Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.5.16

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην εκπομπή του ΣΚΑΪ

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην εκπομπή του ΣΚΑΪ
«Πρώτη Γραμμή» και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Σχετικά με τα μέτρα και την διαπραγμάτευση με τους δανειστές:

Λαμβάνονται  αυτά τα μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας. Δεν διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να φτάσουμε σε μια κατάσταση, ώστε να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν θα είναι υπό εποπτεία. Σε αυτό, το αντίμετρο - στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης - δεν είναι, παίρνω αυτά τα μέτρα και αντικαθιστώ κάποια άλλα προηγούμενα αλλά ότι παίρνω μια σειρά μέτρα που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα προστασίας, ώστε να διαμορφώνω ένα πλέγμα ανάπτυξης. Δίπλα σ’ αυτά, έχουμε τον αναπτυξιακό νόμο, έχουμε μέτρα μη δημοσιονομικού κόστους, τα οποία, όμως, μπορεί να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες της πραγματικής οικονομίας, της παραγωγής και της διαβίωσης. Δίπλα σε αυτά έχουμε μέτρα που αφορούν το κοινωνικό κράτος και εκεί πρέπει να ρίξουμε βάρος. Αυτό απαιτεί ένα σταθεροποιημένο, έστω και σχετικά, τραπεζικό σύστημα, μια διαδικασία επιστροφής των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που θα διαμορφώσουν μια νέα κατάσταση ρευστότητας και επιπλέον μέτρα που, δυστυχώς, και αυτά τα διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές, όπως  είναι η διαδικασία συμψηφισμού χρεών ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Για το θέμα της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων:

Το ζήτημα της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, το ακούμε δέκα χρόνια, τώρα όμως αρχίζουμε και το ολοκληρώνουμε. Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι απλά συγχωνεύσεις-καταργήσεις, που έχουν γίνει και άλλες φορές, αλλά έχει σημασία να διαμορφώσεις το αμυντικό σου δόγμα, με βάση από τη μια μεριά τις προστασίες και από την άλλη τις απειλές. Με βάση αυτό καταρτίζεις ένα σχέδιο. Η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα του Στρατού Ξηράς, σε επίπεδο στρατοπέδων, θα έλεγε κανείς προέρχεται από τρεις εποχές, την τωρινή εποχή, την προηγούμενη που είχε ως δόγμα τον από βορρά κίνδυνο και από τον εμφύλιο πόλεμο. Σημασία έχει η ισχύς και η ετοιμότητα. Θα υπάρχουν λειτουργικές αλλαγές, συγκέντρωση ισχύος και εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, όσον αφορά στην εκπαίδευση και τις γνώσεις, τη μόρφωση των αξιωματικών και αυτό πρέπει   να αξιοποιηθεί.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παραπέρα μείωσης της στρατιωτικής θητείας απάντησε:

Γίνεται κάθε τόσο μια συζήτηση για τη μείωση της θητείας. Αυτή τη στιγμή δεν το εξετάζουμε. Δεν είναι το πραγματικό επίδικο.

Για το ζήτημα των περικοπών των δαπανών του ΥΠΕΘΑ σημείωσε:

Οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, δεν είναι μόνο για την αγορά όπλων, είναι και για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων, είναι για τις αναγκαίες επισκευές. Αν λοιπόν αφαιρεθούν 500 εκατ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα, τότε το διαθέσιμο ποσό θα γίνει μηδέν. Αυτή στιγμή το ελληνικό κράτος πληρώνει εξοπλιστικά προγράμματα, που έχουν γίνει εδώ και δέκα χρόνια, στην ουσία πληρώνουμε αυτά που έχουμε αγοράσει. Η αναδιοργάνωση μειώνει το κόστος. Υπάρχει περιθώριο, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει μειωθεί τα τελευταία έξι χρόνια από τα 6 δισ. ευρώ στα 3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50%. Η αναδιοργάνωση βέβαια, στο πρώτο στάδιο απαιτεί ένα κόστος αλλά μετά θα έχουμε διαρκή μείωση της δαπάνης. Παράλληλα το ΥΠΕΘΑ έχει μια πολύ μεγάλη περιουσία, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι το κοινωνικό όφελος, αυτό σημαίνει συνεργασία με Περιφέρειες και Δήμους πάνω σε συγκεκριμένα προγράμματα και το άλλο είναι η αξιοποίηση η οποία θα προσπορίζει και ένα όφελος στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ανέφερε:

Έχουμε μια ιεράρχηση των προβλημάτων. Το πρώτο είναι η εκκένωση της Ειδομένης, απ’ όπου έχουν ήδη αποχωρήσει περίπου 2 με 3 χιλιάδες άνθρωποι και το επόμενο διάστημα, όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός, η Ειδομένη θα έχει εκκενωθεί. Το δεύτερο ζήτημα είναι η αποσυμφόρηση του Ελληνικού, τώρα που ο Πειραιάς έχει αποσυμφορηθεί. Να θυμίσω ότι στις 15 Απριλίου στον Ελληνικό ήταν 5 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ τώρα είναι 3,5 χιλιάδες.  Το τρίτο πράγμα είναι το ζήτημα της διαχείρισης της καθημερινότητας στους χώρους φιλοξενίας. Εκεί, κάθε πρόβλημα που συναντάμε πάμε να το λύσουμε, όχι μόνο πυροσβεστικά αλλά και συγχρόνως με μία συγκεκριμένη δομή. Αυτή τη στιγμή επανεξετάζουμε όλες τις συμβάσεις που έχει κάνει ο Στρατός με κέτερινγκ. Επίσης έχει κατά πολύ ενταθεί η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας.

Σε ερώτηση σχετική με το θέμα του «κόφτη» στα δημοσιονομικά απάντησε:

  Ξεφεύγουμε από τη διαδικασία των κάθε τόσο διαπραγματεύσεων. Αυτό το στοιχείο, αλλά όχι θεσμοθετημένο το πως ακριβώς θα γίνεται, υπάρχει στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Σε ορισμένες χώρες υπάρχει στο Σύνταγμά τους. Εξάλλου, δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί γιατί θα πιαστούν οι στόχοι.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης