Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.7.16

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, σε δημοσιογράφους

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων
Βρυξέλλες, 18.07.2016)


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ποια είναι η θέση των 28 της ΕΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα υπάρξει μια ανακοίνωση. Νομίζω ότι τρία είναι τα θέματα, στα οποία συμφωνήσαμε: Το πρώτο είναι ότι καταγγέλλουμε το πραξικόπημα κι ασφαλώς στηρίζουμε τους θεσμούς και τη συνταγματικότητα στην Τουρκία. Δεύτερον, ζητάμε από την τουρκική κυβέρνηση να δράσει στη βάση του διεθνούς δικαίου και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, κάτι το οποίο είπαμε και χθες στη σύσκεψη που είχαμε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τρίτον, υπάρχει μια τάση – που θα φανεί  σήμερα το απόγευμα – να τεθεί η κατάργηση της ποινής του θανάτου ως προϋπόθεση για να συνεχίσουν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.     
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έγινε συζήτηση για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, αλλά εγώ το ανέφερα για να δείξω την ιδιαιτερότητα των προβλημάτων και την ιδιαιτερότητα των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε κάποια θέση πάνω σε αυτό;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εμείς θα εφαρμόσουμε τον ευρωπαϊκό και ελληνικό νόμο και στη βάση αυτή θα αντιμετωπίσουμε αυτή την υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι είναι οκτώ αξιωματικοί, οι οποίοι πήραν μέρος στο πραξικόπημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά το θέμα της Κίνας, της Νότιας Σινικής Θάλασσας, πώς πάνε οι διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση; 
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όπως θα είδατε, μετά από μια πολυήμερη διαπραγμάτευση που τελείωσε το προηγούμενο Σάββατο και ενώ ήμαστε ακόμα στη Μογγολία καθ’ οδόν για την Ελλάδα, πετύχαμε τρία εξαιρετικά αποτελέσματα: Το πρώτο είναι να ανταποκρίνονται οι διατυπώσεις στα συμφέροντα της Ελλάδας, γιατί είναι μια χώρα με ειδικά συμφέροντα όσον αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και ιδιαίτερα όσον αφορά το Αιγαίο. Το δεύτερο ήταν ότι αποκρούσαμε να επιρριφθούν ευθύνες στην Ελλάδα αν δεν έβγαινε απόφαση – γιατί τελικά ήταν άλλα κράτη που αρνούνταν να βγει αυτή η απόφαση. Τρίτον, να είναι τέτοιος ο τόνος και οι διατυπώσεις που να κρατούν ανοιχτό το διάλογο και τη φιλική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ιδιαίτερα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.   


Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης