέες πολιτικές της Επιτροπής Γιούνκερ. 

- στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, από τις 9 έως τις 12 Μαΐου, θα προβληθούν ταινίες με κύριο θέμα τη μετανάστευση, ομιλίες, workshops, σε συνεργασία με τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (είσοδο ελεύθερη για το κοινό).

- στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, τα στελέχη του Κέντρου θα ενημερώνουν απ' ευθείας τους πολίτες για διάφορα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και θα διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με τους πολίτες στο Info Point του Κέντρου (Μπενάκη 6 Καλαμάτα) στις 19:00

- στη Ρόδο, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης θα επισκεφτεί το Δημοτικό Σχολείο Καλαβαρδών για να ενημερωθούν για την Ευρώπη και να παίξουν με τα παιδιά.

- στη Φλώρινα τη Δευτέρα 9 Μαΐου, ο όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας διοργανώνει μια μικρή γιορτή για την ημέρα της Ευρώπης μέσα στις σχολικές εγκαταστάσεις με παρουσιάσεις από ομάδες εργασίας μαθητών και παιχνίδια.

- στο Ηράκλειο, στις 6 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε για 2η χρονιά το Flag Parade: περίπου 600 φοιτητές Erasmus από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα με το πρόγραμμα Εrasmus, πραγματοποίησαν παρέλαση στο κέντρο του Ηρακλείου κρατώντας σημαίες από τη χώρα τους.

Επίσης, στην πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στις 9 Μαΐου κατά της διάρκεια της οποίας οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιδεικτικές εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις, παιχνίδια και μουσικά δρώμενα από σχολεία και τους Τeachers for Europe.
- Πολλαπλές εκδηλώσεις διοργανώνονται σε όλη τη χώρα και στο πλαίσιο της εκστρατεία επικοινωνίας "Europe in my Region". Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία η οποία διεξάγεται ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να μάθουν περισσότερα σχετικά με έργα στην περιοχή τους που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Για πρώτη φορά φέτος το κοινό θα συμμετέχει σε τέσσερεις διαφορετικές πρωτοβουλίες (εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, κυνήγι θησαυρού, διαγωνισμός φωτογραφίας και εκστρατείας μέσω ιστολογίου) στο πλαίσιο των οποίων θα επισκεφθεί έργα και θα ανταλλάξει πληροφορίες και εμπειρίες μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Ενδεικτικά:
- στην Πάτρα έχει προγραμματιστεί υπαίθρια εκδήλωση στον κεντρικό πεζόδρομο Αγίου Νικολάου την Τρίτη 10 Μαΐου. Πρόκειται για εκδήλωση γνωριμίας με τα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας .
Η εκδήλωση περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης κοινού με αφίσες, προβολή βίντεο, μουσικά δρώμενα κ.ά.
- στο Ηράκλειο θα λάβει χώρα διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την ευρεία γνωστοποίηση των εκδηλώσεων "Open EU Project Days". Συγκεκριμένα στο κτίριο της Περιφερείας Κρήτης θα τοποθετηθεί καρτολίνα με στοιχεία για το online κυνήγι του θησαυρού. Στο κυνήγι μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες με χρήση smartphones.
- Τέλος, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης καθώς και στο Κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης θα γίνει στις 9 Μαΐου έκθεση με ζωγραφιές παιδιών δημοτικών σχολείων της Ευρώπης τις οποίες δημιούργησαν τα παιδιά στα πλαίσια του προγράμματος ''United in diversity''  (δράση του Europe Direct Lombardy στην οποία συμμετέχουν τα 2 Europe Direct) για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ σχολείων από ευρωπαϊκές χώρες.
Όπου κι αν βρίσκεστε, σας περιμένουμε!
Ιστορικό

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης