Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.5.16

Κοινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, S. Kurz

Κοινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, S. Kurz, μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη (11.05.2016)





S. KURZ: Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, αγαπητέ κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, σας καλωσορίζω εγκάρδια στην κοινή μας συνέντευξη Τύπου.
Σήμερα είχαμε μια πολύ αναλυτική συνομιλία. Είμαι ευτυχής που σας καλωσορίζω στη Βιέννη, στην πρώτη σας διμερή επίσκεψη, και ταυτόχρονα καλωσορίζω εγκάρδια στη Βιέννη και την Πρέσβη, η οποία επέστρεψε στην Αυστρία.
Είμαι πολύ ευτυχής που είχαμε σήμερα αυτήν την ανταλλαγή απόψεων, καθώς η Ελλάδα και η Αυστρία είναι δύο κράτη που συνεργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι επίσης δύο χώρες, οι οποίες σε πολλά ζητήματα – και αυτό το έχετε ζήσει και εσείς – έχουν διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές λύσεις.
Ως εκ τούτου, χρησιμοποιήσαμε σήμερα τον χρόνο για να συζητήσουμε πολύ αναλυτικά για το προσφυγικό ζήτημα, από το οποίο και οι δύο έχουμε πληγεί, η Ελλάδα κυρίως ως χώρα διέλευσης, ως χώρα στην οποία τον τελευταίο χρόνο έφθασαν αναρίθμητοι άνθρωποι. Εμείς οι Αυστριακοί έχουμε επίσης πληγεί πάρα πολύ, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί τον τελικό προορισμό με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν τον τελευταίο χρόνο, με 90.000 πρόσφυγες.
Είμαι χαρούμενος που κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες μέσα από διαφορετικά μέτρα πετύχαμε να μειωθούν οι ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αλλά επίσης και να μειωθούν οι ροές μέσω της οδού των Δυτικών Βαλκανίων προς την Κεντρική Ευρώπη. Πιστεύω ότι έχουμε συμφωνήσει ότι η κατάσταση έχει κάπως εκτονωθεί, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει να εργασθούμε περαιτέρω από κοινού για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, καθώς ακόμη και αν υπάρχει τώρα μια κάποια εκτόνωση, πρέπει όπως και πριν να προσέξουμε ιδιαίτερα τη συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να μην δημιουργηθεί καμία εξάρτηση έναντι της Τουρκίας. Πρέπει επίσης να είμαστε τόσο καλά προετοιμασμένοι, ώστε η κρίση, όπως την βιώσαμε πέρυσι, να μην επαναληφθεί για ακόμη μία φορά.
Συζητήσαμε επίσης και για άλλα θέματα, ιδιαιτέρως για τα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή η οποία μας είναι ιδιαίτερα αγαπητή, τόσο από οικονομικής, όσο και από πολιτιστικής και πολιτικής πλευράς. Την νοιώθουμε πολύ κοντά μας. Είναι πολύ αγαπητή και στους Έλληνες, καθώς η Ελλάδα από την άλλη γεωγραφική κατεύθυνση βρίσκεται πολύ κοντά στα Δυτικά Βαλκάνια. Έτσι ήταν πολύ καλό το ότι ανταλλάξαμε τις απόψεις μας σε αυτόν τον τομέα και φυσικά και για άλλα θέματα, στα οποία επιθυμούμε να συνεργασθούμε και ιδιαιτέρως όσον αφορά στον διάλογο μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών, τον διάλογο μεταξύ των διαφορετικών θρησκειών· είναι κάτι που ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές και συμφωνήσαμε να συνεργασθούμε ακόμη περισσότερο σε αυτό το θέμα.
Επιτρέψτε μου για ακόμη μία φορά να σας καλωσορίσω στην Αυστρία και να σας ευχαριστήσω για την διεξοδική μας συνομιλία. Είμαι χαρούμενος που, στο πλαίσιο της επίσκεψής σας, έχετε συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, καθώς και άλλες συναντήσεις.
Σας ευχαριστώ πολύ και για την πρόσκληση να μεταβώ στην Ελλάδα, την οποία, όπως είναι αυτονόητο, αποδέχομαι. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τηρεί κανείς τη δική του θέση, αλλά πιστεύω ότι είναι επίσης εξίσου σημαντικό να εργαζόμαστε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κοινές λύσεις και να ξεκινήσουμε να βρούμε τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Τα επιτύχαμε όλα αυτά στην συνομιλία μας και, για άλλη μια φορά, σας καλωσορίζω θερμά.     

N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ομόλογο και συνάδελφό μου κύριο Sebastain Kurz για την πρόσκλησή του.
Είναι πάρα πολύ ωραίο για μένα να είμαι στη Βιέννη. Σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα και βρίσκομαι σε μια ωραία πόλη, η οποία έχει πολλά κοινά σημεία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδος. Δεν μας συνδέει μόνο το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση τώρα. Μια από τις σημαντικότερες περιόδους της ιστορίας μας, δηλαδή η περίοδος της απελευθέρωσης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, σχετίζεται με την Αυστρία. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος της νεότερης λογοτεχνίας μας κατέστη δυνατό να τυπωθεί εδώ. Αυτό σημαίνει ότι μας συνδέουν πολύ περισσότερα πράγματα, από όσα συνειδητοποιούμε μέσα από την καθημερινότητα.
Ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση, γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια, δηλαδή με την ειλικρίνεια που διακρίνει τον κ. Kurz και με την ειλικρίνεια, με την οποία εγώ μιλώ πάντοτε. Και οι δύο έχουμε ανησυχίες, φόβους και ενδοιασμούς για το πώς θα εξελιχθεί το προσφυγικό ζήτημα στο μέλλον. Είμαστε δύο πολιτικοί απόλυτα προσανατολισμένοι στην Ευρώπη, αναζητούμε λύσεις για την Ευρώπη και θέλουμε να συνεργασθούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την Πρέσβη, κα Αλειφέρη, η οποία έχει επιστρέψει και θα παραμείνει εδώ.
Μιλήσαμε επίσης για πάρα πολλά προβλήματα. Ένα από τα ζητήματα που μας απασχόλησαν είναι η αλληλεγγύη. Αναμένουμε από τους εταίρους μας στην Ευρώπη αλληλεγγύη – η οποία δεν είναι πάντα δεδομένη – για τα οικονομικά θέματα, την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος, για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα. Έδειξα στον Sebastian και μια ανάλυση, από την οποία προκύπτει ότι για εμάς το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο και περίπλοκο, δεδομένου ότι προέκυψε στην Ελλάδα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Έτσι, τα  οικονομικά και προσφυγικά ζητήματα καταλήγουν να εξελίσσονται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Συζητήσαμε επίσης για τη στάση μας έναντι των Δυτικών Βαλκανίων και τις σχετικές δυνατότητες συνεργασίας. Πληροφόρησα τον κ. Υπουργό σχετικά με τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει στους γείτονές μας για πιθανές μορφές συνεργασίας.
Το τελευταίο, το οποίο θα ήθελα να αναφέρω και το οποίο δεν είναι λιγότερο σημαντικό, είναι ότι στην Αθήνα κάναμε πέρσι μια διεθνή σύνοδο με κοινότητες από την Εγγύς Ανατολή και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό που έγινε. Θέλουμε το 2017 να οργανώσουμε από κοινού μια ακόμη διεθνή συνάντηση και τότε θα μπορέσουν να φανούν ακόμη περισσότερο τα κοινά σημεία, που συνδέουν την Αυστρία και την Ελλάδα, καθώς και τα κοινά σημεία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος, παρά τις διαφορές που επίσης υπάρχουν.
Και εγώ από τη μεριά μου προσκάλεσα τον κ. Υπουργό στην Ελλάδα, την οποία γνωρίζει πολύ καλά από τα νεανικά του χρόνια. Θα χαρώ πολύ να τον υποδεχθώ. Θα τον δούμε με μεγάλη χαρά στην Αθήνα και ελπίζω να έχουμε και καλό καιρό, γιατί έχω πάντα λίγες τύψεις, όταν έρχονται συνάδελφοι ομόλογοι από το εξωτερικό και δεν είναι ο καιρός τόσο καλός κι έχω την ανάγκη να απολογηθώ. Ευχαριστώ και πάλι θερμά για την πρόσκληση και για τη συνομιλία που είχαμε.

Θα ακολουθήσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης